Как да изберем механична лопата за сняг

Удобно е да премахвате снега с обикновена лопата или скрепер на малка площ. С този инструмент е трудно да се изчисти голяма площ. В такава ситуация е по-добре да имате под ръка механична лопата за сняг, която няколко пъти намалява сложността на процеса. Що за инструмент е и какъв е, ще се опитаме да разберем сега.

Кои лопати за сняг са електроинструменти

Механичните лопати за сняг имат много популярни имена. Най-често името на инвентара съдържа думата „чудо“ или „супер“. Несложният дизайн на това оборудване за снегопочистване значително намалява разходите за труд. Това се дължи на факта, че не е нужно да вдигате сняг с лопата и да го хвърляте настрани с ръце. Скреперът просто се натиска пред вас. Вграденият механизъм улавя снежния слой и независимо го изхвърля встрани.

Няма ясни определения за принадлежността на каквото и да е оборудване за почистване на сняг към механични лопати. Тя може да бъде ръчна и моторна. Често наричани механични лопати електрически снегорини ниска мощност. В индустрията това определение включва всякакви инвентаризации, механизмът на които ви позволява да преместите насипната маса на друго място.

Ако като цяло характеризираме механични лопати, тогава инструменти със следните параметри могат да бъдат причислени към тази категория:

  • инвентарът се характеризира с леко тегло не повече от 15 кг;
  • лопатата се движи поради усилията на бутане на човек, а специален механизъм събира и изхвърля снега;
  • инструментът е предназначен за работа в малки площи, например прилежащата територия на къща или гараж;
  • всеки човек може да работи с механична лопата без обучение и възрастова граница, разбира се, с изключение на малки деца;

Цената на всякакви механични лопати е в рамките на 10 хиляди рубли. Всичко, което е по-скъпо, разумно се категоризира като снегорин.

Разнообразие от механични лопати

Лопатата за сняг получи това име благодарение на специален механизъм, който събира капака, смила го и го изхвърля настрани. Най-често това е винт. Външният му вид наподобява спирала, направена от кръгли ножове. В електрическите лопати, вместо винт, понякога е инсталиран ротор с работно колело. Тази техника се нарича по различен начин: въздушна или вихрова машина, прахосмукачка и др. Най-често ротационни лопати се намират в домашно производство, така че няма да ги разглеждаме. Що се отнася до шнека инструмент, тогава е ръчно и се захранва от електричество.

Ръчна механична лопата

Появата на ръчна лопата наподобява стъргалка или острие на трактор с намален размер. Шнекът е фиксиран отпред. Обикновено има 2 или три завъртания на спиралата. Механизмът работи съвсем просто. Мъжът за дръжката бута острието пред себе си. Лопатките на шнека докосват твърдата повърхност и започват да се въртят от бутащите движения. Спиралата улавя снега и, притискайки го към острието, го изхвърля настрани.

Внимание! При работа с лопата за ръчен шнек трябва да се спазва оптималният наклон на инструмента. Без да докосва твърдата повърхност, ножът няма да се върти. Ако дръжката на лопатата се повдигне силно, шнекът ще се удари в земята и ще се задръсти.

Въртящият се шнек е в състояние да хвърля сняг, доколкото е възможно, на разстояние до 30 см. Това значително ограничава използването на ръчни инструменти. Удобно е да използвате сметище, за да изчистите писта с всякаква дължина, но тясна, за максимум 2-3 преминавания. Това се дължи на факта, че след всяка почистена лента натрупването на сняг, хвърлено от шнека, остава отстрани. Това означава, че при следващото преминаване дебелината на капака се увеличава. Вече ще бъде по-трудно да го пречупите с острието и инструментът може изобщо да не вземе третата лента.

Важно! Лопатата за ръчен шнек е предназначена за отстраняване на насипния сняг. Шнекът няма да изрязва налепени и заледени слоеве.

Механична лопата, захранвана от електричество

Електрическите лопати помагат за намаляване на разходите за труд при почистване на сняг. Устройството е просто. Вътре в тялото има електрически мотор, свързан чрез редуктор с винт. На върха на тялото има ръкав с козирка за хвърляне на сняг.

Повечето модели работят само в един режим. Електроскопът не върви сам. Все още трябва да се натисне, но шнекът, въртящ се от двигателя с висока скорост, ви позволява бързо да премахнете снега. Освен това разрядът се случва на няколко метра встрани, което зависи от мощността на електродвигателя. Освен това този параметър ограничава работната ширина, която за повечето модели е в диапазона 20-30 cm.

Ограничението на мощността на двигателя е пряко свързано с теглото на електрическата лопата. Колкото по-ефективен е двигателят, толкова по-голяма е неговата маса. Електрическите двигатели с мощност от 0,7 до 1,2 kW обикновено се инсталират на домакински инструменти. Има и по-мощни електропътеки. Теглото им надвишава 10 кг. Такива снегорини са оборудвани с мощен мотор до 2 kW и се характеризират с работна ширина до 50 cm.

Домакинските електрически лопати също са ограничени до приложения с малък отпечатък. Техният плюс е да ускорят и улеснят процеса на снегопочистване. Второто важно ограничение са характеристиките на снежната покривка. Електрическата лопата не може да се справи с дебелина на слоя над 25 см. Инструментът не може да премахва снега на слоеве. Ако се забие в голяма снежна преспи, изпускането през разклонителната тръба ще стане недостъпно. Електрическата лопата няма да може да напредва, ще се забие и снегът под шнека ще лети в различни посоки.

Покритата или заледена корица също е твърде здрава за инструмента. Факт е, че шнекът често е направен от пластмаса или гума. Ножовете са по-склонни да се търкат в леда, отколкото да го накълцат. По същия начин мокрият сняг не може да се отстрани с електрическа лопата. Той ще залепне в ръкава и върху шнека. Също така е важно да запомните, че инструментът се захранва от електричество. Водата от мокър сняг може да причини късо съединение в уреда.

Друго ограничение на електропътеката е използването им само на плоски, твърди повърхности. Инструментът е идеален за почистване на тротоарни настилки, бетон или плочки с плочки. По-добре е да не работите с електрическа лопата на земята, чакъл или просто неравна повърхност. Пластмасовият шнек ще хване камъни и замръзнала земя, което ще го задръсти и счупи.

Избор на механична лопата за домашна употреба

Преди да дадете предпочитание на определен модел механична лопата, трябва да намерите отговори на редица важни въпроси:

  • какъв обем работа трябва да се свърши;
  • качеството на снега, типично за региона: мокър или рохкав, често замръзва, има обилни снеговалежи или редки валежи;
  • ако е предпочитан електропътека, тогава трябва да помислите за мястото му на съхранение, кой ще работи и поддържа инструмента и дали ще бъде възможно да се разтегне носенето от дома до предвиденото място за почистване.

Трябва да се има предвид, че електрическата лопата е в състояние да се справи с натрупването на рохкав сняг с дебелина до 25 см. Конвенционалният шнеков инструмент няма да вземе слой с дебелина повече от 15 см.

Съвет! В заснежените региони механичната лопата е от малка полза. Тук е по-добре да се даде предпочитание на мощен снегорин или обикновена лопата.

Всякакъв вид механична лопата е предназначена за отстраняване на сняг от площ не повече от 50 m2... Това може да бъде: детска площадка или пътека пред входната врата на помещенията, вход към гаража, двор, детска площадка, територията, прилежаща към къщата. Електрическата лопата може да премахне сняг от голям плосък покрив на индустриална сграда или висок блок.

Ако инструментът е необходим за почистване на тесни пътеки, тогава е достатъчна обикновена шнекова лопата. В по-широка зона снегът ще трябва да се измества многократно, затова е по-добре да използвате електрическа лопата тук, тъй като хвърлянето на сняг се увеличава с разстояние до 5 m.

Важно! Електрическият инструмент може да работи непрекъснато за около половин час. След изтичане на това време двигателят се нуждае от около 30 минути почивка.

Ако изборът е паднал на електрически инструмент, тогава има избор: модели, захранвани от батерия или контакт. Първият тип лопата е удобен поради своята преносимост. Батерията обаче значително увеличава теглото на инструмента, така че е неразумно да се класифицира като механични лопати. Електрическите лопати, захранвани от контакт, са леки, но тяхното представяне е ограничено от дължината на носенето.

Важно е да се обърне внимание на качеството на проводника, от който ще бъде направен удължителният кабел. Кабелът с плетена пластмаса ще се напука на студа, а покритието от плат е напоено с вода. Най-добре е да използвате тел с гумен или силиконов защитен слой. На децата не може да се вярва с електроинструменти. Това е травматично. При желание детето може да работи с обикновена лопата за шнек.

Преглед на популярните лопати

Като обобщение, нека да разгледаме моделите на механични лопати.

FORTE QI-JY-50

Инструментът за ръчен шнек Forte има работна ширина 56,8 см. Снягът се изхвърля вдясно. Масата на снегопочистващата техника е не повече от 3,82 кг. Ръчното острие на шнека е удобно да се използва за почистване на сняг от коловози на труднодостъпни места и на малки площи.

Патриот Арктика

Моделът на механичния шнек се характеризира с работна ширина 60 см. Височината на острието е 12 см. Шнекът е метален, но може да се справя само с насипен сняг. Тегло на инструмента - 3,3 кг. Сгъваемата дръжка и компактните размери позволяват транспортирането на острието в багажника на автомобил.

Видеото предоставя преглед на механична лопата:

HYUNDAI S 400

Маневрената електрическа лопата се характеризира с ширина на захващане от 40 см, докато височината на снежния слой може да достигне 25 см. Обхватът на хвърлянето на сняг през втулката е от 1 до 8 м. Уредът е оборудван с 2 кВ двигател със система за защита от прегряване. Има една скорост на винт. За улеснение на движението на рамката са монтирани малки колелца.

BauMaster STE-3431X

Компактната електрическа лопата се захранва от мотор с мощност 1,3 kW. Ширината на захващане на кофата е 34 см. Максималната хватка на дебелината на снежния слой е 26 см. Снегът се изхвърля на разстояние от 3 до 5 м. Остриетата на шнека са направени от гума. Козирката на ръкава се завърта на 180относно... Единично тегло - 10,7 кг.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство