Как се правят легла в страната

С пристигането на пролетта много начинаещи градинари се замислят как се правят легла... Всъщност има няколко вида хребети: топли, високи, многостепенни, билни кутии или ями. Какъв тип легла да изберем за определена култура, как да организираме структурата правилно и какви са нейните предимства? Ще се опитаме да дадем отговори на всички тези въпроси в предложената статия.

Топли легла

Топли хребети са изградени от градинари, които се стремят да получат първата пролетна реколта от зеленчуци възможно най-рано. В известен смисъл те са алтернатива на оранжериите и оранжериите. Принципът на работа на такива легла е да се използва топлината, получена по време на разлагането на органичните вещества.

Топъл хребет може да бъде положен в изкоп или кутия. Височината на стените на конструкцията трябва да бъде приблизително 50 см. Ширината на хребетите може да варира. Така че, можете да създадете тесни хребети с ширина 40-60 см или широки 100-120 см. Всеки градинар избира дължината на хребетите независимо. Страните на топло легло могат да бъдат направени от шисти, дъски, дървен материал. В дъното на конструкцията трябва да се постави метална мрежа, която ще се превърне в бариера за навлизането на гризачи.

След топла кутия за легло създаден, трябва да го запълните със слоеве в следната последователност:

 1. Стърготините се поставят в дъното на кутията. Преди употреба те се попарват с вряща вода и се разливат с разтвор на манган. Дебелината на слоя дървени стърготини трябва да бъде най-малко 15 см. По време на използването на хребетите дървените стърготини ще задържат влагата и ще хранят растенията с нея. Струва си да се отбележи, че когато се изграждат топли хребети върху глинеста почва, долният слой трябва да бъде дренаж, състоящ се от големи дървесни остатъци.
 2. Вторият слой се полага с органични отломки, например листа или трева, смесени с тор или птичи тор. След полагане слоят се трамбова, впоследствие ще загрее горните слоеве на почвата. Дебелината му не трябва да бъде по-малка от 15 cm.
 3. Третият слой трябва да се състои от бързо разлагащи се органични вещества като трева или готов компост. Дебелината му не трябва да бъде по-малка от 10 cm.
 4. Четвъртият слой е плодороден пълнител. Трябва да се направи чрез смесване на 6 кофи градинска пръст (торф) и една кофа преработени дървени стърготини и пясък. Също така е необходимо да се добави суперфосфат, дървесна пепел в количество от 1 супена лъжица към получения субстрат, както и урея, цинков сулфат, калиев сулфат в количество от 1 чаена лъжичка. Дебелината на този плодороден слой земя трябва да бъде най-малко 20 cm.
Важно! Всички слоеве на топло легло се поръсват с тънък слой пясък.

Можете да направите легла в градината през есента или пролетта. Есенните хребети се прегряват през зимата по естествен начин, но можете да ускорите процеса на гниене в леглата, създадени през пролетта, с помощта на специални препарати, например "Baikal-M" или "Shining". Те съдържат голям брой полезни бактерии, чиято жизнена активност допринася за ускореното разпадане на органичните вещества.

Струва си да се отбележи, че топлите хребети могат да бъдат оборудвани не само в открити зони на почвата, но и в оранжерии, парници. Информация за това как може да се направи е показана във видеото:

Можете да използвате топли хребети в продължение на 4 години, след което те трябва да бъдат демонтирани. С течение на времето съставът на микроелементите и интензивността на затопляне на почвата в кутията се променят. Ето защо фермерите препоръчват да се отглеждат върху тях следните култури:

 1. През първата година на гниене органичното вещество генерира много топлина и съдържа повишено количество азот. Тези условия са чудесни за отглеждане на краставици, дини, тикви, тикви и тикви.Кореноплодните култури не могат да се отглеждат при такива условия.
 2. През втората година на работа се препоръчва да се засаждат краставици, домати, патладжани, зеле, чушки на топли хребети,
 3. През третата година на употреба топлите хребети са подходящи за отглеждане на всички видове култури, включително кореноплодни, домати, краставици, чушки, патладжани.
 4. През последната четвърта година съдържанието на хранителни вещества в почвата е значително намалено, което означава, че хребетите са неподходящи за отглеждане на термофилни култури, но корени, бобови растения, лук и зеленина ще се чувстват чудесно при такива условия.

Термолюбивите култури могат да бъдат засадени на топли хребети в началото на пролетта. Освен това можете да ги предпазите от студа, като използвате филмово покритие върху дъги.

Високи легла

Друг популярен вид градински легла са високите хребети. Те са предназначени за отглеждане на зеленчукови култури в райони, разположени в заблатени райони и в дъждовни райони, тъй като осигуряват добър дренаж.

Хребетите се наричат ​​високи, с височина от 30 до 80 см. При създаването на високи хребети е необходимо да се изгради кутия. Материалът за това може да бъде дървена дъска, тухла, пластмаса, метал. Процесът на издигане на високи хребети се състои от следните етапи:

 • В дъното на кутията се поставя метална мрежа като препятствия за гризачи и геотекстил, което няма да позволи плевел билки за покълване.
 • Върху защитните материали е необходимо да се постави дренажен слой, състоящ се от натрошен камък, експандирана глина, камъчета или фрагменти от тухли. Височината на този слой трябва да бъде най-малко 10 cm.
 • Напълнете висока билна кутия с хомогенна, плодородна почва, без плевели и ларви на вредни насекоми. Така че, за пълнене е по-добре да използвате закупена почва или сами да почистите плодородната почва, като пресеете и разлеете с разтвор на калиев перманганат. Почвеният слой трябва да запълни цялото легло, на дълбочина под 3-4 см от горния ръб на страната.

Осъществяването на високи легла със собствените си ръце не е никак трудно. В същото време върху тях могат да се отглеждат всякакви видове растения. Можете да видите пример за първоначално направено високо легло на снимката:

Високите хребети гарантират добър дренаж на почвата, улесняват плевенето и грижите за растенията и са силно декоративни. Този тип легла ви позволява да отглеждате топлолюбиви растения в региони с неблагоприятен климат.

Повдигнати легла

Този тип легло е класическото и най-често срещаното. За да се създадат такива хребети, не са необходими специални конструкции. Такива легла в страната със собствените си ръце изобщо не е трудно да се направят. Това изисква само лопата.

Хребети с височина 10-20 см се считат за повдигнати, без специална кутия. В зависимост от предпочитанията на градинаря, тяхната ширина може да бъде тясна 50 см или широка 100 см. Траншеите между леглата са направени с лопата, изкопаващи жлебове с ширина най-малко 30 см. Ръбовете на такъв насипен хребет са уплътнени с клапи същата лопата.

Тези повдигнати хребети са чудесни за отглеждане на абсолютно всякакви култури. Поливат се лесно, но не са много удобни за плевене. Когато поставяте леглата, трябва да вземете предвид особеностите на различните кардинални точки. Така че, термофилните култури трябва да се поставят на юг, където дневната светлина е максимална.

Важно! Повдигнатите легла са най-добрият вариант за мързеливи градинари.

Струва си да се отбележи, че с помощта на повдигнати легла е лесно да се създадат красиви, оригинални форми, които могат да се превърнат в истинска украса на сайта.

Други видове

В допълнение към горните видове има и други, по-"екзотични" легла. Най-известните от тях са:

 • кутии, които се различават от обикновените повдигнати хребети по наличието на рамка от дървени дъски, камъни, шисти;
 • ямите са предназначени за отглеждане на влаголюбиви, високи култури;
 • многостепенните хребети се използват главно за отглеждане на култури с недоразвита коренова система с декоративна цел.

Пример за това как необичайно градинско легло може да украси лятна вила е показано на снимката по-долу.

Основни принципи на устройството

След като определи необходимия тип градинско легло, фермерът трябва също така да се запознае с основните принципи на неговото поставяне в градината:

 • Много е важно да подредите лехите на кардиналните точки: най-топлолюбивите култури, като домати, краставици, патладжани, трябва да бъдат засадени на юг, докато копърът, босилекът и други зеленина ще се чувстват добре в северната сянка.
 • За да поставите хребетите, трябва да изберете най-равномерното парче земя, където водните потоци няма да отмият посевите, а се попиват равномерно в почвата.
 • Градинските легла във високи, хълмисти райони получават максимално количество светлина;
 • Използвайки плодородна почва при създаване на хребети, можете да разчитате на максималния добив на зеленчуци;
 • Пътеките между леглата трябва да са достатъчно широки, така че движението на човек да не бъде затруднено, а отглежданите култури в околността да не се засенчват взаимно.
 • Градинските легла с рамка са по-надеждно защитени от проникването на плевели;
 • На ниски терени, когато се създават легла, е необходимо да се осигури наличието на дренаж; в сухите райони, напротив, се препоръчва да се поставят леглата във вдлъбнатини.

Когато създавате легла във вашия личен парцел или вила, наложително е да вземете предвид горните принципи. Те ще улеснят грижите за растенията и ще ви позволят да получите максимален добив от зеленчуци.

Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса как правилно да се направят леглата в градината, защото има огромно разнообразие от различни видове структури за отглеждане на зеленчуци. Всички те могат да се използват при специфични условия. Така че, можете да получите ранна пролетна реколта, без да имате оранжерия и оранжерия с помощта на топли легла, докато високите или многостепенни легла ще ви позволят да създадете истински архитектурен шедьовър за декориране на градина. Изборът на този или онзи дизайн винаги остава за градинаря.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство