Календар за засаждане на чесън за 2021 г.: през октомври, преди зимата

Лунният календар за засаждане на чесън през 2021 г. ще каже на градинарите кои дни допринасят за получаването на отлична реколта от пикантен зеленчук. Цялата планета, растенията, бозайниците и по-простите организми са чувствителни към промените в положението на земния спътник - Луната. Популярният опит предполага, че навременното кацане според астрологичния календар дава най-добрата колекция от глави и здрави зъби.

Календар за засаждане на чесън за зимата през 2021 година

Зимните култури се засаждат преди студеното време, започвайки през септември. В райони с топъл климат се работи през ноември. Лунният календар ще ви каже кога да засаждате чесън преди зимата по датите на месеца.

Благоприятни дни за чесън през септември

От началото на есента семенните зъби започват да се засаждат в тези региони, където студовете идват рано. Има общо правило за засаждане преди зимата - не по-късно от 2 седмици преди настъпването на студеното време. Но поради факта, че сега времето е трудно да се предскаже точно, в средната лента те се ръководят от такива съвети, като в същото време обмислят как да засадят чесън според лунния календар през 2021 г .:

 • Извършват се 2 насаждения на пикантен зеленчук - първо по-ранно, от 20 септември, след това месец по-късно;
 • по-добре е да се фокусирате върху температурата на почвата - за да не покълнат зъбите, тя трябва да падне до 12-14 ° С.

След такива изчисления се следват и препоръките на астролозите, според които се твърди, че доброто време за засаждане на чесън пада от 1 до 3, 24, 25, 29, както и 30 септември.

 

Благоприятни дни за чесън през октомври

През втория месец на есента засаждането се дублира, за да се осигури реколтата от пикантен зеленчук. Лунният календар за засаждане на чесън през октомври предполага благоприятни дати. Работите се извършват на 23, 25, 26 и 27 октомври. Заедно с календарната консултация си струва да проверите и дългосрочната прогноза на метеоролозите. В крайна сметка неправилно избраното време спрямо състоянието на почвата и температурата на въздуха при засаждане на чесън през октомври според календара, създаден от астролозите, заплашва, ако не загуба, то значително намаляване на добива:

 • късно засадените зъби няма да пуснат корени и ще умрат в студ;
 • преждевременното поставяне на семена в топла почва ще доведе до бързо развитие на културата и замразяване на деликатни пера.

Благоприятни дни за чесън през ноември

Ако благоприятните дни за засаждане на чесън през октомври 2021 г. са пропуснати поради топло време, работата се извършва по-късно. През зимата зимният чесън се засажда постоянно по календар само в южната част на страната. Има години, когато студове настъпват към края на декември или дори след новогодишните празници. Тази година астролозите предвиждат благоприятни дати за ноември от началото на месеца: 2-ри и 3-ти. А също и на 21, 23, 24, 28 и 30 ноември.

Календар за засаждане на чесън за пролетта

Пролетният вид се засажда във всички региони през пролетта. С тази култура, заедно с грах и лук, полските работи започват нов годишен цикъл в съответствие с календара за засаждане. Пролетният сорт се отличава с по-малки зъби и нюанси в ароматите. Главите от двата типа също имат различна структура:

 • 4-7 големи скилидки зимни култури са групирани около стрелката на дръжката, разположена в центъра;
 • 10-16 по-малки скилидки от пролетните видове също се събират концентрично, но цветоносът липсва.

Културата е студоустойчива, така че градинарите засаждат семенни зъби рано, докато почвата изсъхне след обработка. Работата започва, ако температурата на почвата се повиши до 5-6 ° C.

Според лунния календар 2021 г. засаждането на чесън е благоприятно през следващите дни:

Коментирайте! За засаждане на пролетна култура от главата се вземат само външните, по-продуктивни резени.

Характеристики на засаждането на чесън в различни региони (Московска област, Ленинградска област, Сибир, Урал)

Градинарите от различни региони на страната трябва да използват астрологични улики, като вземат предвид местните метеорологични условия. За успешно засаждане на зимен или пролетен вид се избира най-близката дата. В този случай не забравяйте да проверите с дългосрочната прогноза от метеоролозите.

В Московския регион приблизителният период на засаждане на чесън се пада на третото десетилетие на септември. През октомври става много по-студено и след 2-3 седмици започва постоянен студ. Ако зимата закъснее, карамфилът се засажда в самия край на септември или началото на следващия месец. Пролетното засаждане често е приурочено да съвпада с признаците на народния календар, който разчита на промени в развитието на дърветата и тревите. Най-често благоприятните дати падат през април, но засаждането в началото на май ще осигури добра реколта с подходящи грижи.

Северозападният регион не се характеризира с постоянни метеорологични промени според календара. Следователно в Ленинградска област засаждането на зимен чесън се извършва практически за един месец - от средата на септември до 15-20 октомври. Понякога пролетните видове могат да бъдат засадени вече в края на март и през целия април, до 10 май.

Сибирското лято е кратко, поради това през пролетта културата започва да расте веднага щом почвата се затопли. Обикновено това е първата половина на април, въпреки че те се засаждат в началото на май. Есенната работа се координира с лунния календар и настъпващите студове през първия и началото на втория месец от извън сезона.

Географски Уралските региони се влияят от различни метеорологични условия, които диктуват изискванията за градинарите:

 • в Южен Урал зимният вид подправка се засажда на 8-12 октомври;
 • в районите на Средния Урал - от 20 септември до 6 октомври;
 • в Северния Урал по-студено става по-рано, така че предзимното засаждане тук е съгласувано с препоръките на астролозите до 5-20 септември;
 • през пролетта работата по засаждането на пикантен зеленчук може да започне в края на април и да продължи до май, дори да улови първите дни на юни.
Важно! Времето за узряване на лютата подправка е 3,5 месеца.

Благоприятни дни за грижа за чесън

Според астролозите не е достатъчно да се спазва лунния календар само при засаждане на зимен чесън. Още по-голям ефект е възможен, ако градинарите проверят и цялата грижа в съответствие с препоръките. Всички графики са изградени не само в съответствие с движението на нощната звезда, но и като се вземе предвид преминаването на сателита на Земята по отношение на знаците на зодиака:

 • засаждането е забранено в 2 дни, които предшестват и следват датата на новолунието и пълнолунието;
 • датата на преминаване на Луната в Стрелец е благоприятна за засаждане на пикантни семенни скилидки;
 • благоприятно е да се полива и да се храни във водни знаци, когато Луната е в Риби, Рак, Скорпион;
 • когато луната е във водни знаци, реколтата не се събира;
 • най-доброто време за изкопаване на глави от подправки е периодът на Луната в Лъв, Стрелец и Водолей;
 • в деня на новолунието е по-добре да не изкопавате реколтата;
 • насърчава доброто съхранение на главите чрез събиране на пролетни и зимни видове пикантни зеленчуци във втората и четвъртата фаза на луната.
Съвет! Всички данни за заинтересованите могат да бъдат намерени в календари за откъсване.

Лунният календар на реколтата от чесън

За да определите правилно времето за събиране на пикантна реколта, следвайте препоръките:

 • листата постепенно пожълтяват и стават сухи;
 • на някои останали дръжки от зимните видове въздушните луковици се ронят.

Забелязвайки тези признаци на зрялост на главите, те оценяват доколко съветите от лунния календар за събиране на чесън са подходящи за спешна работа.

Внимание! Невъзможно е да се забави прибирането на узрелите глави, тъй като състоянието на зъбите по време на копаенето влияе на тяхната безопасност.

Зима

Зимният вид узрява по-бързо, изкопава се в средата на лятото. Според лунния календар най-доброто време за прибиране на реколтата е втората половина на юли, започвайки на 18-ти, до края на месеца.

Яровой

Главите на пролетните видове се изкопават две до три седмици по-късно от зимната. В календара за текущата година се препоръчва да започнете да събирате пикантен зеленчук също през втората половина на август - от 16-и.

Неблагоприятни дни през 2021 г. за работа в чеснови лехи

Календарите също показват нежелано време за засаждане.

Заключение

Лунният календар за засаждане на чесън през 2021 г. е просто съвет, но не и изискване за стриктно спазване. Често народният опит се основава на състоянието на почвата и температурата на въздуха.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство