Как да направите брадва със собствените си ръце

Брадвата се използва не само за цепене на дърва. Той служи като незаменим инструмент за дърводелеца. Ходят на туризъм, ловуват с брадва, а техните предци като цяло са го използвали вместо оръжие. Има много разновидности на този инструмент, различни по размер, както и формата на режещото острие и дръжка. Сега ще разгледаме как да направим брадва за домакински нужди и калъф за съхранението й.

Производство на брадви с различно предназначение

Инструмент за дърводелец или дърворезба е по-лесно да се купи в магазин. Те се продават вече монтирани на дръжката. Ако желаете, можете сами да направите инструмент за нарязване. За да направите това, просто трябва да закупите острие.

Изработване на бойна брадва

Бойно оръжие се нарича още брадва. Този модел се характеризира с тесен приклад и ниско острие. Основната разлика между брадвата е дългата дръжка - най-малко 50 см, както и лекото тегло - около 800 г. Има много видове бойни оръжия: с двустранно острие, шип на приклада и т.н. .

Най-простата бойна брадва може лесно да бъде изработена от брадва на дърводелец. За да направите това, горната част на острието се отрязва с мелница, така че да се окаже права. На дъното се изрязва кука и острието е заоблено. Металният детайл се гаси пожар, след което се извършва шлайфане и заточване. Дръжката е изработена от бреза с разрез в края. След поставяне на главата върху брадвичката, в среза се забива клин.

Съвет! За да се предотврати падането на клина от браздата в брадвата, преди да се забие, той трябва да се намаже с лепило за дърво.

Изработване на дървена брадва

Инструментите за нарязване могат дори да бъдат изработени от дърво. Не може да се сравни с металния си колега, но е идеален за рязане на тънка храсталаци по време на поход. За производството на брадва се използва твърда дървесина, например дъб. Освен това детайлът трябва да е сух, без пукнатини и възли. Главата на брадвичката може да бъде направена от едно парче или от две парчета. Това е както искате. За да направите дървена брадва, върху детайла се нанася шаблон, след което ще трябва да приложите дърводелски умения. Острието на готовия инструмент се заточва, след което се изгаря леко върху огън.

Съвет! Острието на дървена брадва ще бъде по-здраво, ако е обвито в ламарина.

Изработване на ловна брадва

Инструментът за нарязване на лов оценява правилния баланс на сцеплението за прецизен удар. Опитните ловци обичат да използват твърди брадви, полуизковани от метал. Те са удобни за нарязване на трупове на животни. У дома ловното оръжие е по-лесно да се направи с дървена дръжка. Главата е взета от брадва на дърводелец и клиновидното тънко острие се заточва с шмиргел с фин абразив. Тя трябва да е леко заоблена, но не полукръгла.

Дръжката е изрязана от заготовка от бреза. Rowan е добър избор. В края се изрязва жлеб за клина. Размерът и теглото на дръжката зависи от това кой ще ловува:

  • за дребен дивеч е достатъчна лека дръжка с тегло до 1 кг и максимална дължина от 60 см;
  • за голямо животно дръжката се удължава най-малко до 65 см, докато теглото му се увеличава до 1,4 кг.

Клин за опъване на ръба на дръжката трябва да бъде направен от дърво. Желязото с течение на времето ще започне да ръждясва и да пада от браздата.

Изработване на брадва от тайга

Сега ще разгледаме как да направим брадва за сеч или обработка на трупи.Такъв инструмент се нарича тайга и тежи около 1,4 кг. Инструментът се различава от обичайната брадва по формата на брадвата. Дръжката е направена с удължена козя брадичка, което предотвратява нейното счупване при силен удар. Острието е заточено, така че задният му ръб е почти 2 пъти по-тесен от предния ръб. Главата на брадвата на тайгата трябва да има по-малък ъгъл на наклон към дръжката от този на дърводелски аналог.

Видеото разказва как да направите брадва:

Изработване на топори

Сега е моментът да помислите как да направите дръжка на брадва от парче дърво. За лек инструмент е необходима дръжка с тегло 0,8–1 кг и дължина 40–60 см. За тежък инструмент масата на дръжката достига 1,4 кг, а дължината й е 55–65 см.

Важно! Колкото по-дълга е дръжката, толкова по-голяма е силата на удара.

Дължината на дръжката обаче трябва да бъде избрана така, че да е удобен за използване самоделен инструмент. Поради това е важно също така да се вземе предвид ръста на човек, както и неговата физика. За брадвичката се използват заготовки от твърда широколистна дървесина: бреза, акация, ясен и др.

За да се направи брадвичка, върху изсушения детайл се прилага шаблон. Освен това се използват дървообработващи инструменти: прободен трион, нож, длето и др. Завършването се извършва с шкурка. Готовата брадвичка трябва да приляга плътно в отвора на главата. Ако дръжката влиза лесно, това означава, че се е получил брак. Тук клинът няма да помогне и ще трябва да направите всичко отново.

Монтиране на главата и заточване на острието

Когато дръжката е готова, направете прорез в горната част с ножовка за метал. Дълбочината му е равна на половината от ширината на ухото на главата. След това има процес на поставяне на металната част върху брадвичката. Редът на процеса е показан на снимката:

  • главата се натъпква върху вертикално монтирана дръжка, удряйки дъното на брадвата върху дървена повърхност;
  • когато ръбът на брадвата е равен на горната част на отвора, се забива дървен клин, а останалата му изпъкнала част се отрязва с ножовка.

Когато брадвата е напълно готова, смажете дръжката с всяко масло. Оставете го да попие малко и след това го избършете старателно с парцал.

Заточването на острието на строителен инструмент се извършва под ъгъл 20-30относно, а дърводелският инструмент - под ъгъл 35относно... По-добре е да направите това с електрическа мелница. Първо използвайте колело с груб абразив за грубо заточване, след това шлайфайте острието с фино зърнеста пръчка.

Изработване на капак за съхранение и транспортиране на брадва

От съображения за безопасност по време на транспортиране и съхранение на брадвата, трябва да направите капак. Обмислете трите най-прости опции:

  • Готов калъф за брадва е по-лесно да се направи от кожено куфарче или стара чанта. За да направите това, върху материала, трябва да начертаете контурите на главата с марж. Освен това, с помощта на кука за зареждане и шийте, шийте по маркировката. Това завършва чантата. За да може капакът на брадвата да бъде окачен на колана, отзад са зашити две бримки. Освен това е по-лесно да изрежете две дупки и да издърпате колана през тях.
  • Ако във фермата има парчета дебела кожа, тогава ще бъде възможно да се издълбае отлично покривало за брадва от нея. За да направите това, трябва да нарисувате глава върху материала с молив и след това да изрежете два еднакви фрагмента. След това те ще трябва да бъдат зашити. За да предотвратите падането на капака от главата, можете да използвате бутоните, за да фиксирате две ленти от кожа. Те трябва да покриват дупето на брадвата в прибрано положение.
  • Като имате под ръка сграден сешоар и PVC канализация, можете да направите добро покритие за брадва. Пластмасовата заготовка се нагрява добре, след което те започват да се огъват откъм страната на дупето. Когато продуктът придобие желаната форма, отрежете излишните парчета пластмаса с ножица.

Всяко разглеждано покривало за брадва ще предпази човек от нараняване по време на транспортиране.

Това са всички тънкости на правенето на брадва у дома. По време на процеса е важно да запомните мерките за безопасност, за да не се нараните случайно на остър нож.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство