Събиране на листа

Събирането на листа в градината е допълнителна тежест към задължителната есенна работа. Ето защо много летни жители се чудят колко оправдана е тази процедура и дали е възможно да се направи без нея.

Плюсове и минуси на прибирането на листата

За да решите дали да съберете листата в градината или не, трябва да вземете предвид всички плюсове и минуси при провеждането на тази процедура.

Предимства на есенното почистване:

 • предотвратява разпространението на гъбички, плесени и вредители;
 • придава на сайта добре поддържан външен вид;
 • при неблагоприятни условия на околната среда в листата се натрупват тежки метали и други вредни елементи.

Когато решавате дали да премахнете падналите листа, вземете предвид следните нюанси:

 • след падането на листата се образува естествен тор;
 • падналите листа привличат глисти, които подобряват състава на почвата;
 • листата служи като допълнителна защита на растенията от замръзване.

Ето защо все още се препоръчва да се премахне зеленината и, ако е необходимо, да се използват нейните полезни свойства. В лятната вила събирането на листа е превантивна мярка. Изключение правят горските райони, където падналите листа са част от екосистемата.

Задължително почистване на листа

В някои случаи събирането на есенни листа е задължително. Навременното почистване на градината е профилактика на много заболявания. Ако вече има признаци на болестта, тогава събирането на листата ще помогне да се предотврати по-нататъшното разпространение. Листата се премахват непременно от моравата.

Почистване на овощни градини

Мърша се бере под плодни дървета през есента. Обикновено първите, които падат, са плодовете, засегнати от болести и вредители.

Градинските дървета привличат триони, молци, листни червеи и молци от планинска пепел. Гъбичните заболявания също стават причина за появата на мърша.

След прибиране на реколтата мършата се изнася извън мястото, за да се избегне по-нататъшното разпространение на болести и вредители.

Гъбични заболявания

Ако през сезона дърветата са били засегнати от заболявания с гъбичен произход, тогава се дава само положителен отговор на въпроса дали е необходимо да се премахнат листата.

Най-често срещаните градински болести са струпясване, брашнеста мана, зацапване и кокомикоза. Тези заболявания се определят от редица признаци:

 • Можете да идентифицирате разпространението на струпясване по наличието на кафяви петна по плодовете и листата.
 • Брашнестата мана причинява бяло покритие по листата, което постепенно става кафяво. В резултат на това листата пожълтяват, изсъхват и падат.
 • Зацапването води до появата на листата на кафяви петна с тъмна граница. Постепенно тъканта на листната плоча отмира, което води до появата на проходни дупки.
 • При кокомикоза на листата се появяват малки червеникаво-кафяви точки, които в крайна сметка се сливат в едно голямо петно. В края на лятото листата пожълтяват, къдрят се и падат.

Ако има признаци на заболяване, листата се събират и се изнасят извън градината. Не се препоръчва използването им в компост, тъй като гъбичките остават жизнеспособни в продължение на няколко години.

Грижа за тревата

Наложително е да премахнете листата от тревата. Под такъв плътен слой тревната трева израства и умира. През пролетта на поляната се откриват множество плешиви петна.

Съвет! Листата трябва да се изгребват от тревата всяка седмица, докато се натрупват.

Ако е паднал сняг, тогава е по-добре да изчакате той да се разтопи.Ако почистите замръзнала морава, зелените стават по-чупливи и могат да бъдат стъпкани.

Методи за събиране на листата

Специални инструменти помагат за улесняване на градинарството през есента. Изборът на устройството зависи от вида на площта, която ще се обработва, както и от нейния размер.

Конвенционален рейк

Традиционно премахването на суха зеленина помага греблосъстоящ се от метална стойка и зъби. Такъв инструмент помага за разбиване на буци пръст и изравняване на повърхността на почвата.

За почистване на градината е най-удобно да използвате шина с ширина до 20 см. Тесната гребло ви позволява да се отървете от най-недостъпните места от естествени отломки.

Вила

Друг инструмент, без който работата на лятната вила не може, е вилата. Ако няма гребла, тогава за почистване могат да се използват вили. Най-често се използват за отстраняване на големи отломки.

Назъбени гребла

Вентилаторната гребла е предназначена изключително за освобождаване на градината от листа. В такъв инструмент има метални или пластмасови пръти, огънати в краищата под ъгъл от 90 градуса.

Съвет! Греблото на вентилатора се използва за обработка на тревата, тъй като не уврежда растящата трева.

Металният инструмент е по-надежден. При работа с неравни повърхности се препоръчва да изберете пластмасовата версия с пружиниращ ефект.

Духалки

За почистване на градината са създадени специални устройства, които се наричат ​​вентилатори. Те са в състояние да подредят територията на сайта за кратко време.

Вентилаторът може да направи следното:

 • купчина листа за запълване на компостната яма;
 • премахнете отломките според принципа на конвенционалната прахосмукачка;
 • накълцайте листа, клонки и трева.

Вентилаторите се задвижват от бензинов или електрически двигател. Как да изберем правилното устройство зависи от размера на сайта. Бензин вентилатор има висока мощност и ви позволява да почиствате големи площи. Устройството обаче е шумно и вибрира силно.

Електрическият вентилатор е по-малко мощен и се използва за почистване на относително малки площи. Устройството работи тихо и има ниско ниво на вибрации.

Използване на паднали листа

Ако сте премахнали листата, възниква въпросът как да я използвате в бъдеще. Ако не е повреден от болести или насекоми, тогава се използва за обогатяване на почвата.

Трябва обаче да се помни, че зеленината бавно се преработва в тор. Затова се препоръчва предварително да се смила. Почистването се извършва при сухо време.

Листата могат да се използват в следните посоки:

 • Създаване на хумус. За това падналите листа се събират през есента и се набиват в плътни торби. Съдържанието се излива с вода, а самите торбички се пробиват на няколко места и се заравят в земята. Полученият тор може да се прилага от следващата пролет.
 • Мулчиране. Създаването на мулчиращ слой помага да се избегне замръзване на почвата през зимата. Градинските лехи със зимни култури, рози, хризантеми и други многогодишни растения са покрити с паднали листа.
 • Пълнене на високи легла. Опадналите листа могат да се използват за създаване на цветни лехи или запълване на кутии, където се отглеждат цветя. Листата се смесват с компост и растителни остатъци. През пролетта лехите се покриват с пръст.
 • Украса на сайта. Опаднали листа украсяват пътеките в градината, от него се правят букети и други декоративни елементи.

Заключение

Почистването на падналите листа ще помогне да се поддържа мястото в добро състояние. Не забравяйте да премахнете мърша и листата, засегнати от болести или вредители. Събраният материал може да се използва като тор или за създаване на лехи. Използването на градински инструменти или специално оборудване помага за опростяване на процеса на почистване.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство