Направи си сам тухлени легла

Оградите придават на леглата не само естетика. Страните предотвратяват пълзенето и излугването на почвата и ако дъното на градината е подсилено със стоманена мрежа, насажденията ще бъдат 100% защитени от бенки и други вредители. За самостоятелно производство на огради се използва всеки наличен материал. По желание в магазина могат да се купят готови кутии. Най-често летните жители предпочитат домашни огради. Тухлените легла се считат за най-надеждни, особено ако са високи. Върху основата е издигната здрава конструкция, а ниските тухлени огради просто са разположени по контура на градината.

Опции за дизайн на тухлено легло

Тухлата е тежък строителен материал и няма да работи за изграждането на преносима ограда от нея. Въпреки че това твърдение не е напълно вярно. Всичко зависи от предназначението на градината и растенията, отглеждани в нея. Да предположим, че искате да оградите цветна леха с ниско растящи цветя или тревна трева в двора. За такова легло е достатъчно само да копаете тухли вертикално. За да постигнете естетика, по-добре е да инсталирате всяка тухла под ъгъл. Крайният резултат е хубав трион с назъбени парапети.

Можете да направите добър кант на ниско легло, като полагате тухлите на 2-3 реда. За да направите това, ще трябва да изкопаете плитка траншея, да излеете пясъчна възглавница и да сгънете тухлените стени сухи без хоросан.

Внимание! Нежелателно е да се изгражда тухлена ограда без циментова замазка над три реда. Налягането на почвата на високото легло ще разруши сухите сгънати стени.

Предимството на оградите за легло от вкопани или сухи тухли се състои в подвижността на конструкцията. Разбира се, тухлена стена не може да бъде преместена като поцинкована кутия, но можете да я разглобите, ако е необходимо. След като сервирате един сезон, тухлите могат лесно да бъдат извадени от земята, а на следващата година градинското легло може да се счупи на друго място.

Съвсем различна конструкция е високо легло направени от тухли. Ще бъде по-трудно да го сгънете със собствените си ръце, но изпълнимо. Такава ограда е пълноценна тухлена стена, построена върху бетонен хоросан. Обикновено височината на стените е ограничена до 1 м и такава конструкция не може просто да бъде поставена на земята с пясъчна постелка. При промяна на температурата през зимата и пролетта почвата има тенденция да се издига. За всяка област степента на движение на земята е различна, но все пак този природен феномен е неизбежен. За да се предотврати пукването на тухлената зидария, оградата на високото легло е направена върху лентов фундамент.

Можете да поставите стените на високо легло от всякакви парчета тухла, най-важното е да ги запечатате добре с хоросан. Обикновено такива капиталови структури се изграждат във вътрешния двор, за да украсят пейзажа. Като алтернатива е по-добре веднага да използвате декоративни тухли. Ако стените са облицовани с парчета, те са облицовани с декоративен камък.

Внимание! Тухлено легло върху лентов фундамент е капиталова структура. В бъдеще няма да работи за промяна на формата на оградата или за преместването й на друго място.

Издигане на тухлено легло върху основата

Леглата от тухли са най-лесни за изграждане в традиционна правоъгълна форма. Преди да изберете място, трябва да изчислите всичко, защото капиталовата структура ще стои в двора в продължение на много години.

И така, след като взеха решение за формата и размера на леглата, те започват да запълват лентовата основа:

 • На мястото се забиват колове в ъглите на бъдещата ограда.Между тях е изтеглен строителен шнур, който определя контура на лентовата основа.
 • Стената на градинското легло е поставена в половин тухла, така че широчината на основата от 200 мм е достатъчна. Дълбочината на бетонната основа в земята е най-малко 300 мм. Резултатът трябва да бъде плитка фундаментна лента.
 • Изкопан е изкоп по контура, посочен от шнура. Размерите му ще бъдат по-големи от размерите на бетонната лента. Необходимо е да се вземе предвид дебелината на пясъчното легло. На стабилни почви ширината на изкопа може да бъде оставена да съответства на дебелината на лентата. Ако почвата се надига на мястото, изкопът се изкопава по-широко, за да се подреди около лентата за изхвърляне.
 • Дъното на изкопания изкоп се изравнява, след което се изсипва слой пясък с дебелина 150 мм. Пясъчната възглавница се изравнява, излива се обилно с вода и се уплътнява.
 • Следващият етап се състои от инсталиране на кофража. Ако изкопът е изкопан широко, като се вземе предвид изхвърлянето, тогава кофражът се монтира отдолу. Дъските за основата без запълване се монтират само по краищата на тесен изкоп. Височината на кофража се прави, като се вземе предвид, че бетонната лента ще се издигне на около 100 mm над нивото на земята. Във втория случай, в тесен изкоп, кофражът ще се играе от земната стена.
 • Дъното на изкопа и страничните стени са покрити с един слой покривен материал. Хидроизолацията ще предотврати поглъщането на циментовото мляко в почвата, когато се излива бетонът. В долната част на изкопа на върха на покривния материал са разположени 2-3 армировъчни пръта. В ъглите и в ставите той е обвързан с тел. За да се повдигне подсилващата рамка, под пръчките се поставят половинки тухли.
 • Основата е по-здрава монолитна, поради което се бетонира без прекъсване. За здравина към циментовия разтвор се добавя натрошен камък.

Полагането на тухлена стена на високо легло започва след пълното втвърдяване на основата. Това обикновено отнема около две седмици. Тухла започва с форсиране на ъглите, след което постепенно се придвижва от тях по стената. Ако довършването на тухлената стена не е предвидено, докато разтворът замръзне, се извършва фугиране.

Съвет! За да бъдат тухлените редове равномерни, строителният шнур се изтегля по време на полагането.

В края на тухлената зидария на цялата ограда на конструкцията се дава най-малко две седмици за втвърдяване. През това време можете да направите запълване на основата, ако първоначално е било планирано. За засипване използвайте пясък, малки камъни или всякакви строителни отпадъци, които позволяват на водата да преминава през кладенеца. Всеки избран материал се използва за запълване на кухините между стените на изкопа и бетонната основа.

Укрепване на тухлена зидария

Когато издигате ограда на градинско легло върху основата със собствените си ръце, тухлената зидария може да бъде подсилена. Това важи особено за силно надигащи се почви, където има възможност за деформация дори на лентовата основа. За армиране на тухлена зидария се използва 6 мм тел или стоманена мрежа. Те са вградени в циментова замазка по целия периметър на оградата, докато дебелината на шева между двата реда тухли се увеличава.

Изработване на тухлено легло без фундамент и циментов разтвор със защита от бенка

Няма смисъл да се разглежда процесът на подреждане на ограда, направена от вертикално изкопани тухли, поради простотата на дизайна. Сега ще обмислим по-добре да направим тухлено легло без основа и хоросан, на дъното на което е положена защитна мрежа от бенка.

И така, след като са решили размера и местоположението на градината, те започват да я изграждат:

 • Познавайки размерите на оградата и размерите на тухлата, те изчисляват разхода на строителен материал. Съдът се отстранява по контура на бъдещото легло с лопата, в противен случай покълващата трева ще запуши обработваните насаждения.
 • С помощта на колове и строителен шнур те маркират размерите на тухлено легло. На този етап мястото е добре изравнено, особено на мястото, където се полагат тухлите.
 • Когато контурите на леглата са маркирани, придържайки се към шнура, поставете първия ред тухлена ограда. Не трябва да се придържате към идеалната равномерна зидария.Все пак след дъжда на места ще провисне, но поне приблизително точно тухлата трябва да бъде изложена.
  Когато е разположен целият първи ред, още веднъж проверете равномерността на оградата по диагоналите, вижте дали има изпъкнали тухли и други дефекти. След това тухлите се отстраняват отстрани, а защитата от бенката се поставя на дъното на градинското легло. Първо, метална мрежа от поцинкована тел се търкаля по земята. Отгоре е покрит с геотекстил или черно агрофибър. Всички ръбове на мрежата и материала трябва да минават под тухлената зидария. В края на подреждането на дъното на леглото тухлите от първия ред се поставят на тяхно място, притискайки мрежата с покриващия материал.
 • Ако е необходимо, направете по-висока ограда, поставете още един или два реда тухли. Когато се използват кухи блокове, клетките се изтласкват с пръст.

Класическо правоъгълно тухлено легло е готово, можете да напълните плодородна почва вътре. Ако желаете, използвайки подобен метод, можете да направите къдрава градина със собствените си ръце, както е на тази снимка. Имайте предвид, че и в двата случая стените са изложени сухи, без хоросан и основа.

Видеото показва облицованите стени на тухлени легла:

Ние разгледахме конструкцията само на класически правоъгълни тухлени легла. След като прояви въображение, от този материал могат да бъдат изградени доста интересни структури.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство