Въртящ вентилатор - принцип на работа

Вентилаторите Vortex са уникално оборудване, което може да функционира като компресор и вакуумна помпа. Задачата на тази машина е да движи потока въздух или друг газ, течност под вакуум или ниско налягане. Оборудването се използва в много индустрии. Вихрови вентилатори от различни видове и модели са инсталирани в прахосмукачки, вакуумни повдигачи, пневматичен транспорт, медицинско оборудване. В ежедневието вентилаторите могат да се използват за проветряване на езера, почистване на вентилационни и канализационни системи и изпомпване на сгъстен газ. Ако е необходимо, можете да закупите готов модел на такова оборудване или да поръчате вентилатор с необходимите характеристики от производителя.

Функционални разлики на вентилатора

Както в индустрията, така и в ежедневието често се използват различни видове компресори или вентилатори. Вихровият вентилатор е по-рядък в сравнение с тези видове оборудване, въпреки факта, че неговата функционалност е по-широка. Основните му разлики от обикновените машини са:

 • Вихровият вентилатор създава налягане много по-високо от вентилатора, но има по-ниска производителност.
 • В сравнение с компресора, вентилаторът създава по-малко налягане, но има по-висока производителност.
Коментирайте! Горното сравнение е типично за оборудване със същата мощност.

В допълнение към техническите характеристики на производителността и генерираното налягане, вихровите вентилатори се различават от другото оборудване по принципа на създаване на въздушен поток. Работата е там, че вентилаторът не просто изпомпва въздух, а създава самия вихър, в който газовите молекули се движат „не в обем“, в резултат на което се създава вакуум.

Предимства и недостатъци на оборудването

При някои видове работи вихровият вентилатор може технически да бъде заменен с друг вид алтернативно оборудване. Въпреки това, вентилаторите са по-често предпочитани в индустрията, защото имат някои сравнителни предимства:

 • Вихровото оборудване е леко, което го прави лесен за придвижване и лесен за инсталиране.
 • В експлоатация такива инсталации създават ниско ниво на шум.
 • По време на работа на вентилатора няма абсолютно никакви вибрации.
 • Не се наблюдава пулсация при движение на газове.
 • Оборудването е с компактни размери.
 • Цената на вихров вентилатор е по-ниска от тази на вакуумна помпа.
 • Въртящите вентилатори са енергийно ефективни.
 • Оборудването е с опростен дизайн с малък брой триещи се части, поради което рядко се разваля и има високо ниво на поддръжка.
 • Липсата на триещи се части не изисква използването на смазка и ви позволява да получите чист въздух на изхода. Именно това предимство прави оборудването достъпно за хранителната индустрия и медицината.
Важно! Производителят гарантира дълъг период на експлоатация на оборудването, с навременна подмяна на лагерите.

Въртящите вентилатори, освен своите предимства, имат и редица недостатъци:

 • Конструктивните характеристики не позволяват да се постигне висока ефективност при работата на вихровата машина. Производителите се опитват да премахнат този недостатък при производството на съвременни модели оборудване. Една от технологиите за повишаване на ефективността е въвеждането на странични канали в конструкцията на вентилатора.
 • Необходимостта от инсталиране на въздушен филтър. При липса на филтър има голяма вероятност малки предмети да попаднат в процепа между корпуса на вентилатора и работното му колело. Дори малък обект в "тялото" на оборудването може да го унищожи.
 • Vortex вентилаторите са способни да затоплят изходящия въздух до 700В. В този случай машината се спасява от прегряване чрез предпазен клапан, който трябва да се следи редовно.

По този начин, вентилаторът има свои предимства и недостатъци, сравнителни характеристики, които трябва да се вземат предвид при закупуването на определен модел. На свой ред съвестните производители се стремят да отстранят много недостатъци чрез конструктивна модернизация на произвежданите модели. Ето защо се препоръчва да се запознаете с новостите на пазара, преди да закупите вихрово устройство.

Принцип на работа на Vortex Blower

Повечето от моделите имат много опростен дизайн, при който работното тяло е разположено директно върху вала на двигателя. Мощността и производителността на вентилатора зависи от скоростта на въртене на вала. Има много радиални остриета на работното колело около неговата обиколка. Важен момент е геометрията на тяхното местоположение (ъгъл на наклон, размер), от който зависи производителността на инсталацията. Работното колело е разположено вътре в метален корпус. Металната рамка има вътрешен и външен канал, през който се движи газовият поток:

 • Лопатките на работното колело изтеглят въздух от входа.
 • При въртене на работното колело въздухът се движи между лопатките и се изтласква напред от центробежна сила.
 • При постоянно въртене на колелото налягането се повишава до максималната стойност.

Вентилаторът може да бъде проектиран с едно или две работни колела. Такива инсталации, в зависимост от цикъла на въртене на въздуха, могат да бъдат едноетапни или двустепенни. Двустепенните агрегати са по-често използвани в индустрията за генериране на по-високо налягане.

Принципът на действие на многостепенна вихрова духалка е подобен на този на едностепенна проста машина. Единствената разлика е, че газта след преминаване по обиколката на първото работно колело не се изтласква, а се улавя от лопатките на второто работно колело. Можете да видите диаграма на такова оборудване на снимката по-долу:

Важно! Някои модели вихрови вентилатори имат едно работно колело и две степени. Това е възможно благодарение на наличието на специално ребро на джантата с остриета и малки проходни отвори на повърхността му.

Индустриални вихрови вентилатори

Оборудването, захранвано с вихър по време на непрекъсната работа може да генерира налягане от 300 до 750 mbar. Това ориентировъчно зависи преди всичко от дизайна на оборудването. И така, има 4 различни схеми за издухване:

Струва си да се обърне внимание на факта, че механизмите от един и същ дизайн могат да се различават по някои показатели поради особеностите на определен модел.

Дизайнът на вентилатора може да осигури отворено или затворено разположение на лопатките. Растенията със затворени остриета имат едно значително предимство: те могат да работят не само с газ, но и с прашни вещества и течности.

Интересно е да се знае! Много предприятия използват пневматични конвейери за прехвърляне на хартия, чиято работа се основава на използването на вихрово оборудване. Такива сложни вакуумни канали например са инсталирани в много супермаркети за прехвърляне на банкноти от касата в счетоводния отдел.

Домашна употреба на вентилатора

В домашни условия рядко се среща вихрови вентилатор. Като правило той се заменя с компресор или вентилатор. Подобно ниско ниво на разпространение сред населението се наблюдава поради непознаване на всички възможности на това устройство.Например, вентилаторът може да се използва широко в гаража, за изпомпване на колела, работа с ключ и друго пневматично оборудване. Въртящият се въздушен поток може бързо да изсъхне, почисти или боядиса повърхността. Оборудването може да се използва и като помпа за водоснабдяване.

Важно! Циклоничният вентилатор може да се използва като градинска прахосмукачка за събиране на паднали листа.

Можете да видите работата на вихровото оборудване в ежедневието във видеото:

Във видеото опитен потребител ще разкаже за някои от характеристиките на устройството и ще демонстрира неговата производителност.

Модели от производителя

На специализирания пазар има много различни модели вихрови вентилатори. Те могат да се различават по своя дизайн, технически характеристики и, разбира се, цена. В същото време е важно да се разбере, че устройството на механизма от различни производители е приблизително еднакво и доста просто, така че в този случай няма смисъл да се плаща за марката.

За да се ориентирате в производителите и цените, можете да сравните няколко модела вихрово оборудване. И така, единица, произведена в Руската федерация, създаваща налягане от 125 mbar и вихрова скорост на потока от 80 m3/ ч ще струва 15 хиляди рубли. Подобна инсталация от немско производство ще струва на купувача 19 хиляди рубли. Съгласете се, разликата в цената е значителна, като се има предвид, че оборудването на две различни марки е постигнало едни и същи характеристики.

За битови нужди със сигурност всеки ще може да избере подходящ модел за себе си. В същото време за промишлените предприятия производителите могат да изработят оборудване по поръчка с необходимите дизайнерски характеристики. Подобно сътрудничество е възможно както с руски, така и с чуждестранни производители.

Вихровите вентилатори са широко известни в индустрията и рядко се използват в дома. Обхватът на тяхното приложение в икономиката обаче е много, много широк. С тяхна помощ можете да ускорите работата по ремонта на автомобили, да наситите силно снабдено езерце с кислород и да проветрите водата в басейна. Такива инсталации могат да се използват като прахосмукачка или помпа за водоснабдяване. Като имате под ръка пистолет за пръскане с помощта на въздушна струя, можете бързо и ефективно да боядисате всяка повърхност. По този начин, в ежедневието, вентилаторът може да изпълнява цял набор от функции, замествайки компресите, вентилатора и помпата. Цената на такова универсално оборудване е доста достъпна. Производителят от своя страна гарантира висококачествена изработка и дългосрочно гаранционно обслужване.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство