Как се сее черен лук

Почти всички градински култури са едногодишни и добиват през същия сезон. Изключение правят само лукът и чесънът, които имат дълъг вегетационен период и поради това се отглеждат на два етапа. Като правило през първата година се получава комплект от семена от лук и едва в края на втория сезон градинарите събират пълноценна реколта - големи глави лук. Но селекцията не стои неподвижна и днес е възможен нов метод за отглеждане на лук - разсад.

Как да сеем черен лук за разсад, кога да засаждаме в земята, ще бъде описано в тази статия. Тук ще бъдат описани правилата за засяване на нигела и ще бъдат предложени алтернативни варианти за засаждане на лук.

Предимствата на метода на разсад

Обикновено градинарите първо сеят нигела, за да съберат малки глави в края на лятото - севок. На следващата пролет се засаждат тези едногодишни луковици, от които до есента ще израснат пълноценни глави, подходящи за ядене и дългосрочно съхранение.

Недостатъкът на двугодишния цикъл е не само времето, отделено за целия процес. Много често повечето разсад се влошават през зимата: главите могат да изсъхнат, да изсъхнат или да изгният поради неподходящи условия на съхранение.

Някои летни жители, опитвайки се да сведат до минимум загубата на посадъчен материал, сеят нигела преди зимата... Този метод ви позволява значително да намалите време и материални разходи, но също така не гарантира 100% резултат. За да расте лукът без проблеми, климатът в региона трябва да е много стабилен. В края на краищата нигелите, засети твърде рано, просто ще изсъхнат и късното засаждане заплашва със замръзване на семената.

Алтернативен начин за отглеждане на лук nigella е разсадът. Използването на този метод стана възможно само с развитието на модерни сортове лук с кратък вегетационен период.

За тези цели са отлични някои чуждестранни хибриди, като едногодишните сортове Сибир, Екзибишен, Стригуновски, Мячковски, Даниловски. Забелязано е, че най-добрата годишна реколта се получава от сладки и полусладки сортове лук.

Внимание! Можете да отглеждате разсад от нигела от тези сортове, чийто период на узряване е в рамките на 120-140 дни.

Можете да отглеждате разсад от лук от нигела по същия начин като разсад от градински зеленчуци (домати, чушки, патладжани) или градински цветя. Този метод има своите предимства:

 1. Възможността за отглеждане на лук в региони със суров и студен климат.
 2. Получаване на големи обеми култури от малка площ за засаждане.
 3. Спестяване на посадъчен материал, тъй като семената на чернушка се изразходват няколко пъти по-малко, а добивите винаги са по-добри.
 4. По-малко стрелба на лъка, тъй като перата от комплекта често отиват до стрелите поради неблагоприятни метеорологични условия или неправилно време за засаждане.
 5. Най-доброто качество на съхранение на едногодишните луковици, които могат да се съхраняват 6-9 месеца без проблеми.

За много градинари най-значителните предимства на отглеждането на разсад от семена от черен лук са по-малко труд и намаляване на времето, прекарано в лехите.

Отглеждане на едногодишна ряпа

Не всички летни жители знаят как да сеят черен лук за разсад. Практиката показва, че по този въпрос няма нищо особено сложно, просто трябва да се вземат предвид някои от характеристиките на разсад от лук.

Методът за отглеждане на лук е подходящ само за тези, които имат малки парцели и отглеждат зеленчуци в ограничени количества.

Съвет! Отглеждането на голям брой разсад и след това пресаждането му в земята се счита за непрактично - в такива случаи е по-добре да се сее къпина преди зимата или да се отглежда реколта на два етапа.

Определяне на термини

На първо място, трябва да научите кога да сеете семена от лук за разсад. За точен отговор на този въпрос трябва внимателно да прочетете инструкциите върху торбата със семена от лук - там трябва да бъде посочен вегетационният сезон на определен сорт. Обикновено едногодишните сортове лук узряват в рамките на 120-130 дни след появата на първите издънки. До момента на трансплантация в земята, разсадът трябва да расте и да стане по-силен, всичко това ще отнеме от един и половина до два месеца.

Лукът е непретенциозна култура, която може да устои на леки студове и неблагоприятни метеорологични условия. За да получите ранна реколта от ряпа, можете да засадите разсад в земята в края на април или в началото на май.

Като се има предвид всичко по-горе, можем да изчислим идеалните дати за сеитба за черен лук са началото или средата на март. Сеитбата по-рано е нежелана поради твърде кратки светлинни часове на деня и липса на слънце - това ще доведе до разтягане на разсад.

Съвет! За жителите на северните райони е по-трудно да отглеждат лук чрез разсад, но по принцип е възможно.

Засяването на нигела трябва да е вече в средата или края на февруари, изкуствено осветяване на разсад и след прехвърляне на земята, покрийте леглата с лутрасил или друг нетъкан материал.

Подготвителна работа

Семената на лука са малки зърна с черен цвят, които в народа се наричат ​​"нигела". Преди сеитбата трябва да се подготви нигела, за да се увеличи кълняемостта на семената и да се ускори тяхното покълване.

Приготвянето на нигелата се състои в предварителното й накисване. Някои за тези цели използват слаб разтвор на калиев перманганат (1 грам калиев перманганат на литър вода), в който нигелата се поставя в ленена торба за не повече от 45 минути.

В повечето случаи накисването на нигелата в обикновена вода, чиято температура е 30-35 градуса, е достатъчно. За да поддържате температурата, можете да използвате термос или да поставите контейнер със семена върху батерията. Черният лук може да се държи в топла вода за един ден.

Съвет! Веднага след накисване във вода или калиев перманганат, лукът нигела трябва да бъде потопен в разтвора на Epin, приготвен съгласно инструкциите на бутилката. Времето за обработка трябва да бъде максимум 15 минути.

След подготвителните мерки нигелата се изсушава чрез разпределяне на семената на равномерен слой върху хартиена или памучна кърпа. Това е необходимо, за да станат малки семена ронливи и по-лесно да се отделят едно от друго.

Засаждане на черен лук

Удобно е да сеете семена от лук нигела в обикновени пластмасови контейнери със запечатани прозрачни капаци, но по принцип всеки контейнер (чаши, саксии, пластмасови бутилки, нарязани по дължината и т.н.) ще направи.

Почвата за разсад от лук трябва да е рохкава и питателна. Пригответе субстрат от копка земя, хумус, пясък и торф. Можете да подобрите състава на почвата с доломитово брашно, негасена вар, дървесна пепел - киселинността на почвата трябва да бъде неутрална.

Кацането се извършва на няколко етапа:

 1. Контейнерите се пълнят с пръст, така че нейният слой да е 7-8 cm.
 2. Поливайте почвата със слаб разтвор на манган, бордоска смес или фунгицид, за да предотвратите заразяване със семена.
 3. Плитки канали се правят с тъп предмет на разстояние 5 см един от друг.
 4. С пинсета поставете нигелата така, че интервалите между семената да са 3 см (тогава не е нужно да гмуркате разсада на лука).
 5. Поръсете черния лук с тънък слой суха земя и леко го натиснете, като че ли, потупвайки го.
 6. Напръскайте земята с пулверизатор.
 7. Покрийте контейнера с капак или фолио и го поставете на топло място за покълване.

Веднага щом се появят бримките на разсад от лук (след 3-7 дни), контейнерът се поставя на прозорец, където има много светлина, а температурата е 18-20 градуса. Капакът може да не се отстрани веднага, но след това се избърсва ежедневно, за да се отстрани конденза.

Внимание! Напълно възможно е да отглеждате разсад от лук на групи, което ще увеличи добива, но ще повлияе на размера на ряпата.

Също така е удобно да сеете малки нигели в специални касети за разсад или в "охлюви".

Отглеждане на лук нигела в "охлюви"

Разсадът от лук е много крехък и деликатен и с него трябва да се работи много внимателно. За да улеснят работата си, градинарите измислят алтернативни начини за отглеждане на разсад от лук, например в "охлюви".

Засяване на лук нигела в "охлюви":

 • 15x40 cm ленти се изрязват от подложката на ламинат (или друг подобен материал);
 • отгоре се полага слой тоалетна хартия;
 • навлажнете хартията с вода, като я поръсите от спрей бутилка;
 • отстъпвайки от долния ръб на лентата 2 см, равномерно разпределете нигелата с интервал от 1-1,5 см;
 • сега трябва да навиете детайла със семена в ролка и да го фиксирате с еластична лента;
 • поставете "охлюва" в плътна найлонова торбичка и я приберете на топло място;
 • две седмици по-късно „охлювът“ се разгъва внимателно и семената се поръсват със слой хлабава пръст, напръскват се от пулверизатора и се поставят в тава.

Важно! "Охлюв" със семена от нигела трябва да се съхранява на топло и светло място, постоянно да се следи съдържанието на влага в земята.

Кацане в земята

Разсадът от лук, отглеждан от семена, ще стане по-силен около 45-50 дни след поникването - по това време той може да бъде преместен на постоянно място. Най-доброто време за засаждане на черен лук в лехите е началото на май. По това време трябва да подготвите сайта.

В оплодената и изкопана земя се правят дупки или плитки канали. Разсадът на лука прилича на млада трева - тънки зелени пера. Ако сеитбата на нигела се извършва в общи контейнери, разсадът се отделя внимателно, като се опитва да не повреди корените.

Съвет! Лукът, отглеждан от нигела, ще се вкоренява по-добре и няма да навлиза в стрелки, ако леко отрежете корените и върховете на разсада преди засаждането.

Разстоянието между разсад трябва да бъде най-малко 5 см, дълбочината на засаждане на корени в почвата е 1-1,5 см. След засаждането почвата е леко уплътнена около стъблото. Остава да се полива градинското легло и леко да се мулчира с торф или хумус.

Заключение

Отглеждането на разсад от лук от нигела е трудоемка и трудоемка задача. Този метод е подходящ за тези, които отглеждат ограничено количество зеленчуци, занимават се с развъждане на интересни сортове, опитвайки се да получат ранни реколти. Когато сеете нигела, трябва да се има предвид, че не всички сортове култури могат да се развиват за един сезон - има специални едногодишни за метода на разсад.

Подробности за засаждането на черен лук за разсад са описани в това видео:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство