Скрепер-скрепер Snowxpert 143021

Снежните преспи значително усложняват движението на хора и автомобили през зимата, така че всеки жител на страната се опитва да се бори със снега в една или друга степен. Прието е да се почистват пътеките, местата за паркиране и зоните с лопата за сняг. Този тип ръчни инструменти има много разновидности, но най-удобният вариант е плъзгачът. Тази лопата има голяма кофа и е в състояние да събира много сняг, което увеличава производителността. Плъзнете скрепер за снегопочистване могат да бъдат направени от различни материали с въвеждането на някои дизайнерски характеристики. В нашата статия ще се опитаме да говорим за най-известните видове скрепер, да определим техните предимства и недостатъци, а също така да дадем подробна информация за това как да направите скрепер със собствените си ръце.

Каква е разликата между скрепер и конвенционална лопата

Скреперът за плъзгане е модернизиран аналог лопата за сняг... Това е прост дизайн, при който голяма кофа е здраво закрепена към дръжката. Ширината на кофата варира от 70 до 120 см. Тези параметри ви позволяват да изгребате голямо количество сняг за един "проход".

При стъргалките дизайнът на дръжката е от особено значение. Тя може да бъде Т-образна или U-образна. Изборът на тази или онази опция до голяма степен зависи от размерите на кофата: удобно е да премествате голяма маса сняг с две ръце, поради което широките кофи често са оборудвани с U-образна дръжка, която ви позволява да направите това.

Струва си да се отбележи, че всички влакове са предназначени само за изхвърляне на сняг на купчина. Не е възможно да се вдига и хвърля сняг със скрепер. Това е основната разлика между влаченето на скрепера и конвенционалната лопата за сняг.

Разнообразие от стъргалки

Многобройни производители на градински инструменти се опитват да създадат най-удобните, надеждни и в същото време евтини лопати за сняг. Качеството, цената и лекотата на използване обаче до голяма степен зависят от материала, от който е направен инструментът. Също така е важно да се обърне внимание на неговия дизайн при избора на лопата за сняг. Някои, на пръв поглед незначителни нюанси в дизайна на определен модел могат да се превърнат в надеждни помощници в работата ви.

Материал за изработка

За производството на стъргалки за плъзгане производителите използват метал, пластмаса и дърво. Трайността, теглото на лопатата, лекотата на използване до голяма степен зависи от материала:

Пластмасови стъргалки

Пластмасовите кофи за плъзгане могат да бъдат направени от евтин полипропилен или по-скъп поликарбонат. Цената на материала влияе върху цената на самия скрепер. Но си струва да се помни, че когато купувате лопата, по-високата цена най-вероятно ще бъде оправдана: полипропиленовото оборудване е в състояние да издържи на силни удари и студове до -400Без повреди, докато евтиният полипропилен със сигурност ще се провали при първия сблъсък със запечен сняг.

Всички видове пластмасови лопати имат две основни предимства:

 • Пластмасата не е обект на корозия и гниене.
 • Лекото тегло на лопатата улеснява почистването на зоната.

Производителите на пластмасови стъргалки се опитват да защитят инструментите си от счупване, доколкото е възможно, така че много модели имат метална плоча по ръба на кофата, предназначена да намали дебелината на снега. Наличието на U-образната дръжка също е вид подсилване в цялостния дизайн на лопатата.

Дървени стъргалки за плъзгане

Само няколко производители произвеждат дървени отпадъци за почистване на сняг. Работата е там, че заедно с ниската цена дървената лопата има и много недостатъци:

 • Скреперът за дърво има значителна маса.
 • Мокър сняг често полепва по дървените повърхности.
 • При контакт с влага дървото попива вода, в резултат на което се деформира, набъбва и увеличава теглото си.
 • Дървото е предразположено към гниене.
 • При редовна употреба дървеният скрепер се натрошава и поврежда.

По този начин дървените стъргалки за плъзгане имат достъпна цена, но използването им не е най-добрият вариант за почистване на сняг.

Важно! Можете да удължите живота на вашия скрепер за дърво, като го редовно сушите.

Скрепери за сняг

Много производители правят стъргалки за плъзгане от стоманени сплави или алуминий. Тези материали са изключително надеждни в експлоатация. Срокът им на използване е практически неограничен. Предложените видове метал са относително леки, снегът не се придържа към тях. Налична е цената на металните лопати за сняг.

Когато купувате метален скрепер, трябва да обърнете внимание на гърба на кофата. За по-голяма надеждност и дълготрайност, съвестните производители предвиждат наличието на специални ребра за усилване, които изключват деформация на широка метална ламарина.

Метал за производство на дръжката

Когато скреперът работи, много голям товар пада не само върху самата грабваща кофа, но и върху дръжката. В края на краищата принципът на действие на стъргалото се основава на факта, че работникът се опира на дръжката, като по този начин премества лопатата и лопатата на снега.

Най-удобно е да работите с плъзгане на скрепер с U-образна дръжка. За неговото производство може да се използва пластмаса или метал. Най-надеждният вариант е лека алуминиева дръжка.

Кофите за скрепер, които не са твърде широки, могат да бъдат снабдени с обикновена права дръжка или Т-образен лост. В този случай производителят може да използва не само пластмаса или метал, но и дърво.

Скреперната дръжка, изработена от метал, може да бъде телескопична или сгъваема. Телескопичният дизайн ви позволява да "регулирате" размера на устройството спрямо височината на определен работник и решава някои специални проблеми. Например, прибираща се телескопична дръжка позволява почистването на снега от покрива.

Сгъваемата дръжка прави лопатата за сняг изключително компактна и лесна за съхранение. Това предимство е присъщо и на оборудването с телескопична дръжка.

Дизайн или ергономичност

Някои модели стъргала могат да изглеждат странни за купувача поради необичайната им форма. Но оригиналният външен вид може да бъде оправдан не само от дизайнерския подход, но и от ергономични изисквания. Извитата кофа или дръжка често помага на работника да изпълни задача. Размерът, формата, равнината на всеки елемент в този случай има свое собствено значение:

 • Плоската кофа за скрепер не може да събира големи количества сняг. За да се запази дебелината на снежната покривка, производителите предвиждат наличието на ограничители на задния ръб и страничните стени. Колкото по-високи са стените и колкото по-дълбока е кофата, толкова повече сняг може да се движи.
 • Извитата форма на кофата ви позволява да преодолявате малки препятствия възможно най-удобно, да премествате снежните шапки без никакви усилия.
 • Дръжката на скрепера често се прави извита, така че силата, приложена за придвижване на лопатата, да се използва възможно най-ефективно.

По този начин дори и най-„прекрасната“ лопата може да бъде изключително удобна за използване. Вярно е, че човек може да се убеди в това само чрез личен опит.

Скрепери на колела

Някои модели скрепер са оборудвани с колела. Този елемент на механизация ви позволява да намалите натоварването върху човек по време на работа. За да се преодолеят някои препятствия, скреперът може да се повдигне леко, като се опира на оста на колелото. Работата със скрепера на колела е лесна и проста. Снимка на такъв инвентар може да се види по-долу:

Важно! Много е удобно да използвате стъргалки на колела, защото дори при максимално пълнене на кофата, винаги можете да подпрете лопатата на колелата и да я плъзнете лесно до отдалечено място за съхранение на сняг.

Ръчните булдозери са достойна алтернатива на стъргалките. Те представляват метално острие, здраво закрепено към колела на колела. Това устройство ви позволява да лопатите сняг. За съжаление няма да е възможно да се вдигне товар с такова устройство.

Друг вариант на скрепера е широко разпространен в чужбина, който предвижда фиксиране на дръжката с помощта на панта върху колело с голям диаметър. Такъв скрепер ви позволява ефективно да гребете и да премествате снежната покривка. Дизайнът се отличава с висока способност за бягане.

Високо специализирани стъргала

Необходимо е да се премахва сняг през зимата не само от пешеходни пътеки и платформи, но и от покриви на къщи и прозорци на автомобили. За такива нужди са предвидени специални устройства, които също се наричат ​​скрепери.

Скреперът за сняг е плоска, тясна кофа, монтирана на дълга телескопична дръжка. Този дизайн позволява почистването на покривите на таванско ниво.

Можете да видите друг оригинален дизайн на скрепер за почистване на сняг от покрива в експлоатация на видеото:

Скреперът (стъргало) за почистване на автомобилни прозорци се отличава със своите компактни размери и мек материал на изработка, наличието на удобна ергономична дръжка. Острието за скрепер трябва да бъде направено от надеждни полимерни материали, които са в състояние ефективно да премахват снега, без да увреждат стъклото.

Въведение в някои от моделите скрепер

След като разбрахте малко дизайна, материала и предназначението на стъргалките, можете да обърнете внимание на някои често срещани модели на това оборудване, да оцените тяхната цена, предимства и недостатъци.

SnowXpert 143021

Скреперният модел SnowXpert 143021 може да се нарече един от най-надеждните. Произвежда се от добре познатата компания Fiskars. Кофата за скрепер е изработена от високоякостна, устойчива на замръзване пластмаса. Кофата е широка 72 см. Джантата е защитена с метална плоча. Дръжката на лопатата е изработена от лек и издръжлив алуминий. Ако е необходимо, дръжката може да се регулира по височина. Скреперът за плъзгане SnowXpert струва около 3,5 хиляди рубли. Сред недостатъците на модела е липсата на възможност за подреждане на лопата за компактно съхранение.

Гардена 3260

Друг висококачествен пластмасов скрепер може да бъде намерен под марката Gardena 3260. Работната му ширина е 70 см. Ръбът на скрепера е защитен от надеждно, издръжливо острие. Алуминиевата дръжка за инвентара може да се удължава или сгъва при необходимост. Може би единственият недостатък на този модел е надценената, която е 5,5 хиляди рубли.

SibrTech

Метален скрепер от местно производство с извита работна повърхност се характеризира с достъпна цена и надеждност. Ширината на кофата му е 75 см. Материалът на производство е стоманена сплав. Основният недостатък на модела е липсата на гумена подложка на дръжката и липсата на страни. Цената на скрепера е приблизително 900-1000 рубли.

Скрепер за почистване на покрива Instrum-Agro

Скреперът за почистване на сняг от покривите има тясна кофа и телескопична дръжка, чиято дължина може да бъде увеличена до 6,4 м. Самата кофа за скрепер е изработена от полипропилен. Цената на такъв инвентар е 1,5 хиляди рубли.

Цената на стъргалките е доста висока и устройството се отличава със своята простота. Ето защо много майстори предпочитат да направят свое оборудване за почистване на сняг.

Как да направите скрепер със собствените си ръце

При желание може да се направи на ръка надежден и издръжлив скрепер. Това ще изисква абсолютно достъпни материали, някакъв инструмент и малко време. Ще предложим само една проста опция за направата на скрепер, направен сам:

За да направите метална лопата с широка кофа, ще ви трябва:

 • Лист метал (за предпочитане алуминий), с размери 60 * 40 или 70 * 40 cm.
 • Метална лента с дебелина 3 мм.
 • Шанк.
 • Нитове.

Принципът на направата на стъргало е следният:

 • Изрежете 3 парчета от металната лента. Фиксирайте един от тях перпендикулярно на основното острие на задния ръб на кофата и два от страните му. Необходимо е да закрепите метала с нитове.
 • Направете отвор за дръжката на задния вертикален ръб.
 • Направете косо изрязване на дръжката от единия ръб. Прикрепете го към основата на лопатата и го фиксирайте с помощта на самонарезен винт.
 • Освен това дръжката трябва да бъде фиксирана към основата на кофата с метална плоча и нитове.

Друга възможност за домашно стъргало може да видите във видеото:

Подробно ръководство за производство ще помогне дори на начинаещ майстор да се справи с поставената задача.

Заключение

Скреперът за плъзгане е достоен заместител на обикновена лопата за сняг. Основната му разлика е лекота на използване и висока производителност. С такова просто оборудване дори най-големите площи могат да бъдат почистени много бързо и лесно. Поради високата си ефективност този тип лопата се използва не само в частни сгради, но и в комунални услуги. Всеки със сигурност ще може да избере правилния модел скрепер от голямо разнообразие от модели на пазара. И ако желаете, можете да направите своя собствена надеждна инвентаризация за лична употреба. Предложихме цялата необходима информация, за да направим успешна покупка или компетентно да направим инструмент със собствените си ръце.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство