Чудо лопата орач

За обработката на парцел градинарите използват не само мотоблок, но и примитивни устройства. Преди това те бяха направени самостоятелно, но сега можете да намерите фабрично направени опции. Един такъв инструмент е чудо-лопата, наречена Орач. На външен вид това са двойни вилици, които образуват почвен рипер. По време на работа повдигането на слой земя с лопата на Орача се дължи на лоста от усилието на ръцете, а не на гърба.

Как да използвате инструмента

Принципът на използване на лопата е прост. Изкопаването на земята става със стъпка назад от около 10–20 см. За да стане по-ясно, човек се придвижва напред с гръб, влачейки инструмент зад себе си. След като монтирате лопатата на земята, работните вилици се притискат. За да направите това, стъпвайте на специален стоп с крак.

Съвет! На възрастните и болните хора се препоръчва да не забиват работните вилици на пълна дълбочина, когато работят на твърда почва.

Докато разрохквате почвата с лопатата на орача, притискането все още може да се извърши върху горния джъмпер на работните вилици. Отначало този метод може да изглежда неудобен поради отдалеченото местоположение на този елемент. Освен това, по навик, кракът ще се придържа към спирката. Разработчикът обаче първоначално е предвидил точно такъв начин на работа. С течение на времето, след няколко тренировки, човек осъзнава, че това е най-удобният и лесен вариант. В края на краищата притискането на вилата в земята не идва от усилието на крака, а от телесното тегло. Човек трябва само да премести тялото си малко напред.

Този режим на работа няма да доведе до болка в тазобедрената става след обработка на 1-2 хектара от градината. С придобиването на умения кракът интуитивно се движи покрай ограничителя, за да застане на джъмпера на работещата вила. Орачът също има своите недостатъци, но все пак инструментът е по-лесен за работа от обикновената лопата.

Важно! Чудото на лопатата Орач не разхлабва девствената почва. За тези цели има друг инструмент с подобен дизайн, но по-тесен и с оскъдно разположение на работещите зъби.

Видеото демонстрира работата на чудото на лопатата на твърда земя:

Устройство за лопата Орач

Преди да обмислите инструмент за рисуване чудо, трябва да разберете как работи. Лопатата се състои от две вили. Едната част е неподвижна, а другата е подвижна. Когато работните вилици повдигат слой пръст, той преминава през зъбите на неподвижната част и буците пръст се смачкват. По този начин разхлабването се случва на дълбочина 15–20 cm.

Орачът се произвежда в няколко модификации, различни по размер. Въпреки това, според рецензиите, чудо-лопатата Plowman е по-търсена с ширина на рамката 35 см. Инструментът тежи около 4,5 кг. В този случай дължината на рамката е 78 см, а работните вилици са 23 см. Лопатата има 5 зъба и обикновено се продава без дръжка. Диаграмата показва основните възли на инструмента.

От чертежа се вижда, че устройството е чудо лопата е проста. Освен това не представлява опасност за човек, който е ранен по време на работа. Работната част е широка вила. Те са фиксирани към общата рамка с два ограничителя, осигуряващи мобилността на елемента. Зъбите са заварени към неподвижната рамка отвътре. Отпред се прави акцент върху два елемента. Това е продължение на рамката. Задницата на Орача е оформена като буквата Т.

Самата рамка е направена от куха тръба. Това гарантира лекотата на инструмента. Зъбите са изработени от закалена стомана. За да извърши чудото, лопатата се поставя върху дървена дръжка.

Възможности чудо лопата

Инструментът е предназначен да улесни ръчния труд, свързан с разрохкване на почвата.В сравнение с традиционната байонетна версия, това устройство ви позволява да обработвате около двеста квадратни метра земя за 1 час. В същото време разходите за труд са сведени до минимум.

В зависимост от размера на лопатата, за един проход се получава лента, приготвена за градинското легло с ширина до 43 см. При необходимост може да се направи разхлабване до пълната дълбочина до 23 см или повърхностно, без забиване на вилиците изцяло в земята. По време на копаенето корените се издигат със зъби плевели на повърхността, но не са разкъсани на парчета. Това им пречи от по-нататъшно размножаване.

Защо орачът е по-добър от обикновената лопата

Основното предимство на орача е необходимостта от полагане на по-малко усилия. След като работи няколко часа с байонетна лопата, човек чувства силна умора в гърба, както и болка в тазобедрената става. Орачът се отървава от тази беда.

Що се отнася до обработката на почвата, след като използвате байонетна лопата, трябва да разбиете буци и да изравните земята с гребла. След пасажа на Орача има легло, готово за засаждане. Инструментът може дори бързо да изкопае малка градина за засаждане на картофи.

Друго предимство на орача е вилата. Непрекъснатото режещо острие на щика не само отделя корените на плевелите, но и накълцва земните червеи. Вилата имат тесни зъби, които по никакъв начин не могат да навредят на полезните жители на земята.

Защо орачът е по-добър от мотоблока

Разбира се, култиватор или мотоблок е в пъти по-добър в производителността си от ръчните инструменти. Тук обаче можете да намерите и ползите от чудотворната лопата. Да започнем с икономията. Орачът не изисква зареждане с гориво и гориво, закупуване на консумативи и резервни части за ремонт.

С мотоблок не винаги е възможно да влезете в труднодостъпни зони на градината. Освен това агрегатът има впечатляващо тегло и има способността да отскача на твърда земя по време на обработката с фреза. След няколко часа такава работа човек усеща силна умора в ръцете и гърба си.

Изработване на орач със собствените си ръце

Разбира се, този инструмент е по-лесен за закупуване, но ако вкъщи има метал и заваряване, тогава защо не направите сами Орача. В това няма нищо трудно. Просто трябва внимателно да прочетете схемата.

Важно! По дизайн Орачът прилича на друга лопата-чудо - Къртицата. Основната разлика е дължината на зъбите. За Орача е до 25 см, а за Къртицата те са по-дълги.

Широчината на самоделния орач зависи само от неговите желания. С увеличаване на този показател работният процес се ускорява, но в същото време умората се ускорява. Обикновено е оптимално да се направи инструмент с ширина от 35 до 50 см, но не повече.

Принципът на сглобяване на конструкцията е както следва:

  • За производството на вилични зъби се избират закалени стоманени пръти. Подходящи са плосковалцувани продукти с ширина до 20 мм или армировка. Броят на щиковете зависи от ширината на рамката. Те са заварени, придържащи се на минимално стъпало от 100 мм.
  • Вилиците трябва да се заточат, за да се впишат лесно в земята. За да направите това, мелницата прави разфасовки под ъгъл от около 30относно... За чернозем ъгълът на рязане може да бъде намален до 15относно, но такива щикове ще притъпят по-бързо.
  • След това направете поддържаща лента. Тук можете да използвате армировка, но тогава теглото на лопатата ще се увеличи. По-добре е да се даде предпочитание на квадратна тръба от поне 10 мм.
  • Основата за дръжката е заварена от парче кръгла стоманена тръба с дебелина 50 мм.
  • Спирачната шина е огъната с дъга, изработена от стоманена ламарина с минимална дебелина 5 mm. Мястото на гънката е заварено към основата за рязането и противоположните два края след това са фиксирани към пръта на неподвижната рамка.

Когато всички елементи са заварени, получавате работещата подвижна част на чудото на лопатата. След това трябва да направите втората неподвижна половина. Изработва се по същия начин, само че зъбите не трябва да се точат. Рамката се огъва от квадратната тръба, така че отпред се оформят два ограничителя. На гърба на лопатата е заварен Т-образен ограничител. Свързването на двете части на лопатата е направено подвижно. За да направите това, ушите са заварени към носещата шина и неподвижната рамка, след което двата елемента са свързани с болт или фиби.Краят на работата е инсталирането на дървена дръжка.

Отзиви

Вместо да обобщаваме, нека да разгледаме отзивите на градинарите за чудото на лопатата Орач.

Лидия Николаевна, пенсионерка
Орачът купи лопата преди 2 години за обработка на малка крайградска зона. Самият инструмент, разбира се, не работи, но изкопаването на леглата е много по-лесно, отколкото използването на байонетна лопата. Няма достатъчно сила за обработка на площта за картофи, затова наемам човек с мотокултиватор.
Сергей Степанович, собственик на крайградски район
Орачът купи лопата чудо, за да разхлаби зоните, където мотоблокът няма да отиде. По принцип инструментът не е лош, въпреки че след пет часа работа се чувствате уморени. Единствената радост е, че сега не ме боли гърбът, но ръцете все още се уморяват.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство