Блокиране на книги при говеда: снимки, симптоми, лечение

Запушването на говедата е незаразно заболяване при преживните животни. Появява се след преливане на междулистни кухини с твърди частици храна, пясък, глина, пръст, които впоследствие изсъхват и се втвърдяват в книгата, образувайки нейната пречка.

Какво е кравешка книга

Книгата на кравата на снимката ще ви помогне да си представите как изглежда този участък от стомаха на животното.

Стомахът на кравата има 4 камери:

 • белег;
 • решетка;
 • Книга;
 • сичуг.

Белегът се състои от няколко мускулни слоя, разделени от бразда на две части. Намира се в коремната кухина, вляво. Това е най-големият участък от храносмилателния тракт на кравата. Капацитетът му е около 200 литра. Именно в рубеца първо влиза храната. Този раздел е пълен с микроорганизми, които извършват първично храносмилане.

Мрежата е с много по-малък обем, разположена близо до диафрагмата в областта на гърдите. Работата на мрежата е да сортира емисията. Малки части храна оттук отиват по-далеч, а големите се оригват в устата на кравата за по-нататъшно дъвчене.

След мрежата малки парченца фураж се преместват в брошурата. Тук се извършва по-задълбочено нарязване на храна. Това е възможно благодарение на специалната структура на този отдел. Лигавицата му се състои от определени гънки, които приличат на листа в книга. Следователно отделът получи името си. Книгата е отговорна за по-нататъшното смилане на храната, грубите фибри, усвояването на течности и киселини.

Абомата се доставя с жлези, способни да отделят стомашен сок. Абомата е разположена вдясно. Действа много активно при телета, които се хранят с мляко. Той незабавно навлиза в сичуга и книгата, подобно на останалата част от стомаха, в прасеца не работи до началото на използването на „фураж за възрастни“.

Къде е книгата на кравата

Буклетът е третият раздел на стомаха на говедата. Той е разположен между окото и сичуга дорзално от тях, тоест по-близо до гърба, в десния хипохондриум. Лявата част е разположена по-близо до белега и окото, дясната е в непосредствена близост до черния дроб, диафрагмата, ребрената повърхност в областта на 7-10 ребра. Обемът на отдела е около 15 литра средно.

Тази позиция на книгата понякога усложнява изследванията. Като правило те се извършват с помощта на перкусия (потупване), аускултация (слушане) и палпация на органа.

При аускултация на здрава крава се чуват меки звуци, които стават по-чести и по-силни при дъвчене.

Палпацията се извършва чрез натискане на юмрука върху междуребреното пространство и наблюдение на поведението на животното.

Перкусията при здраво животно не предизвиква болезнена реакция, докато се чува тъп звук, който зависи от напълването на стомаха с храна.

Причините за блокирането на книгите при говедата

Обикновено при здрава крава съдържанието на книгата е влажно и дебело. С развитието на запушването той става по-плътен и има примеси. Това се случва в ситуации, когато кравата е получила много сух фураж, непочистена от пясък и пръст, цяло или натрошено зърно без достатъчно влага. Небалансирана диета, паша на некачествени, оскъдни пасища води до факта, че животното консумира корени с остатъците от земята заедно със суха трева. Това води до запушване на органа. Също така книгата може да не работи за крава с недостатъчно физическо натоварване и през втората половина на бременността.

Съвет! Диетата на кравата трябва да бъде преразгледана. Като правило причината за заболяване на храносмилателната система, по-специално запушване на говедата, е небалансираното хранене.

Твърдата, суха храна, попадайки в книгата, се натрупва в междулистните ниши, нарушавайки кръвообращението и причинявайки възпаление и запушване. Натрупаните остатъци от храна бързо се втвърдяват и изсъхват, тъй като водата се изсмуква от храната в тази част на стомаха.

Има редица други причини за блокирането на книгата:

 • наранявания, причинени от проникване на чуждо тяло;
 • липса на микроелементи;
 • хелминти;
 • запушване на червата.

По време на прехвърлянето на телетата на самостоятелно хранене, подобни проблеми с храносмилането могат да възникнат при млади животни. Книгата на телето е запушена по същите причини, както при възрастен: липсата на сочни фуражи в храната, недостатъчен прием на вода, груби фуражи, непочистени от почвата.

Симптоми на запушване на книга при крава

В първите часове след запушването кравата има общо неразположение: слабост, летаргия, намален апетит и дъвка изчезват.

Един от първите признаци, че кравата има запушена книга, е намаляването на контракциите на търбуха. По време на аускултацията шумовете ще бъдат слаби, на втория ден те изчезват напълно. Перкусията ще разкрие болезнеността на органа при почукване. Движенията на червата са отслабени и кравата може да има задържане на изпражнения. Често кравите с запушване намаляват значително млечността.

Значително преливане на храна, запушване на книгата причинява жажда у животното, повишаване на телесната температура и увеличаване на сърдечната честота. Кравата може да стене, да скърца със зъби. В някои случаи започват гърчове, животното изпада в кома.

Защо книгата за крави е задръстена опасна?

В самото начало на запушването кравата има левкопения (намаляване на броя на левкоцитите в кръвта), след което се развива неутрофилия (увеличаване на съдържанието на неутрофили). Болестта може да продължи до 12 дни. Ако през това време на кравата не се окаже квалифицирана помощ, животното умира от интоксикация и дехидратация.

Какво да правим, ако кравата има запушена книга

На първо място, в случай на запушване, кравата трябва да бъде изолирана от стадото, тъй като се нуждае от почивка и специален режим на настаняване.

Терапевтичните мерки трябва да са насочени към втечняване на съдържанието на книгата, както и по-нататъшно популяризиране на храната по храносмилателния тракт. След това трябва да нормализирате функцията на белега, да постигнете появата на оригване и дъвка.

Най-често се предписва следният режим на лечение, когато книга е блокирана при крава:

 • около 15 литра натриев сулфат;
 • 0,5 л растително масло (инжектирано през сонда);
 • отвара от ленено семе (пийте два пъти на ден);
 • натриевият хлорид с кофеин се инжектира интравенозно.

Когато се инжектира в книга, иглата се вкарва под 9-то ребро. Преди това в него трябва да се инжектират 3 ml физиологичен разтвор и веднага да се изпомпва обратно. По този начин се определя дали е избрано правилното място за инжектиране.

Ако патологията се наблюдава и в търбуха, тогава трябва да се извърши изплакване с топла вода или разтвор на манган и на животното да се дадат лаксативи.

Внимание! С навременното лечение на запушването на брошурата при кравата прогнозата ще бъде благоприятна. Най-важното е да разпознаете болестта навреме и да не се опитвате сами да лекувате животното, обадете се на специалист.

По време на периода на лечение на запушването е необходимо да се осигури на кравата обилно питие и ограниченията върху концентратите също ще бъдат полезни. Трябва да добавите повече сочни фуражи към диетата. След 2-3 седмици ще бъде възможно да се премине към основната храна. Разходките на чист въздух са важни, но без активно движение.

Ако при телетата възникне проблем с храносмилателния тракт, трябва да разчитате на опита на ветеринарен лекар. Лечението трябва да бъде предписано от специалист. Като правило, за телетата ще бъде същото, но дозировката на лекарствата е по-малка.

Храносмилателната система при говедата е подредена по специален начин, още повече при телетата.С преминаването към пълноценно хранене, всички части на храносмилателната система стартират при бебето и микрофлората се променя. Блокирането на книгата може да възникне поради характеристиките на млад организъм, както и в случай на грешки в храненето.

Когато се появят първите признаци на запушване, трябва да изолирате телето в отделна стая, да не се храните, да облекчите спазма, например, no-shp, да се обадите на ветеринарен лекар.

Предотвратяване на запушване на книги при крава

След като книгата на кравата се изчисти и ветеринарният лекар предпише режим на лечение, собственикът трябва да преразгледа правилата за хранене и отглеждане на животното. Храната не трябва да бъде еднообразна и да съдържа само насипни фуражи. Отпадъците от техническо производство трябва да бъдат предварително приготвени на пара, смесени със сочни фуражи. Освен това е важно фуражът да се обогати с витаминни добавки и микроелементи. На животните трябва да се осигуряват редовни ежедневни разходки на открито.

Важно! Животните трябва да пасат на качествена паша - където горната част на растенията е с размер над 8 см. В този случай кравите режат растението със зъби, без да хващат буци пръст.

Кравите трябва да имат постоянен свободен достъп до чиста питейна вода. Ако на мястото за разходка, на пасището има вода, смесена с тиня, е необходимо да се достави вода от фермата и да се излее в контейнери.

Заключение

Запушването на книгата при крава е сериозно заболяване на храносмилателния тракт. С внимателно отношение към животното може да се избегне добре съставена диета, ежедневни упражнения, блокиране на книгата.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство