Направи си сам електрически градински шредер

За обработка на клони на дървета, върхове на градински култури и друга зелена растителност те излязоха с отличен механичен помощник - шредер. За броени минути купища отпадъци ще направят суровини за компост или постелки за домашни птици за зимата. Фабрично изработеният агрегат е много скъп, така че майсторите се научиха да го сглобяват сами. За тези, които се интересуват, предлагаме да помислите как да направите градински шредер със собствените си ръце на минимални разходи.

Основните единици на шредера

Дробилката за трева и клони се състои от три основни блока: двигател, режещ механизъм - раздробяваща машина и зареждащ бункер. Всичко това е разположено върху стоманена рамка и е затворено за безопасност с кожух. Някои фабрично направени модели шредери могат да бъдат оборудвани с допълнителен бункер за събиране на натрошената маса. По време на работа с мелницата се използват допълнителни устройства: тласкач за органични вещества и сито, което помага да се отделят малки фракции. Пресятите големи отпадъци, ако е необходимо, се зареждат в бункер за рециклиране.

Фабрично направените шредери са оборудвани с ролки, фрези, чук и други дробилки. Домашно приготвените градински шредери обикновено работят с режещ механизъм, направен от комплект ножове или циркулярни триони.

Шредер задвижване

Всяка трошачка трева и клони се задвижва. Тук има само две възможности: електрически двигател или бензинов двигател. Електрическите шредери са много по-слаби по мощност и са по-предназначени за смилане на фини органични вещества. Шредерите, работещи с лед, са много по-мощни. Те са в състояние да се справят с клони с дебелина до 8 см.

Когато правите градински шредер със собствените си ръце, електрическият мотор може да бъде изваден от използваното оборудване. Желателно е мощността му да бъде най-малко 1,1 kW. Който има мотоблок, шредерът може да бъде свързан чрез ремъчно задвижване към двигателя с вътрешно горене. При липса на какъвто и да е мотор, вашият шредер ще трябва да бъде комплектован с блок, закупен в магазин.

Съвет! Цената на нов двигател се равнява на по-голямата част от цената на фабрично направен шредер. С тази формулировка на въпроса ползата от домашен шредер ще бъде малка.

Шредерите на мека органика като цяло могат да бъдат без задвижване. Човек ги привежда в действие със силата на ръцете си. Опции за такива механизми са показани на снимката.

Чертежи на различни модели шредери

За да направите хеликоптер за трева, трябва да имате под ръка точни чертежи. Предлагаме да разгледаме няколко варианта за схеми за раздробяване.

Дробилката за чук с чук се счита за универсална. Механизмът ще се справи с мека зелена маса, клони на дървета, дебели върхове на градински култури и дори зърно.

Важно! Дизайнът на чука за самостоятелно производство е доста сложен. Изисква се много работа по струговане.

Най-лесният начин за сглобяване на режещото устройство за клони и трева е от циркулярни триони. Дори чертежи не са необходими за такъв чипър. Цилиндрични триони в размер от 15 до 30 броя се избутват върху шахтата, затягат се от двете страни с гайки, пълнят се с лагери, след което цялата конструкция се фиксира върху стоманена рамка.

Двойният шредер също е лесен за производство. Това може да се провери от представения чертеж. Дробилката се състои от два вала, на които отгоре са закрепени стоманени ножове. При домашно приготвяне те се правят от пружини за камиони и се слагат на 3-4 парчета.Валовете на оста и лагерите са фиксирани успоредно един на друг, така че ножовете да не се залепват при въртене.

Внимание! Двойният шредер може да се задвижва само от мощен двигател с намалена скорост.

Видеото показва домашен шредер със зъбни колела:

Инструкции за монтаж на различни модели шредери

Те започват да сглобяват домашен градински шредер, след като всички части са подготвени според чертежа. Независимо от избрания дизайн, работата включва: направа на рамка, бункер, раздробяване и свързване на мотора.

Конструкция на циркуляр

Такъв градински шредер на клони се състои от циркулярни триони, сглобени в една структура. Ще трябва да ги купите в магазина. Броят на триони се определя индивидуално. Обикновено се слагат от 15 до 30 броя. Тук е важно да се вземе предвид един нюанс. При повече триони ширината на дробилката се увеличава, което означава, че е необходимо по-мощно задвижване.

На вала са монтирани циркулярни триони и между всяка е поставена междинна шайба с дебелина 10 мм. Не можете да намалите празнината, в противен случай работната площ ще намалее. Също така не е препоръчително да поставяте шайби по-дебели. Тънки клони ще заседнат в големи пролуки между трионите.

Валът е завъртян на струг. Необходимо е да се осигурят резби за гайки за затягане на комплекта триони и работната ролка. Лагерните седалки са обработени от двата края на вала.

Внимание! Преди да затегнете комплект триони с гайки върху вала, трябва да се уверите, че зъбите им не са на една линия. Оптимално хаотично разположение на зъбите. Това намалява натоварването на дробилката и мотора на хеликоптера.

По-добре е да използвате електрически мотор за шофиране. Ако самосглобеният градински електрически шредер работи от мрежа от 220 волта, тогава той ще може да смила само тънки клони и зелена маса. За обработка на дебели клони е необходим трифазен електродвигател. Като опция, хеликоптерът може да бъде приспособен да бъде свързан с ремък към моторната ролка на мотоблока.

Рамката на мелницата е заварена от стоманен профил, канал или ъгъл. Първо направете правоъгълна основа за отчупващото устройство. Тук е важно да се фиксират равномерно лагерните седалки, така че да няма разминаване, а оста на електродвигателя и вала с циркулярни триони трябва да са в успоредни равнини. Към готовата основа за дробилката са заварени опорни стойки, които ще действат като краката на мелницата.

Бункерът за раздробяване е направен от стоманена ламарина с дебелина най-малко 1 mm. Тънката калай не си струва да се взема, тъй като тя ще се деформира от ударите на летящи чипове. Височината на бункера е направена по-голяма от дължината на рамената. Това е за лична безопасност.

Шредер, направен от комплект триони, ще се справи с всякакви органични вещества. Въпреки това, дробилката ще трябва да се почиства често.

Сглобяване на чопър с диск с нож

Тази машина за раздробяване на ножове може да обработва само меки органични вещества. Той е по-скоро предназначен за приготвяне на зелен фураж за домашни птици и животни. Бункерът е огънат от калай. Можете да адаптирате поцинкована кофа или калъф от стари технологии, като вентилатор. Бункерът ще се окаже гъвкав, но тук не е необходима голяма здравина. В края на краищата хеликоптерът за трева няма да върши клоните.

Дробилката е направена от ламарина с дебелина 3–5 mm. 4 диска се изрязват на диска с мелница. След това те вземат парче от автомобилна пружина, заточват го и пробиват 2 дупки. Има и 4 такива ножа, след което те се вкарват в прорезите на диска и се закрепват с болтове. В центъра на диска е пробита дупка. В него се вкарва резбованият край на вала, след което се затяга здраво с гайка. Самият вал с лагери е прикрепен към рамката, а на другия край е поставена ролка.

За да отрежете тревата, е достатъчно да свържете хеликоптера с електрически двигател с мощност 1 kW.

Сглобяване на шредера с двойни ролки

За събиране на градински дробилка с две ролки започва с рамка. Първо се заварява правоъгълна конструкция. Вътре в рамката към страничните елементи са заварени четири крепежни елементи на вала. Те са разположени така, че режещите барабани да са подравнени.

Съвет! Ако искате да направите шредера мобилен, незабавно заварете осите за колелата към рамката.

Освен това, съгласно представената схема, са направени 2 вала с режещи барабани. За три ножа трябва да намерите кръгла заготовка. За 4 ножа се използва стоманен квадрат. Във всеки случай ръбовете на шахтите са заточени в кръгла форма за лагери.

Ножовете са направени от автомобилна пружина. На всеки елемент се пробиват два отвора за закрепване на болтове. Всеки нож е заточен под ъгъл 45относно, нанесени върху вала и маркирайте точките на закрепване. Сега остава да пробиете дупки според маркировките, да отрежете резбите и да закрепите всички ножове с болтове. Режещите барабани са готови.

Следващата стъпка е сглобяването на дробилката. За това се пробиват дупки в противоположните стени на стоманената кутия. Около тях от стоманена лента се оформят гнезда, в които лагерите се вкарват заедно с валовете. При въртене барабаните не трябва да се придържат един към друг с ножове.

На всеки вал са монтирани зъбни колела. Те са необходими за синхронизиране на движението. Готовият раздробяващ механизъм е закрепен с болтове към четири вътрешни части, заварени към рамката. Бункерът е заварен от стоманена ламарина с дебелина 1–2 mm. Ремъчните шайби се поставят върху валовете на режещия барабан и двигателя. Можете да използвате верижна трансмисия. След това вместо ролки, те поставят звездички.

Двувалцовият шредер може да се задвижва от трифазен електродвигател или моторен мотоциклет. В този случай има достатъчно мощност за обработка на клони с дебелина до 8 cm.

Заключение

При производството на домашни мелници занаятчиите използват мелници, бормашини, прахосмукачки и дори перални машини. Разбира се, такива шредери ще се окажат слаби, но ще бъде възможно да се нарязва тревата за храна на птици.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство