Електрически топлинни пистолети: 380 волта, 220 волта

С настъпването на студеното време за отопление на помещението най-често се използват устройства, работещи на електричество. Съвременният пазар предлага огромен избор от нагреватели на вентилатори, маслени радиатори, конвектори и др. Електрическите топлинни пистолети бързо набират популярност, което ви позволява да затопляте въздуха във всяка стая за броени минути.

Характеристики на дизайна на термична електрическа фурна

В зависимост от модела електрическите топлинни пистолети могат да работят с променлив ток 220 и 380 волта. В производството се използват мощни електрически уреди. За битови нужди се използват модели, които работят на 220 волта мрежа.

За да разгледаме по-отблизо електрическия топлинен пистолет, нека разгледаме неговото устройство:

 • Всички елементи на термичния електрически уред са разположени в метален корпус. Пистолетът е снабден с удобна дръжка за придвижване. Метална стойка е фиксирана под тялото отдолу.
 • Вътре в тялото е монтиран електрически нагревателен елемент, който играе ролята на нагревател. Той генерира топлина, след като към него е приложено напрежение 220 или 380 волта. Производителят използва точно тръбни модели. Такива нагревателни елементи издържат по-дълго и са огнеупорни.
 • Около нагревателя е разположен рефлектор. Той предпазва тялото от прегряване и насочва топлината към изхода на електрическия пистолет - дюзата.
 • Вентилатор е разположен пред нагревателя, т.е. на гърба на топлинния пистолет. Задвижва се от електрически мотор, захранван от 220 волта.
 • Всеки модел електрически нагревател е оборудван със защита от прегряване. Сензорът изключва подаването на напрежение към нагревателния елемент, когато температурата на корпуса на устройството достигне критична оценка. Автоматичната работа на топлинния пистолет се контролира от термостат. Позволява ви да поддържате зададената температура.
 • Бутоните за управление са инсталирани на корпуса на електрическия пистолет. Обикновено те имат светлинна индикация.

Електрическите топлинни пистолети работят на принципа на познатия нагревател на вентилатора. Тоест те поемат студен въздух и дават топъл въздух. Вентилаторът, монтиран пред нагревателния елемент, създава въздушен поток по време на въртенето на лопатките. Преминавайки през нагревателния елемент на електрическата фурна, въздухът отнема топлина, след което през дюзата навлиза в точката на посока на помещението.

Внимание! Въпреки всички степени на защита, разстоянието, препоръчано от производителя, трябва да се спазва между електрическия пистолет и всеки предмет. Този параметър е в инструкциите, приложени към електрическия уред. Неспазването на правилата може да доведе до запалване на запалими предмети и самия топлинен пистолет.

Основното предимство на електрическата горелка пред аналозите, работещи на газ и дизелово гориво, е екологосъобразността. Електрическият уред практически не гори кислород по време на работа и няма емисии на вредни вещества заедно с продуктите от горенето. Собствениците на дизелови нагреватели знаят колко е трудно да ги стартирате на студено, за да затоплите гараж или склад. Електрическият пистолет ще се включи без проблеми при всяка отрицателна температура, най-важното е, че има напрежение 220 или 380 волта. Но ако наблизо няма електрическа връзка, няма да можете да използвате отоплителното устройство и това е единственият му недостатък.

Обхват на електрическите топлинни пистолети

Поради добрите си технически характеристики, електрическите пистолети се използват широко в много области на човешкия живот:

 • С настъпването на студено време за един апартамент топлинният пистолет е най-добрият източник на топлина, докато централното отопление не заработи. Устройството може да се вземе със себе си в дачата, да се инсталира в остъклена беседка, да се използва за отопление на офис и др. Като цяло топлинен пистолет може да се използва във всяка стая, където са хората.
 • За битови цели използването на електрически нагревател помага за изсушаване на мазето или килера, затопляне на колата при силен студ и поддържане на оптималната температура в оранжерията.
 • Електрическият пистолет е незаменим при извършване на строителни и ремонтни работи. Устройството се използва за отопление на платното при инсталиране на опънат таван, сушене на мазилка и др.
 • В промишлеността най-често за отопление на големи работилници се използват мощни трифазни отоплителни тела, които се използват и за извършване на определени технологични работи.
Внимание! Ако стаята има сложна конфигурация, разумно е да се използват две електрически горелки с по-малка мощност от едно мощно устройство.

Електрическият топлинен пистолет може да работи при почти всякакви условия, най-важното е да го използвате внимателно във влажни помещения. Също така е важно да се обърне внимание на окабеляването. При слабо напречно сечение на кабела той ще прегрее, последвано от прегаряне.

Във видеото, преглед на електрически топлинни пистолети:

Правила за избор на електрически топлинен пистолет

Според много хора добрият нагревател е този, който консумира малко електричество и се загрява перфектно. В някои отношения те са прави. Но как да изберем най-добрите топлинни пистолети сред големия брой модели? Веднага трябва да се отбележи, че всички електрически топлинни пистолети, работещи от 220 V мрежа, консумират малко енергия. И това не се дължи на мощността на нагревателния елемент. Факт е, че нагревателят се включва за кратко. Когато се достигне максималният праг на зададената температура, нагревателният елемент се изключва и остава да работи само вентилаторът, който консумира малко електричество.

Потребителят обаче трябва да има ясна представа какви критерии трябва да се използват за избор на електрически уред:

 • Първо, човек трябва да реши защо купува термичен електрически пистолет, тоест с какви задачи ще се справи устройството. Ако това е периодично отопление на малка стая, тогава е разумно да се даде предпочитание на оръдие с ниска мощност. За ремонтни дейности или отопление на оранжерията си струва да закупите по-професионални модели.
 • Вторият важен фактор са характеристиките на помещението, където ще работи топлинният пистолет. Взема се предвид площта, конфигурацията, качеството на топлоизолацията на строителните елементи. Тези параметри определят колко мощност и колко трябва да закупите електрически пистолети.
 • Когато избирате електрически уред за захранване, първо трябва да тествате мрежата. Първо, те определят какво напрежение се подава: 220 или 380 волта. На второ място, трябва да се уверите, че размерът на проводника е достатъчен за такъв товар.
 • Параметри като масата и размерът на топлинния пистолет не са много важни, но комфортът при работа с електрически уред зависи от тях.
 • По отношение на цената трябва да се отбележи: не всички хубави неща са скъпи. Продавачите често надуват цената на даден продукт поради името на марката. При избора на термичен електрически нагревател те се ръководят от техническите характеристики на устройството и след това вече се определят от производителя и цената.
Съвет! По време на закупуването на топлинния пистолет проверете съдържанието на опаковката, работоспособността, наличието на инструкции с попълнени гаранционни карти.

Почти всички модели топлинни пистолети са проектирани да работят до 10 години при условията, препоръчани от производителя. Ето защо трябва внимателно да подходите към избора на електрически уред.

Видеото разказва за правилата за избор на топлинен пистолет:

IR топлинни пистолети

По популярност електрическите модели се конкурират с инфрачервените топлинни оръдия, работещи на принципа на радиацията.IR устройствата нямат вграден вентилатор, тъй като не е необходимо да се създава въздушен поток. Инфрачервените лъчи загряват повърхността на всеки предмет, което от своя страна отделя топлина на въздуха.

Трябва обаче да се има предвид, че само тези обекти, които се намират в зоната на излъчване, получават топлина. Това определя спецификата на използването на IR топлинни пистолети. Устройството е подходящо, когато се изисква точково отопление.

Важно! Инфрачервените лъчи не влияят на човешкото здраве.

Какво е по-добре да купите: електрически пистолет или нагревател на вентилатора

Работата на електрическа фурна и нагревател на вентилатора е почти еднаква. И двата уреда използват вентилатор за издухване на въздух през нагревателния елемент. Неопитен човек взема това, което е по-евтино - нагревател на вентилатора. Трябва обаче да знаете, че тези устройства, подобни по функционалност, имат значителни разлики.

И така, всяко от тези устройства се купува за отопление на определен обект. Тук трябва да вземете предвид обемите на нагрят въздух. Мощността на вентилаторните нагреватели е ограничена до 1-2 kW, а електрическият пистолет може да доставя повече от 4 kW на час. Тук си струва да се помисли, че за отопление на голям хангар е по-добре да си купите един топлинен пистолет, отколкото десет нагревателя на вентилатора.

Но в апартамент е по-добре да се даде предпочитание на топловентилатор. Те са по-компактни, по-красиви, а мощността от 1-2 kW е достатъчна за отопление на една стая. Скъпите модели вентилаторни нагреватели са оборудвани с керамични нагреватели, които не изгарят кислород по време на работа. Вътре в евтините устройства има обикновени спирали. Нежелателно е да ги използвате в хола, особено ако влажността е много висока.

Почти всички нагреватели на вентилатори имат функцията да изключват нагревателния елемент. В апартамент такова устройство може да се използва през лятото вместо вентилатор за охлаждане на въздуха. Сега производителите започнаха да доставят тази функция с електрически топлинни пистолети. Устройствата могат дори да имат тристепенно регулиране на температурата на подавания въздух: студено, топло, горещо.

Отзиви

Кое от отоплителните устройства да изберете за собствена употреба, нека собственикът реши. И нека да разгледаме отзивите на потребителите, които имат електрическа топлинна пушка във фермата.

Сергей, 37-годишен, Иркутск
Предната година си купих електрически пистолет Ballu BKX-3. Харесаха ми компактните размери и добрата конструкция. Включвам го в дачата в началото на пролетта и есента. Шумът на вентилатора не е силен. Опитах се да затопля 20 м2 остъклена беседка през зимата. Мощността не беше достатъчна, но моделът на пистолета не беше предназначен за това.
Николай, на 47 години, Ижевск
Използвам топлинния пистолет Interskol TPE-2 от три години. Много леко устройство, то се изключва само при прегряване. Единственият недостатък е късият захранващ кабел. Стая с площ от 12 м2 се загрява за 15 минути.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство