Как да отглеждаме зелен лук без земя

Разсадът лук без земя ви позволява да отглеждате перо у дома с минимални разходи. Лукът, отглеждан без използване на земя, по нищо не отстъпва на културата, отглеждана в летните вили.

Условия за отглеждане на лук

Лукът е устойчив на студ култури и расте при температури от + 18 ° C до + 20 ° C. Когато расте на перваза на прозореца трябва да се внимава културата да не изпитва повишено излагане на слънчева светлина или отоплителни батерии.

Съвет! Растежът на луковиците може да се ускори чрез повишаване на температурата до + 24 ° C. Образуването на зеленина обаче спира при + 30 ° C.

Влажността не е предпоставка за отглеждане на лук за зеленчуци. За по-сочна зеленина се препоръчва от време на време да пръскате перата на лука. В този случай влагата не трябва да попада върху крушката.

Веднага след засаждането лукът се събира за 3 дни на тъмно място. През това време настъпва образуването на корени. Освен това културата се нуждае от достъп до светлина. През зимата използвайте LED осветление или специално растително осветление.

Подготовка на крушките

За отглеждане на лук без земя у дома се избират ранозреещи сортове, които бързо образуват зелена маса. Луковиците трябва да са с диаметър около 3 см.

На перваза на прозореца се отглеждат следните разновидности на тази култура:

 • Стригуновски;
 • Троицки;
 • Спаски;
 • Съюз.

За да решите въпроса как да отглеждате лук на перваза на прозореца, първо трябва внимателно да подготвите луковиците. Тази процедура се извършва на няколко етапа:

 1. Първо отстранете горния слой на обвивката.
 2. След това се изрязва около 1 см от шията, за да се стимулира растежа на перата.
 3. Луковиците се поставят в топла вода за 2 часа.
 4. Посадъчният материал може да бъде засаден по избрания начин.

Начини за отглеждане на лук без земя

Има няколко начина как отглеждайте зелен лук у дома... Ако културата се отглежда в торба, тогава се изисква подготовката на субстрата. По-прост метод е засаждането на луковиците в тави за яйца. Препоръчва се използването на хидропонен метод за получаване на голяма реколта.

Отглеждане в пакет

За да получите лукови пера у дома, използвайте субстрат. Неговите функции ще се изпълняват от иглолистни дървени стърготини, сфагнум или тоалетна хартия. Редът как да засадите лука в торбата е еднакъв, независимо от избрания материал.

Пресованите дървени стърготини са най-подходящи за отглеждане на тази култура в торба. Първо, те се поставят във всеки съд и се пълнят с вряща вода. Когато масата се охлади, можете да започнете да засаждате.

Ако се използва тоалетна хартия, тя трябва да се сгъне на няколко слоя и да се напълни с вряща вода. Получената маса се използва за засаждане на луковици на перваза на прозореца без земя.

Приготвеният субстрат се поставя в найлонов плик. Когато отглеждате лук в торба, те трябва да бъдат плътно монтирани в субстрат, чийто слой трябва да бъде повече от 2 cm.

Съвет! Необходимо е да се поддържа съдържанието на влага в субстрата за растежа на кореновата система.

След слизане чантата се надува и завързва. Не забравяйте да издишате няколко пъти в чантата, тъй като перата растат активно в присъствието на въглероден диоксид.

В това състояние се държи, докато перото не порасне до ръба си. Първата реколта при отглеждане на лук в торба без земя се получава 3 седмици след засаждането.

Отглеждане в картонени кутии

Друг чудесен начин за отглеждане на лук за пера е използването на картонени кутии. За това са подходящи както пластмасови, така и картонени решетки.В случай на използване на пластмасови решетки, във всяка клетка трябва да се направи малка дупка.

Процедурата за кацане включва следните стъпки:

 1. Топла вода се излива върху лист за печене или пластмасови кутии, след което върху нея се монтират решетки за яйца.
 2. Във всяка клетка трябва да засадите по един лук, преминал през необходимата обработка.
 3. Периодично добавяйте прясна вода към листа за печене.

Отглеждане хидропонно

За да отглеждате зелен лук, ще ви трябват няколко кутии заквасена сметана или кисело мляко. Във всеки от тях се прави дупка в капака за лука.

След това се взима всеки тор за зеленчуци, съдържащ фосфор, калий и азот. Разрежда се с вода в съответствие с инструкциите. За да предотвратите гниене на луковиците, добавете капка водороден прекис.

Важно! Полученият разтвор се излива в буркан, затваря се с капак и отгоре се поставя лук. Корените му трябва да достигат до разтвора.

Периодично (на всеки 2-3 дни) водата в буркана се сменя. Посадъчният материал трябва да остане сух, за да се предотврати гниене.

За голяма реколта от зелен лук без земя можете да създадете хидропонно растение.

Първо се взимат контейнер с височина над 20 см и пяна пластмаса с дебелина над 5 см. В пенопластмасата се правят скосени дупки, където се поставя посадъчният материал.

На дъното на контейнера се поставя воден спрей, който е свързан с компресора. Интензивният растеж на перата се осигурява от обогатяването на водата с кислород. С този супер метод за отглеждане на лук, перото расте 30 см за две седмици.

Заключение

Луковите пера могат да се отглеждат у дома, без да се използва земя. Такива методи дават добри добиви и са евтини.

Луковиците могат да бъдат засадени в субстрат, който се поставя в найлонов плик. За засаждане можете да използвате тави за яйца или пластмасови контейнери. Не се изискват специални условия за отглеждане на зеленина, достатъчно е да се поддържа необходимата температура и да се осигури достъп до влага.

Отглеждането на лук без земя е ясно показано във видеото:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство