Лунният календар на градинар-градинар за Урал за 2021 г.: таблица на насажденията по месеци, благоприятни и неблагоприятни лунни дни

В региони с трудни метеорологични условия е необходимо да започнете подготовка за работа по засаждане предварително. Лунният календар за 2021 г. за Урал ще помогне да се планира работата в градината и зеленчуковата градина. Той е съставен, като се вземат предвид всички характеристики, отразява влиянието на отделните лунни фази върху растежа и развитието на растенията. С правилното използване на календара можете да постигнете добри добиви, да предпазите културите от болести и вредители.

Климатични особености на региона

Поради географското си местоположение климатът на Урал е нестабилен и се променя често. Дори за един ден могат да настъпят глобални промени, които влияят върху състоянието на растенията. Например, сняг може да падне сутрин, след това изведнъж ще завали и ще донесе пориви на студен вятър. И до вечерта ще излезе ясното слънце. Но не само това алармира градинарите на Урал, във всяка от частите му продължителността на сезона е различна. В Полярния Урал лятото е кратко и продължава не повече от 1,2-2 месеца, но в Южен Урал топло време продължава около 5 месеца.

Поради тези особености е трудно да се отглеждат градински култури и овощни и ягодоплодни растения. За да се помогне на летните жители, е необходим календар за кацане, който е съставен, като се отчита климатът на Урал и показва благоприятни дни за работа през 2021 година.

Лунен календар за сеитба за 2021 г. за Урал

Луната има 4 фази, всяка от които по свой начин влияе върху развитието на растенията, като инхибира или стимулира растежа им:

  • новолуние, когато си струва да отложите всяка работа и да подготвите инструменти;
  • растящата луна, която стимулира растежа на всички издънки, листа и клони;
  • пълнолуние, когато процесите са забавени;
  • намаляващата луна, която стимулира растежа на кореноплодни култури, останалите процеси се инхибират.

За засаждане на разсад в Урал, растящата и намаляваща луна е важна в календара, който през 2021 г. пада в определени дни, посочени в таблицата. Знаейки тези дати, можете спокойно да планирате сеитба.

 

Лунният календар за сеитба за февруари 2021 г. показва, че вече е възможно да започне сеитбата на зеленчукови култури в Урал, ако те ще се отглеждат в отопляема оранжерия. Няма да е излишно да подготвите семената и да ги тествате за покълване. През първата половина на февруари е по-добре да засаждате култури с дълъг вегетационен период: чушки, патладжани. През второто десетилетие започват да сеят цвекло, моркови за ранно производство на греди. Продължава сеитбата на чушки и патладжани за отглеждане на открито. Те започват да сеят лук за разсад, стъбла целина.

В началото на март, според засяващия лунен календар на 2021 г., за Урал те засяват всякакви зеленчуци, домати, бяло зеле, брюкселско зеле и пекинско зеле от различни сортове. По-близо до средата на месеца продължете да сеете чушка за разсад. През третото десетилетие на март според лунния календар се засаждат кореноплодни растения, покълват семенни картофи.

В началото на април е разрешено да се сеят устойчиви на студ култури, например репички, зеле. През второто десетилетие те планират да засадят грах, билки и лук върху перо. Към края на април те сеят картофи в оранжерии, цвекло и моркови.Разрешено е засаждането на бобови растения, краставици, тиквички и тиква.

Внимание! След 10-ия от лунния календар е благоприятно време за засаждане на череши и сливи.

В началото на май в Урал се засаждат картофи и билки, а ягодите се трансплантират. Към средата на месеца сеитбата на чушки и патладжани за късен плод продължава, засаждат се овощни дървета и храсти. В края на май е ред на кореноплодните култури за дългосрочно съхранение.

През юни се засаждат абсолютно всички кореноплодни растения, зеленчуци и зърнени култури. През третото десетилетие те се занимават с трансплантация на ягодоплодни култури. През юли според лунния календар започват да сеят зимни и есенни култури, например черна ряпа.

През август и септември копър, магданоз и други зимни култури се засяват за ранна консумация. От средата на август те пресаждат ягоди, овощни дървета и храсти в Урал.

Лунният календар на градинаря и градинаря за 2021 г. за Урал по месеци

Цялата работа според лунния календар в градината и зеленчуковата градина за грижата за дърветата и храстите в Урал започва след установяването на положителни температури. Най-доброто време за това е на намаляващата луна.

Януари

Според засяващия лунен календар за януари, през този период в Урал те просто се подготвят за засаждане. Време е да планирате насаждения, да подготвите градински инструменти, да закупите семена и да подредите нещата в магазина.

Февруари

В края на месеца, според лунния календар на засаждането в Урал, те режат дървета и храсти.

Март

В началото на март, от 1 до 3, те подготвят оранжерии:

  • измиване и обработка на стени;
  • оплоди почвата;
  • разхлабете леглата;
  • плевели плевели.

От 7 до 14 март се обръща повече внимание на присаждането на плодови и ягодоплодни култури и резитбата. Третото десетилетие е подходящо време за хранене и контрол на вредителите. През пролетта е по-добре да се хранят дърветата и храстите с органични вещества.

април

Според лунния календар за сеитба, в началото на април 2021 г. те се занимават с хранене на градински и градинарски култури. Време е да се оформят хребети за засаждане на разсад. От 5 април те започват да работят със запаса, подготвят се за ваксинации. В края на април те започват борба с вредителите по овощни дървета и ягодоплодни храсти, извършват санитарно почистване и резитба на градината. Подходящо време за образуване на цариградско грозде, орлови нокти, касис. Те подготвят оранжерии и парници за сезона на засаждане, премахват старите отломки от мястото.

Може

От 11 до 14 май е време да започнете да подготвяте мястото за засаждане. От средата на месеца, според лунния календар за засаждане, започва благоприятен период за поливане и торене в средния Урал. В края на май е по-добре да обърнете внимание на борбата с презимувалите вредители.

Внимание! Пръскането е най-добре да се направи преди почивка на пъпките.

юни

В началото на юни е благоприятно време за плевене, разрохкване, поливане и торене. След 15-ти си струва да се повторят дейностите, освен това да се направи контрол на вредителите.

Юли

Според лунния сеитбен календар за Урал до 10 юли е най-доброто време за контрол на вредителите и болестите, торене и разрохкване на почвата. След 18-ти те започват да премахват доведени деца на домати.

Август

На практика през целия август те се занимават с грижа за растенията, подготовка на почвата за засаждане на зимни култури. Подхранването според лунния календар в Урал се спира този месец, за да имат растенията време да се подготвят за зимата и да понасят добре студове.

Септември

В началото на септември е подходящо време за рутинно почистване на градината. Дърветата и храстите се подрязват, а растенията се подготвят за зимата. През третото десетилетие е крайно време за есенно подхранване на овошки и плодове. Ако времето е сухо, тогава трябва да помните за напояването с зареждане с вода. Извършва се преди първата слана.

Октомври

В самото начало на октомври те се занимават с дървесни стволове и някои храсти. В средата на месеца градината е тясно подготвена за зимата. Те започват да приютяват култури, които са слабо устойчиви на замръзване.

Ноември

Лунният календар за засаждане показва, че целият ноември е благоприятно време за подслон на многогодишни култури. Можете да направите ремонт на оборудване, планиране на бъдещи насаждения.

Декември

През зимата започва период на почивка за градинари и градинари на Урал. Територията се отстранява от снега, снежната покривка се хвърля под стволовете на дърветата, като допълнително ги затопля. Не забравяйте за оранжериите. За да се предотврати изсъхването и напукването на почвата, през зимата върху леглата се изсипва сняг. Тъй като се топи, той допълнително ще навлажни почвата.

Кои дни трябва да се въздържате от работа в градината и градината

Всеки градинар трябва да знае, че при новолуние и пълнолуние е невъзможно засаждането или гмуркането. През този период спътникът отнема цялата жизненост от растенията и се възстановява. Единственото нещо, което можете да направите в градината в наши дни, е да се борите с плевелите.

На намаляващата луна всички растителни сили са насочени надолу, така че се засаждат само кореноплодни растения, други култури не могат да се засяват или трансплантират.

Освен това зодиакалните знаци влияят върху растежа и развитието на растенията. Когато луната е в Овен, Близнаци, Дева, Лъв и Водолей, не са необходими сеитба и засаждане. Можете да видите тези дати в печатната версия на календара.

Коментирайте! Всички дати, които не са включени в нито един лунен календар, се считат за неутрални и нямат никакъв ефект върху растенията.

Заключение

Лунният календар за 2021 г. за Урал е отличен помощник при планирането на работата. Той отразява най-благоприятните дни за сеитба, засаждане, бране, подхранване и контрол на вредителите. Освен това таблиците показват нежелани дни, когато трябва да се откажете от всякаква работа в градината и зеленчуковата градина в Урал.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство