Как да направите френски градински легла със собствените си ръце

Има много начини да подредите легла на вашия сайт. Някои собственици просто изкопават почвата, образувайки малък насип, докато други изграждат огради от скрап. Ако искате да добавите обрат, оборудвайте така наречените френски легла, превръщайки скучна зеленчукова градина в истинско произведение на изкуството.

Каква е особеността на френските легла

Френският стил на декориране на частен сюжет ни връща към управлението на Луи XIV. Ако погледнете снимката, тогава такава градина символизира, на първо място, чистотата на обекта с хармонично разположени красиви цветни лехи. Основната отличителна черта на френските легла е симетрията в дизайна и наличието на геометрични фигури. Най-простият пример е разделянето на правоъгълна зеленчукова градина на четири равни квадрата, а в центъра е инсталирана градинска скулптура.

Съвет! Слънчевият часовник е чудесен като градинска скулптура за украса на градината.

Зеленчукова градина с френски лехи се различава по декоративност. Всеки сегмент на цветното легло е отделен от красива ограда. Тротоарните плочи се полагат между леглата или насипно състояние писта от цветен камък. Като насаждения може да има не само зеленчуцино също така и декоративни растения, цветя и дори дървета.

Регистрация

Преди да започнете да разбивате леглата, трябва да решите каква е тяхната форма. За основа се взема една от геометричните фигури. Това може да бъде кръг, правоъгълник, равни квадратчета, които образуват шахматна дъска и т.н.

Когато декорирате градина, трябва да вземете предвид, че:

  • Цветните лехи могат да бъдат направени на същото ниво като общата градина. Те ще се открояват само с декоративния си дизайн.
  • Разрешено е да се издигат леглата над нивото на земята до 20-30 см. В такива случаи оградите обикновено се монтират от тухли или павета. Можете да използвате други материали, най-важното е, че цветната леха е красива.
Съвет! Повдигнатите лехи, освен естетически вид, улесняват грижите за растенията. По време на дъжда, благодарение на оградата, почвата не се измива от цветното легло.

След като са решили формата на градинското легло, те започват да избират растения. Характеристика на дизайна на френската градина е липсата на празна земя в цветното легло. Зеленчуковите култури се редуват хармонично, а пролуките между тях са засадени с декоративна растителност. При избора на насаждения се вземат предвид особеностите на всяко растение: растеж, време на цъфтеж, светолюбие и др. Всички култури, растящи на цветна леха от ранна пролет до късна есен, не трябва да си пречат.

Неразделна украса на френската градина са вертикалните растителни декорации:

  • Временните предмети се правят от едногодишни растения. Високите домати или царевицата работят добре. Можете да изградите вертикална решетка в цветната леха, по която ще проследяват едногодишни растения, например боб.
  • Многогодишните увивни растения, храсти и джуджета овощни дървета могат да бъдат постоянни елементи на вертикалното градинарство.

За засаждане в лехи не трябва да давате предпочитание на много разпростиращи се дървета или храсти. С течение на времето короната им ще засенчи други закърнели растения.

Избор на форма за бъдещата градина

Вече казахме, че френските легла имат формата на геометрична фигура. Колкото по-трудно е обаче, толкова по-трудно е да се изгради цветна леха. По-добре е начинаещ градинар да вземе за основа квадрат или кръг и да го раздели на няколко сегмента.

Квадратно цветно легло

За френско легло с квадратна форма е оборудвана висока ограда, както е показано на тази снимка. Обикновено седалката се повдига до 30 см от нивото на земята. Всеки сегмент на леглото може да бъде под формата на диамант, триъгълник или правоъгълник. От тях се събират четири равни квадрата, образуващи един общ правоъгълник с правилна форма.

Важно! Квадратните цветни лехи са направени от същия размер.

Кръгла цветна леха

Снимката показва пример за дизайна на кръгло френско легло. За основа се взема голям кръг. От центъра му до краищата границите се разделят, разделяйки сайта на няколко равни сегмента. На разделителните линии пътеките са настилани с чакъл или тротоарни плочи. В резултат на това получавате голямо кръгло цветно легло, разделено на равни триъгълници с една полукръгла страна. При желание може да се счупи малко кръгло легло в точката, където се срещат триъгълниците.

Независимо дали става въпрос за кръгло или квадратно цветно легло, то е проектирано за специфичен стил. Ако собственикът предпочита ретро, ​​кованите елементи ще станат добър елемент за декор. Това могат да бъдат не само огради, но и фигури на птици, животни или растения. Коването обаче струва много пари. По-евтино, можете да украсите с плашило или да инсталирате стълб с висящи стъклени топки от стар полилей. Можете да се съсредоточите върху саксия с растящи лечебни растения, инсталирани в центъра на цветното легло. Невенът е добър за тези цели. Ярко оранжевото цвете ще украсява градината през цялото лято. Саксията може да бъде направена самостоятелно от стара кофа или глинен съд, украсена с многоцветни шарки.

Избор на място

Градинските легла във френски стил представляват красота. Те се намират в най-видимата зона на двора. Оптимално е да се придържате към шахматна дъска, която подобрява комфорта при поддръжка на цветните лехи.

Когато избирате място, е важно да прецените как ще се грижат за насажденията. На малки сегменти засаждането и изкопаването се извършва ръчно. Големите цветни лехи могат да се обслужват със специализирано оборудване, което означава, че за него трябва да се осигури удобен вход.

Самоделен пример

Сега ще разгледаме как можете самостоятелно да чупите френски легла на вашия сайт. Независимо от избраната форма, технологията остава непроменена, така че нека вземем пример за подреждане на квадратно цветно легло с кръг в центъра:

  • Работата започва с подготовката на участък от двора, където ще бъде разположено бъдещото легло. Районът е изчистен от растителност и всякакви отломки.
  • След това започват да маркират. В центъра на квадрата се изчертава кръг с желания диаметър. От него до ъглите на площада са маркирани греди. Крайният резултат е голямо квадратно цветно легло с четири триъгълни сегмента и кръгло легло в центъра. Ако площта в двора е много малка, можете да нарисувате полукръг вместо кръг. Тогава плоската му страна ще може да организира място за почивка. Тук е монтирана пейка, а навес е подреден от вертикално монтирана решетка с тъкачни растения. Когато подреждате място за почивка, е необходимо да се осигури вертикалните конструкции да не засенчват растенията в цветното легло.
  • Според маркировката е монтирана оградата на всеки сегмент от клубовете. За тези цели се използва всеки строителен материал: тухла, камък, дъски и др. Като опция са подходящи вертикално изкопани пластмасови бутилки.
  • Пътеките са положени между сегментните огради. Почвата може просто да се мулчира с черен филм, а отгоре да се изсипе чакъл или трошен камък. Красиви пътеки ще бъдат получени от тротоарни плочи или див камък. Ширината на пътеката се определя индивидуално, но не по-малко от 50 cm.
  • Вътре в готовите огради се изсипва плодородна почва, след което те започват да засаждат растенията.

Място за почивка близо до цветното легло може да бъде организирано от монтирана пейка и маса. По-добре е да заплетете решетъчен балдахин с клематис или къдрава роза.

Неразделна част е инсталирана скулптура или друга подобна конструкция. По-лесно е да си купите бетонен градински гном или друг герой от приказката. Ако сте креативни, можете да изплетете арка от лозата и под нея ще бъдат монтирани дървени пейки. Всяка вертикална конструкция може да бъде оборудвана с купи. Тогава се дава възможност допълнително да се отглеждат ремонтантни ягоди в тях.

Насажденията във френско цветно легло трябва да се състоят от любимите ви зеленчуци и цветя. Получава се красив дизайн със салата от различни цветове, босилек и други ядливи билки.

Какво е по-добре да се приземи

По отношение на предназначението си, френските легла не се различават от традиционните си колеги. Можете да растете каквото пожелае сърцето ви. Важно е само да се спазва хармонията на градината, така че растенията да не си пречат на развитието, цъфтежа и плододаването. Ако се даде предпочитание на пикантните билки, засадените между тях моркови или репички няма да им пречат по никакъв начин. Декоративността на френската градина няма да пострада, а собственикът също ще получи свежи корени.

Когато засаждате различни видове салати, цветното легло може да бъде украсено с ниско растящи цветя. Дори листата на цвеклото ще добавят декоративност към насажденията. Къдравият магданоз се комбинира добре с копър и лук.

Френската градина е идеалното място за отглеждане на лечебни растения. Много от тях имат отлични декоративни свойства. Често срещани лечебни растения са градински чай, лавандула, невен, настурция, ехинацея. Всяка група растения, засадени в цветна леха, трябва да се открояват със светла площ, която осигурява основното изискване за подреждане на френско градинско легло.

На снимката можете да видите как зелевите насаждения изглеждат перфектно, а самата ограда на френското цветно легло е направена от декоративна растителност.

Внимание! Не можете да смесвате едногодишни и многогодишни растения на цветна леха.

Това затруднява грижите за насажденията през есента. При изкопаване на едногодишни растения има опасност от увреждане на кореновата система на многогодишните растения.

Видеото разказва как да направите френска зеленчукова градина:

Френското легло е идеален вариант за хора, които обичат реда в личния си парцел.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство