Как да направите гребло със собствените си ръце

Всяка есен получаваме уникална възможност да се възхищаваме на падането на листата и да се наслаждаваме на шумоленето на суха зеленина под краката ни. Червени, жълти и оранжеви „люспи“ украсяват тревни площи и тревни площи, но с пристигането на дъждовете красотата изчезва, а светлият килим от буйни листа се превръща в маса гниене. Ето защо собствениците на крайградски зони се опитват да премахнат листата своевременно, като ги полагат върху компост или ги изгарят. Граблото отдавна е най-добрият помощник за събиране на листа. Този "прост" градински инструмент е лесен за използване и евтин. Но днешният пазар на градински инструменти е способен да изненада с разнообразие от различни модели. За да не се объркате и да изберете най-удобната рейка за събиране на листа трябва да се запознаете с всички предложения. Ще се опитаме да дадем описание на всички известни модели и да им дадем най-обективните характеристики.

Прост инструмент с уникална история

Всеки домакински парцел има гребла и собствениците им дори не се замислят върху факта, че този земеделски инструмент отдавна е незаменим и има много интересна и дълга история. В крайна сметка, някога гребло не се наричаше познат на мнозина Т-образен инструмент, а всички онези предмети, които биха могли да вземат и преместят нещо. Например човешка ръка, кухненска лъжица или която и да е кука в древността е била наричана гребла.

Такъв прост, но уникален инструмент като гребла е широко разпространен по целия свят. През Средновековието японците приемат греблото за сервиране. Бойната гребла е направена изцяло от метал и се е наричала Кумаде (меча лапа). Дължината им беше 2 м. На ветрилообразната напречна греда имаше 3-5 остри зъба с дължина по 7 см. Съгласете се, че такава гребла наистина би могла да представлява реална заплаха за здравето на врага.

За рейка има много поговорки и поговорки. Те се споменават в много литературни произведения. Всеки път, когато вземем дръжка с Т-образна напречна греда в ръцете си, за да съберем зеленина, да изравним почвата или да „срешим“ тревата на тревата. Разбира се, от самото си създаване, греблото е претърпяло фундаментални промени, но въпреки това те заслужават внимание, тъй като тяхната история е сравнима с тази на човек, а през дългите години на автоматизация на трудовите процеси, нито един достоен заместител на това просто устройство не е са намерени.

Разнообразие от модели и тяхната функционалност

Дизайнът на всички гребла е приблизително еднакъв: инструментът се състои от опашка и напречна греда със зъби. Дължината на дръжката, ширината на напречната греда и нейната форма, материалът на производство, броят на зъбите във всеки конкретен модел могат да бъдат различни. Удобството при използване на селскостопанско устройство до голяма степен зависи от тези характеристики. Всички видове подложки и скоби също са насочени към подобряване на инструмента. Различни иновации и модификации засягат не само функционалността, но и цената на рейка. Ето защо, решавайки да направите покупка за вашата градина, трябва да се опитате да намерите модел с оптимален набор от качества и подходяща цена.

Класификация на гребла в зависимост от материала на производство

Една от най-важните характеристики е материалът, от който са направени греблите. Трайността, теглото и следователно лекотата на използване, цената на инструмента зависи от това. На пазара можете да намерите гребла от:

 • Боядисано желязо.Те имат, може би, единственото предимство - ниска цена. В противен случай техните характеристики имат само отрицателни качества. Такава гребла е много тежка, неудобно е да се работи с нея. Зъбите се оказват бързо и градинарският инструмент става неизползваем.
 • Да стане. Този материал също е доста тежък, но по-траен и устойчив на износване.
 • Закален алуминий. Такива гребла имат много предимства. Те се отличават със своята издръжливост и ниско тегло (700-800 g). Те са удобни за работа в градината, но такъв инструмент няма да работи за изравняване на почвата.
 • Пластмаса. Такива гребла са идеални за събиране на зеленина, отломки, изтъняване на трева, но, за съжаление, те няма да могат да работят с почвата. Пластмасата е доста крехка, така че дори ниската цена за такъв инструмент не винаги може да бъде оправдана. Много е удобно да работите с такъв инструмент, тъй като теглото му е само 400-500 g.
Важно! Нашите предци са използвали дървени гребла. Те са издръжливи и леки, но днес е доста трудно да се намери такъв инструмент на пазара.

За повечето градинари въпросът за цената на инструмента играе една от най-важните роли. И така, нека сравним цената на традиционния T-рейк с 10 зъба. Например, такъв селскостопански инструмент, изработен от желязо с пръскане, ще струва около 40 рубли. Пластмасов аналог ще струва още по-малко: около 25 рубли. Цената на стоманени гребла е няколко пъти по-скъпа и може да варира от 150 до 300 рубли. Закалено алуминиево гребло ще струва приблизително същото.

Когато купувате гребла за вашата градина, трябва да обърнете внимание не само на материала на напречната греда, но и на материала на рязането. Някои производители оборудват своите инструменти с резници от пластмаса, фибростъкло (фибростъкло) и някои други съвременни материали. Тази функция може да направи инструмента удобен, но и по-скъп. Дървените резници, заедно с такова оборудване, са все още по-популярни поради високата си надеждност, наличност и ниска цена.

Важно! Греблото може да бъде оборудвано с телескопична дръжка, която може да променя дължината си, ако е необходимо.

Това е удобно, ако няколко души с различна височина планират да използват инструмента наведнъж. Цената на метална телескопична дръжка е средно 300 рубли.

Разнообразие от модели

Повечето модели се различават точно по напречната греда, така нареченото закрепване, което е прикрепено към дръжката. Вече обсъдихме материалите за неговото производство и съответствието с цената, сега ще се опитаме да разберем класификацията и предназначението на конкретни модели.

Прав, традиционен рейк

Дори учениците са запознати с такава гребла. Този вид градински инструмент е най-често срещаният. Това е напречна греда, перпендикулярна на която са прикрепени зъбите. Те могат да бъдат усукани (усукани) или леко извити. Броят на зъбите на една напречна греда може да варира от 5 до 20 бр. Най-често срещаните варианти са 10 и 12 зъба. Особено внимание трябва да се обърне на разстоянието между зъбите: колкото по-малко е то, толкова по-малки фрагменти от трева и листа могат да бъдат събрани.

Инструмент с тясна напречна греда (10-20 см) е удобен за използване за събиране на листа в труднодостъпни ъгли на площадката, но е проблематично събирането на постеля и листа върху голяма площ с такъв инструмент. Най-удобната и често използвана е напречна греда с ширина 30-50 см. Грабли с по-широк захват са обемисти и не винаги удобни за използване.

Важно! Спиралните зъбни гребла се препоръчват за изравняване на земята.

Прави, традиционни гребла се използват по-често за работа със земята. Удобно е да разбивате буци и да изравнявате почвата с такива дюзи, изработени от метал. Пластмасовите, прави дюзи се използват по-често за събиране на листа и трева.

Назъбени гребла

Греблото на вентилатора е най-добрият вариант за почистване на тревата.С тяхна помощ можете нежно и бързо да загребвате отломки, трева, паднали листа. Тънките и гъвкави зъбци няма да навредят на насажденията и да осигурят повърхностна аерация на почвата.

Външно такъв инструмент наподобява вентилатор или плоска метла, направена от пластмасови или метални пръти. По правило дюзата в такъв инструмент има триъгълна форма, която ви позволява удобно да събирате отломки от стените на сграда или ограда.

Много модели вентилаторни гребла са оборудвани със специална приставка, която ви позволява да регулирате работната ширина. Това е много удобно при работа на сайта, но когато купувате такъв инструмент, трябва да обърнете внимание на качеството и надеждността на това устройство. Най-често е направен от пластмаса, която не е трайна.

Ширината на захвата при модели с форма на вентилатор е 40-60 см. Благодарение на специална подложка този параметър може да бъде намален или увеличен, като по този начин се променя разстоянието между зъбите. Това е много удобно, ако трябва да извършите няколко вида работа с различни фракции от растителни сегменти. Броят на зъбите на такъв градински инструмент варира от 18 до 24 парчета.

Важно! Греблото на вентилатора не е подходящо за работа с пръст.

Рейк-трансформатори

Такъв инструмент може да се нарече сложен, тъй като предполага наличието на дръжка със специален монтаж, върху който можете да инсталирате сменяеми дюзи с различни форми и ширини. Комплектът от такъв градински инструмент може да включва приставка за лопата, мотика, няколко вида гребла и рипер. Материалът за производството на такъв сложен инструмент често е пластмаса. Цената на рейк-трансформатора е доста висока. Друг недостатък на инструмента е, че при честа смяна на закрепванията дръжката може бързо да се провали.

Специализиран

За цялостна грижа за тревата има високоспециализирани модели гребла, които ви позволяват да изпълнявате определена задача:

 • Грабежни аератори имат остри полумесеци, здраво закрепени към напречната греда. Инструментът ви позволява да премахвате мъх и листа от тревата, като леко прерязвате тревата, за да оксидирате по-добре корените на тревата. Този инструмент се препоръчва за използване в ниско разположени райони с високи нива на влага в почвата.
 • Фреза гребла са модификация на аератори. От една страна, едни и същи остри зъби с форма на полумесец са фиксирани върху напречната греда, от другата страна, върху напречната греда, има ред гъсто разположени зъби за събиране на малки листа, трева, камъчета.
 • Широката гребла за тревата с ограничител е опашка с широка напречна греда (повече от 60 см). Дълги зъбци са поставени плътно върху основата, което ви позволява бързо да вземете окосената трева или листа. Друга характеристика на този инструмент е наличието на ограничител под формата на няколко метални пръчки, поставени перпендикулярно на зъбите отстрани на дръжката. Те не позволяват събраната трева да се преобърне в задната част на напречната греда. Такъв високо специализиран инструмент ви позволява бързо и ефективно да събирате трева от всяка тревна площ.

По този начин, преди да направите покупка, струва си да помислите какви операции трябва да се извършат с закупения инструмент. Най-гъвкавите в този случай са прави гребла. Подходящи са за работа с морава и почва. Те се характеризират с ниска цена и издръжливост. Удобно е да почиствате моравата с вентилаторна гребла, но за да работите със земята, все още трябва да допълвате гамата градински инструменти с обикновени прави гребла. Ако моравата е гордостта на сайта, можете също да закупите високо специализиран инструмент за грижа за нея, който ще ви помогне да се грижите компетентно за насажденията.

Как се прави гребло

Съвременният потребител предпочита да купува готови стоки, но има и такива "кулибини", които се стремят да направят всичко със собствените си ръце. Например, правенето на традиционни плоски гребла е доста лесно. Това изисква:

 • Изберете плоско парче метал, дълго около 50 см. Такава лента трябва да бъде леко огъната в хоризонталната равнина. Получената част ще бъде основата на напречната греда.
 • На направената основа очертайте точките на закрепване на зъбите, които могат да бъдат парчета тел или пили, заточени от едната страна, с дължина 8-9 см.
 • Пробийте малки дупки по маркировките. Загрейте червения горещ основен метал, чукнете зъби в него. След като металът се охлади, се препоръчва допълнително да се заварява всеки зъб към основата.
 • Направете стойка от парче тръба с диаметър 35 Ø с дължина 20 см. Разделете 8 см от тази тръба на 2 равни части, като по този начин се получат „мустаци“ за закрепване на основата към дръжката. След нагряване на метала до червено, тези "мустаци" трябва да се разреждат под ъгъл 40-500 и леко се изравнява.
 • В кръглата част на стойката пробийте отвор за фиксиращия елемент, който ще свързва основата и дръжката.
 • Заварете "мустаците" към основата със зъби.
 • Поставете греблото в кръглия отвор и го фиксирайте с пирон.

Днес домашните гребла са по-екзотични от нормата, тъй като цената на готовия инструмент е доста достъпна и можете да намерите инструмент в най-близкия магазин. Но понякога има ситуации, когато има нужда или просто желание да направите гребла сами. В този случай можете да използвате нашите препоръки и схемата, разположена по-горе в статията.

Инструкциите за направата на вентилаторен рейк със собствените си ръце са ясно демонстрирани във видеото:

По този начин, обикновена гребла, позната на мнозина, може безопасно да се нарече уникален инструмент, който отдавна се използва от хората не само за обработване на земята, но и за самозащита за военни цели. Днес, както и преди, за изравняване на земята, прибиране на листа, окосена трева и плевели човек използва гребла, чийто дизайн е претърпял някои промени. Те са станали още по-удобни и функционални от преди. В същото време не е открит кардинален заместител на този инструмент на съвременния пазар на инструменти за градинарство.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство