Потопяема дренажна помпа за мръсна вода

Собствениците на двора им често се сблъскват с проблема с изпомпването на замърсена вода. Конвенционалните помпи няма да се справят с тази работа. Твърдите фракции ще се задръстят в работното колело или дори той може да се задръсти. Дренажните помпи се използват за изпомпване на замърсена течност. Много модели дори имат механизъм за смилане на твърди вещества. Сред летните жители дренажната помпа за мръсна вода Karcher е много популярна, въпреки че има и много устройства от други производители.

Разликата между дренажните помпи на мястото на инсталиране

Всички дренажни помпи са разделени на два вида, в зависимост от това къде са монтирани: над вода или потопени в течност.

Сухопътни единици

Помпите с повърхностен тип са инсталирани в близост до кладенец или друго устройство за съхранение. Само маркучът, свързан към входа на модула, е потопен в мръсната вода. За да изпомпва течността автоматично без човешка намеса, помпата е оборудвана с поплавък и автоматика. Принципът на действие на такава схема е прост. Поплавъкът е свързан към контактите, през които електричеството се подава към двигателя на помпата. Когато нивото на водата в резервоара е ниско, контактите са отворени и уредът не работи. Когато нивото на течността се повиши, поплавъкът се издига нагоре. По това време контактите се затварят, електричеството се подава към двигателя и помпата започва да се изпомпва.

Повърхностните помпи са удобни поради тяхната преносимост. Уредът е лесен за прехвърляне от един кладенец в друг. Всички основни работни блокове са разположени на повърхността, което улеснява лесния достъп за поддръжка. Повърхностното помпено оборудване обикновено се произвежда със средна мощност. Агрегатите могат да се използват в помпени станции за изпомпване на чиста вода от кладенец или кладенец.

Потопяеми единици

Името на помпата вече предполага, че тя е проектирана да бъде потопена в течност. Този тип агрегат няма смукателна връзка. Мръсна вода навлиза през отворите на дъното на помпата. Филтърът от стоманена мрежа предпазва работния механизъм от проникването на големи твърди фракции. Има модели потопяеми помпи, оборудвани с механизъм за смилане на твърди фракции. С такъв агрегат можете да изпомпате силно замърсен резервоар, тоалетна, изкуствен резервоар.

Потопяемата дренажна помпа работи по същия начин като повърхностния модул - автоматично. Той се включва при достигане на максималното ниво на течността и се изключва след изпомпване. Характеристика на потопяемата помпа е надеждната електрическа изолация и голямата мощност на електродвигателя.

Важно! Слабото място на потопяемите помпи са смукателните отвори. Предлагат се горни и долни модели. Кой да изберете - отговорът е очевиден. Ако дъното е разположено отдолу, всмукателните отвори бързо се затъмняват, тъй като прилепват плътно към дъното на кладенеца или резервоара. Добър вариант е моделът отгоре-отдолу.

Критерии за избор на добра помпа

Прегледите на потребителите не винаги помагат за избора на потопяема дренажна помпа за мръсна вода. Хората могат да съветват добри марки и да дават полезни препоръки, но единицата ще трябва да бъде избрана независимо за определени условия на работа.

Така че, когато сами избирате дренажна помпа, трябва да вземете предвид следните нюанси:

  • Когато избирате какъвто и да е тип помпа за мръсна вода, е важно да обърнете внимание за какъв размер на твърдите вещества е предназначена. От това ще зависи дали агрегатът ще може да изпомпва мръсна вода от изкуствен резервоар или е достатъчно само да изпомпва мътна течност с примеси от дребни зърна пясък.
  • За потопяема помпа важна характеристика е максималната дълбочина, на която тя може да работи.
  • Когато избирате агрегат за изпомпване на гореща течност, трябва да разберете за какъв температурен режим е предназначен.
  • Освен това не пречи да се обърне внимание на максималното налягане на изпомпваната течност, размерите на помпата, както и материала на нейното производство.
Съвет! Продуктите с пластмасово тяло са по-евтини и леки. За изпомпване на силно замърсена течност обаче е по-добре да използвате агрегат с по-надежден метален корпус.

Когато избирате добра помпа за изпомпване на мръсна вода, експертите съветват да се обръща по-малко внимание на разходите и производителя. Нека да е домашна или внесена единица, най-важното е, че е предназначена за спецификата на употреба и да се справи с поставената задача.

На видеото характеристиките на избора на дренажна помпа:

Рейтинг на популярните потопяеми помпи

Въз основа на отзивите на клиентите, ние съставихме рейтинг на потопяемо оборудване за мръсна вода. Нека да разберем кои единици са в търсенето сега.

Педроло

Потопяемата дренажна помпа Vortex е оборудвана с механизъм за раздробяване на твърди вещества. Корпусът е изработен от траен технополимер. Мощността на агрегата е достатъчна за изпомпване на мръсна вода от кладенец с примеси от частици с диаметър до 2 см. За 1 час агрегатът преминава през себе си до 10,8 м3 мръсна течност. Максималната дълбочина на потапяне е 3 м. Този италиански модел се счита за най-добрият избор за домашна употреба.

Makita PF 1010

Техниката на японските производители винаги е заемала водещите позиции. Помпа с мощност 1,1 kW може лесно да изпомпва мръсна течност с твърди примеси с диаметър до 3,5 см. Корпусът на уреда е изработен от устойчива на удари пластмаса. Потопяемият модел е подходящ за изпомпване на замърсена вода от мазе, езерце или друга яма.

Gilex

Потопяемата помпа на местен производител е надеждна и достъпна. Мощният агрегат работи на дълбочина 8 м, оборудван е със система за прегряване и поплавъчен превключвател. Допустимият размер на твърдите вещества в мръсна вода е 4 cm.

Алко

Потопяемите помпи Alko имат голям капацитет на потока. Най-популярен е моделът 11001, който може да изпомпва 200 литра мръсна вода за 1 минута. Голям плюс е тихата работа на електродвигателя. Устойчивият и лек пластмасов корпус направи устройството мобилно. Помпата може бързо да бъде пусната в експлоатация, когато мазето е наводнено и, ако е необходимо, да бъде преместена на друго проблемно място.

ПАТРИОТ F 400

Идеален потопяем модел за крайградска употреба. Малкото устройство F 400 може да изпомпва до 8 м за 1 час3 вода. Не е претенциозно за качеството на течността, тъй като тя се справя с твърди фракции с диаметър до 2 см. Максималната дълбочина на потапяне е 5 м. Това е достатъчно, за да се потопи помпата в кладенец или резервоар. Към уреда е включен поплавък.

Помпено оборудване Karcher

Бих искал да се спра по-подробно на помпеното оборудване на Karcher. Тази марка отдавна е придобила популярност на вътрешния пазар. Помпите от всякакъв тип се отличават с добра мощност, дълъг експлоатационен живот, икономичност и компактни размери.

Помпите Karher се разделят на три групи според спецификата на тяхното използване:

  • Помпата за високо налягане се използва за почистване на мръсни предмети. Устройствата са удобни за използване в частни парцели и дачи при измиване на автомобили, градинско оборудване и др. Компактните помпи са изработени от траен композит, устойчив на корозия.
  • Дренажните модели се използват за изпомпване на силно замърсена и чиста вода, както и на други течности.
  • Устройствата за налягане са предназначени за изпомпване на течност от резервоари. Помпите се използват успешно за организиране на водоснабдяване от кладенец.

Популярна дренажна помпа е моделът SDP 7000. Компактният агрегат е способен да изпомпва мръсна вода с твърди примеси с размер до 2 см. При максимално потапяне от 8 m, той може да изпомпва 7 m за 1 час.3 течност, като същевременно създава налягане от 6 м. Домакинският модел по отношение на функционалността е в състояние да се конкурира с полупрофесионални колеги.

Отзиви

Засега нека да разгледаме няколко потребителски рецензии с опит при използване на дренажни помпи.

Сергей, 39-годишен, летен жител
Преди две години купих дренажна помпа PATRIOT F 300 за изпомпване на вода от мазето. Работи перфектно без счупване. Самата автоматика включва помпата, когато мазето е наводнено, и я изключва след пълно изпомпване. Все още няма повреди.
Николай, 47-годишен, собственик на частен парцел
В двора има стар кладенец. Адаптирах го за поливане на градината. Първоначално използвах вибрираща помпа, но тя издърпа цялото муле отдолу. Миналата година купих домашен Djileks 350. Уредът първо изпомпва чиста вода за битови нужди без никакви проблеми, а след това го потапям на дъното на кладенеца и изпомпвам остатъците с пясък в градината. Няма оплаквания от качеството на работата.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство