Как да си направим легла с плоски шисти

Фехтовка градински легла всички подръчни материали. Най-вече собствениците на крайградската зона като шисти. Евтиният материал ви позволява бързо да изградите стените, а дизайнът е гладък и изчистен. Всеки човек може да направи легла от шисти със собствените си ръце, просто трябва да имате търпение и инструмент.

Характеристики на азбестоциментовия материал

Преди да започнете да правите легла от шисти, трябва да се запознаете с характеристиките на този материал. Чаршафите могат да се използват за оформяне на легла в оранжерията и в градината. Азбестоциментът може да издържа на всякакви условия на околната среда, различни от високи температури. Но едва ли някой ще разпали огън директно от самата страна на градината.

Най-често вълнообразен шисти се намира в склад на летен жител. Това може да е старо покривно покритие от къща или навес. За фехтовка този материал е по-подходящ от плоските листове. Азбестоциментовият шисти е крехък материал, а вълните образуват вид ребра за втвърдяване. Важно е да го инсталирате правилно тук. Ако такъв шисти е избран за градинското легло, тогава е по-добре да го нарежете на ивици през вълната. Фрагментите ще бъдат по-къси, отколкото от листа, свободни по дължина, но много по-здрави.

В идеалния случай плоските страни ще се получат, ако използвате плосък шисти за леглата на лятната вила. Трябва обаче да сме подготвени за факта, че такива стени ще се окажат доста крехки. Оптимално е да укрепите периметъра на страната с дървени или метални колове, забити в земята. По-добре е да закрепите ъглите на оградите с метални ъгли и болтове. Фугите на плоските секции могат да бъдат свързани с метална лента и същите болтове.

Важно! Азбестоциментовият шисти се счита за покривен материал. Плоските и гофрирани листове могат да имат различна дебелина, тегло, размери и дори цветове.

Шисти като материал за градинска ограда има своите предимства:

 • по-скоро не тежък материал ви позволява бързо да изградите страни;
 • шистиът е устойчив на огън, екстремни температури и влага;
 • не корозира и не гние;
 • експлоатационен живот е не по-малко от 10 години;
 • листът е лесен за обработка;
 • завършените огради придобиват естетическа привлекателност.

Големият недостатък е крехкостта на материала. Листовете се страхуват от шок и голямо натоварване. Азбестоциментът не се страхува от пожар, но при продължително излагане той прегрява и се спуква на малки парченца.

Съвет! По-добре е да използвате легла от шисти в оранжерия или в зеленчукова градина за засаждане на едногодишни растения.

Дълбоко изкопаните огради не пропускат земни вредители вътре в градинското легло, а също така предотвратяват проникването на пълзящи корени плевели... Тънките листове обаче имат свойството да се нагряват бързо на слънце. От това влагата бързо се изпарява от градината, което принуждава градинаря да полива по-често.

Съществува мнение, че шисти, заровени в земята, са вредни за растящите растения. Наистина е така. Съдържащият се в материала азбест ще отделя токсични вещества, които замърсяват почвата по време на разлагането.

Този проблем може да бъде решен, ако селските легла са оградени с шисти, боядисани от фабриката. В краен случай листовете могат да бъдат боядисани сами с акрилна боя или течна пластмаса.

Безопасна работа с шисти

Работата с всеки вид строителен материал има свои собствени характеристики. Азбестоциментовият лист е лесен за обработка, но е опасен за човешкото здраве.Нарязването на листове на ленти за кант на леглата ще трябва да се извърши с мелница. Големи количества прах, съдържащи малки частици азбест, влизат в дихателните пътища и очите на човек, което може да причини сериозно заболяване. Когато режете шисти, не забравяйте да използвате респиратор и очила. Препоръчително е да се обърне внимание на посоката на вятъра, така че прахът да се отнесе встрани.

След изрязване на всички ленти азбестоциментовият прах трябва да се изхвърли. В противен случай вятърът ще го разнесе около двора на дачата, плюс почвата ще бъде замърсена там, където се е извършило рязането.

Осъществяване на високо легло от плосък и гофриран шисти

И така, нека разгледаме по-отблизо как високи легла от шисти в лятната им вила. Можете да използвате гофрирани и плоски листове и ние ще започнем да разглеждаме производствения процес с първия тип шисти.

И така, има гофрирани листове, от които трябва да направите ограда:

 • Започваме работа, като маркираме ивици през вълните. По-удобно е да рисувате линиите на изрязване върху шисти с креда. Височината на лентата се определя от предназначението на леглото. Обикновено е достатъчно дъската да стърчи от 15 до 30 см над земята. Когато се използва технологията "топло легло", височината на дъската се увеличава до 50 см. Приблизително същото изстрелване трябва да се остави в земята, така че че страните са стабилни.
 • По маркираните линии ленти за легла от шисти се изрязват с мелница. Първо, в краищата на листа се правят разфасовки, така че ъглите да не се отчупват. След това основното острие се изрязва по маркировката.
 • Готовите ленти се вкопават вертикално по периметъра на бъдещото легло. Почвата от двете страни на дъската е добре уплътнена. За надеждност всяко парче от лентата е подсилено с колче, забито в земята.

На това вълнообразната ограда от шисти е готова, можете да заспите вътре в земята.

Леглата са направени от плосък шисти, използвайки подобна система. Поставят се същите маркировки, рязането се извършва с мелница, но процесът на съединяване на листовете е различен. Ако гофрираният шисти е просто вкопан в земята, тогава листовете от плосък азбесто-циментов материал са допълнително подсилени с метални фуги. Снимката показва как два листа плосък шисти са свързани с помощта на метален ъгъл. Съединенията на прави секции са свързани с помощта на горни метални ленти. Всички връзки се свързват с болтове и след това се боядисват, за да се предпазят от корозия. По-нататъшната работа е същата като при версията с вълнообразен шисти.

Характеристики на подреждането на високо легло

И така, оградите от шисти са готови, време е да направите самото градинско легло:

 • Първо се избира плодороден слой почва отвътре заедно с тревата, но те не се изхвърлят, а се оставят настрана. Дъното се набива и леко се полива с вода.
 • Следващият слой се полага от дървесни отпадъци. Това могат да бъдат малки клони, дървени стърготини и т.н.
 • Отгоре се изсипва слой от отпадъци от всякаква растителност. Всичко това се поръсва с торф, а отгоре се полага предварително отстранената плодородна почва с трева.
Внимание! Полагането на почвата с трева се извършва със зелена маса надолу и с корени нагоре, така че растителността да се разпадне.

При полагане на съдържанието на високо легло е препоръчително всеки слой да се полива с вода. Влагата ще ускори процеса на разлагане на органичните вещества.

Когато изграждате високи легла, е време да си спомните крехкостта на шисти. Голяма маса почва може да смаже оградите. Ако височината на дъската надвишава 40 см, противоположните ленти се изтеглят заедно с поцинкована тел. Как се прави това е показано на снимката. Ако поддържащите колчета са инсталирани само от външната страна на оградата, тогава ще трябва да пробиете дупки в шисти и да издърпате жицата през тях.

Вътре във високо легло, оградено с шисти, температурата на почвата е 4-5относноПовече, отколкото в градината. Това ви позволява да отглеждате ранни зеленчуци и кореноплодни растения. Понякога градинарите допълнително поставят телени дъги и опъват филма. Оказва се отлична оранжерия с плодородна почва.

Видеото показва легла от шисти:

Подреждане на пътеките

Ако в лятната вила има много високи легла, важно е да се погрижите за пътеката. В допълнение към естетическия вид на обекта, пътеките допълнително укрепват оградата. На първо място, почвата между съседните легла е добре трамбована. По-нататъшната регистрация зависи от възможностите на собственика. Пътеките са направени от бетон, изложени с тротоарни плочи и др.

Тук по принцип са всички тайни по отношение на въпроса как да направите легла от шисти във вашата лятна вила. Работата, както виждате, не е сложна, но ползите ще се видят в количеството на събраната реколта.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство