Праз: хранене и грижи

Празът не е толкова често срещан, колкото обикновения лук. лък... Независимо от това, по отношение на полезните си свойства, той по нищо не отстъпва на своя „роднина“. Този лук е истинско хранилище на витамини и минерали. Благодарение на това той набира все по-голяма популярност. Отглеждането на праз не е лесна задача. Тази култура има специални нужди. Разбира се, възможно е да се създадат благоприятни условия. За да направите това, трябва да знаете от какво точно се нуждае празът и как да го отглеждате правилно. Също така си струва да разберете как се храни празът, така че да расте добре и да не боледува.

Характеристика на праз

Тази култура дойде при нас от брега на Средиземно море. Празът е член на семейството на лилиите. В древни времена се отглежда активно в Африка, Гърция и Рим. В Русия този лук се отглежда във всички региони, но най-често само в предградията.

Ядат се и листата праз, и стъблото. Този лук съдържа около 12% въглехидрати и до 2% протеини. Освен това е богата на витамини и минерали. По време на съхранението на праз, количеството витамин С в него само се увеличава. Запазва свежестта и вкуса си добре през зимата.

Полезен е при метаболитни нарушения и камъни в бъбреците. Този лук има способността да повишава апетита, има благоприятен ефект върху процеса на храносмилане и се използва като диуретик.

Внимание! Този лук принадлежи към двугодишни растения. През първата година лукът образува бяла фалшива крушка, която плавно се превръща във фалшиво стъбло.

Стъблото е високо около 15–55 cm и дебело около 5 cm в луковицата. На следващата година лукът образува цвете, а след това върху него се появяват семена. Съцветието на тази култура е сферичен чадър. Цветовете праз са светло люлякови или бели на цвят. Има приятен аромат. Предимството на праз е, че те могат да покълнат дори при много ниски температури (около +5 ° C). Но все пак лукът по-скоро расте в топъл климат. За нормален растеж са му достатъчни около +15 ° C.

Важно! Деликатните луковици не понасят замръзване. Този лък е доста изискващ светлина.

Най-важното за тази култура е влажната и плодородна почва. Празът реагира добре на въвеждането на минерали, както и на поливането. Глинестата почва с неутрално ниво на киселинност е най-подходяща за отглеждането ѝ. Почвите, които са твърде рохки, кисели или тежки, не са подходящи за отглеждане на този лук.

Грижа за праз

Растение разсад праз започнете през април. Преди засаждането корените и листата на лука се отрязват, за да се вкорени по-добре. Разсадът трябва да се засажда на дълбочина около 5 см, като същевременно се задълбочават листата. Необходимо е да оставите поне 45 см между редовете лук и около 15 см между самите лук. За продължително съхранение и използване на праз, засаждането трябва да започне в началото на пролетта през есента. Но можете да засадите лук през цялото лято. Младите пресни растения ще пристигнат навреме до есента. Лукът може да се яде веднага или да се остави за втората година. Празът оцелява добре под снега. Вярно е, че при силна слана и без дебел снежен слой растенията няма да могат да оцелеят. Оставяйки лука за зимата, ще бъде възможно да се събира през май. Разсадът расте много бавно веднага след засаждането. И всички грижи са да поливате и разхлабвате градината своевременно.

Основните грижи за праз не са трудни. Но в същото време всички тези правила трябва да се спазват с точност. Най-голямо внимание ще трябва да се обърне на лъка в самото начало на растежа.Основното условие за добър растеж на праз е липсата на плевели в градината. Те трябва да бъдат окончателно премахнати.

Изсушаването на почвата също е противопоказано за праз. Винаги трябва да е леко влажно. По време на растежа на растението е необходимо непрекъснато да се нанася лук. Това е единственият начин да получите деликатен бял лук. След това трябва незабавно да мулчирате почвата. Ако говорим за мулч, тогава можете да използвате:

 • нарязана слама;
 • сух тор;
 • сено или слама.
Внимание! Торовете, съдържащи азот, не са подходящи за хранене на праз.

Празът е в състояние да расте дори след събиране и поставяне в изба. Но за това той се нуждае от добро хранене през целия вегетационен период. Можете да започнете да се храните веднага, след като лукът достигне около 20 см височина.

За да направите това, можете да използвате следната смес:

 • половин литър лопен;
 • пет литра вода.

С това решение е необходимо да се поливат пътеките.

Съвет! Почвата трябва да се полива, а не самите растения, тъй като те реагират зле на това.

Такова питателно поливане се извършва на не особено плодородни почви. Ако почвата е била оплодена преди засаждането на лука, тогава трябва да се използват инфузии от коприва вместо лопен.

Вече разбрахте, че празът е много влаголюбив, така че поливането трябва да е обилно. По време на интензивно формиране на зелена маса е необходимо да се увеличи количеството вода за напояване. Важно е да се гарантира, че почвата никога не изсъхва, но в същото време не е мокра. Беритбата трябва да се извършва в края на есента и е възможно през зимата, ако няма силна слана.

Също така грижата за праз включва редовно плевене, подхранване и профилактика на болести. Трябва да разрохквате почвата често, около веднъж на 2 седмици. Важно е също така да не забравяте редовно да бъркате лука. Поливайте праз на всеки 4-5 дни, в зависимост от метеорологичните условия. Първите няколко дни след засаждането лукът не трябва да се полива. За всеки квадратен метър от градинското легло ще ви трябват около 10-14 литра вода.

За да се удължи срока на годност на лука, той трябва да се събира няколко дни преди настъпването на слана. Това е най-доброто време за транспортиране на лука до съхранение. Освен това се изсушава леко от излишната влага и корените се отрязват. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повредят люспите на крушката. След това трябва да отрежете висящите части на листата. Необходимо е също така да се гарантира, че почвените частици не попадат в пространствата между листата.

Хранене праз

За целия сезон е необходимо да се извърши 3 или 4 подхранване на праз. Първото подхранване се извършва 3 седмици след засаждането. За да направите това, използвайте следното решение:

 1. 5 литра вода.
 2. 10 грама амониев нитрат.
 3. 7-8 грама калиева сол.

Поливането с този тор се извършва както обикновено, само между редовете. Това количество тор трябва да е достатъчно за 2м2... Също така, лукът реагира добре на хранене с разтвор на лопен в съотношение 1/10 и птичи тор 1/20.

Съвет! Преди да хвърлите праз, можете да поръсите почвата около стъблата с дървесна пепел. Ще ви трябват около чаша пепел на квадратен метър от градината.

Такова хранене ще предпази растенията от гъбички.

Вредители и болести

Едно от опасните заболявания на праза е мозайка... Това е вирусно заболяване, което листните въшки пренасят. Вирусът се проявява в жълти петна по листата на растението. Такъв лък изостава в растежа и няма много представителен външен вид. За съжаление това заболяване е нелечимо. Засегнатият лък просто се унищожава. За да се предпазят растенията от повреда от мозайки, е необходимо стриктно да се спазват правилата на селскостопанската технология при отглеждането на праз. В този случай можете да използвате продукти, които ще отблъснат листни въшки и кърлежи. Също така се препоръчва да се засаждат семена от лук, които са на възраст поне 2 години. По този начин се намалява вероятността от заразяване с мозайка.Факт е, че след като лежат за такова време, много вируси умират, включително мозайката.

Следващото често срещано заболяване при праз е ръжда и брашнеста мана... Това са гъбични заболявания, които могат да възникнат, когато водата се застоява в почвата. При заразяване с брашнеста мана, растенията са покрити с петна с овална форма. Такъв лук е неподходящ за консумация от човека. Ръждата се разпознава по характерните жълти гъбички, които покриват листата. В бъдеще тези подложки стават черни, след което листата на лука губят силата си и изсъхват. Веднага след появата на първите признаци на увреждане от ръжда, болните растения трябва незабавно да бъдат отстранени. Здравият лук трябва да се третира с разтвор на меден оксихлорид и фитоспорин. Много е трудно да се предотврати появата на болестта. Но можете значително да увеличите стабилността на лука, като спазвате правилата за грижи и извършвате необходимото хранене.

Вредителят по праз е лукова муха, които могат напълно да унищожат реколтата с действията си. Този вредител се появява през май и веднага започва да снася яйца върху листата на лука и в почвата. След няколко дни от тях излизат ларви. Те активно ядат праза отвътре, което го кара да гние. За да предпазите праза от лукови мухи, поръсете дървесна пепел върху градинското легло. Тютюневият прах или смес от пепел и прах също са страхотни. Можете да изплашите луковите мухи със смлян черен пипер.

Важно! След опрашване на почвата с пепел или пипер е необходимо почвата да се разхлаби с няколко сантиметра дълбочина.

Като алтернатива можете да приготвите специална запарка от тютюн за борба с лукови мухи:

 • 5 литра вода;
 • 1 чаена лъжичка течен сапун
 • 200 грама тютюн.

Всички компоненти се смесват и се оставят за няколко часа, за да се влее разтворът. След това трябва да се филтрира и можете да започнете да поливате градината. Лучената муха не обича целина. Така че някои градинари нарочно засаждат това растение между праза, за да я изплашат.

В допълнение към тези заболявания, празът често е засегнат от черна плесен, фузариум, цервикално гниене.

Заключение

Както можете да видите, ще са нужни търпение и усилия, за да отгледате праз във вашата градина. Тази култура ще расте само във влажна почва с високи нива на плодородие. За да се предпази от вредители и болести, е необходимо редовно да се извършват хранителни и превантивни процедури. Но след като направите всичко това, ще получите много полезен домашен лук, който ще ви дава необходимите витамини през цялата зима.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство