Градински електрически шредер

За улесняване на ръчния труд са измислени много техники. Един от тези помощници на летния жител и собственик на частен двор е градински шредер за трева и клони, задвижван от електричество или двигател с вътрешно горене. Много собственици не смятат устройството за съществена техника. И напразно. Шредерът ще ви помогне да получите отличен мулч за хумус или дървени стърготини от органични отпадъци, които ще служат като постелка за животни.

Характеристики на устройството за мелене

Шредер на клони и билки правилно се нарича шредер. Механизмът работи на принципа на голяма месомелачка. Мъж изсипва в бункера всички органични отпадъци, които се събират до падането на площадката: върхове на градински култури, трева, клони от храсти и дървета. Ножовете от закалена стомана смилат всичко, което води до куп дървени стърготини. Механизмът за рязане се задвижва от двигателя.

Според принципа на действие, вече е ясно, че шредерът се състои от три основни блока: бункер, мотор и система от ножове, която се нарича дробилка. Основната функция на бункера е да зарежда боклука. Но служи и като бариера, която не позволява ръката, дрехите и други предмети на човек да попаднат в хеликоптера.

Внимание! Когато зареждате органични отпадъци в бункера, трябва да се внимава да не попадне камък, стъкло или метал в кошчето.

Моторът е сърцето на шредера. Колкото по-мощен е той, толкова по-ефективен е шредерът. За тази техника се използва електрически или бензинов двигател. Изборът на модел зависи от това с какъв боклук ще работи градинският шредер. Почти всички модели шредери са оборудвани с устройство за регулиране на скоростта на рециклиране на отпадъците. Добре е хеликоптерът да има реверс. Помага за изчистването на ножовете от навитата зелена растителност.

Дробилката се състои от режещи елементи с различен дизайн. Слабите ножове са проектирани да нарязват зелена маса растителност с дебелина до 3 см, а мощните резачки са в състояние да смилат дори клони на дървета с диаметър до 8 см.

Важно! За безопасна работа с шредера трябва да се носят защитни очила и ръкавици.

Разликата между шредерите по тип двигател

Както повечето градинско оборудване, шредерите се произвеждат с електрически или бензинов двигател. Всеки модел има своите положителни и отрицателни страни.

Електрически мотор

Първо, нека намерим положителните страни на шредера, задвижван от електрически мотор:

 • Ниско ниво на шум. Моторът почти не се чува, как работи. Шумът се генерира само от шлайфащите клони.
 • Няма вредни емисии на отработени газове. Операторът не трябва да диша дим, докато работи.
 • Икономичен и лесен за поддръжка. Не е необходимо електрическата мелница да се пълни с бензин и масло, да се сменят филтри, да се купуват свещи. За да може шредерът да работи, достатъчно е да го включите, с който жена или тийнейджър може да се справи.

Сега ще търсим недостатъците на електрическата мелница:

 • Електрическият градински шредер има основния недостатък - закрепване към изхода. За да работите с шредер в градина далеч от дома, ще трябва да си купите дълъг кабел. Можете да използвате друго решение - преместете боклука по-близо до сградата, където е възможно да се свържете към електрическата мрежа.
 • Електродвигателят е чувствителен към пренапрежения на напрежението. Това често се случва в страната.Голям спад на напрежението в електрическата мрежа ще доведе до повреда на двигателя на хеликоптера.
 • Значителен недостатък на електрическия шредер е ограничението на мощността от 4 kW. Шредерът няма да взема клони с дебелина повече от 3 см.

Въпреки значителните недостатъци, повечето летни жители предпочитат електрически шредери.

Бензинов двигател

За да направим сравнение между различните шредери, нека разгледаме положителните аспекти на шредера с бензинов двигател:

 • Основното предимство на бензиновия двигател е голямата мощност. Това позволява на шредера да смила по-големи отломки. Максималната мощност на двигателя на хеликоптера може да достигне 8 kW. Подобна единица лесно ще превърне клоните с диаметър 8 см в дървени стърготини.
 • Бензиновият двигател осигурява мобилността на шредера. Уредът може да се търкаля на колела на всяка територия или да се вози с него в полето.

Сега нека разгледаме другата страна на монетата:

 • Недостатъкът на бензиновия двигател е високото ниво на шум, плюс вредните емисии на отработени газове. След няколко часа работа с хеликоптера човек може да изпитва главоболие. Неспазването на мерките за безопасност може да доведе до отравяне с отработени газове.
 • От икономическа гледна точка поддръжката на бензинов двигател ще бъде по-скъпа. Трябва да закупите гориво, масло, да смените филтри и свещи. А в случай на ремонт, резервните части ще струват повече от половината от цената на нов двигател.

Ако се планира да се обработват големи боклуци в домакинството, тогава трябва да затворите очите си за всички недостатъци и да изберете бензинов шредер.

Разновидности на раздробяващи машини

И така, открихме, че дробилката е механизъм за смилане на органични отпадъци. С други думи, те са ножове. Дробилката е три вида:

 • За преработката на обемисти отпадъци се използва мелница на основата на фреза. Механизмът ще се справи с клони с диаметър до 8 см.
 • Винтовата дробилка е предназначена за смилане на вече смлени отпадъци.
 • Ножовете нарязват зелена растителност, върхове на градински култури, клони с дебелина до 3 см. При обемисти отпадъци те могат да се счупят.

Всеки тип дробилка е оборудвана със защита, която не позволява претоварване в случай на проникване на големи отпадъци и чужди предмети. В зависимост от приложението дробилките обикновено се разделят на класове:

 • Любителски - това са механизми, предназначени за смилане на трева. Разрешени са тънки клони. Шредер с такава дробилка се използва в малка млада градина.
 • Средствата са механизми с подсилени ножове, прикрепени към стоманен вал. Такъв раздробявач има способността да изсмуква самостоятелно отпадъците през входа.
 • Професионални - това са механизми, базирани на фрези. Те обикновено се инсталират на индустриални бензинови шредери.

Избирайки шредер за вашите нужди, трябва да сравните възможностите на техниката с характеристиките на вашата градина.

Класификация на мощността на градинските дробилки

Работата на шредера зависи от мощността на двигателя. Във връзка с това има и класификация на градинското оборудване:

 • Аматьорските шредери обикновено се доставят с електрически двигатели. Мощността им е ограничена до 1,5 kW, а масата им е в рамките на 15 kg. Кръгли ножове действат като режещ механизъм. Шредерите се характеризират с компактните си размери и лесна употреба.
 • Полупрофесионалните шредери са оборудвани с електродвигател и бензинов двигател. Мощността им варира от 1,5 до 2,5 kW. Механизмът за рязане при някои модели може да съдържа фрези.
 • Професионалните шредери обикновено са оборудвани с бензинов двигател. Има шредери от този клас с електрически двигател, но работещи от трифазна мрежа. Повечето модели шредери се предлагат с мощност 3–6 kW. Има агрегати с двигател от 8 kW, но такива големи шредери обикновено се използват в големи ферми.

Ако вашата градина и домакинство се нуждаят от надежден, както и продуктивен шредер, тогава е най-добре да отдадете предпочитание на модела от полупрофесионален клас.

Особености при избора на шредер

За да обобщим, нека да разгледаме как да изберем правилния модел шредер. Ето какво препоръчват градинарите в това отношение:

 • Първата стъпка е да се определи мощността на мелницата. За целта си струва да се направи анализ на количеството и размера на органичните отпадъци. След това веднага ще стане ясно какъв вид шредер е необходим: бензинов или електрически.
 • Теглото, марката и цената на шредера не са толкова значителни, но си струва да се обърне внимание. С тези въпроси е най-добре да посетите форума, където опитни собственици ще споделят реална информация.
 • За удобна работа е препоръчително да изберете модел на шредер с контрол на скоростта и тласкач за отломки. Шредерът с две фунии за отпадъци е много лесен за използване. Едната дупка е запазена за товарене на малки отпадъци, а другата за големи клони.
 • Голям плюс на модела шредер, който включва ножове за предварително рязане, резервен режещ механизъм и инструмент за почистване на агрегата.

По време на покупката помолете магазина да запали двигателя и да слуша нивото на шума. Между другото, ако бензиновият двигател ще бъде трудно да се стартира или да работи периодично, тогава е по-добре да погледнете друг модел.

Видеото разказва за избора на градински шредер:

Отзиви

Има много отзиви за градински мелнички за трева. Нека да разгледаме няколко от тях.

Светлана Александровна, Юрга
През есента в градината постоянно се събират куп клони и друга растителност. Купих Viking GE103 за обработката му. Шредерът върши всичко на малки парченца. Сега вече не изгарям отпадъци, а ги смилам и използвам за приготвяне на тор.
Николай, на 42 години, Ангарск
Шредер Viking GE103, закупен в дачата. За една година на употреба трябваше да го модернизирам малко. Колата е добра, но производителят достави малък нож. Зелените листа често са увити около вертикалния режещ елемент. Шредерът трябва да бъде изключен за почистване.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство