Телескопична стъргалка за сняг

С настъпването на зимата собствениците на частния сектор и работниците в комуналните услуги имат нова грижа - Премахване на сняг... Освен това е необходимо да се почистват не само тротоарите, но и покривите на сградите. За извършването на тези работи са измислени много инструменти. Всеки скрепер за сняг е различен по форма, размер и материал, от който е направен.

Разновидности снежни лопати

Най-често срещаният и познат инструмент за почистване на сняг за всеки е лопатите. Формите и дизайните на този най-прост инвентар непрекъснато се подобряват. Съвременните модернизирани лопати имат сгъваеми дръжки, изработени са от леки материали и дори са оборудвани с колело.

Нека започнем нашия преглед на оборудването за почистване на сняг с дървен инструмент. Тази лопата се характеризира с широка лъжичка и дълга дръжка. Класическият модел може да се използва вместо скрепер. За да се предотврати изтриването на ръба на лъжичката от шперплат, той е рамкиран със стоманена лента.

Важно! Недостатъкът на дървена снегорин е абсорбцията на влага. Лопатата става тежка от мокър сняг.

Металните лопати са по-надеждни, но удобството при тяхното използване зависи от материала на производство. Обикновената стомана не е подходяща за инструменти. Накиснатият с вода сняг постоянно ще се придържа към лъжичката, плюс податливост на корозия. Поцинкованите лопати не ръждясват, но докато защитното покритие остава непокътнато. Алуминият е отличен материал за лопата за сняг. Такава метална лъжичка е устойчива на корозия, леко тегло и не се придържа добре към снега.

Важно! Много хора смятат липсата на алуминиеви лопати за силен тътен, който се чува при лопата на сняг.

Композитната пластмаса е популярен материал за съвременните лопати за сняг. Снегът не се придържа към такава лъжичка, той е доста издръжлив и, най-важното, има малко тегло. Пластмасовите лопати не корозират и не абсорбират вода от мокър сняг. Ръбът на лъжичката е защитен от износване със стоманен ръб. С внимателно отношение пластмасовата лопата ще продължи пет години.

Важно! При силен студ крехкостта на пластмасата се увеличава. Лопатката не трябва да се чука или деформира, в противен случай ще се спука.

Сгъваемата пластмасова лопата най-често се търси от любителите на автомобилите. Инструментът се побира в багажника и винаги можете да го носите със себе си. Дръжката се състои от две части, свързани чрез шарнирен механизъм. За да фиксирате елементите в работно състояние, на дръжката има плъзгаща се втулка.

Друг вариант на сгъваемата лопата се различава в дизайна на дръжката. Беше направен телескопичен. Такъв инвентар е също толкова удобен за транспортиране в багажника на автомобил. Можете да вземете лопата с вас до дачата в чанта.

Виждали ли сте лопата за сняг на колела? Да, има такива примери. По-точно, дизайнът има едно колело с голям диаметър. Той е фиксиран към дръжката на оста в точката, където е разположена шарнирната връзка на двата елемента на дръжката. Ролята на лъжичката се изпълнява от пластмасова кофа, която е лопата и в същото време скрепер. Дръжките за велосипеди са прикрепени към втория край на дръжката. По време на работа човек търкаля инструмент около площадката и сняг се натрупва в кофа. За разтоварване просто натиснете дръжките надолу. По това време кофата със сняг се издига и я хвърля напред.

Скрепери за сняг

След лопатите, вторият популярен инструмент за почистване на сняг са стъргалките.Този тип инвентар също има прост дизайн с дръжка или сложен механизъм на колела.

Нека започнем прегледа на моделите с най-простия скрепер, наречен скрепер. Инструментът за снегопочистване има и друго име - стъргалото. Скреперът се състои от широка кофа, към която е фиксирана U-образната дръжка. По време на работа скреперът се избутва напред с ръце. Снегът се събира в кофата, която след това се разтоварва чрез накланяне на скрепера.

Важно! Пластмасовият плъзгач е подходящ само за насипен сняг. Скреперът няма да надвие запечена или ледена маса.

За тези, които желаят да използват скрепера като лопата, производителите са измислили модифициран инструмент. Дизайнерска характеристика е формата на лъжичка. Кофата може да лопати и да хвърля сняг.

Скреперът на шнека е механизиран инструмент за снегопочистване. Предимството му е, че няма нужда да разтоварвате снега. Работният механизъм на скрепера е винт със спирални ножове. По време на въртене те приличат на месомелачка. Мъжът бута стъргалото пред себе си. Въртящият се шнек гребе в снега и го изхвърля настрани. Инструментът е ефективен само за отстраняване на рохкав сняг с дебелина до 15 см. Няма да отнеме дебел и напечен слой.

За почистване на големи участъци от сняг е създаден ръчен булдозер на четири колела. Дизайнът на стъргалката наподобява количка с дръжка. Острието е фиксирано отпред. Ъгълът на завиване се регулира от пръта. Този мощен скрепер може да се справи дори с леден сняг.

Ръчният булдозер на две колела е лесен за маневриране. Скреперът е лесен за повдигане с дръжката за преодоляване на неравности по пътя. Има модели с регулируемо и нерегулируемо въртене на острието.

Електрически стъргалки за сняг

Електрическите стъргалки помагат за ефективна борба със снежните преспи. Те могат да бъдат проектирани като цялостен снегорин или като малък шредер с удължена дръжка. Работещият механизъм е шнекът. Електрическият мотор е отговорен за въртенето му. Спирални ножове загребват снега, смачкват го и след това го хвърлят далеч встрани през ръкава.

За почистване се използват електрически стъргалки сняг от покрива, но е невъзможно да се изкачите на скатен покрив с такъв инструмент. Снегорини и ръчни шредери почистват големите плоски покриви на високи сгради и индустриални сгради.

Телескопични стъргалки за сняг за скатни покриви

Премахването на сняг от покрива винаги е било проблем. Трудно е да се изкачите с обикновена лопата по хлъзгава повърхност, но от скатен покрив можете като цяло да отлети. За да се реши този проблем, има специален дизайн на разтегателни скрепери за дръжки. Телескопичната дръжка позволява на стъргалото да достигне най-високата точка на скатния покрив директно от земята. Човек удължава дръжката според принципа на сгъваема въдица до желаната дължина. Дизайнът на самия скрепер може да бъде направен под формата на парче от правоъгълна пластмаса, перпендикулярно фиксирано към дръжката. Неудобството на такова стъргало е високите разходи за труд, както и рискът от нараняване на главата от падане на сняг от покрива.

Телескопичният скрепер има по-удобен дизайн, чиято работна част е направена под формата на рамка. Дълга лента от мушама, пластмаса или всякакви синтетични тъкани е прикрепена към долната преграда. По време на работа човек избутва рамката по повърхността на покрива отдолу нагоре. Долният елемент на рамката изрязва слоя сняг и той се плъзга надолу към земята по окачената лента.

Работата със скрепер за рамка изисква минимален труд. Дори възрастен човек или тийнейджър може да натисне инструмента. Рамката няма да повреди покривното покритие. Просто трябва да внимавате, когато се приближавате до гребена. Със силно натискане на скрепера той може да бъде откъснат и тогава определено ще трябва да се изкачите на покрива.

Недостатъкът на телескопичния скрепер е неговият ограничен обхват.Скреперът е необходим само за отстраняване на сняг от покрива. Вече няма да е полезно за никаква работа.

Правила за избор на оборудване за снегопочистване

Неправилно подбраният инструмент може не само да забави времето за почистване на сняг, но и да причини болка в гърба, както и в тазобедрената става. Преди да купите или да направите скрепер, трябва да се запознаете с предстоящия обем работа. След това се определя видът на инструмента, като се вземат предвид конструктивните му характеристики:

  • Теглото е важен параметър. Това важи особено за лопатите По-добре да се даде предпочитание на пластмасови или алуминиеви модели. Колкото по-лека е лопатата, толкова по-малко усилия трябва да положите, за да хвърлите снега. Скреперите и остриетата на колела са по-лесни в движение. Част от теглото им лежи върху ръцете на човек.
  • Размерът на кофата влияе върху скоростта на почистване. Колкото по-широко и по-дълбоко е, толкова повече сняг ще може да улови за един проход. Трябва обаче да се има предвид, че ще са необходими повече усилия, което допринася за бързата умора. Лесното управление на инструмента зависи от размера и формата на дръжката. Лошата дръжка ще претовари човешкото тяло по време на работа, дори и с малка кофа.
  • Формата и дизайнът на кофата влияе върху комфорта на инструмента и качеството на почистване. Работната част на всички скрепери и лопати се предлага с една или три страни. Първият тип лопата е по-скоро предназначен за лопата на сняг. Хвърлянето с такава лопата е неудобно, тъй като едната врата не е в състояние да побере много насипен сняг. Допълнителните странични дъски от втория тип лъжичка предотвратяват падането на снежната маса отстрани. Има домашни стъргалки дори без задна страна. Те няма да могат да хвърлят сняг, а само да го придвижат напред. Когато избирате скрепер за скрепер или пластмасова лопата, трябва да се уверите, че има ребра за закрепване. Те увеличават здравината на лъжичката, плюс това служат като ски. Благодарение на тези платна кофата пътува по-лесно в снега.
  • Ръбовете обикновено се инсталират на лопати и стъргалки. Алуминиевата лента се използва върху пластмасови и дървени лъжички. Той предпазва работната повърхност от износване. Пластмасовите ръбове са подвижни. Такива дюзи се износват бързо, но са необходими за нежно почистване на тротоарни плочи, покриви, боядисани предмети. Стоманеният ръб е предназначен за премахване на замръзнал и запечен сняг.

Имайки предвид всички разгледани нюанси, ще се окаже, че ще изберете удобен и ефективен инструмент за работа.

Видеото предоставя преглед на лопатите за сняг:

Много собственици са свикнали сами да правят оборудване за почистване на сняг. Оказва се не по-лошо от фабричния аналог, а понякога дори го надминава.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство