Лук Senshui: описание на сорта + отзиви

Лукът Senshui е ранно узряващ хибрид на зимния лук. Популярен в много региони на Русия и Беларус. Той има свои собствени отглеждащи характеристики, с които трябва да се запознаете преди да засадите в земята.

История на размножаване на сорта

Хибрид за зимен лук е разработен от японски животновъди през 70-те години на миналия век. Учените са се погрижили за създаването на сорт лук с качествени характеристики.

Описание на сорта лук Senshui

Основните характеристики, които производителят трябва да знае, се съдържат в описанието на лука Senshui. Отнася се за podzimny сортове. Растение с височина до 50 см с буйни тъмнозелени пера. Зрелите луковици имат полукръгла сплескана форма, покрита с тъмно златисти люспи. Вкусът на луковиците е салата, сладък, освен това те имат приятен аромат без остра луковична миризма. Той има цял списък с предимства, за които е оценен от зеленчукопроизводителите.

Лукът Senshui е двугодишна култура. Луковите комплекти първо се отглеждат от семена, които се засаждат през втората година, за да се получат пълноценни луковици.

Лук Sevok Senshui: описание на сорта

Когато описвате лука Senshui, е важно да обърнете внимание на характеристиките на комплекта. Разделен е на категории по размер:

 • "Див овес" - до 1 см;
 • малкият има размер от 1 см до 1,5 см;
 • първата категория, се различава по размери от 1,5 см до 3 см;
 • най-голямата е "пробата", чийто диаметър е 3 cm или повече.

Лъкът Senshui има черта, която трябва да бъде известна. Големите глави растат от най-малкия посадъчен материал. Понася по-лесно зимата и дава добра реколта. Но големият севок на Senshui се използва за получаване на зеленина. Веднага след като настъпят топлите дни, той активно пониква и дава ранна реколта от пера.

Характеристики на сорта лук Senshui

Зимният лук Senshui има добри качествени характеристики. Зеленчукопроизводителите от различни региони отбелязват неговия стабилен висок добив, непретенциозност и устойчивост на болести.

Добив

Senshui е ранно узряващ сорт. Това обяснява популярността му сред руските производители на зеленчуци. Климатичните условия на регионите и продължителността на зимния период водят до спешна нужда от ранна реколта от реколта. Сортовете зимен лук са способни да осигурят бърза, висококачествена реколта. Бере се 2 месеца по-рано, отколкото при пролетното засаждане на пролетни сортове.

Добивът на сорта е 4 кг глави на 1 кв. м площ за кацане. Теглото на един лук достига 150-180 g, при добра земеделска технология се събират глави от по 250 g. Пулпът е сочен, бял. Можете да увеличите добива, като компетентно регулирате поливането на сорта.

Устойчивост на болести и вредители

Авторите в описанието на жълтия лук Senshui показват високата устойчивост на растението срещу брашнеста мана.

Предимства и недостатъци на сорта

Въз основа на обратна връзка за зимния лук Senshui, можете да съставите списък с плюсовете и минусите на културата.

Предимства:

 1. Ранно узряване. Перото е готово за кулинарна употреба в началото на пролетта; когато е засадено през втората година, луковиците са готови за събиране в средата на лятото.
 2. Устойчивост на замръзване. Сортът Senshui толерира спад на температурата до -15 ° C.Освен това дори по-ниските температури не са вредни, ако силните студове са краткотрайни.
 3. Производителност, която се счита за достатъчно висока за зимните сортове.
 4. Вкусовите качества правят възможно използването на зеленчука не само при приготвянето на пресни ястия, но и за запазване на луковиците.
 5. Съхранението и транспортируемостта са на висок стандарт. Senshui лежи до 6 месеца, без да губи качествата си.
 6. Не подлежи на стрелба.
 7. Непретенциозност. Грижата се състои от кратък списък с дейности. А през пролетта луковиците дори не се нуждаят от поливане.

Недостатъкът е по-ниският добив в сравнение с пролетните сортове. Въпреки че внимателният избор на посадъчен материал значително увеличава този показател. Вторият недостатък е кратък срок на годност. Но всички ранозрели луковични сортове имат този недостатък.

Засаждане и грижа за лука

Засаждането на зимен лук има свои собствени характеристики. За зимните сортове трябва да се спазват внимателно всички препоръки. Само в този случай можете да разчитате на достоен резултат. По-долу ще бъдат представени основните изисквания за засаждане и грижи за носа Senshui.

Дати за засаждане на лук

Зимният севок Senshui се засажда в условия, които зависят от климатичните характеристики на региона. Ако това са южните райони, тогава оптималният период е ноември. За северните датите трябва да се изместят с месец и половина, а засаждането да се извърши през септември или октомври.

Важно! Трябва да завършите засаждането, преди да започне замръзването.

Замразената почва ще навреди на посадъчния материал и ранното засаждане може да доведе до преждевременно поникване.

Подготовка на градинското легло

Мястото за леглата трябва да бъде избрано внимателно. Senshui предпочита защитена и добре осветена зона. Низината не е подходяща поради натрупването на вода, когато снегът се топи. При такива условия луковиците започват бързо да се загряват.

Градинското легло е подготвено в съответствие с редуването на културите. Senshui може да се засажда не по-рано от 5 години след предишното отглеждане на бобови растения, луковици и картофи. Идеални предшественици са цвекло, моркови, зеле, зеленчуци.

Подготовката започва 2 седмици преди планираната дата за засаждане. Почвата се изкопава с едновременно внасяне на хумус и минерални торове, след което леглото се оставя, за да се утаи почвата.

Преди засаждането лехата се поръсва с дървесна пепел и се оформя хребет с височина 20 см.

Засаждане на лук

Не се изисква предварителна подготовка на посадъчния материал. Sevok не е необходимо да се накисва или подрязва.

В подготвеното легло ще трябва да направите бразди. Дълбочината на всеки е не повече от 5 см, а разстоянието между тях е около 15 см.

Комплектът лук Senshui се поставя по браздата. По време на засаждането е важно да се гарантира, че шийката е на 2 см под нивото на земята. Разстоянието между двете луковици се поддържа не повече от 15 см.

Отгоре разсадът е покрит със земя, след това с хумус. Не забравяйте да изолирате градината, като поставите слой смърчови клони или дървени стърготини. Не е нужно да поливате веднага. Можете леко да навлажнете градинското легло след 10 дни при сухо време.

Отглеждане на лук

Грижата за лука Senshui започва с настъпването на пролетта. При стабилна топлина леглото се освобождава от покриващия мулч, след което се опложда с карбамид. За 1 кв. m ще са необходими 10 g от веществото.

След това почвата се разхлабва и се поръсва с тънък слой дървесна пепел. След образуването на 4 листа, културата се захранва с фосфор (20 g на 1 кв. М) и калий (10 г на 1 кв. М). Оптималният метод за торене лук Senshui се счита за поливане с течни разтвори.

Леглата се поливат не по-рано от май и при нужда. Всяко поливане завършва с леко разхлабване.

Събиране и съхранение

Узряването на сорта започва в началото на лятото. В зависимост от региона на отглеждане периодът на прибиране на реколтата идва през юни или юли. За 2 седмици спрете поливането и разхлабването. През този период главите наддават максимално тегло и люспите им изсъхват. Следователно не бива да стимулирате растежа на зеленината с подобни действия.

Почистването започва преди листата да пожълтеят напълно.В противен случай, след първия дъжд, Senshui ще започне да образува нови корени.

Луковиците се изваждат внимателно от земята, поставени на земята, за да изсъхнат. При сухо време сушенето продължава една седмица. В допълнение към изсушаването, слънчевите лъчи имат дезинфекционен ефект. След една седмица реколтата се изпраща под навес и се държи там 20 дни. Тези глави се съхраняват по-добре. По време на дъждовния сезон реколтата се прехвърля в добре проветриво, но затворено помещение за сушене.

След това се извършва преграда. Цели, плътни луковици се полагат за съхранение. Листата се отрязват на височина 5 см от шийката. След това корените се изрязват, без да докосват дъното. Поставете Senshui в мрежи, кошници или кутии с вентилирани стени. Много хора правят пигтейли, които улесняват контрола на състоянието на луковиците по време на съхранение.

Методи за отглеждане на лук

Сортът лук Senshui принадлежи към хибридни форми, поради което се умножава чрез засаждане на комплекти. Ако искате сами да отглеждате посадъчния материал, тогава семената трябва да бъдат закупени в специализирани магазини. Самосъбирането на семена не се препоръчва. При този метод на размножаване хибридните сортове не запазват характеристиките си.

Болести и вредители, методи за борба и профилактика

Преди засаждането лехите трябва да бъдат третирани с тютюневи трипси, нематоди и лукови мухи. През периода на отглеждане на зимния лук е необходимо редовно да се инспектират насажденията. Преди прибиране на реколтата, Senshui може да бъде нападнат от насекоми. Градинарите съветват да се запасите с "Aktara" или "Medvedoks". От народните лекарства те използват инфузии от невен, алкалоиден лупин. Освен това те оформят лукното легло с редици невенчета.

Заключение

Лукът Senshui е отличен сорт за частни производители и ферми. Лукът е перфектно адаптиран към климата в средната зона, толерира зимата, дава ранна реколта и има добър вкус. Способността за транспорт ви позволява да продавате реколта в други райони без загуби.

И малко практика:

Отзиви

Перевалова Тамара Петровна, 47 г., Новоросийск
От дълго време отглеждаме сорта Senshui за комерсиални цели заедно със съпруга ми. Веднага отбелязвам, че този лук има отличен вкус и е разпродаден без следа. Следователно дори не се изискват големи площи за съхранение. Когато отглеждаме, трябва да предприемем всички мерки за предотвратяване на болести и вредители. Зимният лук привлича много паразити, които искат да пируват с ранни култури. В противен случай това е напълно непретенциозен сорт, който не изисква постоянно внимание.
Скляров Виктор Степанович, 55-годишен, Астрахан
Цялото ни семейство много обича хибридния лук Senshui. Засаждаме доста, но достатъчно до януари. Харесвам вкуса и аромата на главите. Дори децата обичат да ядат пресен лук, който не е много горчив. Запазването на качеството е по-ниско от това на пролетта, но сортовите характеристики са по-добри. През пролетта сеем невен около хребетите, през есента редуваме засаждането на лук с моркови. Луковата муха е намаляла много.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство