Радар за лук: описание на сорта, снимки, рецензии

Лукът е популярна зеленчукова култура, отглеждана в цяла Русия. Засажда се през пролетта и преди зимата. Всеки, който иска да отгледа богата реколта лук в своите чифлици, избира хибридни сортове. Onion Radar е божи дар за градинарите. Зимният хибрид е високодоходен, непретенциозен в грижите, средно ранно узряване. Когато са правилно засадени и обгрижени, първите луковици се появяват в началото на юни.

Историята на отглеждането на сортове

Високодобивният студоустойчив радар е култивиран от холандски учени преди около 20 години. Чрез усърдна работа и продължителни експерименти се получи кръгла, плътна крушка с правилна форма със златна обвивка.

Описание на сорта лук Радар

Winter Radar принадлежи към хибридите от средния сезон. От момента на засаждане на семената до реколтата не минават повече от 9 месеца.

Описание на зимния лук Радар

Според градинарите зимният лук Radar образува плътна, голяма, леко сплескана глава. Зеленчукът дава лъскави, сочни, тъмни маслинови листа. При подходяща грижа размерите на главите могат да бъдат до 200 до 500 g.

Силните и сухи златисти люспи пазят крушката от замръзване. При липса на снежна покривка сортът може да понася температури до -15 градуса. В региони със снежна зима луковицата зимува добре при температура от -25 градуса.

Освен това сортът не стреля и се съхранява дълго време. След засаждането на лук-радар преди зимата, зелените пера могат да бъдат отрязани в края на май, а първите големи луци могат да бъдат изкопани в средата на юни.

Радар за лук Sevok: описание

За да получите богата реколта, на първо място, изберете правилното семе растение. Той не трябва да има механични повреди, трябва да е плътен и здрав, боядисан в ярко златист цвят, с диаметър най-малко 1 cm.

Важно! Луковите комплекти Radar, според градинарите, имат 100% кълняемост.

Сортови характеристики

След като прочетем описанието и снимката на лука Радар, можем спокойно да кажем, че характеристиките на сорта са високи. Но такива показатели могат да бъдат постигнати само с подходящи грижи и засаждане.

Добив

Зимен лук Sevok Rada е високодобивен сорт. Теглото на главата е 150-500 г. Добивът се увеличава, когато сортът се отглежда при благоприятни условия и в райони със снежна зима.

Сорт Радар - средно узряване. Когато се засади преди зимата, реколтата се появява след 250 дни.

Важно! За да се отглежда ранна реколта, разсадът се засажда един месец преди настъпването на слана.

Устойчивост на болести и вредители

Сортът е устойчив на много болести и вредители. Но ако правилата за грижа не се спазват при подзимния лук Radar, може да се появи лукова муха и пероноспороза. За да се предотврати появата на болести, е необходимо редовно да се извършва превантивно пръскане, да се спазва сеитбообръщение и да не се засажда лук на едно легло повече от 2 години.

Не трябва да се отглежда след луковични и бобови растения, картофи, моркови и целина. Най-добрите предшественици са:

 • чесън;
 • горчица;
 • изнасилване;
 • зърнени култури, различни от овес.

Предимства и недостатъци на сорта

Преди да купите Radar зимен лук, трябва да се запознаете с описанието на сорта и да знаете всички положителни и отрицателни качества.

Плюсовете включват:

 • мощна коренова система;
 • тънки, златни люспи;
 • дългосрочно съхранение;
 • вкусови качества;
 • ранно узряване;
 • неизискващ към засаждане и грижи;
 • липса на стрелки;
 • 100% кълняемост на семената;
 • устойчивост на замръзване;
 • устойчивост на болести и вредители.

Недостатъкът на повечето летни жители е ниските показатели за производителност в сравнение с пролетните насаждения.

Засаждане и грижи за зимен лук Радар

Засаждане на зимен лук Радар се извършва при спазване на прости правила. Това са сроковете на засаждане, изкопаване на лехите и подготовка на посадъчния материал.

Дати за засаждане на лук

Sevok може да се засажда през целия октомври. Срокът се определя от климатичните условия и региона на растеж:

 1. В северозападния регион севокът се засажда в началото на октомври.
 2. В предградията - в средата на октомври.
 3. Във Волгоградска област радарът може да бъде кацнат в началото на ноември.

Кога да засадите лук Радар преди зимата

За високи добиви опитни градинари се запознават с лунния календар.

Метеорологичните условия също са съществен фактор за растежа и развитието. Ако не се очаква затопляне и в близко бъдеще не се появят студове, тогава можете да започнете да засаждате лук радар преди зимата.

Засаждане на лук преди зимата, видео:

Дати за засаждане на зимен лук Радар в Сибир

Суровото сибирско време създава много неприятности на градинарите. Много от тях се колебаят да засадят зимен лук в дворовете си. Но поради студоустойчивостта си, Radar е идеален за местен студен и снежен климат.

За събиране на ранна реколта, разсадът се засажда в средата на октомври, началото на ноември.

Подготовка на леглата

Добивът зависи от правилното място. Леглата са направени на открито, равно, осветено място без течение. Неефективно е отглеждането на разсад в низина, тъй като с пристигането на затоплянето лехите ще бъдат във водата, което ще доведе до смъртта на реколтата.

Леглата се подготвят предварително, един месец преди слизането. След изкопаване почвата се захранва със сложни минерални торове и се дезинфекцира с разтвор, съдържащ мед. За подхранване е по-добре да използвате дървесна пепел, хумус или изгнил компост. Не се препоръчва наторяването на почвата с пресен оборски тор, тъй като растението ще изгради зелена маса и ще направи луковицата разхлабена. Такъв зеленчук не подлежи на дългосрочно съхранение.

Поради своята непретенциозност, сортът може да бъде засаден във всякаква почва.

Радар за засаждане на лък

Сортът не изисква много поддръжка. За да се получи богата реколта, са необходими грижи и спазване на прости правила:

 1. Комплекти лук Радар се засаждат на редове на дълбочина 4 см, така че шийката се задълбочава с 2-3 см. Разстоянието между луковиците трябва да бъде 10 см, а между редовете 20 см.
 2. При използване на плитки разсад, дълбочината трябва да бъде 2-3 см, при засаждане на големи екземпляри - 3-4 см.
 3. За да имате висок добив, засаждането е най-добре да се извършва в шахматна дъска.
 4. Посадъчният материал е покрит с пръст и мулчиран. Не се изисква поливане след засаждането.
 5. Като мулч се използват сухи листа, слама, хумус, върхове или смърчови клони.

Отглеждане на зимен лук Радар

Лесно е да отглеждате sevok и дори начинаещ градинар може да се справи. За успешно отглеждане трябва да се вслушате в препоръките на опитни градинари:

 1. През пролетта мулчът се отстранява от градината, за да не прегрее почвата.
 2. Поливането се извършва при необходимост, след което почвата се разхлабва и плевелите се отстраняват.
 3. Първото подхранване с пепел се извършва веднага след топенето на снега.
 4. Второто хранене се извършва след появата на листа. За това се използват стимуланти на растежа и имуномодулатори.
 5. Превантивните мерки срещу болести и вредители се извършват на всеки две седмици. За това растението се третира с фунгициди или меден оксихлорид.Ако влажността на въздуха се увеличи, лечението се извършва на всеки 7 дни.

Грешки, които градинарите допускат при отглеждането на лук с радар:

 • грешна дата на засаждане - зимният лук покълва през април;
 • с неправилно избрано място и обилно поливане, луковиците гният;
 • луковицата не покълва, ако дълбочината на засаждане е повече от 10 cm.

Събиране и съхранение

Вегетационният период за лука Радар е 250 дни. Реколтата се събира само след образуването на луковицата. Степента на зрялост се определя от загубата на еластичност и пожълтяването на листа, както и след обрастването на главата със светли златисти люспи.

Реколтата се изкопава при сухо време и се оставя за 2-3 дни на открито да изсъхне. За да се запази свежестта за дълго време, тя трябва да изсъхне старателно. Ако прибирането се извършва при влажно време, реколтата се измива и обелва. Перата, корените се изрязват и се отстраняват, за да изсъхнат в добре проветриво помещение. Веднага след като лукната шийка изсъхне, тя се сгъва за дългосрочно съхранение.

Как се съхранява лъка на радара

Събраният и изсушен лук се сортира, първо се консумира неузрял и лук с тънка сочна шийка, тъй като такъв лук няма да се съхранява дълго време.

Има няколко начина за съхранение на зеленчук:

 1. В кутии или торби.
 2. В женски чорапи.
 3. В сплетена плитка. Луковата коса ще запази свежестта си дълго време и ще се превърне в украса на кухнята.

Как да тъчете плитка лук, видео:

Методи за отглеждане на лук

Холандската култура може да се отглежда чрез семена. Посадъчният материал се засява през август на подготвено, оплодено място. Семената се засяват по схемата 1х10, на дълбочина 3 см. Земята се разсипва и мулчира.

Sevok се събира през пролетта, изсушава се и се съхранява. Самостоятелно получените семена могат да бъдат засадени преди зимата, за да получите ранна реколта.

Болести и вредители, методи за борба и профилактика

Както се вижда от характеристиките на сорта, комплектите лук Radar са имунизирани срещу много болести и вредители от насекоми. Но за да се получи обилна реколта, не трябва да се допуска добавяне на често срещани болести. Луковите мухи и мухълът са основните заплахи за радарния лук.

Лукова муха

За лечение се използват химически и народни средства:

 1. Медикаментозно лечение Актар, Мухояд или Карат Зион.
 2. До растението могат да се засаждат моркови, невен, валериана, мента или домати. Миризмата на тези растения отблъсква насекомите.
 3. Преди засаждане обработете разсад в слаб разтвор на калиев перманганат.
 4. Спазването на сеитбооборота ще помогне да се освободи растението от лукови мухи.

Пероноспороза

Болестта може да се определи чрез образуването на сива плака върху листата. Без лечение се засяга цялото перо и растението умира. Болестта се разпространява бързо върху здрави растения, което води до по-ниски добиви, лошо качество на луковиците и по-кратък срок на годност.

Превантивни мерки срещу мухъл:

 • спазване на сеитбооборота;
 • използването на висококачествен посадъчен материал;
 • обработка на севка;
 • веднъж на всеки 7 дни, прах на почвата с дървесна пепел;
 • веднъж месечно пръскане на растения с течност от Бордо.

Заключение

Onion Radar е високодобивен сорт в средния сезон, който е подходящ за отглеждане в цяла Русия. Поради добрия си вкус, дългосрочното съхранение и транспортируемия външен вид, сортът стана популярен сред много градинари. Като засадите зимен лук във вашия двор, можете да получите ранна реколта от укрепени зеленчуци.

Отзиви

Шишова Людмила Петровна, 45-годишна, Ленинградска област
Влюбих се в сорта Radar заради неговата простота в грижите, студоустойчивост и висок добив. А ранният период на узряване дава възможност да се консумират пресни зеленчуци през първата половина на лятото. С минимум усилия можете да получите щедра реколта от големи луковици.

Мозгунова Олга Ивановна, 60-годишна, Анапа
Отглеждам лук Радар от много години и не съжалявам. Висок добив, голяма луковица, горчив вкус и ранно узряване. Препоръчвам оценката на всички.

Лукина Яна Александровна, 39-годишна, област Воронеж
За сорта Radar научих от съседите. Sevok расте чрез семена. Посевният материал се оказа устойчив на болести и мразоустойчив. Благодарение на добрия си вкус, съветвам всички на непретенциозния сорт Radar, средно ранен период на узряване.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство