Супер лопата за сняг

Не можете да минете без добра лопата през зимата, защото от време на време трябва да освобождавате входните врати, гаражните врати, кола на открит паркинг и просто градински пътеки от снежни преспи всеки ден. За един сезон трябва да се премахнат много тонове сняг, което изисква много време и усилия. Но можете да улесните себе си с помощта на добре подбран инструмент. Всъщност се продават огромен брой различни лопати, чието качество и лекота на използване варират. Ще се опитаме да предложим преглед на всички възможни опции, да отбележим предимствата и недостатъците на различните видове този ръчен инструмент.

Толкова ли е лопатата?

Не са много хората, които знаят, че има около 100 различни вида лопати. Те се различават по своя дизайн и материал на производство. Традиционно лопата за снегопочистване беше широка лъжичка, фиксирана върху дръжка. Нашите дядовци също са направили този вид ръчен инструмент от дърво. Дървени лопата за сняг използвани днес. Можете да го купите или да го направите сами. Това класическо устройство обаче отдавна е заменено от по-надеждни, практични и удобни лопати, изработени от метал и пластмаса. Производителят на снегорини се стреми да подобри всеки конкретен модел, правейки го по-ергономичен. В резултат на постоянна трансформация дизайнът на някои лопати се е променил значително, появиха се скрепери, двигатели, сметища и автоматизирани снегорини.

Класификация на материалите на лопатите

Когато избирате лопата, на първо място трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени дръжката и лъжичката. Леснотата на използване и дълготрайността на инструмента до голяма степен зависи от материала. За производството на лъжичка производителите често използват:

 • Пластмаса. Именно пластмасовият инструмент е най-лекият и удобен за използване. Снегът перфектно се плъзга по гладката му повърхност, лесно се улавя и изпуска. Дори мокрият сняг не полепва по пластмасова лопата. Когато избирате пластмасов инвентар, трябва да отдадете предпочитание на траен поликарбонат, който ще издържи дори на силни удари и студове до -400В. В същото време полипропиленовите инструменти не се отличават с висока якост, но имат относително ниска цена. Пластмасовите лопати с метална или гумена подплата по ръба са по-надеждни, способни да премахват по-добре снега от пътеките.
 • Метал. При производството на лопати за сняг производителите използват алуминий, поцинкована стомана и дюралуминий. Металните лопати са много надеждни и издръжливи, но тежки, което значително усложнява работата. Алуминиевият инвентар е най-лекият сред другите метални опции. Duralumin превъзхожда аналозите по своята сила. Стоманените лопати издават отличителен звук при взаимодействие със сняг, което може да раздразни работника. По металните повърхности снегът се плъзга добре и дори разтопената смес не се задържа на повърхността им. В допълнение към значително тегло, инструментът има и друг сравнителен недостатък: висока цена.
 • Дърво. Повърхността на дървена лопата за сняг е направена от шперплат. Много майстори правят този тип инструменти със собствените си ръце. Дървените лопати имат относително ниска цена и много недостатъци: при влажно време снегът се залепва по тях, дървото поема влагата и става тежко. След работа дървената лопата трябва да се изсуши.Животът на инструмента е кратък. Освен това производителите се стремят да защитят дървената повърхност на лъжичката с желязна плоча по ръба.

Сравнявайки предимствата и недостатъците на материалите, е възможно да се оцени адекватността на цената на един или друг вариант на лопатата. В този случай материалът на рязането играе важна роля. Днес много производители предлагат не само традиционни дървени резници, но и леки, трайни опции от пластмаса. Телескопичните и сгъваемите конструкции са модерни.

Дизайнерски характеристики

Да имате само една лопата за сняг у дома не е рационално. Така например, удобно е да премахнете натъпканата, тежка снежна покривка с инструмент с малка метална или пластмасова лъжичка. За лек, прясно паднал сняг, лопатите с широка пластмасова дръжка, като стъргалка (двигател), са чудесни. Само метална лопата може ефективно да премахне леда от пътеките. Ако използвате само един тип инструмент във всички горепосочени случаи, той няма да продължи дълго и няма да може да изпълнява работата с високо качество.

Малките лопати за сняг имат широчина на лопатата около 35-50 см. Равнината на основния захващащ елемент може да бъде плоска или извита. Удобно е да използвате лопати с повдигнати ръбове, за да предотвратите спонтанно плъзгане на сняг. Можете да се справите с лед с помощта на най-простата метална лопата с работна ширина 30-35 см. Този тип инструмент често е оборудван с Т-образна дръжка от пластмаса или дърво.

Много е удобно да премахвате прясно падналия сняг със скрепер. Този тип ръчен инструмент за снегопочистване се отличава с U-образна дръжка и много широка лопата. С помощта на стъргалка, или както се нарича още двигател (влачене), можете да прехвърлите снега на купчина, но няма да е възможно да го хвърлите, например, над ограда с помощта на такъв инструмент. Двигателят с лопата за почистване на сняг може да има широчина на работната повърхност до 1 м, което прави възможно увеличаването на производителността на труда при работа с тънък слой паднал сняг.

Важно! Двигателят с лопата не може да се използва за отстраняване на лед или плътен сняг.

Опитвайки се да премахнат недостатъците на конвенционалните лопати за сняг и скрепери, производителите са измислили един вид конструктивен хибрид, който лесно изхвърля снега и позволява той да бъде изхвърлен настрани. Можете да видите такава уникална лопата на снимката по-долу:

Механизирани устройства

Всички модели снежни лопати, предложени по-горе, са ръчни, работата им се основава само на използването на човешки труд. Но някои механизирани устройства могат да опростят процеса на снегопочистване:

 • Лопата с ротор ви позволява лесно да се справяте дори със силни снежни преспи. Този тип инструмент е прототип на автоматизирана снегорин, но в случай на използване на механизиран инструмент, човек става заместител на бензинов двигател. Работникът е този, който привежда в движение лопатата за супер сняг, в резултат на което роторът започва да се върти и да премества дебелината на снега встрани. За да бъде работата по почистването на снега качествена, от едната страна на лопатата на лопатата е монтиран ограничител. Можете да видите дизайна на такова устройство по-долу:
 • Ръчният булдозер е специално устройство за почистване на сняг в домашна среда. Това е твърдо заварена конструкция с 4 колела, като талига. На външния край на снегоринката е фиксирано острие с голяма ширина, което в зависимост от дебелината на снежната покривка може да се регулира чрез завъртане в една или друга посока. Предимството на ръчния булдозер е, че работникът не трябва постоянно да се навежда и да вдига тежка лопата. Достатъчно е просто да избутате мини булдозера пред себе си и да загребите снега на купчина.
 • Лопата на колела е вариант на конвенционален скрепер.Оста на колелото позволява лесното повдигане на лопатата за преодоляване на малки препятствия. Недостатъкът на този инструмент е ниската му производителност.
 • Лопати за сняг на едно огромно колело са измислени в Европа и, заслужава да се отбележи, че те са много популярни там. Такава новост все още не е достигнала до нашите магазини, но със сигурност някой ден местните потребители също ще оценят достойнствата му.

Същността на идеята е, че служителят, без да огъва гръб, движи структурата около обекта. В този случай дръжката на лопатата се фиксира върху оста на колелото с помощта на шарнир и веднага след като партидата сняг се достави до мястото за съхранение, лицето притиска дръжката и преобръща лопатата. Недостатъкът на такава лопата е невъзможността за работа с голяма снежна покривка.

По този начин мислите на изобретателите ни позволяват непрекъснато да подобряваме обикновена лопата, дарявайки я с големи възможности, увеличавайки нейната производителност. При желание всеки "Кулибин" ще може самостоятелно да направи дървена или метална конструкция за снегопочистване. Недостъпна за самостоятелно производство е тази пластмасова лопата, поради естеството на самия материал. Някои идеи за това как да си направите инвентар, направете си сам с дръжка, могат да бъдат подчертани от видеото:

Подробни препоръки ще помогнат дори на начинаещ майстор да направи висококачествен, удобен и надежден инструмент.

Свалище за сняг на Нива

В някои региони на страната въпросът за снегопочистването е особено остър. По време на обилни снеговалежи оборудването за прибиране на реколтата е недостатъчно и много улици, а понякога дори и цели села са блокирани от преспи. В този случай можете да се борите със снега, като използвате кола и специално острие. Такова устройство може да бъде проектирано за всяка марка машина. Вътрешната автомобилна индустрия предлага фабрични остриета с надеждно закрепване към Niva.

Сметището е лопата с ширина до 2 м. С помощта на специална стойка той се монтира бързо на редовно място на автомобила. Процесът на инсталиране отнема не повече от 2 минути.

Такова острие няма специални повдигащи устройства за изхвърляне на сняг. Кофата е проектирана така, че да се накланя автоматично, когато автомобилът се движи назад. Цената на такава лопата за Niva, произведена в завода, е около 19 хиляди рубли. Просто устройство ви позволява лесно да решите проблема с почистването на пътищата сами в малките села.

Как да направите самоуправление на Niva

Цената на специално острие е доста висока и не всеки собственик има Niva, така че информация за това как да направите острие за почистване на сняг върху кола със собствените си ръце може да бъде полезна за много майстори.

За да направите острие ще ви трябва:

 1. Една цев с обем 200 литра.
 2. 6-метрова секция на профилна тръба, със сечение от 20 на 40 мм.
 3. 2-3 метра кръгла тръба, 20 мм в диаметър.
 4. 6-метрова секция на профилна тръба, със сечение от 40 на 40 мм.
 5. Покривни винтове и самонарезни винтове за метал.
 6. Конвейерна лента.

Имайки под ръка необходимите материали и някои инструменти, можете бързо и лесно да направите острие, както следва:

 1. Заварете рамката за изхвърляне от профила. Ширината му трябва да е по-голяма от коловоза на автомобила. Пример за заварена рамка може да се види на снимката по-долу.
  13
 2. Отрежете дъното и капака в 200-литров варел, разрежете получения цилиндър наполовина и леко разгънете получените равнини.
 3. Прикрепете металните листове към рамката с помощта на самонарезни винтове.
 4. Обработете долния ръб на дъното с конвейер.
 5. Намерете мястото на възможно закрепване на острието върху колата. Например парчета от U-образен профил с отвори могат да бъдат заварени към стандартните очи на автомобила. Всеки път, както е необходимо, профилът от острието може да се закрепи с болтове към заварения профил.
Важно! Лентата на ръба на конструкцията ще подобри сцеплението на острието с пътната настилка и ще намали нивото на шума по време на работа.

Когато създават острие, някои майстори използват пружини, които омекотяват въздействието върху автомобила при взаимодействие с различни препятствия, както и сцепление, което помага да се контролира тази структура.

Друга възможност за направа на острие за кола за кола може да се види на видеото:

Във видеото специалистът не само ще даде практически препоръки и ще сподели своя опит, но и ще подчертае някои особено важни моменти в дизайна на острието.

Заключение

По този начин разнообразието от модели на пазара представлява труден избор за купувача. Различните дизайнерски модели с различни ценови категории ви позволяват да разрешите някои проблеми по точка. Така че дори в домашни условия няма да е възможно да се използва само алуминиева или пластмасова лопата. В плевнята на истински собственик винаги има място за няколко различни вида инструменти едновременно. В действителност, само в този случай ще бъде възможно да се извърши всеки вид работа възможно най-ефективно, като същевременно се запази целостта и качеството на инвентара. Опитахме се не само да подчертаем разнообразието от модели и да определим характеристиките на материалите, но също така предложихме няколко варианта за самостоятелно направяне на лопата. Може би ръцете на следващия майстор, в навечерието на зимата, ще създадат поредната нова лопата, която ще отговаря на всички лични изисквания на собственика и лесно ще се справи дори с най-буйните снежни планини.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство