Как да отглеждаме зелен лук в оранжерия през зимата

Отглеждането на лук за пера в оранжерия през зимата може да се използва като идея за бизнес или за собствени нужди. За да се получи добра реколта, се осигуряват необходимите условия, закупуват се оборудване и посадъчен материал.

Условия за отглеждане на лук в оранжерия

Можете да осигурите активен растеж на лука, ако са изпълнени редица условия:

 • дневна температура - от +18 до + 20 ° С;
 • температура през нощта - от +12 до + 15 ° С;
 • дневна светлина - 12 часа;
 • редовно поливане;
 • честа вентилация.

Оранжерийно оборудване

За да поддържате необходимите условия, трябва да закупите определено оборудване за оранжерията. Конструкцията му е изработена от дървена или метална рамка.

По-достъпен вариант е дървена рамка, но преди монтажа повърхността й трябва да бъде обработена, за да се предотврати деформация. Металната рамка е покрита с антикорозионен грунд или боядисана.

Като покритие се използва стъкло, филм или поликарбонат. Поликарбонатът се счита за по-надежден, способен да поддържа необходимия температурен режим.

Покупка на рафтове

Най-удобно е да отглеждате лук в специални рафтове. Те могат да бъдат поставени в няколко реда и по този начин да увеличат добива.

Ширината на рафтовете трябва да бъде до 35 см. Почвата се затопля по-бързо в тях, което скъсява периода на покълване на пера. Много по-удобно е да работите с рафтове, тъй като не е нужно да се навеждате към леглата с насаждения.

Монтаж на осветителни тела

Възможно е да се осигури необходимото ниво на осветеност с помощта на вертикални лампи. Най-добре е да използвате флуоресцентни лампи, които са специално проектирани да осветяват растенията. Мощността им е 15-58 вата.

Разрешено е използването на LED лампи или ленти. Ако се използват лампи с мощност 20-25 W, те се поставят на всеки 1,2 m.

Съвет! Ако се използват рафтове на няколко нива, тогава е необходимо отделно осветление за всяко ниво.

Най-добре е да поставите оранжерията на слънчево място, за да спестите от подсветка. Допълнителното осветление обаче е задължително поради късите светлинни часове през зимата.

Поливане и отопление

Предпоставка за решение как да се отглежда лук е навременното поливане на насажденията. За това се използва топла вода, която се е утаила в бъчви.

Съвет! Възможно е да се осигури необходимото ниво на влага поради системата за капково напояване.

Нагревателните устройства се използват за поддържане на необходимата температура в оранжерията. Една от опциите е оборудването на помещенията с електрически или газови котли. Тръбите им са разположени равномерно по периметъра на оранжерията.

Можете също да инсталирате отопление с печка или електрически нагреватели в оранжерията. Вентилацията е осигурена с отвори. Най-добре е да ги отваряте по време на размразяването.

Избор на лук за засаждане

За отглеждане на зелен лук в оранжерията през зимата се избират следните видове лук:

 • Лук... Засажда се в оранжерии от март и се избират устойчиви на замръзване сортове. Кутии с размери 40x60 см са подготвени за засаждане. Ако е необходимо, те могат бързо да бъдат преместени на ново място.
 • Слузен лук... Отличава се с висока вкусоустойчивост и устойчивост на замръзване.Растението е взискателно към нивото на влага, така че трябва постоянно да следите съдържанието на влага в почвата.
 • Лук... Това е един от най-непретенциозните видове лук, способен да покълне при всякаква продължителност на дневните часове. Отглежда се в оранжерия по всяко време на годината, а времето на форсиране е 2-4 седмици. След месец перата му стават жилави и горчиви.
 • Шалот... Тази култура е особено взискателна към влагата и торенето. Не се препоръчва да се отглежда няколко пъти подред на една и съща почва.
 • Редичен лък... Растението получи името си поради образуването на луковици в краищата на перата, които дават нови зелени. Многостепенният лук няма период на покой и покълва по всяко време на годината. Този сорт е особено ценен заради своята устойчивост на замръзване и ранно узряване.
 • Праз... Този вид лук се отглежда от семена. Растението не образува голяма луковица. За засаждане на лук в оранжерия се избират сортове за ранно узряване, които се считат за най-продуктивни.

Подготовка на посадъчен материал

Начинът на отглеждане на лук зависи много от неговия сорт. Най-удобно е да засаждате луковици, тъй като този метод изисква минимум усилия. При използване на семена, периодът, необходим за отглеждане, се увеличава. Методът за разсад включва прехвърляне на издънките, получени у дома, в оранжерията.

Засаждане на семена

Този метод не се търси, тъй като отнема много време. За засаждане вземете млади семена, чиято възраст е под 2 години.

Кълняемостта на семената може да се оцени предварително. Първо се избират 20 семена и се увиват във влажна кърпа. Ако повече от 80% са се повишили, тогава такъв материал може да се използва за засаждане в земята.

Съвет! Преди засаждане семената се потапят във вода със стайна температура за 20 часа. Трябва да се сменя три пъти.

След това семената трябва да бъдат обработени с 1% разтвор на манган. Посадъчният материал се поставя в приготвения разтвор за 45 минути.

Решението Epin ще помогне за подобряване на кълняемостта. 2 капки от лекарството се добавят към 100 ml вода, след което семената се потапят в разтвора за 18 часа. В същото време температурата на околната среда трябва да остане 25-30 ° C.

След обработката семената се засаждат в оранжерията. За това се правят канали в земята с дълбочина 1-1,5 cm.

Използване на разсад

Празът се отглежда в разсад. Първите издънки се получават у дома. Семената се засаждат в контейнери, поливат се и се покриват с фолио. Можете да засадите семена за разсад в торфени саксии.

Съвет! През следващата седмица трябва да осигурите определен температурен режим: около + 16 ° С през деня и + 13 ° С през нощта.

След появата на кълновете контейнерите се преместват на перваза на прозореца. За активен растеж лукът изисква повишена дневна температура: + 17 ... + 21 ° С. На всеки две седмици има хранене лук компост. Листата на разсад трябва да бъдат подрязани, така че да останат не повече от 10 см.

Когато лукът порасне, той се разрежда и се прехвърля на постоянно място в оранжерията. Засаждането се извършва, когато кълновете достигнат дължина 15 cm.

Засаждане на луковици

Най-ефективният метод е засаждането на луковиците директно в почвата на оранжерията. Първо трябва да изберете посадъчния материал. Малките луковици са подходящи за засаждане.

Възможно е да се увеличи добивът от лук чрез затопляне на посадъчния материал. През деня се съхранява при температура от + 40 ° C.

След това с градинска ножица трябва да отрежете гърлото на всяка крушка. Това ще даде на растението достъп до кислород и ще ускори растежа на перата.

Подготовка на почвата

Лукът предпочита пясъчна почва, която е оплодена с хумус и торф. Препоръчително е да се изкопае почвата преди засаждане.

Изискват се торове. Техният брой на квадратен метър е:

 • компост - 1 кофа;
 • натриев хлорид - 15 g;
 • суперфосфат - 30 g.

Ако се вземе градинска почва, тогава трябва да се вземе предвид сеитбообращението. За лука оптималните предшественици са патладжаните, цвеклото, доматите и морковите.

Важно! Почвата може да се използва за насилване на лука 3-4 пъти.

Вместо почва, можете да използвате малък лук за засаждане на лук дървени стърготини... Те са леки, задържат добре влагата и не изискват подмяна.

Върху стелажите или леглата се изсипва слой дървени стърготини, отгоре се изсипва пепел и амониев нитрат. Поради пепелта дървесният материал се дезоксидира, докато селитрата насища луковиците с азот. В този случай не се прилага допълнително хранене.

Дати на кацане

Можете да засадите лук върху перо в оранжерия по всяко време от октомври до април. Ако са изпълнени необходимите условия, зелените пера могат да бъдат събрани за 20-30 дни. Следващите партиди се засаждат след 10-14 дни, което ще осигури непрекъснато прибиране на реколтата.

Поръчка за разтоварване

Има няколко начина за засаждане на лук в оранжерия или оранжерия. За засаждане в земята изберете метод на тротоар или лента. Можете да изберете метод хидропоника и да получите добра реколта, без да използвате земя.

Мостов път

При мостовия метод луковиците се засаждат близо една до друга, така че да няма свободно място. Този метод ви позволява значително да спестите време и усилия, тъй като няма нужда да копаете лехи, мулчирате почвата и плевелите плевели.

Важно! Луковиците се притискат леко в почвата, това е достатъчно за по-нататъшното им покълване.

Удобно е да засаждате луковици в кутии или на стелажи, използвайки мостовия метод. Първо трябва да наторите почвата. За всеки квадратен метър от такива легла са необходими около 10 кг посадъчен материал.

Колан метод

При метода за засаждане на колан лукът се поставя в подготвени бразди в оранжерия преди зимата. Оставете до 3 см между луковиците и 20 см между редовете.

Коланният метод може да се използва за засаждане не само на луковици, но и на семена. Когато се използват семена, разсадът трябва да се разрежда.

Хидропоника

За отглеждане на лук в хидропоника трябва да закупите специални инсталации. Те включват контейнери, които са пълни с вода, капак с отвори за лук и спрей компресор.

Можете сами да направите такава инсталация. Оптималният размер на резервоара за отглеждане на лук е 40x80 см. Височината на такъв резервоар е 20 см.

По време на покълването на корените температурата на водата се поддържа 20 ° C. За да стимулира растежа на перата, температурата се повишава до 25 ° C. Необходимата производителност може да бъде постигната с нагревател за аквариума.

Важно! Хидропониката ви позволява да получите лукови пера през зимата в оранжерия след 2 седмици.

Капакът трябва да приляга плътно към резервоара, за да предотврати навлизането на светлина в кореновата система на лука. Бълбукането с компресор се извършва в продължение на 6-12 часа.

Отглеждане на рогозки

Друг вариант е да отглеждате лук в оранжерия на специални постелки, които са импрегнирани с тор. Луковиците са поставени плътно една към друга.

Първо, изтривалките от лук се оставят на хладно и тъмно място. В оранжерията можете да ги покриете с кърпа. След 10 дни, когато корените покълнат, растенията се снабдяват с необходимите индикатори за температура и светлина. Периодично постелките се поливат с тор, предназначен за хидропоника.

Грижа за лука

Една част от процеса на отглеждане на зелен лук в оранжерия е осигуряването на подходящи грижи. Това включва следните дейности:

 1. Поливайте лука обилно веднага след засаждането. За да образувате кореновата система, трябва да поддържате температура от 20 ° C.
 2. След две седмици засаждането се полива със слаб разтвор на калиев перманганат. Това третиране избягва разпространението на мухъл, болести и вредители.
 3. На следващия ден трябва да премахнете сухи, изгнили и слаби крушки, които не са в състояние да дадат добра реколта. Температурата в оранжерията трябва да се повиши до 23 ° C.
 4. Периодично оранжерийната стая се проветрява, без да се създават течения.
 5. Оранжерийният лук се полива всяка седмица с топла вода.

По време на процеса на принуждаване лукът не се нуждае от допълнително хранене, тъй като всички необходими торове вече са внесени в почвата.Допълнително торене е необходимо в случаите, когато се появят бледи и тънки пера.

Съвет! Лукът се подава чрез напръскване с разтвор на карбамид (15 g на 10 l вода). След подхранване засаждането се полива с чиста вода.

За да може лукът да расте по-бързо, той се подхранва на всеки 10 дни. Последната обработка се извършва 10 дни преди прибирането на реколтата. За тези цели се използват торовете "Vermistim", "Gumisol" и други.

Реколтата се събира, когато перата достигнат 35 см. За продажба лукът се опакова по 50 г и се увива в хранително фолио.

Заключение

Лукът се счита за непретенциозна култура, която произвежда зелени пера дори при липса на идеални условия. През зимата можете да отглеждате различни видове лук, които нямат период на покой. За да поддържат необходимия микроклимат в оранжерията, те оборудват осветление, напоителна и отоплителна система.

През зимата най-лесният начин да засадите луковиците е да ускорите периода на оперението. Първо се обработва посадъчният материал, за да се ускори форсирането на лука. Засаждането се извършва в подготвена почва, дървени стърготини или хидропонна система. Лукът се полива редовно и при необходимост се подхранва.

Процесът на отглеждане на лук в оранжерия е описан във видеото:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство