Засаждане на комплекти лук през есента преди зимата

Много градинари дори не осъзнават, че засаждането на комплекти лук преди зимата ви позволява да получите по-щедра реколта от засаждането на реколта през пролетта. За да отглеждате успешно зимен лук, трябва да следвате някои правила на земеделската технология, да изберете правилния сорт и да определите най-доброто време за сеитба. Ще се опитаме да говорим по-подробно за предимствата на есенното засаждане и всички важни нюанси на такова отглеждане в предложената статия и, може би, още през следващата година, реколтата от лук в домашните открити пространства ще счупи всички рекорди.

Добрата сеитба е ключът към успешната реколта

За есенното засаждане е много важно да изберете висококачествен комплект от подходящ сорт. Някои видове лук не са пригодени за зимуване: те умират в сезона на тежки студове или пускат стрела с пристигането на пролетта. Ето защо за есенното засаждане е необходимо да се изберат специални зимни сортове, като „Щутгарт“, „Радар“, „Бесоновски“, „Елън“, „Шекспир“. Тези сортове понасят зимуването по най-добрия начин и дават добра реколта за следващата година. Също така устойчиви на замръзване са лукът "Zolotnichok", "Strugonovsky", "Kip-Vel" и някои видове от тази култура. Заслужава да се отбележи, че за всеки регион можете да вземете няколко зонирани сортове зимен лук, които показват най-добрите си качества при специфични климатични условия.

Важно! Ранно узрелите сортове култури, като правило, понасят добре зимуването.

За тези, които за първи път са решили да засадят севок на техния парцел през есента, е доста трудно да се изберат сортове. В този случай се препоръчва да се запознаете със зимните сортове и да изберете лук с жълта обвивка и остър вкус. Белите и червените сортове са по-капризни и могат да страдат през зимата. През първата година на сеитба трябва да се даде предпочитание на няколко сорта наведнъж. В този случай вероятно ще можете да получите добра реколта и да изберете най-добрия сорт за себе си за следващата година.

Преди да засадите комплектите, определено трябва да подредите:

 1. Отстранете крушките с признаци на увреждане, заболяване.
 2. Луковици с диаметър до 1,5 см, изберете за отглеждане на ряпа до есенно засаждане.
 3. Sevok с диаметър 1,5 cm или повече може да бъде засаден преди зимата за ранно производство на зелени пера.

За зимата трябва да засадите само избрани комплекти. Сухи и повредени екземпляри няма да поникнат през пролетта, което означава, че инвестираната работа ще бъде пропиляна и свободните площи на площадката ще трябва да бъдат засети отново през пролетта.

Лукът, избран от външна проверка, трябва да се приготви по определен начин преди засаждането:

 • Загряването на посадъчния материал ще помогне да се избегне стрелба. Необходимо е да се извърши това събитие 1-2 седмици преди засаждането на разсад в земята, при температура от + 40- + 450С за 8-10 часа. Лукът може да се нагрява близо до отоплителна батерия или във фурната, като стриктно се контролира температурата.
 • Дезинфекцията ще помогне за премахването на ларви на вредители, спори на гъбички и вируси, които не се виждат от окото от повърхността на луковиците. Обработката на Sevka трябва да се състои от два етапа. Първата стъпка е да накиснете разсада в солена вода за 3-4 часа. Концентрацията на солта трябва да бъде 1 супена лъжица. л. за 1 литър чиста вода. След физиологичен разтвор, посадъчният материал трябва да се измие и накисне за 2 часа в разтвор на калиев перманганат или меден сулфат.
 • Накисването в разтвор на лекарството "Epina", "Humata" или "Циркон" ще позволи на семената да се вкоренят по-бързо, да зимуват добре и да се запасят с жизнена енергия за последващ растеж.

Всички видове обработка трябва да се извършват последователно.След използване на дезинфекциращи вещества разсадът може да се измие, изсуши и съхрани известно време. Лечението с лекарства, които стимулират растежа на корените, трябва да се извършва непосредствено преди засаждането. Не е необходимо активното вещество да се измива от повърхността на луковиците с вода, преди да се сее в земята.

Избор на най-доброто време за засяване на посевите през есента

Есенният период е толкова дълъг и непредсказуем, че е невъзможно да се ориентирате и да изберете конкретна дата за засяване на лука. Всеки фермер трябва да реши кога да засажда комплекти лук през есента преди зимата, в зависимост от метеорологичните условия в определен регион.

Комплектите за зимен лук трябва да се засаждат в момент, когато външните дневни температури не се повишават над +50В. През нощта температурата може да спадне до -40В. При тези условия разсадът ще пусне корени, но няма да даде зелени пера. При по-топли условия разсадът ще започне да расте и ще умре с настъпването на слана. Ако засадите лука при стабилни минусови температури, той няма да има време да пусне корени и също ще умре през зимата. Sevka отнема около 40 дни, за да се вкорени. След това време метеорологичните бедствия не са ужасни за носа.

Ако анализирате климатичните условия на някои региони, можете да дадете следните съвети относно времето на есенното засаждане на разсад:

 • В Ленинградска област лукът трябва да бъде засаден в началото на октомври.
 • За региона на Москва най-доброто време за засаждане е в средата на октомври.
 • Във Волгоград е необходимо да засадите лук в края на октомври - началото на ноември.
 • Земеделските производители в Западен Сибир могат да започнат работа от средата до края на октомври.

Струва си да се отбележи, че предложените дати не са точни, те трябва да се разглеждат като препоръка и датата на засаждане на севка трябва да се коригира в зависимост от дългосрочната прогноза за времето.

Podzimnya засаждане на комплекти лук може да се извършва, включително, като се вземат предвид препоръките на лунния календар. Отдавна е забелязано, че фазата на естествения спътник на Земята влияе значително върху развитието и растежа на растенията. Така че, сеенето на комплекти лук на открито не се препоръчва по време на пълнолуние.

По този начин, когато избирате времето за засаждане на зимен лук, трябва да анализирате дългосрочната прогноза за времето. Ако не се предсказват скокове за затопляне и стабилните студове ще дойдат само след месец, тогава трябва да погледнете в лунния календар и да започнете есенното засаждане.

Подготовка на почвата за лук

Преди да засадите комплекти лук за зимата, трябва да проучите сайта си и да изберете най-подходящото място за отглеждане на тази култура. Тя трябва да бъде добре осветена от слънцето и защитена от силни северни ветрове. Лукът не може да расте във влажни зони. За предпочитане е лукът да се засажда на хълм, където през пролетта водата няма да се задържи дълго след топенето на снега.

Важно! Излишната влага може да бъде отстранена чрез създаване на изкуствени дренажни системи или високи хребети.

За лука, както и за всички други култури, има добри и лоши предшественици. Така че, препоръчително е да сеете лук на мястото, където са растяли зеле, зеленина или репички. Краставиците, доматите, картофите и бобовите растения също са благоприятни предшественици за комплекти лук. Не се препоръчва да се отглежда лук след репички, целина или моркови.

Трябва да изкопаете градинското легло и да подготвите почвата 2-3 седмици преди засаждането на лука. През този период почвата ще бъде уплътнена, което означава, че засадените луковици с пристигането на пролетта няма да бъдат измити с разтопена вода. Почвата трябва да се дезинфекцира преди образуването на хребети, тъй като различните вредители през есенния период показват повишен интерес към пресни разсад. Дезинфекцирайте почвата с разтвор на манган или меден сулфат. Ако е решено да се използва витриол, тогава неговата концентрация трябва да бъде 1 супена лъжица. л. върху кофа с вода. Този обем течност е достатъчен за напояване от 5 m2 почва.

Почвата за отглеждане на зимен лук трябва не само да се разрохква и дезинфекцира, но и да се наторява.През есента трябва да завъртите органични вещества и минерали. 1 м2 почвата трябва да се добави 3-5 кг хумус, в зависимост от първоначалното състояние на почвата и 2 супени лъжици. л. двоен суперфосфат. Ако има дървесна пепел, можете да я използвате и вие.

Торовете трябва да бъдат равномерно разпределени по цялата повърхност на почвата и смесени с градинска почва. Оформете хребети от получения субстрат и изравнете повърхността им.

Важно! Оптималната височина на лехата за лука е 18-20 см. На по-високите лехи има възможност за замразяване на разсад, а на ниски лехи луковиците могат да изсъхнат с пристигането на пролетното размразяване.

За засаждането през есента влагата в почвата е много важна. Ето защо, при сухо време, един ден преди засяването на културата в земята, се препоръчва старателно да се поливат хребетите. Това отново ще уплътни почвата и ще създаде благоприятна среда за растежа на кореновата система на растението.

Важни нюанси на кацане

Не всеки практикуващ градинар знае точно как правилно да засажда севок. Процедурата на пръв поглед е много проста, но има няколко важни нюанса, които може да не позволяват отглеждане на лук, засаден за зимата:

 • Малки разсад, с диаметър до 1,5 см, не могат да бъдат заровени дълбоко в почвата, тъй като в този случай той може да не покълне. Оптималната дълбочина за такъв посадъчен материал е само 2-3 см.
 • Голям комплект, отглеждан на перо, трябва да бъде запечатан на дълбочина 3-4 cm.
 • Sevok без почвено покритие или под тънък слой почва вероятно ще замръзне през зимата.
 • Лукът трябва да се засажда на шахматни редове, на разстояние 15-20 см един от друг.
 • Трябва да се спазва разстояние от 7-10 см между треските в един ред.

За да разберете как точно да засадите комплекти лук, можете да разгледате диаграмата по-долу. На него са отбелязани всички разстояния и стъпков метод за поставяне на посадъчен материал в градината.

Podzimny засяване sevka трябва да бъде придружено от мулчиране на хребетите. Един слой мулч, направен от торф, слама, сухи листа, ще помогне да се защити зимният лук от замръзване. Времето е особено ужасно за посевите, когато вече са настъпили студове и все още няма сняг. По това време мулчът ще бъде единственото спасение за младия лук.

Съвет! След засаждането на луковиците, леглата никога не трябва да се покриват с найлоново фолио. Дишащият геотекстил може да се използва като покриващ материал.

Мулчът в градината трябва да се запази през целия зимен период. За да се предотврати отвяването на силни ветрове, върху листа и слама могат да се поставят смърчови клони и сухи клони. С пристигането на пролетната топлина мулчът трябва да бъде премахнат от градината, така че почвата да се затопли по-бързо и разсадът да започне да расте.

По-нататъшните грижи за културата са стандартни. Включва редовно поливане, плевене и разрохкване на почвата. Засаждането и грижите за зимния лук са добре описани във видеото:

Опитен специалист в това видео ще ви разкаже за важните предимства на метода за отглеждане през зимата и ще демонстрира ясно процеса на засаждане на зимен лук.

Защо е по-добре да сеете лук през есента

Засаждането през есента позволява на лука да расте, узрява поне 2 седмици по-рано от пролетта.

В допълнение към това важно предимство лукът, отглеждан през зимата, и самата технология имат и други предимства:

 • Засаждането на лук преди зимата е превантивна мярка срещу пероноспороза.
 • След като засадите разсад в земята през есента, няма нужда да се притеснявате за безопасността на посадъчния материал през зимата.
 • През есента градинарят има много повече свободно време, което да отдели за засаждане на зимен лук.
 • Много по-изгодно е да купувате разсад през есента, отколкото в разгара на пролетния сеитбен сезон.
 • Зимният лук може да се съхранява добре и дълго време.
 • Вкоренени през зимата, комплектите са устойчиви на лукови мухи.
 • През зимата естествено се подбират само най-силните разсад. Слабите крушки изчезват. На тяхно място, през пролетта, можете да посеете малко пресни семена. В същото време посадъчният материал, запазен от зимата, дава най-висококачествен, високодобивен лук.
 • С помощта на засаждането преди зимата можете значително да увеличите добива на реколтата.

Така че възможно ли е да сеете лук за зимата? Разбира се, възможно е и дори е необходимо, тъй като такова засаждане има редица предимства и ви позволява да получите само най-добрата реколта от висококачествени зеленчуци. Но за да може работата на фермера да бъде увенчана с успех, е необходимо правилно да се избере сортът култура, точно да се определи времето за засаждане и правилно да се подготви почвата и посадъчния материал, да се мулчират хребетите след засяването на разсад. Всички тези и други нюанси на отглеждането на зимен лук са описани подробно в предложената статия по-горе. Ако всички тези правила се спазват, дори в северните райони на страната, ще бъде възможно успешно да се използва предложения метод на отглеждане и да се задоволи с отлична реколта от лук.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство