Кога да засадите лук преди зимата в Урал

Засаждането на лук през есента преди зимата в Урал ви позволява да намалите пролетните работи и да осигурите ранна реколта на тази култура. За засаждане на лук в този регион се използват устойчиви на замръзване сортове, които могат да се прехвърлят сурова зима.

Предимства и недостатъци на зимното засаждане

Есенно засаждане на лук има следните предимства:

 • доста трудно е да се запази посадъчен материал до пролетта, особено с малки размери;
 • работата по засаждане през пролетта намалява;
 • получаване на ранна реколта;
 • възможността да се ползват леглата през лятото, освободени от зимен лук, под зеленчуци или ранно узряващи зеленчуци;
 • зимните култури се плевят по-рядко, тъй като първите издънки се появяват веднага след снега, а лукът има време да расте до активно разпространение плевели;
 • получаване на големи крушки;
 • до средата на май почвата не се полива, в която влагата остава дълго време.

Засаждането на лук преди зимата има своите недостатъци:

 • по-нисък добив, отколкото при засаждане на луковици през пролетта;
 • може да е трудно да съхранявате реколтата.

Намаляването на добива на зимен лук се дължи на факта, че някои луковици не издържат на студени условия. При температурни промени, висока влажност и зимни студове културата може да умре. Следователно трябва да бъдете особено внимателни да се изборът на сортове лук за засаждане през зимата.

Избор на сортове

За засаждане в Урал се избират мразоустойчиви сортове лук, които могат да издържат на значителен спад на температурата. Това включва хибридни сортове, които могат да растат на къса и средна дължина на деня. Семето е разделено на три групи:

 • овесени ядки с размери на луковиците по-малко от 1 см;
 • комплекти с размери от 1 до 3 см;
 • вземане на проби с по-големи крушки.

Когато сеете проба, можете да получите изобилие от зеленина през пролетта, но не трябва да разчитате на големи луковици. Ако искате да получите лук, изберете комплект. Дивият овес произвежда средно големи луковици и пера през пролетта. През зимата на Урал се засаждат следните сортове лук:

 • Шекспир... Един от най-често срещаните сортове, подходящи за преносимо засаждане. Луковиците му са големи и кръгли. Благодарение на плътната си обвивка, сортът е в състояние да издържа на ниски температури. Шекспировият лук узрява за 75 дни.
 • Радар... Още един добър зимен сорт, който има страхотен вкус. Поради високата си кълняемост, радарът дава голяма реколта.
 • Елън... Разнообразие от кратки дневни часове със заоблени луковици, златни люспи и сладникав послевкус. Реколтата се премахва през юни.
 • Sturon... Той разполага с елипсовидни крушки, които узряват за три месеца. Можете да съхранявате такъв лук за 8 месеца.
 • Сеншуй... Ранно узряващ сорт, устойчив на ниски температури. Луковиците рядко образуват стрели и се съхраняват дълго време след прибиране на реколтата.
 • Червеният барон... Средно ранен сорт червен лук, непретенциозен към климатичните условия. Има остър вкус и дълъг срок на годност.

Дати на кацане

Лукът в Урал се засажда през септември. Тогава луковиците ще имат време да пуснат корени преди настъпването на студеното време, но кълновете няма да имат време да пуснат корени. Слизането се извършва поне месец преди настъпването на студеното време. Дори в Южен Урал, сняг може да падне в началото на октомври, така че е по-добре да не отлагате работата по засаждането. Време, кога да засаждаме лук преди зимата, зависи от околната температура. Ако стойността му за няколко дни е +5 градуса, значи е време да започнете работа.Във всеки случай трябва да се съсредоточите върху метеорологичните условия.

Не се препоръчва започването на засаждане по-рано от времето. В топло време луковиците ще изстрелват стрели и няма да могат да оцелеят при замръзване. Ако засадите лука по-късно, тогава без вкореняване той ще замръзне през зимата.

Подготовка на посадъчен материал

Преди засаждане в земята, луковиците се обработват, за да се подобри кълняемостта им. Необходимо е да се извършат необходимите мерки 10 дни преди началото на работата по засаждане. Обработката се извършва с помощта на едно от следните решения:

 • Физиологичен разтвор. Можете да използвате всякакъв вид сол: груба или фина фракция. Една супена лъжица сол е достатъчна за литър вода. Луковиците се потапят в получения разтвор за 5 минути.
 • Меден сулфат. Това вещество има дезинфекциращи свойства и предотвратява разпространението на гъбични заболявания. Взема се супена лъжица меден сулфат на литър вода. Времето за задържане на лука е 5 минути.
 • Калиев перманганат. На негова основа се приготвя разтвор от наситен розов цвят. Разрешено е обработката на материала два пъти: първо във физиологичен разтвор, след това в калиев перманганат.

В допълнение към изброените варианти, лукът се третира с Fitosporin преди засаждане. Той е универсален препарат за профилактика на растителни болести. Чаена лъжичка Fitosporin се разтваря в литър вода, след което луковиците се потапят в разтвора за 15 минути.

Важно! След обработката луковиците трябва да изсъхнат добре.

Ако лукът се отглежда за ряпа, тогава не е нужно да отрежете шията му. За засаждане на лук преди зимата се взима 30% повече материал, отколкото по време на пролетна работа. Sevok трябва да е сух, без никакви повреди или признаци на влошаване.

Съвет! Ако лукът е засаден на перо, тогава се избират твърде големи или малки екземпляри, които са неподходящи за сеитба през пролетта.

Избор на място за кацане

Добра реколта от лук може да се отглежда в слънчеви райони, но културата понася добре сянката. Почвата трябва да е плодородна, дишаща и неутрална.

Важно! Не се препоръчва да се засажда зимен лук в низините, където топящата се вода се натрупва през пролетта.

Най-добрите предшественици за лука са зърнените култури, зелето, царевицата, краставиците и доматите. След лука можете да засадите почти всяка зеленчукова култура. Презасаждането на лука в градината се извършва само след 3 години. За да се избегне разпространението на вредители и болести, лукът не се засажда след бобови растения, картофи, целина и детелина.

Съвет! Няколко зеленчукови култури могат да бъдат засадени на редове в едно градинско легло: лук, моркови, репички.

Можете да засадите зеле, цвекло, моркови, домати и зелени до легла с лук. Но е по-добре да откажете засаждането на грах и боб в непосредствена близост до лук.

Подготовка на почвата

Навременното торене спомага за подобряване на качеството и структурата на почвата. Първо обаче трябва да дезинфекцирате почвата с разтвор на меден сулфат. Супена лъжица от лекарството се приема за 10 литра вода. Разходът на продукта е 2 литра на квадратен метър.

След това преминават към торене. За един квадратен метър легла трябва да приготвите хранителна смес. Включва:

 • хумус - 3 кг;
 • торф - 5 кг;
 • калиева сол - 15 g;
 • суперфосфат - 20 g.
Важно! При подготовката на лехи за лук не се използва пресен тор, тъй като съществува риск от замърсяване на реколтата с болести.

След прибиране на предишната култура, леглата трябва да бъдат изкопани на дълбочина 10 см. След това се извършва по-дълбоко изкопаване с въвеждането на торове. Когато наближават датите за засаждане на лук, пепелта се разпръсква върху градинското легло (до 10 g на квадратен метър). Леглата са оборудвани с височина до 15 см. Оптималната дължина на леглата е 1 м, а ширината е 0,5 м. Подготовката започва няколко седмици преди началото на работата по засаждане, така че почвата да има време да установявам се.

Ако почвата е достатъчно тежка, тогава създаването на легла е задължителна стъпка. Това гарантира затопляне на почвата и подобрен обмен на въздух.Ако почвата е достатъчно лека и се затопля бързо, тогава можете да направите ниски лехи или да изоставите оборудването им. Почвата с висока киселинност е подложена на варуване. Всеки квадратен метър изисква до 0,7 кг вар. След процедурата лукът се засажда само след две години.

Поръчка за разтоварване

Процедурата за засаждане на зимен лук варира в зависимост от целта на отглеждането му. Ако трябва да вземете голяма ряпа, трябва да се спазва следната последователност от операции:

 1. На подготвените легла се правят канали с дълбочина 5 см. Между тях е оставено разстояние от 15 см.
 2. Сухите крушки се поставят в жлебове на всеки 4 cm.
 3. Посадъчният материал е покрит с торф и хумус. Засаждането не е поливане.
 4. След застудяване леглото се мулчира с дървени стърготини, хумус, паднали листа.

Когато засаждате лък върху перо, редът на операциите леко се променя:

 1. По подобен начин в земята се правят жлебове с дълбочина 5 см. Между редовете са оставени 15 см.
 2. Луковиците се поставят близо една до друга, така че през пролетта растението да насочи силите си към растежа на зеленината.
 3. Насажденията са покрити с торф и хумус.
 4. Стърготините, листата на дърветата и върховете на събраните култури се използват като слой за мулчиране.

Семейният лук има малки луковици, но те се оценяват заради ранната си зрялост и висок вкус. Тъй като този сорт произвежда плитки разсад, той се засажда с помощта на семена. Семейният лук се засажда през август или септември. Редът на работа е следният:

 1. Първо семената се поставят във вода за 3 дни, която се сменя три пъти на ден.
 2. В леглата се правят бразди с дълбочина 1 см. Между редовете се оставят до 20 см.
 3. Семената се спускат в браздите, след което почвата се уплътнява.
 4. С настъпването на слана се появява гнездо, което се оставя за зимата.

Мулчирането насаждения е задължителна процедура, която ще помогне на културата да оцелее през суровите уралски зими. Не се препоръчва използването на полиетиленов филм като мулч, тъй като не осигурява обмен на въздух и влага. Обикновено през зимата в Урал пада много сняг, което е допълнителна защита срещу замръзване на земята. За да направите снежната покривка по-дълга в градината, можете да направите още един слой смърчови клони или клони.

Грижа за лука след засаждането

През есента, след засаждане и подслон, леглата не изискват допълнителни грижи. През пролетта, след като снегът се стопи, слоят мулч се отстранява, за да се гарантира, че почвата се затопля. Когато отглеждате лук върху ряпа през пролетта, разсадът се разрежда. Оставете около 5 см между луковиците.

В процеса на растеж на културата се извършва допълнително изтъняване. За да не си пречат растенията, помежду им остават до 15 см, в зависимост от сорта.

Съвет! Разтворът от пепел помага да се стимулира растежа на луковиците.

През пролетта е по-добре да откажете храненето, в противен случай ще започне активният растеж на зелените и ряпата ще остане малка. По-нататъшните грижи за лука се състоят в плевене, разрохкване и поливане. Почвата не трябва да изсъхва, оставя се умерено влажна.

Важно! Разрохкването подобрява въздушния обмен в почвата, което стимулира развитието на луковиците.

При отглеждане на лук върху перо през пролетта се извършва активното му хранене. За напояване се приготвя тор на основата на лопен или препарати, съдържащи азот. Тази процедура осигурява образуването на зелена маса.

Съвет! За да изплашите вредителите през пролетта, можете да засадите невен или невен между редовете с лук.

Използването на селскостопанско платно помага за защита на разсад от пролетни студове. Този материал позволява на слънчевата светлина и кислорода да преминат, задържайки топлината.

Заключение

Процесът на засаждане на лука включва няколко етапа, които включват обработка на луковиците, подреждане на лехите и внасяне на торове. Сроковете за работа трябва да се спазват, така че луковиците да имат време да се адаптират и да се подготвят за зимата. След засаждането лукът не се нуждае от поддръжка; достатъчно е да нанесете мулчиращ слой, когато изстине.През пролетта той се отстранява и реколтата се гледа по обичайния начин: поливане, разрохкване на почвата и премахване на плевели.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство