Подготовка на лука преди засаждане

Както знаете, лукът съдържа много витамини и фитонциди, полезни за имунната система, той е естествена подправка и е в състояние да подобри вкуса и аромата на много продукти. Днес е трудно да си представим обикновена кухня без лук, те се добавят към почти всички ястия. Не е изненадващо, че всички летни жители се стремят да получат реколта от този зеленчук от собствените си легла, особено след като тази култура е непретенциозна и не изисква сложни грижи.

Все пак има няколко трика, които могат да ви помогнат да увеличите добива от лук и да подобрите качеството на главите. Как правилно да засадите лук от ряпа и как да подготвите лука, събран през миналия сезон за засаждане - това е статията за това.

Кога е най-доброто време за засаждане на лук

Днес има много сортове лукови култури: това са шалот, праз, батун, Ялта, шнит, монголски и индийски декоративни. Но Лукът се счита за най-известният и широко разпространен в Русия; именно тази култура се отглежда на техните парцели от местни летни жители и градинари. А правилата за засаждане на сортове лук ще бъдат разгледани по-долу.

Много видеоклипове от опитни фермери показват, че лукът трябва да бъде засаден през есента. Това твърдение по принцип е вярно, но само за тези, които искат да получат реколта от зелените на този зеленчук - перо.

Факт е, че през зимата луковицата, засадена в земята, губи цялата си сила, поради което не може да прерасне в по-голяма млада ряпа. Силата на такава глава е достатъчна само за производството на ранна зеленина и летните жители я отрязват в средата на пролетта.

Като правило най-малкият лук се засажда преди зимата, който не е в състояние да продължи до следващия сезон. Това са глави с диаметър до 1 см. В южните райони градинарите все още сеят нигела - семена от лук. На следващата година от него израства малка ряпа, която може да се използва отново за засаждане и прибиране на големи глави, подходящи за консумация от човека.

Внимание! В средната лента и в северната част на страната е по-добре да не сеете нигела на открито преди зимата - вероятността е твърде голяма, че семената ще замръзнат и изчезнат. Тук луковиците със семена трябва да се отглеждат под филм: в оранжерии или закрити оранжерии. През пролетта разсадът се прехвърля на лехите.

Самопокълването на семената на лука е твърде труден процес. Много по-лесно и рентабилно е закупуването на готов посадъчен материал.

Най-често лукът се засажда в земята под формата на малки глави, с диаметър от 1 до 2 см. Това се прави през пролетта, когато почвата се затопли до най-малко 12-15 градуса на дълбочина 6- 7 см.

Как можете да подготвите лука за засаждане през пролетта, можете да намерите в следващите раздели.

Сортиране на луковиците за засаждане

На първо място, главите лук, закупени или отгледани самостоятелно през пролетта, трябва да бъдат инспектирани и сортирани. На този етап премахнете целия сух, празен и изгнил лук, оставяйки само здрав и здрав материал.

Сега ряпата трябва да се сортира по размер (ако диаметърът им е много различен):

 1. Най-малкият лук с диаметър до 1 см трябва да се засаждат в земята по-късно от другите - те покълват най-дълго. От такъв лук не само добри зеленчуци могат да растат, напълно е възможно да се отглеждат средно големи ряпа, подходящи за консумация от човека. За да направите това, лукът се засажда в добре загрята почва, не по-рано от средата на май и между тях се оставя достатъчно разстояние - 7-10 cm.
 2. Средните глави са най-добрият посадъчен материал за отглеждане на лук върху ряпа. Размерите им варират от 1 до 2 cm. Такъв лук може да се стимулира: отсечете сухата повърхност с остри ножици и обелете твърде обилната обвивка. Така лукът ще поникне по-бързо зелен кълн и ще даде добра реколта.
 3. Големи крушки с диаметър повече от 2 cm могат също да бъдат засадени в земята, но те не се отглеждат на ряпа, тъй като такива глави често дават стрели. Ето защо е по-добре да засадите голяма ряпа, за да получите зеленчуци или семена - нигела. Но зелените кълнове от голям лук се появяват по-рано, отколкото от останалите, така че те могат да бъдат засадени първо в земята. В по-голямата част от страната това се прави в началото на май.

Сортираните луковици се поставят в отделни кутии и се преминава към етапа на обработка на посадъчния материал.

Как да обработим луковиците преди засаждането в земята

На първо място, градинарят трябва да реши с каква цел отглежда лук: за зеленчуци, за реколта от ряпа или с цел събиране на семена от лук от стрели.

От отговора на този въпрос зависи методът за обработка на посадъчен материал - малък лук.

За отглеждане на зеленина

За да получите добър зелен лук, както беше споменато по-горе, по-добре е да изберете най-малките луковици с диаметър до 1 см. Такива луковици трябва да бъдат защитени, на първо място, от лукови мухи и други вредители, които влияят върху зелената маса.

За да направите това, можете да използвате следния инструмент: разтворете супена лъжица трапезна сол в литър вода. Поставете луковиците в този разтвор и оставете за 10-12 часа. След обработката лукът трябва да се изветри и да изсъхне малко.

Подготовката на лука за засаждане на перо не свършва дотук. Можете да стимулирате растежа на зелената маса със сложен минерален тор - всеки състав, закупен в магазин и предназначен за всички зеленчукови култури, ще свърши работа.

Супена лъжица минерални торове трябва да се разтвори в кофа с вода и луковиците да се накиснат там за 10 часа. След този етап на обработка луковиците се сушат на топло място.

Непосредствено преди засаждането в земята лукът трябва да се дезинфекцира, за да се предотвратят гъбични инфекции и други заболявания, характерни за тази култура. За тези цели могат да се използват слаби разтвори (около 1%) на калиев перманганат или меден сулфат. В състава лукът се накисва за около 15-20 минути.

Важно! В почвата не се засаждат мокри луковици. След всички етапи на обработка те трябва да бъдат изсушени.

Подготовката за засаждане приключи, можете да засадите ряпа в лехите.

За отглеждане на глави лук

Не само зеленчуците лук представляват интерес за градинарите, не по-малко важна е и долната част на растението - ряпата. За да отглеждате добри луковици, трябва да изберете висококачествен посадъчен материал, а именно еластични, плътни глави, чийто диаметър е не повече от 2 см, но не по-малко от 1 см.

Основната задача на градинаря, който иска да получи висок добив на ряпа, е да предотврати образуването на стрели. Луковите семена се образуват в стрелките, но те силно отслабват самата крушка, която става неподходяща за съхранение и консумация.

За да се намали образуването на стрели, посадъчният материал трябва да бъде снабден с добро отопление. Това е подготовката на лука за засаждане на ряпа.

Важно! Не трябва да се допуска хипотермия на луковиците. Следователно тази култура е категорично невъзможно да се засажда в студена почва - това ще доведе до интензивен растеж на стрелите по-късно.

Лукът се нагрява през пролетта на няколко етапа:

 1. Сортираните луковици трябва да се оставят при температура от 20 до 25 градуса за около 15-20 дни. Помещението трябва да е сухо и добре проветриво. Таванските помещения са чудесни за това, но все пак може да е твърде студено. По-добре е да поставите крушките по-високо, за това те могат да бъдат равномерно разпределени на рафтове, шкафове или други мебели в къщата.
 2. След изтичане на определеното време температурата трябва да се повиши рязко. За това лукът се поставя в среда с температура от 35 до 40 градуса. Това могат да бъдат батерии, нагреватели, но е много важно да се гарантира, че главите не се препълват - времето и температурата трябва да бъдат строго контролирани. При такива условия главите трябва да се държат 12 часа.
 3. За да стимулирате кореновата система, е необходимо да използвате закупени в магазина зеленчукови стимуланти. Следвайки инструкциите на производителя, пригответе разтвор и накиснете лука в него.
 4. Изсушете главите и засадете готовия лук в земята.

Внимание! Тъй като в този случай фермерът се интересува предимно от долната част на растението, т.е. от ряпата, използването на минерални торове е неподходящо - те само стимулират растежа на перата.

Закаляване на лъка преди засаждане

В мрежата можете да намерите много видеоклипове и инструкции за снимки, подробно описващи как да отглеждате лук за зелени и за глава. Всеки избира свой метод за приготвяне на семена, като взема предвид климата в региона си, често срещаните заболявания сред зеленчуците в дадена област и други фактори.

Общата процедура при приготвянето на лък е втвърдяване на главите преди засаждане. Предварителното втвърдяване на посадъчния материал ще осигури повишаване на имунитета на културата, по-добра аклиматизация на семената след засаждане в земята, лукът ще бъде подготвен за евентуална промяна във времето.

Съвет! Същият метод може да се използва като експресна подготовка на луковици за засаждане, когато градинарят няма достатъчно време да загрее ряпата дълго време.

Трябва да втвърдите лъка по този начин:

 • на първо място имате нужда от крушки кисне във вода, чиято температура е 50 градуса. Тук лукът се държи 15 минути, не повече.
 • След интензивно нагряване лукът се поставя в студена вода и се държи там за същото време - 15 минути.
 • Сега главите се накисват в течен разтвор на сложни торове за 12 часа.
 • Процедурата завършва с дезинфекция на луковиците в разтвор на манган или меден сулфат.

Подготовка на земята за засаждане на лък

Почвата за засаждане на лук трябва да бъде подготвена през есента. Това се дължи преди всичко на факта, че е невъзможно да се прилагат торове по време на засаждането на главите - това само ще увеличи растежа на зелената маса и стрелбата на лука.

Културата обича рохкава и питателна почва; лукът се нуждае от достатъчно количество слънчева светлина за нормално развитие. Поради това е необходимо луковиците да се засаждат в добре осветена зона с глинести или черноземни почви.

Внимание! Не засаждайте глави в низините или където нивото на водата е твърде високо. Реколтата трябва да се полива обилно, но излишната влага ще доведе до гъбични инфекции и гниене на ряпата.

През есента почвата се изкопава на мястото. Препоръчително е да добавите 5-6 кг хумус за всеки квадратен метър земя. Не трябва да се използва пресен кравешки тор, тъй като може да съдържа гъбични спори и семена. плевели, които могат да навредят значително на крушките.

Доматите, картофите, тиквичките, краставиците или тиквата са най-подходящи като предшественици за лука. След такива растения точно тези микроелементи, които са необходими лук, остават в земята.

И през пролетта, след засаждането на главите, лехите са покрити със сантиметров слой хумус. Целият комплекс от торове свършва до тук. Можете леко да подхранвате засадения лук с минерални компоненти няколко седмици след засаждането.

Съвет! Най-добрите органични торове за лук: хумус, компост и дървесна пепел.

Трябва да се помни, че културата се нуждае от неутрални почви, поради което към твърде кисела почва трябва да се добави варов състав. Две седмици преди засаждането на лука на лехите, почвата се напоява обилно с разтвор на меден сулфат и се покрива с найлоново фолио - това е необходимо за дезинфекция на почвата.

Как да засаждаме лук през пролетта

Когато както луковиците, така и почвата са подготвени правилно, можете да започнете да засаждате лука в района. Тук има няколко правила:

 1. Трябва да задълбочите крушките по техния размер.
 2. Разстоянието между крушките зависи от диаметъра им. За средно големи ряпи това е 7-10 cm.
 3. Разликата между леглата трябва да бъде около 25-30 cm.
 4. Трябва да поливате културата редовно, на всеки две седмици. Поливането се спира само по време на растежа на ряпата и преди прибирането на реколтата.
 5. Като мярка за борба с вредителите се препоръчва редовете лук да се разпръскват с моркови, лайка или невен.
 6. Докато ряпата расте, трябва да се уверите, че тя стърчи над земята.

За да получите висок добив от лук върху перо или глава, първо трябва да можете да подготвите правилно посадъчния материал. Препоръките от тази статия, както и тази видео инструкция, ще помогнат за това:

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство