Как да отглеждаме зелен лук у дома

Ползите от зеления лук са трудни за надценяване. Тези, които не харесват този вид зеленина, понякога го гледат. И то с основателна причина. По време на демисезонната липса на витамини в организма, той попълва липсващите елементи, повишавайки устойчивостта към заболявания като ARVI и грип. И сега, когато цените са включени зелени нарастват неумолимо, проблемът с спестяването на семейния бюджет нараства квадратно. Ако за опитни домакини отглеждането на зеленина няма да доведе до особени затруднения, тогава младите и неопитни домакини въпроси за това как да отглеждат зелен лук у дома, да спестят пари и да получат екологичен продукт могат да бъдат объркващи.

Няма нищо сложно в процеса на отглеждане на зелен лук у дома. Всичко, от което се нуждаете, е желание. И във всяка кухня винаги има налични материали и аксесоари.

Методи за отглеждане на лук

Преди да засадите лук у дома върху зеленина, трябва да се запознаете с методите и правилата за засаждане и да изберете най-оптималния вариант.

Има два начина за отглеждане на зелен лук у дома:

 • Дестилация във вода;
 • Засаждане на лук в земята.

И двата метода отдавна са спечелили своите привърженици и са популярни. Всяка домакиня избира този, който й е най-подходящ, като се фокусира върху осветеността на первазите, температурата и влажността, както и размера на свободното пространство.

Принуждаване на лука във вода

В този случай всеки лук е подходящ за отглеждане. Дори луковиците, закупени в магазина, гарантирано дават добра реколта за 3 седмици и можете да поглезите домакинството си със пайове със зелен лук и яйца или да направите витаминна салата.

Интересно! Перата от зелен лук са много полезни за тези, които се грижат за фигурата си и са на диета - изгаря отлично мазнините.

Но има и един недостатък - след няколко дни, без подходящи грижи, лукът започва да гние. Появяват се неприятна, гнилостна миризма и мушици. За да се предотврати това, състоянието на водата в контейнери с лук трябва да се следи и променя редовно.

Правила за отглеждане на зелен лук във вода

Най-добре е да вземете за отглеждане на лук у дома тези луковици, които вече са започнали да поникват. Освен това ще ви трябва съд с вода. За тази цел можете да вземете всичко: стъклени буркани, пластмасови кофи или чаши за майонеза / заквасена сметана и дори яйчни клетки.

Водата за отглеждане на зелен лук трябва да се приема филтрирана или утаена. Температурата на водата трябва да е близка до стайната.

За принуждаване на лука върху пера у дома са подходящи само здрави луковици, без признаци на гниене и увреждане.

Преди форсиране е препоръчително луковичните глави да се обработват в слаб разтвор на калиев перманганат за 15-20 минути. Това ще ги предпази от гниене. Изплакнете ги добре с течаща вода, особено дъното. И горната част, ако лукът не е покълнал, трябва да бъде отрязан с 0,5-0,7 cm.

Поставете подготвения лук плътно в контейнера. Основното е, че те не се търкалят, а "седят" плътно и са строго в изправено положение.

Добавете достатъчно вода в контейнера, така че да покрие една четвърт от посадъчния материал. Добавете необходимото количество течност в контейнера в низходящ ред, докато луковиците имат достатъчно дълги и здрави корени.

Интересно! Рекордното тегло на отглеждания лук е записано в Книгата на Гинес - теглото му достига 6 кг.

Впоследствие нивото на течността в контейнери с лук трябва да бъде значително намалено.Между луковицата и водата трябва да има малка въздушна възглавница, но корените на лука трябва свободно да достигат до животворната влага. В това състояние трябва да поддържате засаждането до края.

Отначало крушките не се нуждаят от ярка светлина и топлина. Поради това е препоръчително да поставите контейнера с лук на тъмно, хладно място, докато се появят първите зелени пера. Веднага след като се появят признаци на растеж на пера, преместете контейнерите с лук на достатъчно светло и топло място. Най-хубавото е, че зеленият лук расте у дома при температура от + 25˚C + 27˚C.

Как можете да отглеждате зелен лук у дома, ако няма достатъчно слънчева светлина за насажденията? В този случай можете да им осигурите допълнително изкуствено осветление. Важно е да включвате и изключвате осветлението по едно и също време на деня. Много е лесно да се установи, че крушките нямат достатъчно светлина - наситеността на цвета на перата от зелен лук и тяхното състояние ще ви кажат за това. Ако перата са бледи на цвят, тънки и се чупят бързо, тогава трябва да се погрижите за допълнително осветление.

Грижа за засаждането

За профилактика срещу гниене водата в съдове със зелен лук трябва да се сменя редовно. На първия етап, докато се появят корените, течността трябва да се сменя ежедневно. На втория етап можете да сменяте водата 2-3 пъти седмично.

Ако в контейнери с лук се появи неприятна миризма, трябва внимателно, опитвайки се да не повредите корените, изплакнете луковиците под течаща топла вода. Ако не сте успели да се отървете от кехлибара, препоръчително е да изхвърлите гниещия лук. В противен случай рискувате да загубите цялата реколта.

Интересно! Сокът от лук има мощно антихистаминово действие - преди няколко века се е използвал като народно лекарство при ухапвания от насекоми или сърбеж.

При принуждаването на зеления лук у дома във вода е нежелателно да се използват различни ускорители на растежа. Те причиняват неприятна миризма и предизвикват гниене на посадъчния материал. По желание можете да използвате универсална превръзка. Разбъркайте 5 грама (1-2 ч. Л.) Дървесна пепел в 1 литър вода. Полученият разтвор изсипете в съдове с лук, докато водата намалява.

За да запазите перата яркозелени и сочни, когато отглеждате зелен лук, пръскайте насажденията си с пръскачка всеки ден. Имайте предвид, че само зелената маса трябва да се овлажнява. В никакъв случай луковиците не трябва да се навлажняват.

Прибиране на реколтата

Домашно отгледаният лук рано узрява. След 2-3 седмици можете да отрежете зелените пера и да добавите пресни, ароматни и напълнени с витамини зеленчуци към съдовете.

Има два начина за събиране на зелен лук:

 • като растат пера;
 • изчаква зеленият лук да узрее напълно.

Когато форсирате лука във вода, перата никога не са с еднаква височина. Поради това е трудно да се определи тяхната зрялост. Но има няколко признака, че е време за прибиране на реколтата:

 • Крушката е много мека на допир.
 • Върховете на перата започват да пожълтяват.
 • Активният растеж на перата в лука се забавя значително.

Веднага щом откриете някой от тези признаци, незабавно отрежете цялата реколта.

Някои домакини не чакат зеленият лук да узрее и отрязват перата постепенно, докато растат, като по този начин увеличават добива с 2-2,5 пъти. Луковицата често остава твърда до края на форсирането с този метод на събиране.

Интересно! Преди повече от 3000 години, в Древен Египет, при разглеждане на съдебни дела, клетвата да говори само истината трябваше да сложи ръка върху ... лук.

Отглеждане на лук в земята

Как правилно да засадите зелен лук в земята у дома? Какви видове лук са подходящи за тази цел? Как да изберем и подготвим правилната земя? Новаците имат много въпроси.

Когато засаждате лук върху зеленчуци в земята, препоръчително е да се даде предимство на ранните и средно-сезонните сортове. Следните сортове са се доказали добре:

 • Съюз;
 • Арзамаски;
 • Тимирязевски.

В допълнение към ранната зрялост те имат и друго предимство, тъй като са много първични, което прави възможно увеличаването на добива няколко пъти.

Ако нямате посадъчен материал от определен тип къща, можете да засадите комплекти лук и дори обикновен лук, закупен в магазин в земята.

Подготовка на посадъчен материал

За едновременното събиране на луковиците е препоръчително да изберете средно големи луковици със същия размер.

Огледайте посадъчния материал за признаци на гниене и повреда. При наличие на дори малки лезии е по-добре да изхвърлите крушката.

Добрият посадъчен материал има следните характеристики:

 • Луковиците трябва да са твърди на допир;
 • Лъскава обвивка;
 • Чиста и достатъчно голяма коренна чашка.

Когато избирате луковици, имайте предвид, че когато засадите покълнал лук, ще съберете много по-бързо.

Избраният посадъчен материал трябва да се накисва в слаб разтвор на калиев перманганат за 20-30 минути. След накисване отстранете горната обвивка от луковиците. Отгоре трябва да се отреже 0,5 см, за да се ускори появата на зелени издънки.

Не е необходимо да отрежете горната част на покълналите луковици.

Интересно! При отглеждане на зелен лук у дома беше отбелязано, че домакинствата са много по-малко склонни да се разболеят от сезонни вирусни заболявания като грип и ARVI.

Подготовка на почвата

Най-идеалният контейнер за отглеждане на зелен лук у дома са пластмасовите кутии за разсад. Но много домакини, при липса на такива кутии, излизат от ситуацията, като засаждат лук върху перо в саксии за цветя, палети, контейнери за еднократна употреба от различни продукти и дори в бутилки.

На дъното на контейнера за отглеждане на зелен лук изсипете дренажен слой от поне 2 см, така че излишната влага да не се задържа в земята. Като дренаж могат да се използват малки камъни или експандирана глина.

За засаждане на лук върху зеленчуци у дома е подходяща неутрална и рохкава почва. При липса на добра почва можете да закупите универсална почвена смес или почва за отглеждане на разсад. Почвеният слой трябва да бъде най-малко 10-12 cm.

Засаждане на луковици

Засаждането на луковици върху пера у дома може да се извърши еднократно. Или можете да засаждате лук на редовни интервали, за да получавате редовно реколта.

Почвата в подготвените контейнери трябва да се навлажни. Трябва да засадите луковиците на 1/3 от височината на главата. Разстоянието между тях трябва да бъде 2-3 см. За да се образува кореновата система, контейнерите със засаден лук трябва да се извадят на хладно и тъмно място за 8-10 дни.

След посочения период кутии или контейнери с лук трябва да се поставят на достатъчно светло и топло място - на перваза на прозореца или остъклената, изолирана лоджия.

Интересно! Знаейки за ефекта на пресния лук върху сексуалната активност на мъжете, в древните манастири е било забранено да се сервира на масата.

Когато отглеждате лук за зеленчуци у дома, трябва да се помни, че колкото повече светлина получава през деня, толкова по-интензивен е растежът и цветът на зелената маса. При облачно време или в период, в който светлинните часове са кратки, както и ако вашите прозорци са обърнати на север, насажденията трябва да бъдат снабдени с допълнително осветление. Флуоресцентни лампи или специализирани фитолампи се поставят на височина 60-70 см над насажденията. Осветлението трябва да се включва и изключва едновременно.

В допълнение към светлината, микроклиматът на помещението влияе върху количеството и качеството на реколтата от зелен лук. При липса на влага перата веднага стават избледнели, летаргични и тънки. За да не се случи това, пръскайте насажденията от пръскачка веднъж на ден.

Температурата на въздуха в помещението не трябва да надвишава маркировката на термометъра при + 23˚С + 27˚С. Когато се създадат тези микроклиматични условия, перата от зелен лук ще растат на височина 30 см след 15-18 дни.

Повишената температура на въздуха е вредна за зелената маса. Растежът му се забавя и в почвата започват процеси на гниене. Уверете се, че крушките не се прегряват.Ако е необходимо, можете да увиете контейнерите със зелен лук във фолио - това ще отразява ярка слънчева светлина.

Преглеждайте редовно насажденията. От момента, в който се появят първите зелени издънки, почвата в контейнери или контейнери трябва винаги да е влажна. По-добре е да използвате вода за поливане на улегнал лук, чиято температура е възможно най-близка до стайната. Не прекалявайте с лука, в противен случай той ще започне да гние.

Интересно! В Древна Русия селянин с венец от ... лъкове, символизиращ благополучие и просперитет в семейството, беше начело на сватбения кортеж.

Не се изисква да се въвежда подхранване в земята и при поливане на лук. Готовите почвени смеси са идеално балансирани. За да се натрупа зелена маса, количеството хранителни вещества, съдържащи се в почвата и в луковицата, е напълно достатъчно.

Прибиране на реколтата

Можете да отрежете перата от зелен лук, отглеждани у дома, когато достигнат височина 25-30 см, или можете постепенно. Вторият вариант е за предпочитане. Можете да изрежете зелените с остър нож или ножица. Откъсването на перата е изключително нежелателно - можете да издърпате крушката от земята.

Фактът, че някоя луковица вече се е отказала от всички хранителни вещества за растежа на зелената маса, ще бъде подсказан от появата й - тя ще стане набръчкана, мека или ще започне да гние. Такива кореноплодни зеленчуци трябва да се изхвърлят. В свободното пространство може да се засади нова луковица.

Благодарение на този метод за отглеждане на зелен лук у дома, ще ви бъдат осигурени пресни зелени, пълни с витамини и микроелементи почти до пролетта.

Мини легло от бутилка

Често домакините отказват да отглеждат зелен лук у дома по една проста причина - няма достатъчно свободно място. Но дори и в такава ситуация можете да намерите изход и да засадите лук върху зелените в пластмасова бутилка. Техниката на засаждане и последващите грижи не се различават от предишния метод за отглеждане на зелен лук в почвата.

 • Гърлото на бутилката трябва да бъде отрязано. Пробийте няколко малки дупки в дъното.
 • Изрежете дупки по стените в шахматна дъска. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 4-5 cm.
 • Постепенно напълнете контейнера с пръст, поставете луковиците в дупките.
 • Веднага след засаждането почвата трябва да бъде добре навлажнена.
Интересно! Зеленият лук също е много полезен за жените, като естествен източник на цинк, липсата на който силно влияе върху състоянието на репродуктивната система, ноктите и косата.

Сега просто трябва своевременно да поливате засадените луковици, да наблюдавате микроклимата и да отрязвате порасналите зелени пера, докато узреят.

Авторът на видеото ще ви разкаже как да отглеждате зелен лук у дома в пластмасова бутилка.

Заключение

На крехките рамене на много домакини лежи трудната задача да се хранят домакинствата с вкусна, пълноценна и здравословна храна. Отглеждайки зелен лук у дома, вие не само ще получите екологичен и хранителен продукт, но и ще спестите значителна сума пари.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство