Градинска прахосмукачка за събиране на листа

Удобно е да отстранявате окосена трева, паднали листа и просто отпадъци от пътеки и тревни площи със специален вентилатор. Този вид градински инструмент отдавна се е утвърдил в чужбина. В нашата страна повечето домакински собственици все още използват обичайните гребла и метли, без да оценяват предимствата на автоматизацията. Но всъщност, използвайки вентилатор, можете да почистите района много лесно и бързо, спестявайки време и усилия.

Пазарът предлага огромна гама от градински прахосмукачки, от най-простите варианти до високо функционални модели. Цената на инструмент зависи от производителността и оборудването на конкретно оборудване, но като цяло средностатистическият руснак може да си позволи да има такава машина във фермата. Ще се опитаме да ви разкажем за сортовете, предимствата и недостатъците на вентилаторите възможно най-подробно, за да може всеки да се ориентира в разнообразието от модели и да избере най-добрия за себе си.

Функционални характеристики

Когато избирате градински вентилатор за задния си двор, трябва да решите какви функции трябва да изпълнява. В действителност, в допълнение към стандартното издухване, градинската машина може да има функция на засмукване и нарязване:

 • Въздушният поток ви позволява да изчистите пътеките от прах и малки камъни, да изгоните листата от моравата с помощта на мощен въздушен поток. Тази функция е основна за всички модели вентилатори. Силата на въздушния поток зависи от мощността на двигателя на самата машина. Някои варианти на тази техника са способни да преместват дори половинки от тухла.
 • Градинската прахосмукачка освен издухване има и всмукваща функция, която е много удобна при работа с листа и други органични вещества. Такива модели са оборудвани със специална чанта, която събира всмуканата постеля и зеленина. Този акумулатор е включен в комплекта на вентилатора и може лесно да се почиства, докато се пълни. Градинска прахосмукачка за събиране на листа има бутон, който ви позволява да превключвате машината от режим на продухване към режим на вакуумиране и обратно.
 • Функцията за раздробяване може да допълни градинските прахосмукачки. Листата и тревата с фина фракция запълват максимално ефективно основния обем на торбата, тъй като смачканата органична материя заема 5, а понякога и 15 пъти по-малко място от необработената. Компостът от такава растителна постеля бързо се загрява.

Трябва да се отбележи, че при някои модели шлифовъчната функция се включва едновременно с всмукателната функция и не може да се изключи. Има обаче вентилатори, оборудвани с три отделни функции. В този момент трябва да обърнете внимание, когато купувате градинска прахосмукачка.

Важно! В зависимост от мощността, някои видове градински вентилатори са способни да смучат и смачкват не само листа и трева, но и клони, шишарки, жълъди и кестени.

Функционалността на вентилаторите до голяма степен определя цената на градинското оборудване: колкото по-оборудвана е единицата, толкова по-скъпа е цената. Но има изключения, например, местният производител "Zubr" предлага мощна градинска прахосмукачка, оборудвана с всички най-нови функции за събиране на листа само за 2,5 хиляди рубли. Цената на машини с чуждестранно производство, подобни по функционалност, може да надвиши посочената цифра няколко пъти.

Как работи вентилаторът

Дизайнът на градинските вентилатори се различава леко в зависимост от функционалността.Стандартното оборудване на най-простите агрегати включва вентилаторна тръба и мотор. Ако говорим за градинска прахосмукачка, тогава такава машина ще бъде оборудвана с допълнителна торба за боклук. За смилане на органични вещества производителят използва специални ножове. Принципът на действие и конвенционалният дизайн на градинска прахосмукачка с функция за нарязване може да се види на снимката по-долу:

Снимката показва двойна тръба. Един канал в такова устройство е проектиран да подава въздушен поток по време на продухване. Вторият канал работи в режим на прахосмукачка и изтегля отломки през себе си. Този дизайн е изгоден, когато много вентилатори имат само един канал в дюзата, за да работят в два режима.

Предимства и недостатъци на вентилаторите с различни видове задвижвания

Техническите характеристики на вентилатора и удобството при използването му до голяма степен зависят от инсталирания двигател. По този начин, вентилаторът може да се захранва от бензин или електрически мотор.

Вентилаторът с електрически двигател има редица функции в експлоатация:

 • Съществено предимство на електрическите вентилатори е компактността на агрегата и ниското му тегло (2,5-4 кг).
 • При работа с електрическо оборудване не се отделят изгорели газове.
 • В сравнение с бензинови машини, електрическият вентилатор произвежда по-малко шум и вибрации.
 • Уредът може да се използва само с директен достъп до електрическата мрежа. Работата с такова оборудване се характеризира с ниска мобилност. Тъй като освен самата прахосмукачка за градината, трябва да следите и движението на удължителния кабел.
 • Цената на електроенергията може да бъде по-висока от цената на бензиновото гориво за обработка на площи с еднаква площ с машини със същата мощност.

Анализът на работата на бензиновите вентилатори за градина ни позволява да подчертаем следните нюанси:

 • Бензиновите вентилатори са мобилни, способни да работят независимо от местоположението на източника на енергия. Това прави възможно използването на уредите за почистване на големи паркови и градински площи.
 • Наличието на резервоар и бензинов двигател прави агрегата масивен и тежък.
 • В процеса на работа бензиновият вентилатор създава високо ниво на шум и вибрации и отделя газ, замърсяващ околната среда.

Избирайки градинска прахосмукачка, е необходимо да оцените съществуващите условия, при които ще трябва да работите с инструмента. Ако площта на обекта е малка и има безпрепятствен достъп до електрическата мрежа, тогава можете безопасно да дадете предпочитание на устройството с електрическо задвижване, тъй като той е този, който може да направи работата удобна. Аналог на бензин се използва по-често за почистване на големи градински площи.

Важно! Няколко производители на градинско оборудване доставят на пазара безжични вентилатори. Те работят безшумно и екологично, но за съжаление батериите им стигат само за половин час непрекъсната работа в "полеви" условия.

Класификация на вентилатора по тип употреба

За да улеснят работата на градинските прахосмукачки, производителите на оборудване се опитват да оборудват своите инструменти с устройства за задържане, доколкото е възможно, което ще отнеме товара от тялото на работещ човек. Така че, според вида употреба, вентилаторите могат да бъдат класифицирани, както следва:

 • Ръчният градински вакуумен вентилатор няма задържащи устройства. Такъв инструмент е удобен за използване за събиране на листа на малки площи. По правило без специални крепежни елементи се произвеждат вентилатори, оборудвани само с функция за продухване.
 • Монтираната вентилаторна прахосмукачка има каишка, която може да се премества през рамото, което частично облекчава товара на работника и освобождава ръката му.
 • Духалка за раница има две презрамки. Такъв държащ елемент често е оборудван с професионални бензинови градински прахосмукачки, предназначени за почистване на големи площи.
 • Вентилаторът на колелото на прахосмукачката е по-малко мобилен от предложените по-горе опции за градинско оборудване, но ви позволява напълно да освободите ръцете на работника, което също е важно. В същото време си струва да се отбележи високата производителност на колесните вентилатори, тъй като с едно преминаване те могат да почистят ивица трева с ширина от 40 до 80 см, но такъв агрегат няма да може да влезе уединен ъгъл "зад навеса", ако в комплекта няма допълнителна дюза под формата на маркуч.

Трябва да се отбележи, че всички опции на вентилатора, с изключение на моделите на колела, са достатъчно компактни, побират се в специално покритие и стават буквално невидими на рафта в килера. Градинската прахосмукачка на колела е обемиста и масивна; има място само за нея в просторен навес.

Можете да видите работата на градинските вентилатори с различни видове задвижване и технически характеристики във видеото:

Такъв преглед ще помогне да се определи допълнително изборът на необходимия модел.

На какви точки трябва да обърнете внимание при покупка

Всеки вентилатор, в допълнение към основната си функционалност, има специфични технически характеристики. Така че, за градинските вентилатори на газ, основният показател е скоростта на подавания поток. В идеалния случай трябва да бъде в рамките на 300-320 км / ч. Ако този параметър е по-малък от 270 км / ч, тогава трябва да се разбере, че с такъв сбор с прибиране на листа ще бъде трудно да се справи.

Скоростта на въздушния поток и въздушното налягане зависят пряко от мощността на двигателя. Високият индикатор на тези характеристики показва добро представяне на оборудването. Въпреки това, когато избирате електрически градински вентилатор, не забравяйте, че мощността на двигателя над 2,5 kW ще изисква специален кабел с напречно сечение най-малко 1,5 mm.2.

В допълнение към мощността и налягането, когато избирате градински вентилатор, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 • Листните торбички могат да бъдат от 40 до 80 литра. Колкото по-голям е обемът, толкова по-рядко трябва да се почиства торбата, докато големите пълнени контейнери са трудни за преместване.
 • Възможно е да се събират листа в един голям и спретнат кръстник само ако е възможно да се регулира скоростта и налягането на въздушния поток. В противен случай, когато се приближава към купчина листа, вентилаторът просто ще ги разпръсне.
 • Някои модерни видове вентилатори са оборудвани с каменни предпазители, за да удължат живота на градинския инструмент.
 • При работа с газови вентилатори високото ниво на вибрации причинява значителен дискомфорт, тъй като след 10 минути работа с оборудването в ръцете ще се появи неприятно усещане. Следователно, трябва да обърнете внимание и на параметъра на вибрацията, когато купувате вентилатор.
 • Наличието на колела върху смукателната тръба улеснява управлението и преместването на основния елемент на вентилатора, като го опира на земята.

Ако, когато купувате градинско оборудване, вземете предвид всички изброени критерии и изберете висококачествена монтажна единица, тогава приложение на вентилатор ще бъде максимално удобно и удобно, а самото оборудване ще служи много, много години.

Градински вентилатори: митове и реалност

В някои източници можете да намерите много фалшива информация за възможностите на градинските вентилатори и прахосмукачки. Ще се опитаме да разсеем някои митове и да подчертаем реалните възможности на въздушните оръдия:

 • Градинските прахосмукачки наистина са в състояние да събират малки строителни отпадъци, например дървени стърготини, прах, парчета пяна.
 • Въздушният поток под налягане може да се използва за ускорено изсъхване на стени след боядисване и обработка с различни течни вещества.
 • С градинска духалка можете успешно да почистите интериора на колата си.
 • Снежната покривка, висока до 10 см, може да се премахне чрез въздушно налягане.
 • Почистването на тревата с помощта на въздушна струя позволява на растенията да бъдат кислородни.
 • Листата, които са натрупали влага, не могат да бъдат премахнати с градинска прахосмукачка.
 • Клонът на градинската прахосмукачка, когато се доближи твърде близо до повърхността на земята, улавя прах и пясък, които замърсяват вътрешните компоненти на инсталацията.
 • Листните торбички са пропускливи за прах, така че по време на прибиране на реколтата може да се наблюдава сив облак.
 • Бензиновите двигатели на градинските вентилатори са ненаситни.

Резултати

По този начин се опитахме да предоставим най-правдивата и надеждна информация за различни градински вентилатори. Сега, след като оцениха предложените факти и се запознахме с цените на пазара, потенциалните купувачи ще могат да изберат най-добрия модел за себе си или напълно да се откажат от идеята и да използват метла и гребло по старомоден начин. В същото време многобройни отзиви твърдят, че е доста трудно да се върнете към традиционния инструмент след такива инструменти за автоматизация, защото човек бързо свиква с всичко добро.

Обратна връзка

Петрова Екатерина, 32 г., Красноярск
На мястото имаме огромна градина с многобройни храсти и цветни лехи. Можете да се погрижите за такива насаждения или ръчно, или с помощта на градинска прахосмукачка. Трудно е да се използва гребло за пълзене под храст или издърпване на листа между цъфтящи растения. За редовно почистване на градината от много години използвам най-простото. електрическа духалка и го препоръчвам на всички.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство