Кога да сеете пролетен лук преди зимата

В началото на пролетта човешкото тяло изпитва тотален дефицит на витамини. Можете да попълните баланса им, като приемате лекарства, но е много по-ефективно и по-здравословно да консумирате храни, богати на витамини: плодове, зеленчуци, билки. В този случай лукът може да се превърне в истинска панацея, защото съставът му е богат на минерали и витамини. Така че, за да получите дневния прием на витамин С, трябва да ядете само 100 г зелени пера на ден. Батутът може да се сее преди зимата, а след това, веднага след като снегът се стопи, зелените пера ще пробият дебелината на земята и ще бъдат първите, които ще помогнат за възстановяването на изтощеното след зимата човешко тяло. За това кога да засадите куп лук преди зимата и как да го направите правилно, ще ви разкажем по-късно в раздела. Предложената информация ще ви позволи да получите буйна, сочна зеленина в градината и здравословна, вкусна салата на масата в началото на пролетта.

Уникални характеристики на растението

Родината на батуна е Азия. Там и днес може да се намери да расте диво. В Русия батун Също така е широко разпространено: легло с този лук може да се намери в почти всяка зеленчукова градина.

Батут може да расте на същото място в продължение на 7-11 години. Растителните луковици са оскъдни, малки. Кухи, сочни зелени пера при благоприятни условия могат да растат до 1 м височина. От тях се приготвят пресни и консервирани ястия, салати, сосове, подправки.

Химичният състав на лука е уникален. Съдържа цяла гама минерали, киселини и витамини. Етерични масла, рибофлавин, каротин - това не е пълен списък на всички вещества, които правят зелените батунови пера изключително полезни.

Важно! Перата на зеления лук съдържат 2 пъти повече аскорбинова киселина, отколкото главата на лука.

Поради своя състав, зеленият лук се използва в медицината. На негова основа се приготвят лекарства, които понижават кръвното налягане, подобряват еластичността на кръвоносните съдове и капилярите. Приемането на зелени пера от този лук е ефективно при стомашни заболявания. Китайската медицина използва батун като болкоуспокояващо и тонизиращо средство.

Всеки може да отгледа батун в градината си. Това няма да е трудно, а ползите от зеленото перо ще бъдат незаменими. Лукът, засаден преди зимата, ще ви зарадва със своята свежест през пролетта, дори преди сезонните зеленчуци, плодове и плодове да пораснат и узреят.

Характеристики на различни сортове лук

Батун, в зависимост от сорта, има период на зреене и вкусови характеристики. Например сортовете за ранно узряване са много популярни сред фермерите. Те дават зелено перо веднага след топенето на снега. Основното им предимство е полуостър вкус и деликатен аромат. Такива сортове са "Април", "Салата 35", "Seryozha f1".

Сред сортовете в средата на сезона може да се разграничат и няколко вида лук с полу-остър вкус, например батун "Руска зима", "Бая Верде". Късно узряващите сортове често имат много остър вкус, пример за това е сортът Maisky.

Посято лук преди зимата ранното узряване е първото, което дава своята реколта от зелени пера, но скоро стъблата му стават груби и неизползваеми. Късно узряващите сортове, напротив, дават зелено перо малко по-късно, но запазват свежестта си за 140-150 дни. В същото време добивът от късно узряващите сортове батун е много висок (2-2,5 кг / м2).

Време е да засадите лука

Скитникът може да се сее три пъти за сезон: през април, юни-юли и октомври-ноември.Засяването на семената на лука преди зимата е необходимо в периода преди настъпването на слана. Оптималното е показателят за дневна температура + 4- + 50В. При такива условия батунът става устойчив на замръзване. Есенното засаждане преди зимата е изгодно, тъй като ви позволява просто да получите ранна реколта от лук с пристигането на пролетта.

Някои домакини се опитват да ускорят процеса на получаване на зелено перо чрез засяване на лук за разсад. Този метод е високо ефективен, но изисква време и усилия. В сравнение с този метод засаждането на лук батун преди зимата е изгодно.

Важно! През зимния сезон можете да отглеждате батун на перваза на прозореца.

Подготовка на семена от лук

Преди сеитба се препоръчва да се подготвят семената на батута:

  • накиснете семената лук в разтвор на манган за 15-20 минути, след което ги изплакнете обилно с вода;
  • накиснете посадъчния материал за 8 часа във вода с добавяне на специални препарати, които активират растежа на семената ("Epin", "Циркон").

Тези дейности ще помогнат на семената бързо и ефективно да се подготвят за успешно зимуване.

Избор на сайт

Отглеждането на батун е доста лесно. Той е неизискващ към външните условия, колкото лукът "роднина". Лукът може да се засажда в низините, под сянката на дърветата. В този случай трябва да се обърне внимание на киселинността на почвата. Високото ниво на този показател няма да позволи на лука да се развива безопасно. Ето защо, преди сеитбата на семена от батут, се препоръчва да се намали нивото на киселинност до неутрален показател чрез добавяне на доломитово брашно, дървесна пепел (0,5 l / m2), вар. Намаляване на киселинността настъпва след шест месеца, поради което тези вещества трябва да бъдат въведени предварително през лятото.

Важно! Най-добрият субстрат за лук е песъчливата и глинестата почва.

Нивото на влага за палката е много важно: сочно зелено перо ще се образува само при високо ниво на влага, но застоялата в почвата влага може да навреди на лука и да провокира преждевременното му изстрелване.

Културите, които преди това са се отглеждали на избрания парцел земя, по определен начин ще повлияят на растежа на лука: бобовите растения, зелените торове, доматите и зелето имат благоприятен ефект върху батуна. Не се препоръчва да се отглежда батун на мястото на лук, чесън или моркови.

Важно! Оптималното място за батута е наклон под сянката на дървета с пясъчна глинеста почва.

Подготовка на почвата и правила за засяване на семена

Зеленият лук ще расте на едно място в продължение на няколко години, така че трябва да подготвите силно плодородна почва за него. Месец преди засаждането на батута, почвата на избрания парцел земя трябва да бъде оплодена. Трябва да се добавят торове, съдържащи азот, калий и фосфор. 1 м2 почвата трябва да се направи 3-6 кг хумус. Органичните вещества могат да бъдат заменени с урея или амониев нитрат (30-40 g / m2). Калий и фосфор могат да бъдат намерени в дървесна пепел или минерални торове. И така, на всеки 1 m2 в почвата трябва да се добавят 20 г калиев хлорид и два пъти повече суперфосфат. Всички торове трябва предварително да се добавят към почвата за батута.

След оплождането трябва да оформите легло и да изравните повърхността му. Луковите семена се засяват плътно на редове, на разстояние 15-20 см. Дълбочината на засаждане на семена от батут до голяма степен зависи от почвата:

  • Ако почвата е лека, песъчлива, тогава семената на лука трябва да бъдат заровени с 3 cm.
  • На тежки почви поръсете семената със слой пръст с дебелина 2 см.

Твърде много пръст върху семената на лука ще затрудни поникването на зелените пера.

Батутът е силно устойчив на замръзване и дори силните студове няма да го застрашат, ако се спазват датите на сеитба. Но все пак опитни фермери препоръчват мулчиране на лука, засят през есента с торф, слама, суха зеленина, клони. Мулчът няма да позволи градинската почва да замръзне дълбоко. С пристигането на слана се препоръчва допълнително да покриете градинското легло с черен филм, който перфектно абсорбира слънчевата енергия и също така ще допринесе за ранното размразяване на земята през пролетта.

Грижа за лука за следващата година

След като засаждането на батута през есента приключи и хребетите са покрити, градинарят може да си почине. През пролетта снегът ще започне да се топи и ще е необходимо да свалите покривалото от носа. Само след няколко дни ще се появят първите зелени пера. По това време изсушените кълнове от лук трябва да се разреждат, тъй като най-честата причина за ниския добив на батута е прекалено удебеленото засаждане.

През пролетта лукът расте бавно зелено перо. За да помогне на лука да се адаптира към климата и да стимулира растежа му, той може да се полива с биологично безопасен стимулатор на растежа като Epin.

Допълнителните грижи за лука се състоят от следните манипулации:

  • Скитникът трябва да се разхлабва редовно след дъжд или обилно поливане. Плевенето трябва да се извършва едновременно с разхлабването. Тези мерки ще помогнат за защита на лука от вредители и болести.
  • Поливайте лука обилно, за да навлажнете почвата на дълбочина 20 см. Редовността на поливане на лука зависи от естествените метеорологични условия. Така че, по време на суша, е необходимо да се полива батун през ден. При среднотемпературно време се препоръчва напояване с топла вода 2 пъти седмично под корена.
  • Можете да отрежете зеленото перо на палката вече в момент, когато дължината му достигне 15-20 cm.
  • Няма нужда да се подхранва лук през първата година след сеитбата преди зимата. Допустимо е само да се праши почвата в градината с дървесна пепел. В бъдеще е необходимо хранене с лук. Като тор можете да използвате разтвор на лопен (1:10) или птичи тор (1:15).
Важно! Батунът е необходимо да се наторява с органични вещества с високо съдържание на азот не повече от веднъж годишно, тъй като зелените пера натрупват нитрати.

Най-добрият тор и в същото време защита срещу вредители за лука е дървесната пепел. Може да се поръсва върху градинското легло, да се използва за приготвяне на хранителни разтвори.

Батун е многогодишно растение и е в състояние да произвежда зелено перо за 7-11 години, но качеството на реколтата намалява с времето. Пикът на плододаване настъпва 3-4 години след засяването на семената. Година по-късно ще се наблюдава намаляване на обема на зеленото перо. Ето защо, след 4-5 години от момента на засаждане на лука, се препоръчва да се създаде ново легло на мястото и да сеят семената на батуна отново. В този случай ще бъде възможно постепенно да се заменят старите нискодобивни култури с нови, пищно плодови. Семената на лука могат да бъдат събрани от старо градинско легло, изсушени, преработени и засети. Подобна сеитбооборот няма да изисква нови капиталови инвестиции. Повече информация за методите за отглеждане на батун можете да намерите във видеото:

Важно! Можете да размножите батуна, като разделите коренището.

Опитахме се да опишем цялата най-подробна информация за това как да сеем пролетен лук преди зимата в статията по-горе. Въпреки факта, че лукът е непретенциозен, горните правила за засаждане и отглеждане трябва да се спазват, защото само в този случай ще бъде възможно да се отглежда изобилна реколта от полезни зелени пера на малка площ от земята. Засяването на лука през есента е рационално, тъй като ускорява процеса на получаване на зеленина в началото на пролетта и позволява на фермера да спести свободно време през пролетта. Можете да завиждате на собствениците, които са засадили батуна през есента: с минимални усилия те се задоволяват с вкусни салати от пресни билки през март, получавайки всички необходими витамини от продукта.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство