Как да подготвим ягодова градина през есента

Трудно е да се намери човек, който не обича ягоди, а също така е трудно да се намери зеленчукова градина, където това зрънце не расте. Отглеждайте ягоди навсякъде на открити площи земя и дори в оранжерии. Много сортове ви позволяват да изберете растения с най-предпочитаните вкусови характеристики на плодовете и дълъг период на плододаване. Редовните и ремонтантни ягоди се отглеждат по различни начини, но качеството и количеството на реколтата до голяма степен зависи от плодородието на почвата и мястото на отглеждане. Ето защо подготовката легла под ягодата е отговорен и много важен бизнес. Ще говорим за това как правилно да подготвим почвата и как най-добре да образуваме хребети в предложената статия.

Най-доброто място за ягоди

Препоръчително е да отглеждате ягоди само в слънчеви области на земята. Сянката и силните ветрове могат значително да намалят добивите. За предпочитане е мястото да е плоско, без големи разлики във височината и дупките. Допустим е лек наклон на хребетите, докато посоката му по определен начин ще повлияе на качеството и ранната зрялост на културата:

 • по южните склонове ягодите узряват много рано и приятелски, има по-малка киселинност във вкуса му;
 • по северните склонове периодът на узряване е дълъг, но плодовете винаги са по-големи;
 • най-доброто е поставянето на хребети от изток на запад.
Важно! На стръмни склонове вятърът отвежда снежната покривка от леглата през зимата, което може да доведе до замръзване на храстите.

Няма да работи за отглеждане на ягоди в низините, тъй като повишената влажност на почвата провокира активен растеж на листата и намалява масата на плодовете. Гъбични и вирусни, гнилостни заболявания се развиват активно във влажни условия, което може напълно да доведе до изчезване на културата.

За да се предпазят ягодите от ветровете, някои фермери препоръчват да се оформят лехи покрай живите плетове или да се изграждат стени. Можете също така да защитите лехите от вятъра, като отглеждате високи храсти или едногодишни култури. Този метод за защита на ягодите обаче не може да се използва на места с високо ниво на влажност, тъй като гнилостните заболявания се развиват успешно в условия на влага и слаба циркулация на въздуха. Също така, при изграждането на вятърна преграда е необходимо да се изключи възможно засенчване на ягодовите лехи.

Правила за сеитбообръщение и избор на съседи за ягоди

За всяка култура има добри и лоши предшественици. За ягоди, репички, грах, чесън, магданоз и боб са добри предшественици. Можете също така да оформите хребети на мястото, където по-рано са израснали моркови, целина, луковични цветя, ряпа. Не се препоръчва да се засаждат ягоди на места, където са растяли посеви от пасхар, краставици или слънчоглед.

Охлювите могат да бъдат заплаха за ягодите в билата. За превантивна борба срещу тях можете да изберете градински чай или магданоз като съсед на ягоди, те ще изплашат този лакомен вредител. Лукът, цвеклото, репичките също са благоприятни съседи за ягодоплодни култури.

Подготовка на почвата

Ягодите са доста непретенциозни към състава на почвата. Може да расте на почти всяка почва с изключение на пясъчник. Глините се считат за най-благоприятни за културата. В същото време плодородието на почвата увеличава добива и подобрява качеството на плодовете.

Киселинността на почвата в ягодовите лехи трябва да бъде средна, около pH 5-5,5. Ако индикаторът надвиши определените граници, тогава почвата трябва да бъде варувана. За да направите това, в почвата трябва да се добави доломитово брашно, гасена вар или циментов прах. Важно е да знаете, че ягодите не приемат добре прясна вар: корените им забавят растежа си. Ето защо е необходимо да се подготви земята, като се варира предварително 1-2 години преди засаждане на ягодови храсти.

Торовете в почвата за отглеждане на ягоди също трябва да се внасят предварително:

 • ако планирате да засадите ягоди през пролетта, тогава трябва да оплодите почвата през есента;
 • ако се планира засаждане на реколта през август, торовете се внасят в почвата в началото на летния сезон.

За нормален растеж и плод ягодите се нуждаят от цяла гама органични и минерални вещества. Торът се въвежда по време на прекопаването на почвата. Количеството тор трябва да бъде 5-6 кг / м2... Суперфосфат (50 g), калиев хлорид (15 g) и амониев сулфат (25 g) се поръсват върху изкопаната почва и се покриват с гребло. Дълбочината на копаене за засаждане на ягоди трябва да бъде най-малко 20 cm.

Важно! Можете да замените изброените минерали с универсален сложен тор.

Как да подготвим лехи с ягоди през есента

Има много различни начини за оформяне на ягодови лехи. Така че често се използват обикновени насипни, високи, декоративни хребети и хребети под агрофибър. Всеки тип градинско легло има своите предимства и характеристики. По-долу в статията ще се опитаме да поговорим подробно за това как да подготвим легло за ягоди, използвайки най-известните технологии.

Ниско запълнени хребети

Този метод за оформяне на хребети най-често се използва от консервативни градинари. Той не изисква финансови разходи за закупуване на материал и е лесен за изпълнение сами. За разбиране тази технология може да бъде описана на няколко етапа:

 • Почвата се изкопава с торене.
 • Образуват се хребети, разделящи разкопаната зона с бразди. Ако трябва да се отглеждат ягоди на един ред, тогава ширината на билото може да бъде 20 см, ако на два реда, то най-малко 50 см.
 • Височината на леглата над нивото на браздата трябва да бъде най-малко 20 см. Това ще позволи на буреносната вода да не застоява в почвата.
 • Браздите между хребетите се препоръчват да се правят с ширина 60-80 cm.
 • Ягодите се засаждат на готови лехи по едноредова или двуредова схема. Препоръчителните разстояния и пример за такива кацания могат да се видят на снимката по-долу.

Гребените с ниско запълване винаги трябва да бъдат направени под формата на трапец. Това ще предотврати пръскането на почвата от краищата. Недостатъците на тази схема за образуване на хребети са:

 • контакт на плодовете с почвата, в резултат на което те се замърсяват;
 • ниското разположение на леглата усложнява процеса на обработка на земята;
 • плодове, в контакт с влажна почва, могат да изгният.
Важно! Земеделците изобщо не препоръчват отглеждането на ягоди на повишени хребети, тъй като това предотвратява достъпа на корените до влага и хранителни вещества, намиращи се в дълбините на почвата.

Този метод обаче е единственото правилно решение за райони с високо ниво на подпочвените води.

След като ягодите са засадени на подготвените хребети, отворените участъци от почвата трябва да се мулчират. Това ще ви позволи да запазите влагата в почвата възможно най-дълго след всяко поливане и частично ще предотврати замърсяването и гниенето на плодовете. Като мулч можете да използвате слама или дървени стърготини. Смърчовите клони също са чудесни за мулчиране на ягоди: те изплашват охлювите, предотвратяват поникването на плевели и придават на плодовете специален, богат аромат.

Високо легло

Високите ягодови лехи се отличават с декоративния си ефект и лекотата на поддръжка. Принципът на тяхното създаване е, че леглата не са ограничени от бразди, а от изкуствено създадени огради. Можете да създадете високи хребети, като изпълните следните стъпки:

 1. В земята се изкопава изкоп с ширина от 40 до 80 см и дълбочина 20-40 см. Ширината на изкопа трябва да съответства на ширината на леглото.
 2. По периметъра на изкопа е монтирана рамка от дъски, парчета шисти, тухли или други материали. Височината на рамката може да варира от 30 до 80 см. Колкото по-високо е леглото, толкова по-удобно ще бъде да се грижите за растенията.
 3. В дъното на ягодовото легло се полага дренажен слой. Това може да бъде могила от експандирана глина, клони на дървета, останки от дървен материал. Препоръчителната дебелина на този слой е 15-20 cm.
 4. Върху дренажа се изсипва слой от паднали листа, слама, плевели. В процеса на гниене този слой ще служи като допълнителен източник на органични вещества за хранене на ягодите.
 5. Презрелият тор, торф или компост трябва да бъдат следващият слой високи легла.
 6. След полагане на всички компоненти, рамката на високо ягодово легло се пълни с питателна почва и леко се набива.
 7. Можете да засадите ягоди на високо легло на 2-4 реда. Броят на редовете зависи от ширината на конструкцията.

Важно! Не се препоръчва използването на естествен камък за създаване на рамка за високи легла, тъй като се охлажда бързо през вечерните часове, без да задържа топлината в земята.

Високите легла с ягоди, освен лекота на поддръжка и естетика, имат и редица други значителни предимства:

 • дренажният слой надеждно ще предпази растенията от наводняване, което прави възможно поставянето на такива конструкции за отглеждане на ягоди дори на ниско разположени места;
 • високите легла могат да бъдат отличен вариант в райони със силна разлика във височината;
 • органичните вещества в процеса на гниене произвеждат топлина и допълнително загряват ягодовите корени отвътре;
 • във високи легла снегът се топи бързо, което ви позволява да получите ранна реколта от плодове;
 • високите лехи за ягоди ви позволяват да отглеждате топлолюбива култура в северните райони;
 • пътеките между високите лехи не се нуждаят от плевене. Тревните плевели могат да се косят с тример или свободното пространство да се огради с малки камъни, тротоарни плочи.

Сред недостатъците на тази технология, разбира се, трябва да се подчертаят финансовите разходи за закупуване на материал и сложността на създаването на структура. Можете да видите процеса на създаване на високи гърди и да чуете коментарите на опитен фермер във видеото:

Легла под агрофибър

Тази технология за създаване на ягодови лехи е относителна новост, но поради многото си предимства с течение на времето тя набира все по-голям брой привърженици сред начинаещи и опитни градинари. Технологията се основава на използването на специален заслон - черно агрофибър. Той затопля корените на растенията, предпазва плодовете от контакт с влажна почва и премахва необходимостта от плевене на лехите. Дишащият материал действа като мулч. Позволява безпрепятствено преминаване на влага и въздух.

Подготовката на легло за засаждане на ягоди с помощта на агрофибър се състои от следните стъпки:

 • На парцел, маркирайте мястото на бъдещите хребети.
 • Почвата се изкопава с въвеждането на органични и минерални торове.
 • Те образуват трапецовидни ягодови лехи с ширина от 50 до 80 см. Височината им може да варира от 20 до 50 см. Ръбовете на такива високи хребети ще бъдат покрити с материал, така че почвата да не се пръска, когато вятърът духа или потокът на потоци от дъждовна вода.
 • На върха на хребетите, черното агрофибър е положено като твърд килим, покриващ, включително браздите. Ръбовете на агрофибрите са фиксирани с метални щифтове или скоби. Освен това можете да притиснете материала в браздите с камъни или земни могили.
 • На повърхността на агрофибър се правят маркировки за това как впоследствие се планира да се поставят ягодови храсти в градината.
 • На определените места на влакното се правят разрези, в които се засаждат ягодови храсти.

На пръв поглед подобна технология за създаване на ягодови лехи може да изглежда доста сложна, но след като изгледате видеоклипа и чуете коментарите на фермера, вероятно ще стане ясно, че този метод на отглеждане на ягоди е не само много ефективен, но и доста просто:

Декоративни вертикални легла

При липса на свободни площи в градината много фермери се опитват да отглеждат ягоди във вертикални лехи. Те не само спестяват място, но и внасят „пикантност“ в дизайна на сайта.

Декоративно легло за ягоди може да бъде направено от дъски или от автомобилни гуми, скрап материали. Пример за такава ягодова градина е показан на снимката:

Сложността на създаването на такива легла е само при производството на кутии. Грижата за ягоди с този метод на отглеждане е подобна на тази, която се извършва на конвенционални лехи.

При създаването на декоративни лехи за ягоди широко се използват тръби. Например, чрез изрязване на тръба по цялата дължина и запечатване на краищата й, можете да получите продълговати контейнери за растения, които се пълнят с хранителна почва и се фиксират към дървена стойка. Този метод ви позволява да отглеждате голям брой растения на малко парче земя. Подвижността на конструкцията, ако е необходимо, ви позволява да я преместите. По аналогия с тръбите можете да направите продълговати контейнери от други скрап материали, например дъски.

Вертикални легла може да се направи с помощта на тръби по друг начин. За това:

 • Малки отвори с диаметър 3-5 см се изрязват равномерно по цялата повърхност на тръбата.
 • Друга тръба (парче маркуч) с по-малък диаметър се вкарва вътре в тръбата. На повърхността му също е необходимо да се направят малки дупки, през които влагата ще тече към корените на растенията.
 • Долният край на вътрешната и външната тръби трябва да бъде плътно запечатан.
 • Запълнете вътрешното пространство между тръби с различен диаметър с хранителна почва.
 • В дупките се засаждат ягодови храсти.
 • Поливането на растенията се извършва чрез пълнене на вътрешния маркуч с вода.
 • Необходимите минерални торове се добавят във водата за напояване.

Отличният външен вид на такива декоративни легла може да бъде оценен, като погледнете снимката:

Важно! При отглеждане на ягоди в декоративни лехи трябва да се обърне специално внимание на храненето и поливането, тъй като в този случай естественият източник на хранене и влага в недрата на земята за ягоди е недостъпен.

Важно предимство на тръбните легла е мобилността. Така че, ягодови лехи през есента с пристигането на тежки студове могат да бъдат преместени в по-благоприятни условия, като по този начин се предотвратява замръзването. И ако отглеждате ремонтантни сортове непрекъснато плододаване в такива подвижни лехи, тогава е възможно не само през лятото, но и през зимата да поддържате благоприятни условия за културата и да събирате вкусни и здравословни плодове едновременно.

Заключение

По този начин има много начини за отглеждане на ягоди. В същото време традиционните отворени лехи вече не са за предпочитане за повечето усърдни фермери, тъй като чрез създаването на високи лехи можете да ускорите процеса на узряване на първите плодове, агрофибърът ще улесни грижите за засаждане, а декоративните конструкции ще спестят място на площадката украсете го. Но без значение какъв метод за създаване на леглата избере фермерът, той все пак трябва да спазва основните правила за сеитбообръщение и подготовка на почвата. В края на краищата ще бъде много разочароващо да положите много усилия и усилия за създаване на ягодови лехи и да получите оскъдна реколта, само защото местоположението им не отговаря на изискванията за отглеждане на култури. По принцип всеки нюанс в създаването на лехи по определен начин ще повлияе на интензивността на плододаването и качеството на плодовете, така че трябва да подходите към този въпрос особено внимателно.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство