Градински легла от метал с полимерно покритие

Летни жители, които имат на сайта си високи легла, отдавна са оценили достойнството им. Оградата на земния насип най-често е оборудвана независимо от скрап. Недостатъкът на самостоятелно изработените дъски е кратък експлоатационен живот, неестетичен външен вид, липса на подвижност. Друго нещо е, ако инсталирате поцинковани легла в страната за засаждане на зеленчуци и цветя. Сгъваемите конструкции могат лесно да бъдат прехвърлени на всяко място и такива дъски ще издържат около 20 години, без да губят естетическия си вид.

Плюсове и минуси на използването на оцинковани метални огради

Случва се така, че строителните материали все повече се използват за оборудване на летни вили, по-специално зеленчукови градини. Първоначално земните насипи са били оградени с шисти, тухли, шлакоблокове или дъски. Сега дойде ред на професионалния лист. Факт е, че металните легла в магазина са направени от същия материал като велпапето.

Нека да разберем по-изгодната фабрична поцинкована ограда от домашно изработени дъски:

 • металът е материал, който не е подходящ за живота на гъбички и други градински вредители, което е особено важно за оранжерията;
 • всички складови легла от поцинкована метална конструкция са сгъваема конструкция, която може бързо да се сглоби или разглоби при преместване на друго място;
 • ако е необходимо, поцинкованата ограда може да се направи по-дълга или страните да се увеличат по височина;
 • малката маса на страните ви позволява самостоятелно да сглобявате и носите кутията без помощ;
 • много легла за магазини, изработени от поцинкована стомана, са направени така, че да могат да бъдат сгънати в оригинална ограда с форма на многоъгълник;
 • поцинкована с полимерно покритие има всички нюанси на цвят велпапе, което ви позволява да украсите лятната вила по ваш вкус;
 • обикновените легла, изработени от поцинкован метал, ще продължат до 20 години и ако отгоре се нанесе полимерно покритие, експлоатационният живот ще се увеличи до 30 години;
 • удобно е да се прикрепят дъги под оранжерията и тръбата за капково напояване към поцинкованата ограда.
Внимание! Всички ръбове на металната страна на оградата на магазина имат специална рамка, която не позволява на човек да се нарани, докато работи.

Всичко обаче не може да бъде перфектно и металните огради също имат редица недостатъци. Първата е високата цена на крайния продукт. Вторият недостатък е високата топлопроводимост на метала. Въпреки че този недостатък трябва да бъде решен. Металът бързо се затопля на слънце, което кара кореновата система на растенията да страда. Кореновите култури, растящи в близост до страната, обикновено изчезват. Този проблем е по-характерен за южните райони, където металните легла не са най-добрият вид ограда. За студените зони бързото нагряване на металните страни може да се счита за плюс. В началото на пролетта почвата в кутията ще се затопли по-бързо и ако допълнително опънете оранжерия над градинското легло, можете да отглеждате ранни зеленчуци.

Съвет! Така че почвата вътре в поцинкованото легло не се прегрява през горещото лято, е необходимо да се оборудва капково напояване.

Разнообразие от модели на поцинковани огради

Така, градински огради направени от същия материал като велпапето. Оттук нататък продуктите са разделени на следните видове:

 • Конвенционалните легла със сребърен цвят са изработени от ламарина. Като защитно покритие се нанася само цинков слой.
 • Леглата с полимерно покритие, произведени в различни цветове, имат допълнителна защита. Страните на продукта са направени от ламарина. Като защита първият слой цинк се нанася върху метала, а вторият слой е полимер.
 • Железни огради за легла, обработени с полиуретаново покритие, се правят подобно на продукта с полимерно пръскане. Дъските се произвеждат в различни цветове от една и съща поцинкована ламарина, но вместо полимер се полага слой от полиуретан.

Поцинкованото покритие служи като основна защита срещу корозия на метала. Срокът на експлоатация на оградата на градинското легло се увеличава няколко пъти. Въпреки това самият цинк може да бъде изложен на риск, ако например попадне в кисела среда. Допълнителна защита се осигурява от полимерен слой с дебелина най-малко 25 микрона, нанесен върху цинка. Животът на полимерно легло в сравнение с поцинкована стока се увеличава с още 2-3 пъти. Полимерът не реагира с никакъв вид тор, почва и вода.

Във видеото можете да видите поцинкованите легла:

Оградите за насипи са изработени от поцинкована стомана с полимерно покритие с различни размери. Най-голямо е търсенето на кутии с ширина 50 и 36 cm. граница на цветно легло Правя го така, че да може да му се даде всякаква дължина чрез добавяне или изваждане на секции. Поцинкованите легла са много удобни за използване, с възможност за изграждане на стените. Прави това по подобен начин, като добавя секции само с височина.

Що се отнася до леглата с полимерно покритие, технологията на производство на самата метална ламарина е много по-сложна. Оттук и високата цена, но и по-дълъг експлоатационен живот.

Материалът, използван при производството на плоскости с полимерно покритие, има следните характеристики:

 • за основа се взема листова стомана;
 • от двете страни листът е покрит с цинк;
 • вторият е пасивиращият слой;
 • третото покритие е грунд;
 • задната част на листа е покрита със слой боя;
 • предната страна на листа е покрита с цветен полимер.

Най-надеждното е полиуретановото покритие. Горният цветен слой на оградата е устойчив на UV лъчи, корозия и слабо механично напрежение. Много е трудно да поставите драскотина на такава дъска. Срокът на експлоатация на оградата с полиуретаново покритие достига 50 години, но високата цена не прави продукта популярен сред летните жители.

Цената на металните огради

Цената за легла от поцинкована стомана се формира, като се вземат предвид много фактори. Първо се взема предвид защитният слой. Най-евтините ще бъдат поцинковани метални кутии, а най-скъпите с полиуретанов слой. Оградите с полимерно покритие са в златната среда по отношение на разходите. На второ място, цената се формира от размерите на кутията и броя на сгъваемите елементи.

Стандартна правоъгълна метална кутия се състои от два крайни и странични рафта. Те са свързани помежду си с помощта на крепежни елементи. Оградата се продава като комплект, а цената се определя за целия продукт като цяло.

Големите поцинковани легла имат свойството да огъват страничните стени чрез натиск почва... Това се избягва от стоманените скоби, включени в опаковката на такива продукти. Има модели на огради, които позволяват изграждането на стените. Такива продукти се продават стандартно, а допълнителни дъски могат да бъдат закупени отделно.

Сглобяване на фабричната ограда

Толкова е лесно да сглобите сглобяеми метални легла с полимерно покритие, че дори не е нужно да разглеждате приложените инструкции. Ако сглобяването се извършва за първи път, по-добре е да видите чертежа. Най-лесният начин е да сглобите градинско легло, направено по френската система. Тук най-простите резета действат като крепежни елементи, с помощта на които всички елементи са свързани. Поради модернизираните резета цената на цялата ограда се увеличава.

По-трудно е да се събере ограда, чиито страни са закрепени с болтова връзка или самонарезни винтове. Такива легла се произвеждат в правоъгълни и многоъгълни форми. По отношение на бързото сглобяване и разглобяване кутиите са нерентабилни, но цената на продуктите е много по-ниска от еквивалента във френската система.

Стандартно поцинковано легло може да бъде сглобено за 30 минути. Достатъчно е да свържете четири страни в правоъгълна ограда.

Съвет! Ако поцинкованата кутия е предназначена за оранжерия, е необходимо по време на сглобяването да се погрижите за крепежните елементи за дъгите.

Видеото показва метални кутии с полимерно покритие:

Направи си сам поцинковано легло

Ако желаете, можете сами да направите метално легло. За страните ще ви трябва поцинкована ламарина или велпапе. Основният въпрос е изработката на рамката. Ще ви трябват четири ъглови стълба и осем напречни греди. Рамката е заварена от метален ъгъл или сглобена от дървен бар. Фрагментите се изрязват от поцинкована ламарина или велпапе до размера на страните и се фиксират със самонарезни винтове към рамката.

Когато правите домашно градинско легло, е важно да предпазите краищата на оградата от пробиви. На метална рамка острият ръб на поцинкованата ламарина ще се скрие под хоризонталния рафт на ъгъла. На дървена рамка мястото на фиксиране на острия ръб на поцинкованата стомана е скрито под корпуса.

Отзиви на летни жители за метални легла

Често потребителските отзиви във форума помагат да се определи покупката. Нека да разберем какво казват хората за металните легла.

Сергей, 39-годишен, Брянск
Преди четири години купих три полимерни огради и една поцинкована за моята дача. За целия период на употреба страните с полимерен слой останаха в идеално състояние. При обикновено поцинковане видях появата на малки петна от ръжда. Мисля, че вероятно съм пропилял пари.
Елизавета Алексеевна, 57 години, Ижевск
Преди три години съпругът ми купи две легла с полимерно покритие. Страните са сглобени с резета, което е много удобно. Демонтираме ги всяка година за зимата и ги съхраняваме в плевнята. Много добри легла, харесвам ги. През цялото време не се е появила нито една драскотина или ръждива петънце.
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство