Направи си сам градинска прахосмукачка

Градинският вентилатор се състои от корпус, вътре в който се върти вентилатор с висока скорост. Работното колело се захранва от електрически или бензинов двигател. Към тялото на блока е прикрепена разклонителна тръба - въздуховод. Въздухът излиза от него под високо налягане или, обратно, се засмуква по метода на прахосмукачката. За какви цели е предназначен агрегатът и как да направим вентилатор със собствените си ръце, сега ще се опитаме да го разберем.

Разлика на вентилаторите по тип двигател

Основният работен елемент на вентилатора е вентилаторът. За да се върти, в корпуса на модула е монтиран двигател.

Електрически модели

Духалките с електрически мотор имат малка мощност. Те работят почти безшумно, характеризират се с леко тегло и малки размери. Връзката се осъществява чрез пренасяне до изхода, но има и акумулаторни модели. Електрическите вентилатори са предназначени за малки площи.

Бензинови модели

Бензиновите вентилатори са доста мощни. Те често имат мулчираща функция. Такива агрегати се характеризират с висока производителност и са предназначени за обработка на големи площи.

Модели без двигател

Има вентилатори без мотор. Те са приставки към друго оборудване. Вземете например тример-вентилатор. Тази дюза се състои от корпус с вентилатор вътре. Свържете го към лентата за подстригване вместо към работната глава. Такъв вентилатор е предназначен за издухване на малки отломки от градински пътеки.

Важно! Подобни приставки се използват за косачки. Майсторите ги адаптират към всяка друга техника, където има двигател.

Режими на работа

Всички вентилатори се различават по технически характеристики, но те могат да изпълняват само три функции:

  • Издухване на въздух от дюзата. Режимът е предназначен за издухване на отломки, ускоряване на изсъхването на влажна повърхност, разпалване на огън и други подобни работи.
  • Всмукване на въздух през дюза. По принцип това е прахосмукачка. През дюзата се изтеглят листа, трева и други леки предмети, след което всичко се натрупва в кошчето.
  • Функцията за мулчиране работи чрез изтегляне на въздух. Органичните отпадъци попадат в тялото, където се смилат на малки частици. Освен това цялата маса се използва за компостиране.

Производителят предлага на потребителите модели с един и няколко режима на работа.

Самоделен вентилатор

За да разберете бързо как да направите мощен вентилатор със собствените си ръце, просто погледнете старата съветска прахосмукачка. Той има два изхода: смукателна дюза и изпускателна тръба. Ако имате такова устройство, не е нужно да правите градинска прахосмукачка със собствените си ръце. Той вече е готов. Поставянето на маркуч върху отработените газове ви дава вентилатор или градинска пръскачка. Тук можете дори да спестите от спрей, тъй като той е включен в комплекта под формата на дюза върху стъклен буркан.

Нуждаете се от функция прахосмукачка, просто преместете маркуча към смукателната дюза. Естествено, всяко закрепване трябва да бъде премахнато от него. Получената градинска прахосмукачка лесно ще събира малки отломки от тротоара. Операторът трябва само често да изпразва торбата с натрупвания.

От кутията за компютърни дискове ще излезе малка електрическа вентилаторна машина за домашна употреба. Процедурата на производство е следната:

  • Прозрачното покритие се отстранява от кръглата кутия. От втората черна половина се изрязва издатина с нож, върху който са нанизани дисковете.В получения отвор се вкарва вал на електродвигател от детска играчка, а самото му тяло е залепено с горещ пистолет към стената на кутията.
  • Дъното се отрязва от пластмасова бутилка от литър. Отстрани е изрязан отвор за захранващите проводници на електродвигателя. Направеното стъкло се залепва с горещ пистолет към черната половина на кутията. Това ще бъде защитният корпус на двигателя.
  • Сега трябва да направите самия вентилатор. Първо, те вземат широка тапа от пластмасова бутилка, маркират джантата с резба на осем еднакви сегмента и правят разфасовки по маркировката. Лопатките на работното колело за вентилатора са изрязани от тънка ламарина. Можете да разтворите празна кутия с дезодорант. Осем правоъгълника се изрязват от детайла, вкарват се в прорезите на корка и се залепват с горещ пистолет.
  • Работното колело на вентилатора е почти завършено. Остава да пробиете отвор в центъра на щепсела и да го натиснете върху вала на двигателя. Остриетата трябва да се огънат малко по посока на въртене. Това ще увеличи налягането на издухания въздух. За да се ускори процесът, вместо самоделен вентилатор, в кутията може да се инсталира компютърен охладител.
  • Сега трябва да направите самия охлюв. Отстрани на прозрачната половина на кутията се изрязва дупка. Към него се подпира парче пластмасова водопроводна тръба, след което съединението се поставя внимателно с горещ пистолет. Резултатът е нагнетателна дюза.

Сега остава да свържете двете половини на кутията и да приложите напрежение към двигателя. Веднага след като вентилаторът започне да се върти, от дюзата ще излезе въздушен поток.

Майсторски клас за изработване на вентилатор от дискова кутия може да гледате във видеото:

Духалката е единица за определена цел и не е основна необходимост, но понякога нейното присъствие може да помогне в трудна ситуация.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство