Сорт картофи Vega: характеристики, рецензии

Ранните сортове картофи винаги ще бъдат търсени. Градинарите ги отглеждат за себе си и за продажба. Достоен представител на този клас е сортът Vega, който се отличава с отличните си вкусови качества и високи добиви.

Основни характеристики

Храстите растат със средни размери, има изправени или полуизправени. Листата на картофа Vega са прости, с тъмнозелен цвят и вълнообразен или леко вълнообразен ръб. Бушът е със средна листност. Големи цветя от белезникаво-кремави нюанси се събират във венчета.

Всеки храст узрява приблизително 7-9 големи картофи Vega. Грудката е оформена със среден размер, закръглено-овална форма, с тегло 85-100 г. Приятно е, че картофите узряват, като правило, равномерни и спретнати, както на снимката.

Клубените се отличават с тънка жълта обвивка без петна. Очите са малко, те са плитки и малки. Според летните жители картофите Vega имат приятен вкус, структурата не е водниста и умерено суха. Показатели за нишесте - 10-16%.

Картофите Vega принадлежат към средно ранните сортове трапеза. Вегетационният период е 60-69 дни. Зеленчукът се съхранява перфектно, степента на съхранение е доста висока - почти 99%. Идеално транспортирани на дълги разстояния.

Важно предимство на сорта Вега е отличният му добив. Средната цифра е 230-375 ц / хектар.

Сортът Vega се е доказал добре и се отглежда днес в Беларус, Украйна и Русия.

Отглеждащи функции

Вега картофите не изискват специално внимание при отглеждане и толерират малки промени в температурата или влажността съвсем поносимо. Добри добиви се наблюдават, когато картофите се засаждат на леки песъчливи почви.

Важно! Преди засаждане е необходимо добре да се разхлаби почвата, да се добави дървесна пепел и компост към всяка дупка.

Правила за кацане

Препоръчително е да се извърши предварителна подготовка на клубените за засаждане - за покълване или затопляне. За засаждане се избират здрави, равномерни грудки, без признаци на заболяване. Не се препоръчва да се засаждат грудки с неправилна форма или нехарактерни за сорта. Вега картофите се поставят в кутии или на стелажи на слоеве от две или три грудки. Контейнерите или стелажите се монтират в светло, отопляемо помещение с температура на въздуха най-малко 15-17 ° C. За да се осигури еднакво покълване, контейнерите трябва периодично да се пренареждат.

Добрите кълнове на грудки се появяват след 21-23 дни. За втвърдяване на посадъчния материал се препоръчва рязко намаляване на температурата няколко пъти - с около 6-8˚ С. Такива действия ще активират растежа на повече очи. Втвърдяването на клубените ще служи като гаранция за приятелско покълване на посадъчния материал и обилна реколта. Преди засаждане клубените без кълнове или с тънки нишковидни кълнове задължително се изхвърлят. Също така е нежелателно да се засаждат средно големи картофи с тегло под 30 g, тъй като това ще намали добива.

Дупки в един ред се оформят със стъпка от 35-38 см, а ленти с ширина приблизително 70-75 см се оставят за междуредово разстояние.

По време на сезона е препоръчително да избърсвате храстите поне два пъти. Плевене плевели провежда се редовно. Борбата с плевелите може да се извършва ръчно или с хербициди.

Торене и поливане на картофи

Вега картофите са много чувствителни към поливане. Препоръчва се да се извършва рядка, но обилна влага в почвата.За да се получат добри добиви, почвата трябва да бъде наситена с вода с поне 40-45 см. Оптималната опция за напояване е капково напояване, при което водата ще тече директно в клубените, което ще има положителен ефект върху добива.

През сезона се препоръчва да се подхранва растението поне два пъти. По време на периода на отглеждане на върховете и образуването на клубени е препоръчително да се използва урея или амониев нитрат. За втори път се използва суперфосфат или калиев сулфат. Минералният дресинг се въвежда след цъфтежа на картофа и преди началото на увяхването на върховете.

След като стъблата и листата изсъхнат напълно, можете да започнете да копаете реколтата. Картофите Vega имат тънка, но здрава обвивка, която надеждно предпазва клубените от повреди по време на беритбата.

Събраната реколта трябва да се остави да изсъхне.

Важно! Изкопаните картофени клубени се сушат на полето не повече от няколко часа. В противен случай в слънчеви дни картофите могат да получат слънчево изгаряне, което ще навреди на реколтата.

Също така не се препоръчва реколтата да се оставя на полето за една нощ. В противен случай внезапните нощни или сутрешни студове могат да замразят клубените Vega.

При прибирането на реколтата е важно внимателно да се изследват грудките и незабавно да се изхвърлят нарязаните, повредени зеленчуци с нотки на гниене. След изсушаване клубените трябва внимателно да се събират в кофи, за да се сведе до минимум увреждането на картофите. Препоръчително е също така спокойно да изсипвате картофи в торбички.

По-добре е да съхранявате картофи в контейнери с обем от около една и половина до две кофи. Най-добрият вариант е да съборите кутиите от дървени летви. По-удобно е да съхранявате картофи Vega в кутии поради редица причини:

  • клубените лежат в равномерен слой и следователно не се образуват огнища на „замъгляване“;
  • когато се появи мокро гниене, засегнатите плодове могат лесно да бъдат отстранени и разпространението на гниене ще бъде ограничено до външната страна на кутията;
  • картофите практически не са наранени;
  • по-удобно е да проверите състоянието на клубените по-бързо.

Картофи със семена от Вега можете да съберете сами. За да направите това, е необходимо да маркирате най-обещаващите храсти в средата на сезона. За последващо засаждане се избират дори грудки, без повреди, болести и не се режат по време на копаене. По-добре е семената Vega да се съхраняват в отделна кутия, която е желателно да се подпише, за да не се бърка с други контейнери.

Болести и вредители

Вега картофите се считат за устойчиви на вирусни заболявания, обикновена струпясване, картофени раци и тютюнева мозайка.

Тъй като картофите Vega узряват рано, грудките и листата практически не се увреждат от късната болест. Като превантивна мярка се препоръчва храстите да се третират със съединения, съдържащи мед (меден сулфат, течност от Бордо).

Когато се появят колорадски бръмбари, е възможно да се използват различни средства за контрол. Насекомите се събират на ръка или храстите Vega се напръскват с химикали (Regent, Sonnet, Karate). Някои градинари съветват използването на растителни инфузии (акация, жълтурчета), запрашаване с пепел.

Като обща превантивна мярка си струва да се подготви почвата: растителните остатъци се отстраняват внимателно от повърхността, почвата се напоява с противогъбични средства (течност от Бордо, разтвор на меден сулфат) и се изкопава.

Има възможност за увреждане на грудките от телени червеи - това са ларвите на бръмбари щракачи. За борба с вредителя, когато засаждате картофи Vega, можете да поставите 3-4 суперфосфатни гранули, напръскани с инсектицид (Aktellik, Karate) във всяка ямка. Като превантивен естествен метод се извършва сеитба на специални растения (горчица, люцерна). Също така се препоръчва да се спазва сеитбообръщение - засаждане на картофи след зеле и кореноплодни култури.

Съвет! Нежелателно е да се засаждат картофи след домат, тъй като тези растения са повредени от същите болести и имат общи вредители.

Вега картофите са разнообразен сорт, тъй като този вкусен зеленчук е подходящ за диетична и бебешка храна.Отглеждането на картофи няма да създаде трудности дори за начинаещи градинари.

Отзиви на градинари

Светлана Усенко, Иркутск
При отглеждане забелязах, че растението се нуждае от обилно поливане. В храстите се образуваха 8-10 грудки. Реколтата се получи по следния начин: Засадих пет килограма и изкопах седем кофи картофи. Грудките се сваряват добре, картофите са вкусни. Препоръчвам сорта картофи Vega.
Игор Луцки, Архангелск
Засаждам Вега от няколко години. Аз сам се запасявам с посадъчен материал. Харесва ми, че картофите узряват рано и не изискват много внимание при отглеждане.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство