Лук Шекспир: описание на сорта + снимка

Сред многото сортове лук зимните сортове са популярни сред градинарите, тъй като те носят реколта по-рано. Шекспировият лук има редица предимства пред много зимни сортове, както по отношение на грижите, така и по отношение на добива.

Историята на отглеждането на сортове

Самият лук се появява още през 4 хиляди години пр.н.е. Родината на това културно растение е Китай. Но лукът на Шекспир е холандски сорт. Сортът се появи в Русия съвсем наскоро, но вече придоби известна популярност. Животновъдите отглеждат сорт, който е предназначен изключително за засаждане през есента; при засаждане през пролетта добивът е много по-малък. Този сорт се засява със севком.

Описание на лъка

Шекспировият лук - зимен сорт, има тегло на луковицата около 100 грама. Друго предимство е ранният период на узряване.

Луковицата е закръглена, покрита с кръгли твърди люспи с жълто-кафяв цвят. Месото на плодовете е бяло, доста сочно и има полуостър вкус. Не е склонен към изстрелване, което силно го отличава от останалите зимни сортове.

Характеристики на зимния лук Шекспир

Има няколко основни характеристики, които характеризират зимния лук на Шекспир и му дават положителни отзиви. На първо място, това е ранно узряващ сорт, който дава един от първите сред всички известни сортове зимен лук. Луковиците имат отличен вкус.

Добив

С подходящи грижи и компетентна селскостопанска технология можете да съберете реколтата в рамките на 70 дни след първите издънки. Добивът на лук е 3,5 кг / м2 ... Плодът има плътна обвивка, която помага да издържат на силни студове. Това прави възможно отглеждането на въпросния лук дори в условията на сибирската зима. Той перфектно толерира студове до -18 ° C.

Устойчивост на болести и вредители

Лук през зимата Шекспир е идеален за начинаещи градинари, тъй като е устойчив на повечето болести и вредители. Но луковата муха все още засяга растението и затова трябва да се вземат превантивни мерки.

Важно! Когато отглеждате лук върху пера, не трябва да използвате пестициди.

Предимства и недостатъци на сорта

Сорт Шекспир зимен лук има редица предимства, за които градинарите оценяват този сорт.

Плюсове на сорта:

  • комплектите не трябва да се съхраняват до пролетта;
  • узрява много по-рано от засетите през пролетта;
  • отличен вкус;
  • устойчивост на образуване на стрели;
  • устойчивост на често срещани заболявания на лука.

Единственият недостатък на лука Шекспир е срокът на годност, но това се отнася за всички зимни сортове.

Засаждане и грижи за зимния лук на Шекспир

За да се събере максималният добив, е необходимо да се спазват правилата на селскостопанската технология. Комплектът лук на Шекспир е зимен, защото не се препоръчва да се засажда през пролетта. Важно е да се спазват сроковете и да се подготви правилно земята. Времето, на първо място, зависи от климатичните условия на региона, където се извършва засаждането.

Кога да засаждаме Шекспиров зимен лук

Времето за засаждане може да варира всяка година в зависимост от температурата на въздуха и почвата. Това обикновено е края на октомври и началото на ноември. Засаждането на лук твърде рано ще доведе до ранно поникване и последващо замразяване.При закъсняло засаждане лукът няма да има време да се вкорени преди настъпването на зимата. Температурата на въздуха трябва да бъде +5 ° C. В този случай температурата трябва да остане на 0 ° C за около 2 седмици. Комплектите зимен лук от сорта Шекспир се вкореняват и растат дори в Сибир, но според прегледите е важно да го засадите няколко седмици преди измръзване, за да не замръзне и да има време да пусне корени.

Кога да засаждаме Шекспиров зимен лук в Сибир

За кацане в Сибир се изискват по-ранни дати. Преди настъпването на силни студове трябва да мине поне месец след засаждането. Следователно в Сибир датата на засаждане се определя приблизително в средата на октомври или малко по-рано.

Подготовка на градинското легло

Препоръчително е да подготвите лехите за засаждане предварително, за да не правите това на студено. На първо място, земята трябва да бъде изкопана и почистена от остатъците от предишни насаждения. За да подобрите плодородието на почвата, можете да използвате хумус, калиева сол, суперфосфат. И също така, за да увеличите хранителната стойност на почвата, дървесната пепел е перфектна, но трябва да внимавате с торове, съдържащи азот. И също така е забранено да се използва пресен тор.

Препоръчително е да изберете място за луково легло, което да е слънчево и сухо. Градинското легло е с височина 15–20 см. Браздите за засаждане се правят на разстояние 15 см. Луковиците трябва да бъдат засадени на дълбочина 3 см.

Как да засаждаме лук Шекспир през зимата

Първоначално семената трябва да се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат за 10 минути. Това ще предотврати много заболявания и ще засили комплекта преди засаждането. След това изсушете добре луковиците и едва след това започнете да засаждате. Можете да засаждате по една луковица наведнъж, но засаждането в гнезда от 3-4 комплекта в една дупка също е допустимо за този сорт. Ако го засадите по-дълбоко от 3 см, тогава през пролетта ще му е трудно да се изкачи и при плитко засаждане лукът може да замръзне през зимата.

Отглеждане на лук

При отглеждане е важно да се спазват основните изисквания за поливане, хранене и грижи. Тогава добивът ще бъде възможно най-висок. След засаждането лукът трябва да се мулчира. През зимата се уверете, че има достатъчно сняг по леглата. През пролетта мулчът трябва да се отстрани и след това да се покрие с тънък слой пепел върху леглата.

Поливане. След засаждането зеленчукът не се нуждае от поливане. През пролетта има достатъчно естествени валежи и следователно почвата вече е влажна. Първото поливане е необходимо не по-рано от първата половина на май. Характеристиките на лука Шекспир показват, че те са непретенциозни в грижите, но все пак трябва да следите достатъчно влага.

Подхранване. За пръв път почвата трябва да се подава, докато луковицата започне да узрява. Второто хранене - след 14 дни. Калиевите фосфатни торове са идеални за това. Най-добрият вариант би бил да се прилагат торове в течна форма, тъй като те се усвояват по-добре по този начин.

Не забравяйте да плевите градината плевели не попречи на растението да расте и да се развива. И също така не забравяйте да разхлабите почвата, тъй като луковиците се нуждаят от достъп на въздух.

Събиране и съхранение

Приблизително 2,5 месеца след появата на издънките можете да започнете да събирате лука на Шекспир. Луковиците се вкопават с вили. Отърсете почвата от луковицата и разнесете реколтата на открито. След това реколтата се прехвърля под навес, за да изсъхне напълно, докато шийките на луковиците изсъхнат. В този момент трябва да отрежете корените и остатъците от стъблото.

Ако поставите реколтата на хладно място, тя може да продължи до шест месеца. Помещението трябва да е напълно сухо и да няма следи от мухъл по стените. Високата влажност няма да позволи на реколтата да оцелее.

Методи за отглеждане на лук

Основният метод за размножаване на сорта Шекспир е използването на севка. Sevok може да бъде с различни размери, в зависимост от целта на отглеждането. За получаване на култури с възможно най-дълъг срок на годност се използват много малки луковици до 1 см. Ако използвате комплект с по-голям диаметър, е възможно да получите добро перо за пролетна употреба.

Болести и вредители, методи за борба и профилактика

Най-често срещаният вредител е луковата муха. За борба с него невенът може да бъде засаден около лехите, което ще изплаши вредителя. Когато се появят първите признаци на някакво заболяване, е необходимо растението да се третира с фунгициди. А също така лечението с меден оксихлорид е полезно. В по-тежък случай са подходящи системни фунгициди.

Заключение

Шекспировият лук е холандски зимен сорт. Отглежда се и на територията на Русия, поради неговата устойчивост на замръзване. Той е непретенциозен в грижите и устойчив на много заболявания. Има отличен вкус. При засаждането е важно да се съобразявате със сроковете и да сте навреме преди измръзване, така че севокът да пусне корени. Шекспировият зимен лук също е подходящ за отглеждане в Сибир с подходящи грижи.

Отзиви

Голиков Александър Русланович, 39 години, Омск
Шекспир започва да засажда зимен лук преди 3 години. Случайно научих за този сорт и реших да го пробвам. Сред предимствата отбелязвам, че толерира добре зимите, много е вкусно и не изисква постоянни грижи. Все още не съм намерил никакви минуси. Но трябва да се засажда строго преди зимата, някак си го засадих през пролетта заедно с пролетта, реколтата беше много малка.
Иванов Петър Александрович, 53 години, Санкт Петербург
В дачата винаги засаждам зимен лук, за да мога да имам първата реколта по-рано. Наскоро научих за сорта Шекспир и реших да опитам. Той беше доволен, защото издържа зимата добре и се изкачи в унисон. Пролетта беше много дъждовна и затова леглата бяха напоени за първи път още през юни. Два месеца и половина след първото поникване вече изкопавах реколтата. Вкусът ми хареса, защото пикантността е просто в умерени количества, дори внуците се хранеха с удоволствие.
Болшак Екатерина Анатолиевна, на 40 години, Западна Двина
Почти всички зеленчуци се отглеждат в градината, не купувам нищо. Сред многото сортове лук, които съм опитвал, предпочитам Шекспир. Това е непретенциозен сорт, рядко се разболява, единствената опасност е луковата муха. Но засадих невен в цялата градина, така че реколтата беше здрава. Срокът на годност също е напълно задоволителен за мен - той тежи в ракита в продължение на шест месеца в избата ми и не се влошава.

Коментари (1)
  1. И когато засадих разсад на Шекспир през пролетта, луковиците пораснаха 1,5 пъти по-големи, отколкото преди зимата.

    12.10.2020 в 04:10
    Сергей
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство