Derain white: снимки и разновидности

Съдържание

Derain white се среща в дивата природа не само в Русия, но и на други континенти. Поради красивия си външен вид, това растение е добре познато на много любители на декоративните храсти и ландшафтните дизайнери. Тя може да украси градината по всяко време на годината, докато грижата за нея е много проста и няма да бъде трудна дори за неопитни градинари.

Описание на бял дерен

В ботаническата литература често могат да се намерят следните синоними на това растение:

 1. Дрянът е бял.
 2. Бяла свидина.
 3. Свида е бяла.
 4. Telikrania е бяла.

White Derain (CornusAlba) е многогодишен широколистен храст с прави издънки. Принадлежи към семейство Кизилови, семейство Кизилови.

Основните характеристики на бялата трева са дадени в таблицата.

Параметър

Стойност

Бягства

Гладък, дъгообразно извит в напреднала възраст, различни нюанси на червеникав (през пролетта - яркочервен) цвят.

Листа

Елипсовиден, с прав ръб, до 10 см дължина и до 7 см ширина. Дръжките са къси, до 1 см. На листната плоча ясно се различават 3-5 дъговидни жилки. Листната плоча е тъмно зелена отгоре, сива отдолу, от двете страни е опушена.

Цветя

Венчета с 4 бели венчелистчета, събрани в плътни щитове с диаметър до 5 см в краищата на леторастите.

Плодове

Синкави негодни за консумация костилки, когато узреят, са бели или леко синкави.

Разпространение

От северозападната част на Русия до Далечния изток. Среща се в Западна Европа, Монголия и Япония, Китай и Корея.

Диаметър на короната на бял дерен

Възрастен бял тревен храст може да нарасне до значителен размер. Отделни екземпляри могат да растат до 5 м в диаметър. Често стоящите наблизо храсти се преплитат, образувайки непроходими гъсталаци. Тази характеристика на бялата дрян се използва от ландшафтните дизайнери при създаването на жив плет.

Височината на бялата тревна площ

Свободно стоящите храсти на свидина могат да растат до 3 м височина. В декоративното градинарство и ландшафтния дизайн техният растеж често е изкуствено ограничен чрез подрязване на леторастите на височина 1,5-1,7 м и придаване на заоблена форма.

Колко бързо расте бял дрян?

Белият дрян се отличава с бързия си растеж на леторастите. В продължение на една година дължината им може да се увеличи с 0,5 м или повече, в зависимост от грижите и метеорологичните условия.

Derain бяло в ландшафтен дизайн

Derain white е истинска находка за начинаещи ландшафтни дизайнери. Това растение изглежда страхотно в отделни насаждения и в групи, докато не губи своя декоративен ефект дори през зимата. Короната му може да се формира, без да се страхува от последствията, тъй като храстът понася добре резитбата.

Derain бяло в ландшафтен дизайн - на снимката по-долу.

Derain white се използва широко за озеленяване на улици, паркове и площади, той е непретенциозен и неизискващ за грижи, перфектно толерира капризите на времето и замърсяването с газове в мегаполисите. Често се засажда на териториите на здравни заведения, болници и санаториуми.

Жив плет от бяла трева

Отглеждането на жив плет е едно от основните приложения на белите елени в ландшафтния дизайн. Това се дължи на декоративните свойства на този храст; той не губи своята привлекателност по всяко време на годината. Derain е непретенциозен в грижите и неизискващ към почвата. Лесно се формира и понася много добре резитбата. Живите плетове перфектно маскират прости или невзрачни огради, придавайки на района по-представителен вид. Те могат да действат и като независими елементи на композиция за ландшафтно градинарство.

Отглеждането на жив плет от бяла трева е доста лесно. За това разсадът се засажда в един ред на разстояние 1-1,2 м един от друг. След една година (за есенно засаждане - след година и половина) всички храсти се изрязват на една и съща височина - 15-20 см от земята. Това се прави в началото на пролетта, преди началото на вегетационния период. С помощта на тази техника се стимулира растежа на страничните издънки, изкуствено се увеличава удебеляването на храстите, оградата се оказва по-плътна. Когато храстите достигнат възраст от 3 години, можете да започнете да формирате короната, като я отрежете в съответствие с избрания тип.

Derain white в млада възраст има доста гъвкави издънки, така че често се използва за образуване на арки и полуарки, като по този начин прави пътеки и алеи. Първоначално клоните се фиксират с канап, придавайки им желаната посока. С времето храстът свиква и сам запазва необходимата форма.

Каква е комбинацията от бяла гора

Derain не е антагонист и върви добре с почти всички градински растения. Расте добре до други храсти: берберис, пръскащи рози, чемшир. За декоративни цели често се засажда до иглолистни дървета.

Дерен бели сортове

Derain white има доста разновидности и разновидности. Много от тях се използват в озеленяването. Най-известните са:

 1. Derain с бели рамки.
 2. Derain бял Kesselringi.
 3. Derain бял сибирски.
 4. Derain бял Argenteomarginata.
 5. Дерен Иворичало.
 6. Derain White Cream Cracker.
 7. Derain бяла перла.
 8. Derain бяла Свидина.
 9. Derain бял гочаули.
 10. Derain бял Variegata.
 11. Derain white Shpet (Spaethii).

Снимки и описания на основните сортове бял дерен са дадени по-долу.

Derain с бели рамки

Белообграденият дерейн е къс широколистен храст, широко разпространен в Русия, Европа и Северна Америка. Неговата отличителна черта са листата: заострено-яйцевидни, с подчертана светла ивица по ръба на листната плоча. Поради това храстът има лек ажурен външен вид, поради което много се използват за украса на летни вили и прилежащи територии. През есента цветът на листата се променя на пурпурен с лилави нюанси.

Дървото е красиво с бели рамки и по време на цъфтежа по това време образува великолепни шапки от бели цветя. На тяхно място след това узряват четки от малки синьо-бели плодове, които също изглеждат доста привлекателни.

Derain бял Kesselringi

Derain white Kesselringi (Kesselringii) е широколистен храст с височина до 3 м с разперена корона. Използва се за декоративни цели поради атрактивния си външен вид. Различава се с прави издънки от лилаво-виолетово, почти черно, много впечатляващо изглежда през есента, зимата и пролетта.

Листата са тъмнозелени отгоре и сиви отдолу, с червено-кафяв оттенък, овални, дълги до 12 см. През есента листната плоча е боядисана в червено-виолетови или кафяво-червени цветове. Цъфти в началото на лятото. Цветята са малки, млечни или кремави, събрани в щитове с диаметър до 5 см.Плодовете на бялата Kesselringa deren са сферични костилки с млечен цвят със син оттенък.

Важно! Характеристика на бялата трева на Kesselringa е, че само издънките на възраст не повече от 2 години имат ярък цвят.

Следователно, за да се запази декоративният вид, е необходимо да се извършва постоянна резитба против стареене, стимулираща растежа на нови клони.

Derain бял сибирски

Този сорт се нарича още бял дрян на Сибир (Sibirica). Това е широколистен храст с височина до 2,5 м и диаметър на короната до 2 м. Отличителна черта на сорта е яркочервеният цвят на младите издънки. Те могат да бъдат кървави или коралови. С течение на времето кората потъмнява и цветът й става кафяв.

Листата са пъстри, зелени с бели, през есента цветът им може да се промени в жълт, лилав или лилав. Цъфти в края на май или началото на юни. Цветята са малки, събрани в малки по размер съцветия.

Derain бял Argenteomarginata

Derain white Argenteomarginata листа напомня частично на Сибир, но има по-големи храсти. Височината им може да надвишава 3 м, короната може да достигне 3 м в диаметър. Издънките са гладки, прави, коралови или червени на цвят. Листата са сиво-зелени с неравна бяла граница, дълги 3-8 см, яйцевидни, заострени. През есента цветът им се превръща в лилаво-червен.

Обикновено цъфти два пъти: първият път през май, вторият през септември. Цветовете са малки, жълтеникаво-бели, събрани в щитовидни съцветия с диаметър 3-5 см. Плодовете са кръгли костилки с млечен цвят, когато узреят придобиват синкав оттенък.

Дерен Иворичало

Derain white IvoryHalo (Cornusalba ‘IvoryHalo’) е нисък компактен широколистен храст, чиято височина не надвишава 1,5 м. Издънките са тънки, равномерни, вертикално растящи, неразклонени. Цветът на кората може да варира от тъмно червен до черешово червен.

Листата са средно големи, с неравна бяла граница, зелени, заострени. Долната част на плочата е по-лека. През есента листата стават лилаво-червени. Цветовете са дребни, жълтеникави, растат в малки щитовидни съцветия. Плодовете са с форма на зрънце, малко на брой, сферични, средно големи, млечни и когато узреят са бледосини на цвят.

Derain White Cream Cracker

Cream Cracker е друг сорт дерен, който е много популярен сред ландшафтните дизайнери по целия свят. Това е нисък, до 1,5 м, компактен храст с разхлабена корона. Издънките са равномерни, вертикални, лилаво-червени.

Младите листа са зелени, с бяла граница около краищата, с течение на времето цветът на границата се променя на кремав. Цветовете са малки, кремаво оцветени, събрани в средно големи съцветия под формата на петна. На тяхно място тогава се образуват няколко млечни плодове, подобни на ягодоплодни.

Derain Бяла перла

Този сорт се нарича изцяло перлата на Сибир (Cornusalba ‘сибирски перли’). Това е доста висок (2-2,2 м) широколистен храст с яркочервени издънки.

Листата са тъмнозелени, леко набръчкани, долната част на листната плоча е синкава. През есента те стават лилаво-червени. Цъфти много обилно в началото на юни. Ароматните бели цветя са събрани в големи изпъкнали щитовидни съцветия. Плододаването е също толкова изобилно. Плодовете са многобройни, с млечен цвят; когато узреят, придобиват розово-синкав оттенък.

Derain бяла Свидина

Свидина е едно от имената на Белия елен (Cornusalba). Възрастен храст от това растение обикновено достига 3 м височина, диаметърът на короната му става със същия размер. Представлява широколистен храст с червени издънки.

Листата са тъмнозелени, леко набръчкани, яйцевидни със заострен край. През есента те придобиват виолетово-червен цвят. Цъфти през май, по-рядко през юни. Многобройни средни бели цветя се събират в съцветия под формата на къдрици. Плодовете са костилки с млечен цвят; когато узреят, стават синкави.

Derain бял гочаули

Derain white Gouchaultii (Cornusalba Gouchaultii) е доста висок (3 м и повече) разстилащ се храст от широколистен тип. Издънките са тъмночервени, гладки, тънки.

Листата на този сорт бяло дере са зелени, с форма на яйце, заострени, имат неравна граница от жълто с розов оттенък. Бели цветя, растат в щитовидни съцветия. Плодовете са сферични, бели или синкави.

Derain бял Variegata

Този сорт се нарича още Sibirika Variegata. Това е нисък широколистен храст, достигащ височина 1,5 м. Variegata се различава от Сибир с наличието на кремаво бяла граница върху тъмнозелени листа. През есента цветът им се променя на лилав, жълт или виолетов.

Издънките са дълги, тънки, равномерни. Кората е коралово червена до тъмнокафява на цвят. Може да цъфти два пъти годишно: първият път през май, вторият в началото на есента. Цветовете са белезникаво-кремави, малки, събрани в скуллум. Плодовете са кръгли, млечни със син оттенък.

Засаждане и оставяне на бялата дерена

Белият дерен е изключително непретенциозно растение, което не изисква специални грижи. Той няма специални изисквания за състава на почвата, честотата на напояване или предотвратяването на болести. Родината на това растение е Сибир, така че храстът е издръжлив, зимоустойчив и придирчив.

Условия и правила за засаждане на бял дерен

За най-декоративен външен вид е по-добре да изберете открити площи или лека полусянка. Това не е решаващо за развитието на растението, въпреки че му дава страхотен декоративен ефект. Този храст расте добре на влажни плодородни почви, но този фактор може да бъде пренебрегнат. Всички площи са подходящи за засаждане: глина, скалиста почва, пясък - бяла трева ще расте навсякъде, ако се осигури достатъчно ниво на влага.

За засаждане е по-добре да изберете есен или ранна пролет. Ако разсадът има буца земя в корените си, това е почти 100% гаранция, че ще пусне корени. По това време се приготвят ями за засаждане с около една трета по-големи от обема на кореновата система на разсада. Ако почвата е бедна, преди засаждането си струва да добавите малко количество сложен минерален тор или хумус към дупката.

Процедурата за кацане не е трудна. Разсадът се поставя вертикално в дупката, така че кореновата шийка да е на нивото на земята. След това кореновата система се покрива със земя, леко се набива и се полива обилно в зоната на корените. Ако засаждането е извършено през пролетта, по-добре е да мулчирате земята около разсада с торф, това ще помогне да се запази влагата.

Поливане на бяла трева

По правило поливането не е необходимо за този храст. Ако мястото за засаждане е избрано правилно, почвената влага и атмосферните валежи ще бъдат напълно достатъчни. Изключение може да се направи само през сухите летни периоди. По това време можете да поливате храстите веднъж седмично в размер на 1-2 кофи вода за всеки храст.

Подхранване

Не е необходимо храната да се храни. Някои декоративни видове могат да се хранят веднъж годишно, през пролетта, чрез въвеждане на сложен минерален тор в зоната на корените. Торфът или хумусът ще служат като допълнително хранене, ако мулчирате кореновата зона с него.

Кога да отрежете бяла трева

Този храст расте бързо и хаотично, следователно, без резитба, много скоро ще прилича на голяма, безформена купчина. Растенията се изрязват няколко пъти на сезон. През пролетта те извършват санитарен разрез, като премахват изсъхнали или счупени клони. През останалото време се запазва избраната форма на короната, докато прическата се прави на всеки 3-4 седмици. Последният път, когато храстът се реже, обикновено е в края на юли или началото на август.

Яркочервените стъбла на растението служат като декорация за градината през зимата. Следователно подмладяващата резитба „на пън“, т.е. съкращаването на храстите от бяла трева до височина 15–20 cm от земята, за да стимулира растежа на нови издънки, се извършва в началото на пролетта, преди началото на вегетационния сезон. След резитбата е необходимо конопът да се поръси с пепел, за да се избегне инфекция.

Подрязване и оформяне на храста от бяла трева

Пълното формиране на короната може да започне след достигане на храста на възраст от 3 години. Най-често бяла трева се използва при групово засаждане за оформяне на жив плет, така че короната се изрязва в съответствие с избрания стил: полукълбо, правоъгълник и др. Отделно растящите декоративни храсти най-често се оформят под формата на различни геометрични фигури. Професионалистите често образуват храст под формата на шахматни фигури, животни, пламък на свещ.

Подготовка за зимата

С оглед на огромната устойчивост на замръзване на повечето сортове от това растение не се извършва подготовка за зимния период. Достатъчно е просто да покриете храста със сняг. Само младите храсти от незамръзващи сортове се изкопават и съхраняват в мазето през зимата.

Цъфтящ бял дерен

Храстът цъфти доста красиво. Малки бели или кремави цветя се събират в малки съцветия - щитове. Размерът на всяко съцветие зависи от сорта и е около 5 cm.

Derain обикновено цъфти през май или началото на юни, но много сортове цъфтят отново в началото на есента.

Размножаване на бял дерен

Този декоративен храст може да се размножава по всеки вегетативен метод:

 • резници;
 • наслояване;
 • разделяне на храста.

Методът на възпроизвеждане със семена също е приемлив, но не се използва поради дългите периоди от време. Освен това този метод не запазва сортовите характеристики на растението.

Как се размножава бяла трева чрез резници

През пролетта и есента резниците могат да се събират, като се използват силни издънки с добре развити пъпки. На всяка дръжка трябва да има 7-10 такива. Обикновено се вкореняват в началото на пролетта. Разрезът се обработва със слаб разтвор на янтарна киселина. След това резниците се засаждат в контейнер с хранителна почва и се поставят под филм.

Ако е настъпило вкореняване, всички пъпки ще се отворят и ще дадат нови листа. През лятото е необходимо периодично да се полива и проветрява контейнерът с резници, както и да се подхранва с разтвор на тор или органични вещества. До есента разсадът ще има собствена развита коренова система и те могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Как се размножава чрез наслояване

Често растението се вкоренява по този начин самостоятелно, ако растящите му издънки докосват земята. За да се получи наслояване, е достатъчно през пролетта да се фиксира едно от гъвкавите странични стъбла на повърхността на земята и да се поръси с пръст. Ако зоната се полива редовно, издънката ще пусне корени и ще пусне нова издънка. След зимата издънката на майката може да бъде отрязана, а резниците могат да бъдат изкопани заедно с бучка земя и трансплантирани на друго място.

Как се размножава чрез семена

Семената се използват за размножаване само на чисти форми от трева, тъй като при този метод на размножаване младото растение напълно или частично губи всички сортови характеристики. Семената се събират през есента, от напълно узрели плодове. Като правило те имат добра кълняемост. Слизането се извършва през есента, обикновено през октомври, директно на открито. През зимата те ще преминат през процедура на стратификация, ще се втвърдят и покълнат през пролетта.

Важно! Семената могат да бъдат засадени и през пролетта, ако през зимата самостоятелно ги подложите на процедурата на стратификация, тоест като държите контейнера със семена за 2-3 месеца в хладилник или на сняг.

Болести и вредители от бяла трева

Болестите често засягат млади, крехки храсти, тъй като възрастните растения имат добър имунитет и рядко са болни. Най-голямата опасност за него представлява брашнестата мана - гъбично заболяване, към което всички градински култури са податливи в една или друга степен. Гъбичките започват да се развиват от долната част на растението, постепенно всички те се покриват със светъл цвят и кафяви петна, след което изсъхват и умират.

За да избегнете замърсяване, не засаждайте растения твърде близо едно до друго. Поливането трябва да се извършва само в корена. През есента кореновата зона трябва да се почисти от падналите листа, тъй като спорите на гъбички могат да зимуват в нея.При първите признаци на началото на заболяването, засегнатите области на короната трябва да бъдат изрязани и изгорени, а храстът трябва да бъде обработен с разтвор на сапун за пране, калцинирана сода или инфузия на чесън.

От насекомите вредители по бялата трева най-често се появяват мушици, листни въшки и ножници с форма на запетая. За борба с тях се използват инсектициди (Decis, Karbofos), както и настойки от пелин, жълтурчета, тютюн или лук.

Заключение

White Derain е гъвкаво растение, което може да украси градина или паркова зона по всяко време на годината. Непретенциозните грижи, неизискващи към мястото на растеж и състава на почвата, пластичността на короната и бързия растеж на издънките го правят отличен инструмент както за начинаещи ландшафтни дизайнери, така и за истински художници на високо ниво. Също така е важно разсадът на този храст да се намери не само в разсадниците и магазините. Често тревата расте близо до пътища и реки, в пустините и изоставените райони. Просто трябва да му обърнете внимание.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство