Направи си сам лопата за сняг

Много съвременни технологии са измислени за почистване на сняг, но лопата и остана незаменим помощник по този въпрос. Най-простият инструмент се търси за почистване на тротоари от собственици на частни дворове и градски чистачи. Ако желаете лопата за сняг направи го сам може да бъде направен от всякакъв лек, но траен листов материал. Нека разгледаме няколко опции за направа на снегорин.

Пластмасова лопата

Най-удобно за почистване а хвърлянето на сняг се счита за пластмасова лопата. Лопатката е по-лесна за закупуване в магазина У дома остава само да го засадите върху дръжката и да го фиксирате с помощта на самонарезен винт. Леката лопата е много удобна. Силата на лъжичката се осигурява от ребрата, изляти от пластмаса, а ръбът на острието е защитен от износване със стоманена лента.

Можете да направите лопата за сняг от PVC лист със собствените си ръце, като използвате следния метод:

 • За лъжичката трябва да намерите парче пластмаса. Листът трябва да бъде траен и гъвкав едновременно. Може да се тества чрез флексия, разбира се, в границите на ума. Ако пластмасата не се е спукала, тогава лъжичката ще се окаже отлична.
 • На пластмасов лист се рисува форма на лъжичка. Най-удобният размер е 50х50 см. Изрежете детайла с мозайката. Не трябва да се почистват вдлъбнатини върху пластмасата. Те ще се износват при почистване на снега.
 • Най-трудната работа е да закрепите дръжката. Той е фиксиран в центъра на лъжичката с покрития от стоманена ламарина.

За да се направи платното устойчиво на абразия, работният ръб на лъжичката се огъва с поцинкована ламарина и се фиксира с нитове.

Съвет! Парче пластмаса може да бъде отрязано от стар варел или подобен контейнер.

Алуминиева лопата за сняг

Металните лопати са по-добри по здравина, но са тежки за почистване на сняг. Единственото изключение е лекият алуминий. Мекият метал е чудесен за лъжичката. Нека да разгледаме как да направите лопата за сняг от алуминиев лист:

 • Алуминиевата лъжичка е най-добре да се направи с брони. Когато маркирате лист, рафтовете трябва да бъдат маркирани от три страни на детайла. Стъбло ще премине през задната врата, така че височината му трябва да бъде с 1-2 см по-голяма от дебелината на дървения елемент.
 • Алуминият се реже лесно. За рязане са подходящи ножици за метал, електрически прободен трион или в екстремни случаи можете да използвате мелница. На изрязания фрагмент страните са сгънати от три страни. В задния рафт е предварително пробит отвор с диаметър, равен на дебелината на дръжката.
 • В центъра на лъжичката е закрепено гнездо за дръжката с нитове. Изработен е от парче алуминий. Детайлът се поставя на ръба на рязането и се опитва да притисне ръбовете му. След това алуминиевата плоча се почуква с чук, докато полукръгът не се изстиска. Крайният резултат е лъжичка, както е показано на снимката.

Сега остава да вземете дръжката, да я прекарате през отвора в задната страна на лъжичката и да я поставите в гнездото. Така че направената лопата да не отлети, докато хвърля сняг, краят на дръжката е фиксиран с самонарезен винт към гнездото.

Съвет! Материалът за направата на лъжичката може да бъде стара алуминиева тава. По-рано те се използваха във всички обществени заведения за хранене.

Инструкции стъпка по стъпка за направата на дървена лопата

За да направите лопата за снегопочистване със собствените си ръце, подгответе: шперплат, широка бор от бор, лента за дръжка, поцинкована ламарина и дървообработващи инструменти. Ако всичко това е налично, смело продължете:

 • Първо, трябва да направите основа от бор от бор с дължина 50 см за фиксиране на дръжката и шперплата. Тоест, задната врата на лъжичката. Дъската се взема с минимална ширина 8 см. От двата й края по крайните страни са маркирани сегменти от 5 см. Освен това от центъра на страничната част на дъската те започват да режат ъглите с равнина към марките. На финала трябва да се получи заготовка с плоска и полукръгла страна.
 • Готовата част се обработва с равнина. Може допълнително да се шлайфа с шкурка.
 • Дръжката е направена от пръчка със сечение 40х40 мм. Първо, придайте на детайла заоблена форма с равнина и след това внимателно смилайте дръжката с фино настърган хартия.
 • Следващата стъпка на основата е да се направи седалка за дръжката. Вдлъбнатината се избира с длето в центъра на дъската. Направете това на плоска страна. Ширината на вдлъбнатината е равна на дебелината на дръжката и в дълбочина добавете 5 mm към скоса на дръжката. За да изкопаете, първо направете 2 среза с трион и след това извадете парчето дърво с длето.
 • Когато всички детайли са готови, те правят контролен фитинг. Шперплатът се огъва в полукръг на основата и местата на среза се маркират. Краят на дръжката се нарязва косо. Разрезът трябва да прилепва плътно към шперплата, а самата дръжка да лежи вътре в прореза.
 • Идентифицираните недостатъци по време на монтажа се коригират. Лист за лъжичка се изрязва от шперплат според маркировката, след което всички заготовки отново се шлайфат при разрезите.
 • Време е да свържете всички заготовки. Първо, ръбът на шперплата се нанася върху полукръглата страна на основата. Първият пирон се забива в центъра. Освен това шперплатът се притиска към основата, придавайки лъжичката полукръгла форма и, докато се огъва, продължава да заковава платното. Вместо пирони можете да завиете самонарезни винтове.
 • Готовата лъжичка се обръща с основата нагоре и се поставя дръжката. Косото рязане на резника се поставя в центъра на работното острие, докато се вкарва в жлеба на основата. Ако всичко пасва идеално, дръжката е закована.
 • Сега остава да се облекат работните ръбове на лъжичката с цинк. За това от листа се изрязват 2 ленти с ширина 5 см. Една от тях трябва да се огъне наполовина на дължина. Получената U-образна заготовка се поставя върху шперплат, където лъжичката ще бъде работен ръб. Стоманената лента се уплътнява чрез потупване с чук и след това се фиксира с нитове.
 • Другата изтрита част на лъжичката е затворена с втората лента - шперплатовото съединение с полукръглата страна на основата. Поцинкованата стомана се завинтва със самонарезни винтове. Ръбовете на лентата могат да бъдат сгънати от двете страни на основата на лъжичката. За да се предотврати пробив на дръжката от жлеба, тя също е подсилена с парче стоманена лента.
 • Лопатата е готова, но все още не е краят. Обърнете лъжичката. Когато дръжката е прикована към шперплата, се поставя парче стоманена лента и се завинтват 3-4 самонарезни винта. Такава армировка няма да позволи на работното острие да се откъсне от дръжката под тежестта на снега.

Сега можем да кажем, че лопатата за сняг „направи си сам“ е напълно готова.

Видеото предоставя инструкции за изработване на лопата:

Лопата за сняг от шнек

Лопатката на шнека се характеризира с висока производителност, но не е лесно да се сглоби. Първо, трябва да нарисувате правилните чертежи. На второ място, трябва да разберете как работи шнекът. Диаграма на фабричния механизъм може да се види на снимката. Сега ще се заемем с работата на оборудването за снегопочистване на шнек.

И така, нека започнем с факта, че самите работни механизми - шнеците са монтирани във вътрешността на стоманената камера за събиране на сняг. Долният му ръб се движи по твърдата повърхност на пътя, точно както булдозерният нож. По това време слоевете сняг се улавят. Въртящите се шнекове го водят до горната част на камерата, където е разположен изходният отвор. Тя може да бъде центрирана или изместена отстрани, в зависимост от размера на лопатата. Обикновено централното разположение на изхода се наблюдава при шнекови лопати с широчина 1 m или повече.

Въртенето на шнековете насочва снега към изхода, но те не са в състояние да го изтласкат от камерата за събиране на сняг. За тази работа са отговорни хвърлящите остриета. Те се въртят заедно с шнекизбутване на доставения сняг в отвора на дюзата.

Съгласно принципа на фабричен аналог, можете да направите домашен шнек за сняг. Полукръглото тяло на снегоприемника може да бъде огънато от поцинкована стомана. В центъра или отстрани се изрязва отвор и се монтира изходна тръба. Страничните стени се нуждаят от здрави, тъй като лагерите на роторния механизъм ще бъдат фиксирани върху тях. За тяхното производство е подходящ текстолит или влагоустойчив шперплат.

За производството на шнека се взема стоманена пръчка или тръба с диаметър 20 mm. Това ще е шахтата. Остриетата могат да бъдат заварени от стоманена ламарина или направени от плътна гума. Във втората версия стоманените ленти трябва да бъдат заварени върху шахтата. След това гумените остриета ще бъдат закрепени с болтове към тях.

Съвет! Дебела гума може да се вземе от стари конвейерни ленти или да се режат стари автомобилни гуми.

Когато правите винт, е важно да поддържате една и съща стъпка на спиралата на лопатките и да изберете правилната посока на въртене. Ако изходът е монтиран в центъра на камерата, тогава в средата на шахтата се заварява правоъгълно изхвърлящо острие, изработено от метал с минимална дебелина 5 mm.

Сега остава да фиксирате главините към страничните стени на камерата, да поставите лагерите на вала и да поставите шнека на място.

Инструментът ще работи на ръка, като лопата. За да направите това, колелата са прикрепени отстрани на тялото, а дръжката е фиксирана в задната част на камерата. При големи размери лопатата на шнека е прикрепена към предната част на мотоблока.

Всеки инструмент за снегопочистване е необходим само през зимата. През останалото време се съхранява на сухо място, за предпочитане далеч от отоплителни устройства.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство