Как да си направим ягодово легло

Някои градинари смятат ягодите за придирчиво растение, което изисква специални грижи, други твърдят, че културата може да расте при всякакви условия. Както и да е, ще са необходими много усилия, за да се получи щедра реколта. Храстите започват да се засаждат през август и завършват през септември. По това време местата вече трябва да са подготвени. У дома можете да използвате различни ягодови лехи, но бъдещата реколта ще зависи от това как са подредени.

Къде е по-добре да разбиеш градина

Ягодите и ягодите се отглеждат най-добре в добре осветена зона. Растението обича светлината и топлината, но ако такова място се намира в низина, тук е нежелателно да се разбие легло. Факт е, че почвата в ниските райони може да замръзне дори в края на пролетта, което заплашва растението със смърт.

Местоположение легла за засаждане на ягоди дори влияе върху вкуса на плодовете. Въпреки че културата обича светлината, тя може да бъде засадена и на сенчесто място. Зрелите плодове ще вземат малко захар, но ще придобият повече вкус. Такава реколта е идеална за запазване на конфитюр, подготовка за сушене и друга обработка. Ако ягодите се отглеждат само за прясна консумация, тогава те се засаждат на слънце. Плодовете узряват по-малко ароматни, но с по-голямо натрупване на захар.

Внимание! Ягодите и ягодите принадлежат към семейство „розови“ и не трябва да се засаждат до техните близки.

Не можете да разбивате ягодови лехи на мястото, където представителите на това семейство са израснали миналата година. Растенията извличат същите хранителни вещества от почвата в допълнение към обикновените вредители. Повечето от тях зимуват в почвата и с настъпването на пролетта се събуждат и започват да унищожават нова реколта. Плодовите дървета имат лошо въздействие върху ягодите: ябълка, череша, кайсия, слива и др. Нежелателно е дивата роза и птицата череша да цъфтят наблизо. Ако през последните години на площадката растат малини, къпини, ягоди или рози, засаждането на ягоди на това място трябва да бъде изоставено.

Правила за подготовка на седалките

Най-често ягодите се засаждат просто в градината или в градината, без да се създават вертикални лехи и други сложни конструкции. Този метод е ефективен и ако се спазва едно просто правило при подготовката на сайта:

  • Всички боклуци се отстраняват от площта, отредена за засаждане на ягоди. В градината това може да бъде зеленина и малки клони.
  • Дори градината да е била разорана през есента, мястото отново се изкопава с лопата до дълбочината на щик.
  • Подхранването се извършва с хумус. Торът се разпръсква в размер на 1 кофа на 1 m2 легла.

След подготовка на почвата на градината легла маркировки са направени под формата на ленти за засаждане на ягоди.

Важно! При маркиране на леглата си струва да се придържате към препоръчаното разстояние между редовете. Удебеленото засаждане на ягоди ще доведе до намаляване на добива и смърт на растенията.

Когато правите легло за ягоди, не трябва да забравяте за браздите, които го разделят. В тези канали ще се натрупва излишна дъждовна вода. Ягодите обичат поливането, но те не принадлежат към влаголюбивите растения. От излишък на влага около кореновата система се образува гниене с голям брой паразити. Браздите ще отклонят излишната вода от корените. Самите ягодови жлебове не трябва да се копаят дълбоко.Растението ще расте по-бавно, което ще се отрази на количеството на реколтата.

Готовото легло с ягоди трябва да се окаже на подиум. Междинните бразди в идеалния случай се задълбочават с 25 см. Това е достатъчно за добър дренаж. По време на прибиране на реколтата човек се разхожда по тези бразди. Целостта на отвора с растението е запазена, но самият жлеб не може да бъде нарушен, в противен случай оттичането на водата ще бъде нарушено.

Оптималният размер на ягодово легло и правила за засаждане

И така, сега е моментът да се научите как правилно да засаждате ягодова градина. За да постигнем добри добиви, ние се придържаме към следните правила:

  • Отворите, направени за ягодови храсти, трябва да са на разстояние около 40 см една от друга. Такива параметри ще осигурят свободно пространство за добро развитие на растенията.
  • Ширината на лентата, където ще растат ягодите, се поддържа в рамките на 20 см. Между всяка лента се изрязва бразда с ширина 30 см. Резултатът е едно легло с ширина 50 см, състоящо се от лента и бразда.
  • Разположението на ивиците на площадката се извършва в посока от изток на запад. При това засаждане ягодите получават равномерна слънчева светлина.

След като са счупили легло за ягоди, те започват да засаждат растения. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повреди кореновата система. След засаждането на всички храсти, растенията се поливат със стайна вода под корена. Препоръчително е да не се мокри зеленината.

Важно! Не използвайте маркуч или лейка за напояване на прясно засадени ягоди. Разрошената почва бързо ще се измие, а храстите с корени, които не са пуснали корени, ще останат на повърхността на градината.

Дори с цел спестяване на място, ягодовото легло не трябва да се уплътнява с растения. Близкото разположение на храстите ще доведе до бавното им развитие. По-лошо, ако някое от растенията се разболее. При близко засаждане болестта незабавно ще се разпространи във всички насаждения. Освен това трябва да се помни, че ягодите през пролетта имат дълги мустаци, които могат да се преплитат помежду си. Обраслите бразди затрудняват плевенето плевели... Мустаците могат случайно да бъдат отсечени с мотика и дори да бъдат закачени на основния храст.

Трябва да се приеме, че всички легла с ягоди ще издържат не повече от четири години. След това храстите се трансплантират на друго място. През това време растенията изсмукват всички хранителни вещества от почвата и при по-нататъшно отглеждане на ягоди добивът ще намалее и плодовете ще станат много малки.

Ниско ягодово легло по немска технология

По-горе разгледахме най-простия вариант за подреждане на ягодова градина в градината или в градината. Методът се счита за прост и достъпен за начинаещи градинари. Най-простите лехи обаче не ви позволяват да получите максималния добив на ягоди, който растенията могат да донесат. Сега ще разгледаме какви други технологии за отглеждане на ягоди съществуват и ще започнем с немска градина.

Тази система предвижда производството на кутии. Мъниста, изработени от дъски или друг материал, са разделители на ленти с ягоди в градината и се монтират вместо браздата. Тоест, трябва да направите легло с ширина от 40 до 80 см, състоящо се от една ивица ягоди, и да го оградите със страни. Ако леглото е направено с ширина 80 см и малко повече, тогава е разрешено засаждането на ягоди на два реда.

Когато правите ниско ягодово легло по немска технология, се изпълняват следните стъпки:

  • На сайта се поставят маркировки върху размера на кутията. Това място е изчистено от отломки и плевели.
  • Кутията се избутва настрани. В този момент се отстранява слой от копка с дълбочина около 40 см. В получената вдлъбнатина се монтира ограда. Дъното на ямата е покрито с всякакви органични отпадъци, които могат да се разпаднат. Можете да използвате малки клони на дървета, вестници, царевични стъбла и т.н.
  • Отгоре органичните вещества са покрити със слой плодородна почва, след което повърхността на градината се изравнява. Ягодите се засаждат на редове, броят на които зависи от ширината на оградата. Един ред е направен в тесни кутии.Ако ширината на оградата ви позволява да направите няколко реда, тогава между тях се прави бразда с ширина 50 см. В края на засаждането на всички ягодови храсти, в тези зони са изложени тухлени или керемидени пътеки.

Наличието на огради на ягодови плантации има положителен ефект не само върху количеството на реколтата, но и върху поддържането на растенията. Градинарят получава безплатен достъп до всеки храст. Това улеснява поливането, плевенето, наторяването и други процедури за грижа за растенията. Оградите не позволяват почвата да ерозира по време на дъжд и пълзящите плевели да проникнат в ягодовата градина. Ако растенията в една и съща ограда са болни, болестта няма да може да зарази съседни насаждения. Ягодното мънисто от леглото решава проблема с преплитането на мустаците. Те не се преплитат помежду си, както е в обикновената градина.

Въпреки наличието на огради, все още е необходимо да се поливат ниски ягодови лехи по специална технология. Когато използвате градинска лейка, поливането се извършва с кръгови движения, като се избягва ерозия на почвата близо до храста, докато се появят корените. Можете да направите този процес с маркуч. В този случай около края му се навива парцал, способен да пропуска добре вода. Поливането се извършва в корена на растението.

Невнимателното поливане на градинското легло с маркуч с дифузор ще разяде почвата под храстите и по пътеките. В резултат на това получавате ограда с куп растения, смесени в калта.

Видеото разказва за топли легла за ягоди:

Няколко други идеи за подреждане на ягодови лехи

В допълнение към постигането на основната цел за получаване на реколта, лехите с ягоди могат да бъдат добра декорация за двора. Растенията са идеални за вертикално градинарство, като същевременно ви позволява да се насладите на вкусни плодове. Сега ще разгледаме снимката на ягодови легла със собствените си ръце и накратко ще се запознаем с технологията на тяхното производство.

Високи легла

Да направиш високи легла за засаждане на ягоди можете да използвате всякакви дървени или пластмасови кутии... Те дори могат да бъдат поставени в двора вместо цветни лехи. Благодарение на решетъчната структура, леглата на щайгите имат отличен дренаж.

Вертикални легла

Ако в градината има достатъчно място само за отглеждане на основни зеленчуци, те строят в двора вертикални легла за ягоди, което ви позволява да берете плодове, без да се огъвате, изправени изправени. За основа се вземат всякакви контейнери, били те саксии за цветя или изрязани. пластмасови шишета... Те са прикрепени към всяка вертикална конструкция. Мрежестата ограда работи най-добре, но можете да използвате сух ствол на дървото, стена на плевнята и др. Във всяка саксия се засажда ягодов храст, където тя дава плодове през цялото лято.

Популярни вертикални легла от PVC канализационна тръба. Използвайки тройници, лакти и кръстове, можете да съберете цяла стена от отглеждащи ягоди. Тръбите с диаметър 100 mm са покрити с плодородна почва, в страничните стени се изрязват дупки, където са засадени храстите.

Във видеото можете да видите какво представлява вертикалното легло на тръбата:

Дървена пирамида

Ягодови легла, поставени върху дървена пирамида, изглеждат красиви. Три- или четириъгълна пирамида е съборена от бар и дъски, където клетките са оборудвани по страничните стени за почва с растения. Конструкцията може да се инсталира в двора вместо цветна градина.

Вертикално легло с торби

Когато градинарят има въпрос, как се правят легла под ягоди, ако няма строителни материали под ръка, обикновените торби от плат ще бъдат изход от ситуацията. Можете да ги шиете сами от трайна тъкан, чул или геотекстил. Всяка торба се пълни с пръст и се фиксира към всяка вертикална опора, както беше направено с саксии за цветя. Ягодите, засадени в торби, са удобни без плевели. Поливайте растенията през горната отворена част на торбата.

Пирамиди за автомобилни гуми

Старите автомобилни гуми правят страхотни ягодови легла с форма на пирамида. Само за това ще трябва да събирате гуми с различен диаметър и от едната страна да изрежете страничния рафт близо до протектора. Започвайки с най-голямата гума, една пирамида се сгъва, запълвайки пространството с плодородна почва. Когато конструкцията е сглобена, във всяка гума се засаждат 4-5 храсти от ягоди.

Внимание! Гумите не са екологично чист материал. За да се поддържа висок добив на ягоди, почвата от гумите трябва да се сменя на всеки две години.

Ако е било възможно да се намерят само гуми със същия размер, те просто се сгъват една по една, пълнят се с пръст, отстрани на протектора се изрязва прозорец, където се засаждат ягоди.

Заключение

Сега, когато знаете как правилно да направите легла с ягоди, можете да опитате да отглеждате вкусни плодове през лятото. Нека първата реколта не бъде твърде щедра, с появата на опит всичко ще се получи.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство