Описание и характеристики на ремонтантната ягода Malga (Malga)

Малга ягода е италиански сорт, отгледан през 2018 година. Различава се с дългосрочно плододаване, което продължава от края на май до първите есенни слани. Плодовете са големи, сладки, с аромат на ягоди. Добивът, дори при нормални грижи, е повече от един килограм на растение.

История на развъждане

Малга е разновидност от руски произход, отглеждана във Верона (Италия) през 2018 г. Авторът е частен животновъд Франко Зенти. Работата е извършена на базата на земеделската компания Geoplant Vivai Srl. Сортът не е включен в руския регистър на развъдните постижения. Растението е много издръжливо, така че може да се култивира в повечето региони на Русия (на открито, под филмово покритие, както и на балкон или лоджия).

Описание и характеристики на сорта ягода Malga

Храстите на растение със средна височина, умерено разпространяващи се, заемат малко място. Листата са с малки размери, тъмнозелени на цвят, повърхността е кожена, с леки бръчки. Листата на храста са средни - светлината свободно достига до различни части на растението. Малга ягодата произвежда много цветни стъбла, които се издигат доста над зелената част. Появяват се малко мустаци.

Характеристика на плодовете, вкус

Малга ягодите са с големи размери, достигащи 35–45 г. Формата е класическа - конична, червена, ярка, с атрактивен оранжев оттенък. Повърхността е лъскава, блести на слънце. След узряване не потъмнява, запазва първоначалния си вид.

Пулпът е умерено плътен, сочен, без кухини. Вкусът е приятен, с подчертана сладост и деликатна киселинност. Има постоянен аромат на горски ягоди. Малга плодовете са особено вкусни, когато са пресни. Използват се и в препарати - консерви, конфитюри, плодови напитки.

Важно! Плодовете поддържат добре формата си. Следователно те могат да бъдат замразени за зимата, без да губят вкуса си.

Условия за узряване, добив и качество на съхранение

Малга ягода принадлежи към ремонтантните сортове. Плододава непрекъснато от края на май до първата слана, което е абсолютно предимство пред много други сортове. Първите плодове достигат пълна зрялост в рамките на две седмици след цъфтежа. Ягодовата Малга има висок добив. Дори при стандартни селскостопански техники от всеки храст могат да бъдат отстранени поне 1 кг плодове.

Малга ягодите са високодоходни сортове.

Плодовете са плътни, така че поддържат добре формата си. Те могат да лежат в хладилника няколко дни, без да губят вкус и твърдост. Те понасят добре транспорта на дълги разстояния.

Региони за отглеждане, устойчивост на замръзване

Въпреки факта, че ягодата Malga е отгледана в Италия, тя е подходяща за отглеждане в повечето региони на Русия, включително Северозапад, Урал, Сибир и Далечния изток. В студените райони е по-добре да се култивира под филмово покритие или в оранжерия. Сортът е устойчив на замръзване, но храстите трябва да бъдат покрити през зимата. Отбелязва се добра устойчивост на продължителни дъждове - корените и стъблата не гният, плододаването е нормално.

Устойчивост на болести и вредители

В описанието на сорта ягода Malga е посочено, че храстите се отличават с добра устойчивост на вредители и болести (вертикално увяхване, сиво гниене).Но не си струва да се изключи напълно поражението на болестите. Възможна е и инвазия на вредители - дългоноси, листни въшки, листни бръмбари и други.

За профилактика през април (преди образуването на пъпки) се препоръчва да се извърши еднократна обработка на ягоди Малга с някакъв фунгицид:

 • Течност от Бордо;
 • Хорус;
 • Фитоспорин;
 • Телдур;
 • Signum.

Народните лекарства могат ефективно да се справят с насекоми, например, инфузия на лукови кори, скилидки чесън, горчица на прах, отвара от картофени върхове. За профилактика на пътеките поръсете с дървесна пепел, която в същото време служи като източник на минерали.

Но в по-късните етапи тези мерки са неефективни. Трябва да използвате химически инсектициди, например:

 • Инта-Вир;
 • "Съвпада";
 • Aktara;
 • "Децис";
 • "Confidor" и други.

Храстите с ягоди от малга се обработват при облачно време или късно вечерта, за предпочитане при липса на вятър и дъжд.

Съвет! На етапа на бране на ягодоплодни ягоди е по-добре да се преработят ягодите на Малга с биологични препарати: "Vertimek", "Iskra-bio", "Fitoverm", "Spino-Sad". След пръскането можете да започнете събирането на реколтата за 1-3 дни (в зависимост от изискванията на инструкциите).

Предимства и недостатъци на сорта

Малга ягода дава плодове през целия сезон и дава не само красиви, но и вкусни плодове. Този сорт вече е започнал да се разпространява в Русия и други страни, тъй като има някои предимства.

Малга ягодите дават вкусни плодове за представяне

Професионалисти:

 • плододаване през цялото лято и началото на есента;
 • вкусът е приятен, ароматът е изразен;
 • висока производителност;
 • плодовете не се пекат на слънце;
 • устойчивост на преовлажняване;
 • устойчивост на замръзване;
 • имунитет към основни заболявания;
 • мустаците са малко, те не оказват влияние върху добива.

Минуси:

 • ако лятото е облачно, дъждовно, тогава във вкуса се забелязва киселина;
 • имунитетът към антракноза е слаб;
 • взискателност към храненето;
 • независимото разпространение на културата е неефективно.

Методи за размножаване

Малга ягодите могат да се разреждат с мустаци и разделяне на храста. Първият метод е неудобен, тъй като се образуват малко издънки. Но на 1-2 храста можете да премахнете значителна част от дръжките, тогава ще има повече мустаци. Те се берат внимателно преди плододаване. Храстите се трансплантират в плодородна, рохкава почва, до майчиното растение. Поливайте го периодично, като се уверите, че почвата не изсъхва. За зимата мулчирайте с листа, сено, дървени стърготини.

Препоръчително е да се разделят възрастни тригодишни храсти, тъй като добивът на ягоди Малга, както и другите сортове, намалява с възрастта. Можете да започнете процедурата през май или септември. За да направите това, изкопайте няколко храста, поставете ги в контейнер с топла вода и разделете корените. Ако е необходимо, подрязвайте заплетени издънки с нож. Засадени в плодородна почва, напоени. В случай на есенно размножаване за зимата те внимателно се мулчират. Тази процедура се препоръчва да се повтаря на всеки 3 години.

Засаждане и напускане

Малга ягодите трябва да се купуват от доверени доставчици. Засаждането на разсад в саксии (покрити корени) може да се планира от края на пролетта до началото на есента. При размножаване с мустаци е по-добре да ги засадите през юли.

Мястото за отглеждане на ягоди Малга трябва да е добре осветено, без сянка. Низините, където се натрупва влага, са изключени. Леглата са ориентирани от север на юг за по-равномерно осветяване. Почвата трябва да е слабо кисела (рН 5,5 до 6,0), рохкава и плодородна (глинеста почва). Ако почвата е изчерпана, в нея се внася хумус месец преди засаждането. Ще ви трябват 5 кг на 1 м2. Ако земята е глинеста, тогава дървени стърготини или пясък трябва да бъдат запечатани (500 g на 1 m2). За подкисляване можете да добавите 200 g дървесна пепел към същата област.

Храстите с ягоди от малга могат да се засаждат на минимални интервали

Когато поставяте, спазвайте разстоянието:

 • 20 см - между отворите;
 • 60 см - междуредие.

Храстите с ягоди от малга не е необходимо да се погребват, а напротив, кореновата шийка се напоява малко, така че точката на растеж да е над повърхността. През първите 15 дни се изисква ежедневно поливане.В този случай почвата ще бъде уплътнена и гърлото може да отиде под земята.

За да отглеждате красиви и здрави ягоди Malga, както е показано на снимката и в описанието на сорта, градинарите в своите отзиви препоръчват да се спазват следните правила:

 1. Поливане с топла вода 2 пъти седмично, при суша - три пъти.
 2. По време на цъфтежа се използва капково напояване вместо традиционно овлажняване. Можете да излеете вода внимателно, без да попадате върху цветята.
 3. Торене на ягоди Малга редовно: в средата на май, урея (15 g на 10 l на 1 m2) и лопен (разреден 10 пъти) или изпражнения (20 пъти). По време на образуването на дръжки, подхранването с лопен се повтаря и в края на август се въвежда суперфосфат (30 g на 10 l на 1 m2) и калиев сулфат (20 g на 10 l на 1 m2). Може да се добави дървесна пепел (100 g на 1 m2). Азотът по това време е категорично изключен.
 4. След обилни дъждове почвата трябва да се мулчира. В същото време се извършва плевене.
 5. Засаждане на ягоди Малга, препоръчително е да мулчирате органични вещества (торф, игли, листа, дървени стърготини). Мулчът се сменя всеки месец. Вместо това можете да използвате добре доказания метод за отглеждане върху черен лист от агрофибър.

Подготовка за зимата

Във всички региони, в които са засадени ягоди, Malga трябва да се мулчира, тъй като поради температурни промени корените могат да заледяват. Поради това растението няма да се възстанови следващата пролет. В началото на октомври премахнете всички изсушени листа. Храстите са покрити с агрофибър или поръсени с голям (10 см) слой слама или дървени стърготини.

Съвет! В началото на пролетта материалът за мулчиране се отстранява.

Стърготините ще имат време да прегреят, но не трябва да ги изхвърляте. Материалът се поставя в купчина компост, за да се получи органичен тор.

Сортът е подходящ за консумация в прясно и консервирано състояние

Заключение

Малга ягодите са подходящи за отглеждане в частни и частни ферми. Това е нов сорт, който едва наскоро започна да прониква в Русия и други страни. Атрактивен за стабилно, дългосрочно плододаване, добър имунитет и устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия. Това прави възможно отглеждането на ягоди от малга дори в Урал, Сибир и Далечния изток.

Отзиви на градинарите за ягодите Malga

Ирина Петровна, 62 г., Толиати
Малга засади ягоди миналата година за експеримент. Взех 5 храста. Те не са евтини, но реколтата дава почти килограм от всяка. Общото тегло на реколтата е 4,8 кг. Този сезон вече размножаваме с антени, вече не се занимавам с покупката. Плодовете са вкусни, вече са оценени със съпруга ми и внуците ми. Не се стигна до сладко - децата ядоха реколтата прясна.
Марина Николаевна, 45 години, Набережни Чулни
Малга ягода е подходящ сорт за любителите на есенните плодове. Обикновено плододаването приключва през август, когато е трудно да се купят ягоди дори на пазара. Но всъщност сваляме реколтата от Малга до есента. Вероятно в Кубан ще има плодове дори до октомври. Сортът не е особено капризен. Грижите са стандартни, както при нашите ягоди.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство