Акумулаторна градинска прахосмукачка: общ преглед на модела

С настъпването на есента броят на притесненията за собственика на лична или лятна вила, може би, достига своя максимален лимит за цялата година. Това са и приятни домакински задължения, свързани със събирането, обработката и съхранението на реколтата. Но кой сайт в Русия би направил без плодове или декоративни дървета и храсти, както и множество цветни лехи и цветни лехи. И всички те изискват специално внимание в навечерието на зимата - някои растения трябва да бъдат покрити и изолирани, други дори изкопани и традиционно всички натрупани растителни остатъци се отстраняват от градината, особено тези, получени поради обилното падане на листата. Много хора просто изгарят този боклук, други правят по-мъдро - поставят го в купчини компост или го използват под формата на мулч в леглата. Но този процес е много трудоемък, дори и да има малка площ в 6 ара... И какво да кажем, ако имате 10, 15 или дори 20 декара.

В съвременния свят технологията идва на помощ на хората. И дори по такъв въпрос като почистване на градинската площ, вече се появиха устройства, които са готови значително да улеснят човешкия труд. Ако по-рано имаше само мощни агрегати, които можеха да се използват само в индустриален мащаб: в паркове, по улици и площади, сега има малки устройства, наречени градински прахосмукачки или вентилатори, които дори жени и юноши могат да използват. Капацитетът им обикновено е малък, но те се справят доста лесно с обема на личните парцели. Например акумулаторна вентилатор Bosch, с ниска мощност и напрежение на батерията от само 18 v, той може да премахне паднали листа и дори малки клонки от целия павиран двор и градински пътеки върху парцел от 8 декара буквално за 20 - 30 минути. Разбира се, за да се почисти тревата, а дори и при влажно време, са необходими модели, които са по-мощни и с широк набор от функции, но техният избор сега е толкова голям, че е време да се справим с механизмите за продухване по-подробно .

Духалка или прахосмукачка - каква е разликата

Често в предложенията на дори реномирани компании такива агрегати се наричат ​​вакуумни вентилатори, въпреки че това далеч не е едно и също нещо и освен това не винаги отговаря на истинската им същност.

Факт е, че всички градински устройства от този тип могат да имат три функции:

  • Издухване на въздух с висока скорост;
  • Всмукване на въздух с всички придружаващи елементи;
  • Кълцане на събраните / засмукани в растителни остатъци.

Първата функция е най-простата и в същото време доста гъвкава. Устройствата, които са способни само да издухват въздуха, обикновено се наричат ​​вентилатори. Те не могат да смучат зеленина и други растителни остатъци, въпреки че името им често се състои от две части: вентилатор-прахосмукачка. Това не е нищо повече от трик на рекламни мениджъри, така че когато купувате, внимателно прочетете инструкциите за съответния модел.

Внимание! В допълнение към издухването на листа от пътеки, от цветни лехи, от тревни площи, както и издухване на растителни остатъци от всички пукнатини, където те не са необходими, вентилаторите могат да се използват през зимата за почистване на терасата или верандата от пресен сняг, както и да изсуши колата след измиване в собствената си зона.

Втората функция е по-скоро като обикновена домашна прахосмукачка, с единствената разлика, че е предназначена за събиране на листа и органични замърсявания с по-голям обем от двора.Трябва да се отбележи, че ако вентилаторът има смукателна функция, тогава неговата мощност, като правило, е намалена в сравнение с моделите, предназначени само за продухване. Преценете сами, ако градинската прахосмукачка засмуква всичко с висока скорост, тогава големи буци мръсотия и дори камъни няма да го оставят, което може да повлияе неблагоприятно на работата на двигателя. Истинските реномирани производители на вентилатори, като Makita или Garden, обикновено решават този проблем по следния начин: те правят няколко режима на превключване на скоростта, така че да могат да се използват при смяна на функциите.

Раздробяването често се предлага с функция прахосмукачка и ще бъде много интересно за онези собственици, които предпочитат да използват събраните растителни остатъци в бъдеще, за да увеличат плодородието на своята градина.

Например, вентилаторът за батерии Greenworks gd 40 bv успешно комбинира и трите от горните функции в своята работа. Притежава безчетков мотор с висок въртящ момент, който е сравним по мощност дори с бензиновите двигатели. Но този вентилатор не изисква специална поддръжка, а нивото на шум и вибрации, произтичащи от него, е несравнимо с бензиновите колеги. Най-важното предимство на този модел вентилатор е, че той е акумулаторен, тоест не зависи от електрически проводник и може да се използва навсякъде във вашия район, най-отдалечен от дома ви.

Класификация по тип двигател

Както вероятно вече сте разбрали, всички вентилатори също се различават по типа на двигателя, който се използва за тяхното управление.

Най-популярни за малките частни градини са електрическите вентилатори. Техните предимства включват относително малки размери и тегло, ниски нива на шум и вибрации, както и лекота и безопасност на управлението. Обикновено тези вентилатори са относително евтини и околната среда е минимално засегната. Повечето от най-известните световни марки като Gardena, Bosch и Makita пуснаха серия от електрически вентилатори с различна мощност. Недостатъците на тези вентилатори също са очевидни - вие сте обвързани с дължината на електрическия кабел, така че тези вентилатори не са подходящи за големи площи.

Бензиновите градински прахосмукачки са предназначени за големи и сложни обекти, те са по-мощни и с тях можете бързо да изчистите площ от всякакъв размер от растителни отпадъци. Освен това те не се прегряват като техните електрически колеги. Но те са много шумни, замърсяват околната среда и се характеризират с високо ниво на вибрации. Като цяло тези машини са по-скоро за професионалисти, отколкото за собственици на жилища.

Най-интересният компромис са продухащите батерии - прахосмукачките. От една страна, те не са обвързани с контакти, следователно те са много подвижни и маневрени, от друга страна, те са леки, тихи, лесни за работа и екологични за използване. Но зареждането на батерията на такива вентилатори трае от 15 минути до един час за най-модерните модели, пример за това са някои акумулаторни духалки Makita... Повечето безжични вентилатори трябва да се зареждат доста често. Следователно непрекъснато ще трябва да се разсейвате от работа, като презареждате батериите.

Въпреки това, тъй като те са най-подходящите инструменти за почистване на малки градински площи, има смисъл да разгледаме по-подробно наличните модели вентилатори от най-известните производители като Bosch, Devolt, Makita и Gardena.

Акумулаторни вентилатори

Сред машините за почистване на градини, захранвани с батерии, най-често има вентилатори само с един работен режим, духащи, без функция на засмукване, въпреки че, както беше споменато по-рано, те могат да се нарекат батерия - вентилатор - прахосмукачка.

Батерията в по-голямата част от моделите вентилатори е една или дори няколко литиево-йонни акумулаторни батерии.Те започнаха да се използват в вентилатори сравнително наскоро. Те имат висока енергийна плътност и, естествено, по-голям капацитет от другите видове батерии.

Важно! Литиево-йонните батерии нямат ефект на паметта, което изисква периодично разреждане, за да се възстанови капацитетът им.

Следователно те могат да бъдат заредени, без дори да чакат окончателното разреждане.

Капацитетът на батерията е различен за различните модели вентилатори. При някои модели едно зареждане е достатъчно за 15-20 минути непрекъсната употреба, което е напълно достатъчно за премахване на листа от пътеката или свеж сняг от покрива. Такава е например акумулаторна батерия вентилатор Stihl bga 56 комплект. Капацитетът на батерията от 2.8 Ah е достатъчен за приблизително 20 минути работа.

Други модели вентилатори могат да работят непрекъснато с едно зареждане за около час, но обикновено използват множество батерии и цената им е много по-висока. Пример за добро съотношение качество / цена е вентилаторът Dewalt dcm 562 p1. Капацитетът на батерията му достига 5 Ah, така че този уред може да работи без презареждане до 50-60 минути.

Прави се разлика между вентилаторите на батериите и максималната скорост на въздуха, издухван от отвора на тръбата. Може да варира от 40 до 75 метра в секунда. Дори малки камъчета и клони могат да бъдат пометени при висока скорост на въздушния поток.

Съвет! Въпреки че скоростта на въздушния поток е много важен фактор при избора на вентилатор, не разчитайте само на него.

За всички подобни технически параметри избраният от вас модел на вентилатора може да не е подходящ за градинска работа.

Пример е моделът на вентилатора Bosch gbl 18v 120, който има висок дебит от 75 m / s и средно напрежение на батерията от -18v, но поради много малкия капацитет на батерията, той може да работи само 5 или 9 минути без презареждане .

Всички вентилатори са много леки - с тегло между 1,5 и 3 кг, което е удобно, тъй като могат да се държат дори с една ръка. Пример за един от най-леките модели, който не отстъпва на другите по отношение на производителността, е вентилаторът Gardena Accujet 18 li. Теглото му, заедно с батерията, е само 1,8 кг. Въпреки лекото си тегло, този вентилатор има скорост от 190 км / ч и може да премахва листа от площ от около 300 квадратни метра за зареждане на батерията. метри. Обозначението 18 li в съкращението на модела означава използването на литиево-йонна батерия с напрежение 18v. Освен това този вентилатор има индикатор за нивото на батерията.

Внимание! Много от вентилаторите се продават без батерии или без зарядни устройства.

Ето защо, когато избирате зарядно устройство, се ръководете от напрежението на батерията според паспорта на вентилатора, което може да бъде 14v, 18v, 36v или 40v.

Акумулаторни градински прахосмукачки

Модели на батерии листни вентилатори и други растителни остатъци са доста редки. За съжаление нито Bosch, нито Gardena, нито Devolt, нито дори Makita произвеждат такива модели.

Сред по-малко известните марки, освен вече споменатия модел на компанията Greenworks, има само Ryobi RBV36 B и Einhell GE –CL 36 Li E прахосмукачки.

Разбира се, Ryobi RBV36 B може да се счита за най-мощния и надежден сред тях, тази прахосмукачка дори има колела, разположени на смукателната тръба, което му позволява да постигне голяма ефективност при засмукване на растителни отпадъци.

В статията моделите батерии с вентилатори бяха разгледани особено подробно, тъй като те са най-търсените за повечето собственици на малки крайградски райони. Но всеки трябва да избере свой собствен градински асистент, на първо място, въз основа на своите нужди и възможности.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство