Кога да засаждаме зимен лук според лунния календар

Днес много градинари и градинари, ангажирани в засаждане на зеленчуци, често се ръководят от състоянието на Луната. Лунният календар е създаден отдавна от нашите предци чрез наблюдения на сезонните промени и влиянието на небесното тяло върху растежа и развитието на растенията.

Разбира се, отношението към този метод не е еднозначно, но вероятно не боли понякога да се види кои числа са най-благоприятни, например за засаждане на лук преди зимата лунен календар... Как да го използваме, на какво да обърнем внимание, ще се опитаме да го разберем заедно.

Няколко думи за лука

Лукът се отглежда от древни времена. Тогава хората започнаха да използват състоянието на Луната, за да засаждат лъкове. Оттогава видовото и сортово разнообразие на този зеленчук се разширява. Най-често се предпочита:

 • лук;
 • Български;
 • слуз;
 • праз;
 • разклонени;
 • батун;
 • див лук и други сортове.

Както можете да видите, има много видове лук и всички те заемат силно място в личните и летни вили. Освен това размерът на леглата може да бъде различен: някои градинари отглеждат пикантен зеленчук за собствени нужди, други за продажба.

Ако решите засадете лук в градината, можете да използвате лунния календар. Но първо трябва да разберете кой лук ще засадите на мястото. Желателно е да се избират зонирани сортове зимен лук, в зависимост от климатичните условия на региона. Факт е, че те вече са проектирани за определен период на узряване, характеристики на съхранение, способност да се противопоставят на болести и вредители.

Избор на лук за зимно засаждане

Кой сорт е по-добър

След като сте разбрали дните на засаждане на зеленчука през есента според лунния календар, трябва да вземете решение за избора на сорта. В крайна сметка не всеки лък е подходящ за тази цел. Няколко сорта се считат за най-добрите сортове за зимни насаждения, но най-подходящи са острите:

 • Центурион;
 • Щутгартер;
 • Стригуновски и някои други.

Тези сортове всъщност са подходящи за всички региони. Районните сортове са зимоустойчиви, по-малко засегнати от болести и вредители.

Размер на севка

Отивам до засадете лук през есента преди зимата според лунния календар изберете правилния посадъчен материал. В зависимост от големината му можете да получите или ранна зеленина, или ряпа през пролетта.

По размер се разграничават групите от четири групи:

 • лук с диаметър до 1,5 см;
 • определя до 3 см;
 • крушките са повече от 3 см;
 • лукът е по-малък от един сантиметър, те също се наричат ​​див овес.

Лукът под 1 см и до 1,5 см се счита за най-успешен за засаждане преди зимата според лунния календар за получаване на ранна пълноценна ряпа. Когато засаждате, трябва да се придържате към определено разстояние между комплектите.

Внимание! През зимата е трудно да се спасят див овес, защото той изсъхва с почти 50%.

И можете да засадите останалите луковици преди зимата, за да получите ранни витаминни зелени. В този случай посадъчният материал се засажда плътно, за да се поставят колкото се може повече зелени пера през пролетта.

Определяне на условията

Градинарите, които използват лунния календар повече от една година, разбират, че посочените дати, например миналата година, не са подходящи за 2017 година. Нека да разгледаме числата:

 • 2016 г. - 30 септември, 3, 4, 13 октомври, 24 ноември;
 • 2017 г. - през октомври: 17, 23, 25, а през ноември - 2, 4, 11 и 15.

Въпреки че разликата в благоприятните дни е малка, тя все още съществува. Това означава, че ефектът на луната върху растенията ще бъде различен в едни и същи дати през различните години.

Кога да засаждаме лук преди зимата през 2017 г., разбрахме. Но в кои дни работа е по-добре да не започвате:

 1. Като правило опитни градинари не засаждат реколтата по време на пълнолуние и новолуние. Смята се, че засаденият лук не расте добре и най-важното е, че срокът на годност е рязко намален.
 2. В допълнение, дните трябва да се почистват настрана, дори ако те съвпадат с благоприятни според лунния календар, с дъжд и вятър.

Разбира се, не трябва да се следват сляпо препоръките на лунния календар. Опитни градинари засаждане лук преди зимата, се ръководят от климатичните особености на техния регион и температурата през определена есен.

Коментирайте! Необходимо е да се реши кога да се засажда зимният лук предварително, тъй като все още трябва да се извършват редица агротехнически процедури, като се използва един и същ лунен календар.

Агротехнически мерки

И така, вече знаете приблизително на коя дата ще излезете в градината, за да свършите предстоящата работа. Сега трябва да вземете решение за необходимите дейности:

 • подготовка на легла;
 • дезинфекция на посадъчен материал (предварително сте го избрали);
 • сеитба;
 • по-нататъшни грижи за лука.
Внимание! Засаждането на лук през зимата ще ви осигури реколта месец по-рано, не в края на юли или началото на август, а в последните дни на юни.

Избор на седалка

Можете да отглеждате висококачествен и здравословен лук (екологичен) на лехи, подготвени за сеитба. След като избрахме число според лунния календар и се фокусирахме върху метеорологичните условия, започваме да подготвяме място за зимен лук. На първо място, ние разглеждаме какви култури растат върху него това и миналото лято.

Факт е, че сред култивираните растения сортовете лук имат приятели и антагонисти. Във втория случай не можете да разчитате на добра реколта, въпреки правилните агротехнически мерки и отчитане на въздействието на Луната. Антагонистите изсмукват всички необходими микро- и макроелементи от горния слой на почвата, които трудно се попълват дори с минерални торове преди сеитбата на лука.

И така, с кои култури лукът е „приятелски настроен“:

 • с краставици, цвекло и моркови;
 • рапица, горчица и репички;
 • салати и ягоди;
 • царевица и всички видове зеле.

Засаждането на лук през есента преди зимата и през пролетта след следните култури води до празна работа: просто погребвате разсада, парите и труда си в земята. Разбира се, зелените пера ще растат, но пълноценна крушка е малко вероятно. Не трябва да правите легла на мястото, където са израснали:

 • магданоз, картофи и целина;
 • люцерна и червена детелина.

Някои градинари се интересуват дали е възможно да се засади зимен лук преди зимата в градина, от която е премахната същата култура, която е растела през лятото. Отговорът е еднозначен - в никакъв случай, дори след батун, слуз или шалот. Хребетите, където е нараствал чесънът, не са изключение. Дори след дезинфекция в почвата могат да останат вредители и спори от болести по лука, което ще съсипе бъдещата реколта.

И така, мястото за хребетите е избрано, сега имате нужда от тях:

 1. Изкопайте, наторете и разлейте. Не се изисква обилно поливане, в противен случай лукът ще има време не само да пусне корени, но и да пусне пера и това не бива да се допуска. За зимно засаждане на лука, хребетите трябва да се издигнат на височина около 20 см от нивото на почвата.
 2. Освен това почвата трябва да се дезинфекцира от болести и вредители. За да направите това, можете да го разлеете с дебел разтвор на калиев перманганат или меден сулфат. Можете да поръсите тютюневия прах по редовете. В допълнение към горепосочените дейности, не забравяйте да добавите дървена пепел, която е богата на основни хранителни вещества, към луковите лехи.
 3. Тъй като е невъзможно да се засадят разсад преди зимата в деня на копаене, тъй като земята трябва да се "влива" в продължение на поне два дни, трябва да знаете датата на работа. Тук отново на помощ ще дойде лунният календар.

Готвене sevok

За да започнете да подготвяте лука за сеитба, трябва да знаете точно кога да започнете да работите. Опитните градинари се ръководят от лунния календар и прогнозите на синоптиците.

Важно! Засаждането на лук през есента преди зимата според лунния календар трябва да завърши 14-18 дни преди да станат стабилни сланите.

През есента посадъчният материал, за разлика от пролетта, не се накисва в продължение на няколко часа в дезинфекциращи съединения: в солена вода, в калиев перманганат или разтвор на катран (за 1 литър вода, супена лъжица от лекарството). Поддържаме комплекта за не повече от 5 минути във всяка композиция, след което го изсушаваме старателно: лукът трябва да отиде сух до градинското легло, в противен случай ще има време да покълне преди замръзване и да умре през зимата.

Ясно е, че такава работа се извършва в деня преди кацането. Както можете да видите, е необходимо предварително да знаете датата на работа с лъка според лунния календар (ако се ръководите от него).

Правила за кацане

Когато леглото е изравнено, разлято и дезинфекцирано, можете да започнете да режете каналите до желаната дълбочина. Бъдещата реколта зависи от дълбочината и разстоянието на засадените луковици.

Дълбочината на браздата е много различна през пролетта и есента. При засаждане през пролетта луковиците не се поръсват с дебел слой пръст, върховете трябва да се гледат малко навън. Но засаждането на лук преди зимата, включително според лунния календар, включва задълбочена бразда, така че разсадът да не замръзне.

Когато сеете лук върху ряпа преди зимата, редовете се правят на стъпки от 20-25 см, а между комплекти от поне 6-10 см. Всичко ще зависи от сорта. Засаждането на зимен лук се извършва на дълбочина около 5-6 см. В противен случай посадъчният материал ще замръзне.

След като поставите лука на редове, трябва да ги поръсите със земя и леко да набиете земята, така че семето да се придържа към земята. Не се препоръчва поливането на леглата преди зимата след засаждането.

Когато нощните температури започнат да падат до -4-5 градуса, насажденията през зимата се мулчират с всякакъв наличен материал.

Внимание! Ако снягът не пада дълго време, реколтата от лук ще трябва да бъде изолирана със смърчови клони и покрита с филм или здрава кърпа.

Засаждане на лук преди зимата:

Заключение

Използването на данните от лунния календар на практика дава добър резултат за засаждане на лук преди зимата. Особено ако градинарят е начинаещ, за него е трудно да се ориентира според метеорологичните условия и знанието на приблизителната дата на работа през есента помага да се справи със собствената си несигурност и да получи реколта от лук с минимални загуби.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство