Как да изберем лопата за сняг на колела

През зимата собствениците на частни къщи и крайградски зони си почиват: всички работи в градината и в градината спират. Единственото нещо, което всеки жител на Русия трябва да прави периодично, е да почиства двора си от сняг. Зимите са различни: понякога е достатъчна метла или метла, през друга година трябва да вземете специална лопата за сняг с широка кофа. Или може би това не е достатъчно, тогава ще бъде полезно специално оборудване за почистване на сняг.

Най-простото механизирано устройство за снегопочистване - лопата на колела - ще бъде разгледано в тази статия.

Какви са снежните лопати

Разбира се, най-продуктивният вариант се счита за булдозер или мини-трактор, способен да се справи с огромни снежни маси за броени минути и това може да се направи практически без никакви усилия от страна на човек. В частните домакинства обаче тракторът за снегопочистване е по-скоро преувеличен, тъй като територията тук е доста ограничена.

Най-често жителите на частния сектор използват следните устройства за борба със снега:

 1. Плоски дървени или метални лопати с дълга дръжка, с които е удобно да изстържете дори замръзналата кора и да премахнете леда.
 2. Кофа пластмасови ръчни лопати, които са леки и с голям капацитет. С такива устройства е удобно да загребвате насипен сняг, да премахвате големи надвеси и снежни преспи.
 3. В по-сложни случаи се използват устройства за снегопочистване на шнек, които са способни да улавят снега сами и да го отстраняват отстрани с помощта на винтов винт, наподобяващ вътрешността на месомелачка. Такива устройства обаче са подходящи само за тънък слой сняг; шнековете няма да могат да се справят с лед.
 4. Лопатите за сняг на колела са практично решение за собствениците на големи дворове и селски имоти. Благодарение на тази техника гърбът на човек се разтоварва, всичко, което се изисква от него, е да насочи самоходната лопата в правилната посока.
Внимание! Дизайнът на устройствата на колела може да варира значително: броят на колелата, външният вид, размерите на кофата и теглото.

Класификация и модели

Техниката с колела ви позволява да изчистите много големи участъци от сняг и това се прави без особен стрес за човек. Моделите на лопати за почистване на сняг могат да бъдат оборудвани с мотор, но такива устройства ще струват повече.

Най-простите колесни механизми са от ръчен тип. Такава техника трябва да бъде изтласкана от човек, лопатата се движи според принципа на каруца.

Има някои от най-често срещаните дизайни на лопати на колела:

 • лопата с четири колела за почистване на сняг често се нарича мини булдозер. Състои се от метална рамка с колело от всяка страна. Пред превозното средство има голямо метално острие. Можете да регулирате ъгъла на острието, като по този начин събирате сняг в една или друга посока от оборудването. Тежката четириколесна количка ще може да работи дори с мокър и натъпкан сняг.
 • Опростеният модел има само две колела, прилича на градинска количка. Такава лопата е по-малко продуктивна, но също така е по-лесно да се работи с нея. Ако на повърхността се срещнат неравности, човекът просто повдига острието, за да избегне удара.
 • Най-модерният модел се нарича "снежен вълк". Изглежда малко забавна, но всъщност се показа перфектно. Снегоринка с едно колело а пластмасовата кофа е много маневрена и лека, лесна за работа. Тази техника е удобна за разчистване на тесни пътеки и труднодостъпни места в двора.
Важно! Следващата стъпка в еволюцията на лопатите за сняг е електрическият модел, но тази техника е много по-скъпа.

"Електромаш"

Почти всички кофи за сняг на колела, които могат да бъдат намерени в местните магазини, са произведени в Русия. Моделът на компанията Electromash не прави изключение.

Този метален модел има свои собствени характеристики, като например:

 • проста конструкция;
 • острие от трайна стомана, дебелина 2 мм;
 • гумирани колела;
 • възможност за завъртане на кофата;
 • способността на дръжката да променя височината и наклона, приспособявайки се към височината на човека;
 • наличието на устойчив ъгъл, благодарение на който лопатата няма да се блъсне в снега.

Ширината на кофата на тази лопата на колела е 0,7 метра, което позволява почистване на сняг не само от пътеки, но и от по-широки улици или дворове. Цялата конструкция тежи около 11 кг, което благодарение на гумените колела практически не се усеща.

"Булдозер"

Дизайнът на компанията "Bulldozer" се отличава с по-висока производителност, тъй като кофата на този модел е по-широка - 80 cm. Човек с абсолютно всякаква физика и ниво на физическа подготовка ще може да управлява оборудване на колела.

Моделът има своите предимства:

 • скрепер, инсталиран на кофата, ще помогне да се справи с ледената кора и да предпази самата кофа от повреда;
 • цялата конструкция е изработена от метал, което значително удължава нейния експлоатационен живот и увеличава нейната здравина;
 • острието може да се регулира чрез спиране в няколко позиции (крайно дясно или ляво положение или хоризонтално);
 • дръжката може да се регулира както по височина, така и по наклон.

Внимание! Напълно възможно е да направите снегоринка на колела направи го сам... За да направите това, ще ви е необходима метална тръба или ъгъл за дръжката и рамката, чифт колела от стара количка или детски велосипед, ламарина или тръба с голям диаметър (около 40-50 см) за направата на кофа.

Заключение

Лопата на колела ще бъде отличен помощник при снегопочистването. Особено полезно е там, където зимата е сурова, с чести виелици и снеговалежи, а също така е подходяща за собственици на големи крайградски зони. Работата с лопата е много по-лесна и бърза от обикновената ръчна лопата.

Коментари (1)
 1. Здравейте! Къде мога да купя лопата за шнек за сняг или лопата BULLDOZER

  12.02.2018 в 01:02
  Хелена
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство