Промишлени вентилатори, произведени в Русия

Индустриалните вентилатори са многофункционални устройства, които ви позволяват да създавате излишно налягане (0,1-1 атм) или вакуум (до 0,5). Обикновено това е мащабно оборудване със сложен дизайн.

Такива устройства могат да работят дълго време при максимални натоварвания. Промишлените единици могат да функционират под вода и при неблагоприятни условия.

Приложения

Повечето вентилатори са универсални устройства, които могат да изпомпват и създават вакуум.

Основните области на използване на промишлените вентилатори са:

 • За аерация на водни тела... Поради аерацията водата се насища с въздух или кислород. В системите за пречистване на вода това ви позволява да премахвате манган, желязо и различни летливи вещества от водата. Резултатът е подобрено качество на водата. При риболова насищането на вода с кислород допринася за развитието на риби и други обитатели на изкуствени резервоари.
 • Транспорт на насипни материали... Оборудването, предназначено за бързо движение на насипни компоненти, се нарича пневматично транспортиране. Тази операция се извършва от вихрови устройства, способни да създадат плътен въздушен поток. Пневматичното транспортиране с вентилатор е лесно за използване, бързо инсталиране, тихо и не изисква допълнителни системи за изсушаване или охлаждане на въздуха.
 • Поддържане на горенето... Изгарянето се поддържа с промишлено оборудване, което е необходимо за печене и сушене на пещи.
 • Изсушаване на филми и повърхности, покрити с лакове или бои. Въздушният поток, генериран от вентилатора, се използва за изсушаване на филма. Първо трябва да го развиете, след което необходимото количество разтвор се отстранява чрез продухване. След това под въздействието на вакуум филмът се изсушава.
 • Свързани с вакуума индустрии... Духалките се използват активно при производството на отливки чрез вакуумен метод, опаковане и вземане на проби от газ.
 • Вентилация, отстраняване на прах и мръсотия... Устройството може да се използва като промишлена прахосмукачка за отстраняване на различни замърсители. Духалките се използват за отстраняване на остатъците от материали от транспортни ленти, тъкачни и други машини.

Основни сортове

В зависимост от дизайна има няколко вида индустриални вентилатори. Те се различават по нива на шум и вибрации, производителност и тип двигател. Изборът на устройство зависи от областта, в която планирате да го използвате, и от неговите характеристики.

Бутални вентилатори

При буталните вентилатори се улавя голям обем въздух, който се принуждава от движението на буталото напред. Основното им предимство е създаването високо работно налягане.

Буталните вентилатори се отличават с ниската си цена, висока ефективност и гъвкавост. Инсталациите се подразделят на сухи и маслени инсталации. Сухите имат по-кратък живот, отделят чист въздух и са подходящи за случайна употреба.

Този тип оборудване се счита за остаряло и се заменя с по-ефективни устройства.

Винтови вентилатори

Устройство от този тип съдържа ротори, оборудвани със сложни остриета. Докато се въртят, въздухът се компресира и след това се насочва през отвора. В работната кухина на такава система има маслена смес, която намалява триенето.

Предимствата на винтовите модули са:

 • ниски вибрации и ниво на шум;
 • няма нужда да подготвяте основата за тяхното инсталиране;
 • чист произведен въздух;
 • наличието на система за автоматично управление.

Недостатъците на това оборудване включват сложността на механизма, високата консумация на масло при увеличени натоварвания и високата цена на винтовия блок.

Двуроторни вентилатори

Ако е необходимо да се получи високо налягане, се избират двуроторни газови вентилатори. Работната им кухина има два ротора, които се въртят синхронно.

Това са практически устройства, които имат следните предимства:

 • нисък шум и вибрации;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • проста конструкция.

Недостатъкът на такива устройства е ниската им консумация на енергия. Друг отрицателен фактор е пулсирането на въздушния поток, което създава повишени вибрации. Резултатът е повишено износване на механизма.

Този ефект може да бъде намален посредством амортисьорни възглавници и обвивка със звукоизолиращи свойства.

Центробежни вентилатори

Тези устройства са динамичен компресор от радиален тип. Движението на въздушния поток в тях се извършва в перпендикулярна посока на оста на въртене.

Предимствата на центробежните вентилатори са:

 • висока производителност;
 • работа в непрекъснат режим;
 • ниско ниво на шум;
 • безопасност поради липсата на взаимодействие между газ и нефт;
 • компактност;
 • удобството на използване.

Техните недостатъци включват необходимостта от смазване и допълнително охлаждане.

Потопяеми вентилатори

Потопяемото устройство е предназначено за инсталиране на дъното на водни тела. Водата осигурява охлаждане на кутията, което увеличава живота на механизма. Потопяемото оборудване е безшумно и напълно автоматизирано.

Турбодухачи

Турбодухачите се използват за голям разход на сгъстен въздух. Техният принцип на действие е подобен на този на центробежните устройства. Въздухът се изпомпва под действието на центробежна сила, която се осигурява от въртенето на работното колело.

Турбодухачите се подразделят на едностепенни (създават глава над 3, но не повече от 6 m) и многостепенни (глава до 30 m). Такива устройства са подходящи за аерация, транспортиране на вещества, създаване на въздушни завеси, сушене на контейнери и отстраняване на влагата от повърхностите преди окончателното покритие.

Вихрови вентилатори

Устройствата от вихров тип имат странични канали, в които има многократно въздействие върху газа през работното колело. Резултатът е повишена кинетична енергия и високо налягане.

Оборудването Vortex работи почти безшумно, с компактни размери и с висока надеждност. По време на работата му няма вибрации и пулсации на въздушни потоци.

Според KDP такива устройства отстъпват на центробежните модели. Друг недостатък е необходимостта от използване на филтър, тъй като проникването на чужди предмети може да повреди устройството.

Електрически вентилатори

В електрическите блокове въздухът се подава чрез работата на електрически двигател. Такова оборудване е по-евтино от механичните устройства.

Важно! Тези вентилатори консумират повече електричество, но имат по-висока производителност.

Критерии по избор

Основното изискване за промишлен вентилатор е нуждата от сгъстен въздух. Тук няма нужда от голям запас, тъй като резервното оборудване се използва в извънредни ситуации.

Важно! При избора на вентилатор се взема предвид максималният спад на налягането.

В зависимост от предназначението на устройството, трябва да обърнете внимание на следните нюанси:

 • качество на въздушния поток (изисквания за сухота, отсъствие на чужди частици);
 • функциониране във вакуумен режим;
 • характеристики на услугата, нейната цена и простота (тази позиция на разходите трябва да бъде по-малка от 1% от цената на устройството)
 • ниво на шум, особено ако оборудването работи близо до жилищен район.

Производители на вентилатори

Основните производители на вентилатори са европейски компании, които доставят ефективно и висококачествено оборудване. Всяка фирма е специализирана в производството на определен вид продукт.

Чуждестранни производители

Основните чуждестранни производители на това промишлено оборудване са:

 • Буш... Един от най-големите производители на компресори със седалище в Германия. Компанията произвежда двуроторни вентилатори (модели Tyr) и вихрови вентилатори (модели Samos).
 • Бекер... Друг немски производител, който се занимава с индустриално вакуумно оборудване. Продуктовата гама включва безмаслени, вихрови и винтови компресори. Устройствата отговарят на екологичните стандарти и се характеризират със стабилна производителност.
 • Lutos... Чешка компания, която произвежда ротационни и винтови устройства за пречистване на вода, транспортиране на материали, смесване на газ и други приложения. Газовите вентилатори са представени в две серии: DT и VAN.
 • Робуши... Италиански производител, специализиран в производството на винтови и ротационни устройства.
 • Елмо Ричле... Немска компания, която произвежда широка гама вентилатори. Вихровите, ротационни и центробежни устройства се характеризират с ниски нива на шум и възможност за работа с горещи газове.
 • FPZ... Италианска компания, която произвежда едно- и двустепенни вихрови устройства, способни да работят в агресивна среда.
 • Atlas copro... Шведската компания произвежда ротационни и центробежни агрегати без масло, които отговарят на стандарта ISO. Произведеното оборудване позволява да се спести консумация на енергия поради задвижването с променлива честота. Системата за мониторинг следи работата на системата и предоставя информация за неизправности.

Руски производители

Домашните производители на вентилатори са:

 • CCM. SpetsStroyMachine Е руска компания, която произвежда въздушни вентилатори. Гамата включва ротационни и центробежни устройства. Индустриалните агрегати осигуряват компресия на въздуха без масло при ниско налягане и висока производителност. Продуктовата гама включва серии BP, BP GE, BC и други, които се различават по технически характеристики.
 • СПКЗ "ИЛКОМ"... Компресорният завод в Санкт Петербург произвежда вихрови и центробежни устройства с различни конструкции.
 • ЕРСТЕВАК... Руски производител доставя на пазара широка гама вихрови устройства и турбодухачи.

Заключение

Индустриалният вентилатор е универсално устройство, способно да изпълнява широк спектър от задачи. Такова оборудване ви позволява ефективно да премахнете замърсяването, да обогатите водата с кислород, да преместите насипни вещества, да изсушите повърхността и т.н.

Изборът на дизайн на вентилатора зависи от условията, в които ще се използва. Трябва да се вземат предвид разходите за поддръжка и ремонт, размерите и техническите характеристики на устройството.

Водещите позиции на пазара на компресионно оборудване заемат чуждестранни компании, които произвеждат широка гама вентилатори.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство