Как да направите дървени легла със собствените си ръце

Използването на повдигнати легла е важно за летни вили с чести наводнения и лоша почва. Въпреки това, дори при липса на тези причини, ограден от страни земен насип може да увеличи производителността, както и да опрости грижите за растенията. Оградите се правят от всякакви подръчни материалина разположение във фермата. Поради екологичността, най-добре е да направите дървени легла със собствените си ръце, което сега ще направим.

Плюсове и минуси на повдигнати легла с дървени страни

След като направи повдигнати легла от дъски в двора или в която и да е част от градината, зеленчукопроизводителят получава следните предимства:

 • Дървените огради правят леглата в градината лесни за поддръжка. Облекчаване на плевенето, поливането, прибирането на реколтата.
 • На парцели, неподходящи за земеделие, се правят оградени насипи от дъски с закупена плодородна почва. Можете също така сами да приготвите хранителната почва. Технологията ви позволява да получавате добри добиви дори там, където растителността по принцип не може да расте, например върху камък.
 • Благодарение на оградата, направена от насипни дъски грундиране не пълзи. По-лесно е да прикрепите дъги отстрани, за да издърпате оранжерията, отколкото да ги инсталирате директно в земята.
 • Дъските са евтин материал, който е лесен за обработка. Дървесината не се нагрява много от слънцето, което спасява кореновата система на растенията от изгаряния.
 • Дървените огради са екологични. Зеленчукопроизводителят не трябва да се притеснява от замърсяване на почвата с вредни вещества, какъвто е случаят с азбестоциментовия шисти.

В допълнение към предимствата на високите легла от дъски, има и естетическа страна на използването на тази технология. Градинското градинарство придобива добре поддържан вид. Всяка култура расте в собствено легло без плевели. Пътеките с твърда повърхност са разположени около оградите на дъската, което осигурява лесен достъп до поддръжка дори след дъжд. Около леглата никога няма да има мръсотия.

Ако се докоснем до недостатъците на технологията, тогава може да се разграничи само кратък живот на дървените плоскости. Дъските са податливи на бързо гниене в земята и нищо не може да се направи. Дървените дъски ще издържат най-добре 5 години. Градинарите, опитвайки се да увеличат живота на оградата, обработват дъските с боя или антисептични импрегнации.

Внимание! Някои формулировки могат да удвоят живота на дървото, но много химикали могат да навредят на растенията, растящи в градинското легло.

Избираме дъски за кутията

Направете дървени легла възможно е от всякакви заготовки, налични във фермата. Използват се бар, облицовка, плоча и кръгъл дървен материал. Но когато въпросът е за закупуване на материал, е важно да се обърне внимание от какви дървесни видове са изработени дъските:

 • Ограда от дъб или ясен ще продължи дълго време. Разходите, разбира се, за такъв материал ще ударят градинаря силно по джоба.
 • Борът е изгоден по отношение на обработката и евтиността. По отношение на експлоатационния живот боровите дъски гният много бързо в земята. Можете да удължите живота на такава ограда за няколко години с помощта на импрегниране.
 • Ако имате късмета да закупите дъски от лиственица или кедър, това ще бъде най-добрият материал за строителни дъски. Дървесината от лиственица е толкова наситена със смола, че ще лежи в земята дълги години без допълнителна обработка. Кедровите дъски са по-малко смолисти, но те ще издържат също толкова дълго, плюс цената им е ниска.
 • Акациевите дъски се държат добре в земята.Дървесината обаче има много твърда структура. Ще ви е необходим мощен електроинструмент за боравене с дъските.

Струва си да се отбележи, че не трябва да спестявате от качеството на дъските. Лошото дърво бързо ще изгние и след 2-3 години страните на леглата ще бъдат покрити с дупки, от които почвата ще бъде измита от дъжд.

Изчисляваме размера на оградата от дъски

Снимката показва, че дъските са направени от правоъгълни огради. Дървото е негъвкав материал за изработване на извити форми. Единственото нещо, което е необходимо, е правилно да се изчислят размерите на дървената кутия. От това зависи удобството на грижата за градината.

При производството на кутията те се придържат към следните размери:

 • Един от важните параметри на леглото е височината. Има погрешно мнение на градинарите, които мислят според принципа, колкото по-високо, толкова по-добре. Високите страни до 70 см са от значение само за технологията "топло легло", където пълнителят се полага на няколко слоя. За прости повдигнати легла е достатъчна странична височина от 15–20 cm над нивото на земята. Неизгодно е да се правят високи дъски поради ненужната консумация на дъски. Освен това през зимата почвата вътре в оградата ще замръзне, което е придружено от нейното разширяване. От това високите страни ще се подуят или ще се наклонят и ще придобият грозна извита форма.
 • Удобството на работа зависи от ширината на дървената кутия. Опитните зеленчукопроизводители оборудват ширината на всяка градина, равна на половината от височината им. Обикновено този параметър се поддържа в рамките на 90–120 см. Когато обработва леглата, човек трябва да достигне средата от всяка страна на страничната дъска.

Дължината е единственият параметър, който не е ограничен. Всичко зависи от местоположението на градината. Въпреки че кутията е твърде дълга, твърдостта на страничните стени е отслабена. Дъските ще се огъват навън с течение на времето. Оптимално е да се спре на дължина от 4 до 6 m.

Съвет! При определяне на размерите на кутиите е важно да се изчисли, че те се вписват в избраната зона, като се вземе предвид 40-сантиметровата пътека за грижа за растенията.

Как да предпазим дървото от гниене

Дъските дори от най-добрите дървесни видове изискват защита от влага. Това ще определи колко дълго ще продължи структурата. Защитата на дървесината обаче не трябва да се предприема в ущърб на замърсяването на почвата. Най-евтиният и най-достъпен начин за защита на дъските от гниене е обработката им с дебел варов разтвор. Най-добрият резултат се показва от безвредни импрегнации, например лекарството "Senezh".

Сериозна защита се осигурява от лак за дърво или боя на маслена основа. Нетоксичното покритие е безвредно за растенията и почвата. Единственото предупреждение е, че когато боядисвате дъските, не трябва да докосвате краищата им. Дървесината ще диша в тези зони, премахвайки влагата от себе си. Ако краищата на дъските са боядисани, те ще изгният по-бързо от боядисаните.

Колко кутии трябва да се направят

Броят на леглата зависи от площта на лятната вила, броя на отглежданите култури и личните предпочитания. Ако пространството позволява обаче, препоръчително е да се направи една резервна кутия за компост. Цялото лято оградата ще бъде празна. Почвата не се изсипва вътре, но всички органични отпадъци се изхвърлят. Едва след като кутията е напълно напълнена с органични вещества, отгоре се изсипва слой земя и се засява зелено торене. Най-често се предпочита горчицата, но грахът може да се сее.

След презимуване резервното легло ще се превърне в идеална зона с питателна почва за засаждане на краставици или домати. Необходимо е само предварително да се разрохка почвата преди засаждане на култури. Ново резервно легло е направено от съседна кутия, където миналата година растат градински култури. Използването на тази технология ви позволява да се отървете от отделното подреждане на купчината компост.

Процедурата за направа на легла от дъски

И така, бавно стигнахме до момента, в който трябва да обмислим как да направим легла от дъски в лятната ни вила.

Нека се захващаме за работа:

 • В зоната, отредена за градинското легло, копната се отстранява според размера на бъдещата кутия. Първият ред дъски се поставя от едната страна в ямата по периметъра.За да може дизайнът да има естетичен вид, обработваните детайли се поставят на ниво. Можете да го изравните, като поставите парчета дърво или камък под дъските.
 • С рулетка или строителен шнур измерете диагоналите на кутията между противоположните ъгли. Те постигат същото разстояние, след което започват да свързват дъските в ъглите на кутията. Те са усукани с самонарезни винтове. Освен това може да бъде подсилен с горни метални ъгли.
 • След производството на първия ред на кутията, вторият ред се удължава. В ъглите детайлите се свързват по същия начин с самонарезни винтове, след което и двата реда се зашиват заедно с метални ленти или дървени летви. Тази процедура продължава, докато се получи необходимата дълбочина.
 • Когато дървената ограда е напълно готова, дъното на ямата е покрито с геотекстилен плат. Платът предотвратява проникването на плевели и инфекции от земята в градинското легло.
 • Платното се закрепва с телбод отстрани и продължава към дренажния насип. Всеки малък камък ще свърши работа. Плодородна почва се изсипва върху дренажа на 3 см под горния ръб на кутията. Сега можете да засадите растенията и да поръсите почвата с мулч отгоре.

Остава да се организират пътеки около установените легла. Можете да оставите тревна трева или да направите твърда повърхност, като тротоарни плочи.

Във видеото можете да видите производството на универсално легло:

Разгледахме как да направим легло от дъски със собствените си ръце, както и всички нюанси на подготвителната работа. Надяваме се нашите съвети да помогнат на летните жители да организират своя сайт.

Коментари (1)
 1. това е добре, но по-добре и по-трайно от плоско билото с шисти с височина 50 сантиметра

  23.06.2017 в 08:06
  Владимир
  1. Шисти, каучук, много от синтетичните вещества са вредни поради изпарението им.

   24.06.2018 в 05:06
   Валери
 2. Много интересна и информативна статия. Авторът, кажете ми: какви са параметрите на дъските на 5-та фигура по-горе за легло на два реда, за да се образува една такава кутия?

  24.05.2017 в 07:05
  Антон
  1. Здравейте! Препоръчително е да се вземат дъски с напречно сечение най-малко 25x150 mm.

   10.06.2017 в 06:06
   Алена Бертрам
Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство