Как да направите легло от пластмасови бутилки

Тогава само в страната те не ограждат леглата. Използват се всякакви материали, лежащи наоколо в двора. По право пластмасова бутилка може да се счита за герой на нашето време. Фермата се опитва да го адаптира като хранилка, поилка, напоително устройство и др. Градинарите са популярни сред легла от пластмасови бутилки, където можете да отглеждате цветя и градински култури.

Опции за направа на легла от PET бутилки

Изработването на красиви цветни лехи от PET бутилки със собствените си ръце не е трудно. Може би най-трудната работа може да се счита за доставка на контейнери от депото. Ще трябва да посетите това неприятно място, защото за големи легла ще ви трябват много пластмасови съдове. Така че, нека разгледаме различни варианти за отглеждане на лятна вила.

Съвет! За да получите красива градина, трябва да се опитате да съберете многоцветни пластмасови бутилки и да комбинирате различни опции от тях.

Най-простият бордюр

Най-простата ограда на цветно легло може да бъде направена със собствените си ръце, просто като копаете в бутилки по контура на градината. Веднага трябва да се отбележи, че ще са необходими много голям брой контейнери. Избира се само един размер бутилка. Оптимално е да се използват контейнери с вместимост 1,5–2 литра за бордюра.

Сега да се спрем на цвета. Прозрачните бутилки отвътре могат да бъдат боядисани във всякакъв цвят. Това дава свобода на фантазията и фантастиката. За да направите това, вземете бяла акрилна боя, добавете цвета, който ви харесва, и след това го разредете до течна консистенция. Много е лесно да се боядисват вътрешните стени на бутилката. В контейнера се излива малко течна боя, затваря се с корк и се разклаща силно. След постигане на желания ефект излишната боя се източва.

Съвет! Ако имате късмета да съберете многоцветни пластмасови контейнери, процесът на боядисване изчезва. Пластмасата запазва оригиналния си цвят дълго време, без да избледнява дори на слънце.

Граница от пластмасови контейнери може да се направи по три начина:

  • Във всяка бутилка се отрязва част, която се стеснява към гърлото. Контейнер с дъно е плътно запушен с влажна почва и с главата надолу е вкопан по контура на градината.
  • За да не отрежете гърлото на всяка бутилка, ще ви трябва много сух пясък или пръст. Всички контейнери се пълнят с хлабав пълнител до самия връх, след което се усукват с коркови тапи. По-нататъшната работа се състои в същото изпускане на бутилките с главата надолу.
  • От кафяви или зелени бутилки със собствените си ръце ще се окаже, че ще направите най-простото отопление на градината. Целият контейнер се пълни с обикновена вода, плътно усукана с коркови тапи и след това по подобен начин те се вкопават по контура на градината. Тъй като тъмният цвят привлича добре слънчевата топлина, бутилираната вода ще се нагрява през деня. През нощта натрупаната топлина ще загрява почвата на градинското легло заедно с кореновата система на растящите насаждения.

Всички опции за направените граници ще продължат много сезони. Ако е необходимо, оградата на градинското легло може лесно да бъде премахната от земята, за да бъде преместена на друго място или просто да бъде изхвърлена.

Изработване на вертикално цветно легло

В малка лятна вила вертикалното цветно легло ви позволява да спестите място, но в същото време да отглеждате възможно най-много цветя или ягоди. Има много опции за направа на вертикални легла, но във всеки случай е необходима солидна опора за фиксиране на бутилките. Всяка вертикална структура ще действа като нея.Това може да бъде стена на сграда, ограда, мрежеста ограда, стълб или съборена дървена дъска.

Помислете за две производствени опции вертикални легла:

  • Във всички пластмасови бутилки дъната се отрязват и в центъра на корка се пробива отвор с диаметър 3 мм. В страничната стена е изрязан прозорец за растението. Бутилките в зоната за стесняване близо до гърлото са пълни с дренажен слой, състоящ се от едър пясък с фин камък. Освен това, плодородна почва се излива по нивото на прозореца, след което бутилките се фиксират върху вертикална опора с гърлото надолу. Всеки по-добър контейнер трябва да лежи върху дъното на долната бутилка с гърлото си. Когато целият вертикален ред на леглото е готов, във всеки прозорец се засажда растение.
  • Вторият вариант за направа на вертикално легло изисква запояване с горещ пистолет. Във всички контейнери дъното и стесняващият се връх се отрязват. Получените цеви се залепват заедно с горещ пистолет в дълга тръба, която след това се фиксира към вертикална опора. Вътре в получената тръба се вкарва тънка дренажна тръба, увита в чул. Това устройство е полезно за поливане на растения. Почвата се излива в тръбата, прозорците се изрязват на страничната стена с нож, където се населява любимото растение.

След като проявите въображение, можете да го направите сами от пластмасови контейнери високи легла сложна форма. Да кажем, че след като направите обикновено вертикално легло, има много дъна, отрязани от бутилките. Те ще направят отлична ваза за цветя. Временно е необходима голяма детска топка като основа на конструкцията. Дъната на бутилките са залепени заедно с горещ пистолет, но не са фиксирани към топката. Необходимо е само за оформяне на градинското легло. От дъното трябва да се получи топка, както е показано на снимката, но отдолу остава голяма шийка за запълване на почвата и засаждане на растения.

Готовата топка се обръща с главата надолу, топката се издухва и се вади отвътре. Получената сферична саксия се инсталира на постоянно място. За надеждност дъното може да се циментира. Дъното на саксията и страничните стени са покрити с геотекстил. Това ще предотврати изливането на почвата, плюс това ще позволи на излишната вода да напусне градината след дъжд. Вътре в саксията се изсипва плодородна почва и се засаждат растения.

Съвет! По подобен метод на леглото може да се придаде всякаква форма, например лодка.

Окачени цветни лехи

Декоративните растения и цветя изглеждат красиво в окачени легла. Всъщност този дизайн наподобява саксия, вместо пластмасова саксия е закачена само пластмасова бутилка. Контейнерът може да бъде разположен с гърлото нагоре или надолу, както искате.

Помислете за един от примерите за направа на окачено легло:

  • В страничните стени е изрязан голям проходен прозорец. Отдолу отстрани се оставя по-високо, за да се създаде място за земята.
  • От горе бутилката се пробива и през отворите за окачване се изтегля въже. Вместо кабел, верига или обикновен проводник ще свършат работа.
  • Отдолу на бутилката се пробива дренажен отвор. Излишната вода след поливане ще изтече през нея. Ако контейнер с цвете ще виси под навес, трябва да се погрижите за малък палет. В противен случай след всяко поливане мръсна вода ще капе върху пода или преминаващ човек.

Изсипвам пръст вътре в подготвената бутилка, засаждам растение и след това я закачам на пирон или кука.

Оригинални цветни лехи от големи бутилки

Ако у дома има малки деца, можете да направите страхотно цветно легло за тях със собствените си ръце. Героите на съвременните карикатури са влакове, роботи, автомобили и др. Всички тези герои могат да бъдат направени от големи петлитрови контейнери. Обикновено тези бутилки са направени от прозрачна пластмаса, така че красотата ще трябва да се направи с боя.

Най-лесният начин е да направите влак с вагони, лодка или прасе от бутилки. Основата на дизайна е контейнер, поставен от едната страна с отвор, отрязан отгоре за засаждане на цветя. След това трябва да включите въображението си.Малките капачки за бутилки са подходящи за изработване на очи, копчета и други малки части. Широки тапи, взети от петлитрови бутилки, ще заменят колелата на влак или кола. Ако леглото е с форма на прасе, ушите се изрязват от цветна бутилка и с маркер може да се нарисува кръпка върху корк.

Видеото показва майсторски клас на цветно легло от бутилки:

Още два начина да направите вертикално легло от бутилки

Сега ще разгледаме още два начина как да направим градина от пластмасови бутилки, така че да заема минимум място в двора и да е красива. По право тези структури също могат да се нарекат вертикални.

Стена на лодката

Този метод за направа на вертикални легла е подходящ дори за декорация на стени, завършени със скъпа декоративна мазилка. Въпросът е, че стената не трябва да се пробива, за да се закрепят бутилките. Всички контейнери са окачени на въжета съгласно принципа на въжена стълба. За всеки ред е оптимално да се използва един цвят на пластмасовия контейнер, за да се постигне естетика.

За да се направят леглата във всички бутилки, отстрани се изрязва един голям прозорец. В хоризонтален изглед контейнерът прилича на малка лодка. Освен това малки, но здрави куки трябва да бъдат фиксирани към стрехите на сградата. Те трябва да поддържат тежестта на лодките с почвата. На всяка бутилка, в областта на гърлото и дъното, се правят проходни отвори, през които се изтегля найлонов шнур. Дебел възел е завързан на въже под контейнера на всеки ред. Той няма да остави бутилката да се плъзне надолу.

Оптимално всяка стълба трябва да бъде направена със стъпка между лодките от 50 см, а всички съседни редове трябва да бъдат окачени с отместване нагоре или надолу с 25 см. Дори хоризонтални редове лодки ще се окажат на стената, но самите бутилки ще висят един спрямо друг в шахматна дъска. Тази подредба ще помогне за оптимално покриване на цялата площ на стената, като същевременно поддържа голямо пространство между бутилките във вертикален ред за свободен растеж на растенията.

Легла пирамида

За да направите този модел на градината, ще трябва да построите пирамида. Какъв размер ще бъде, зависи от собственика. Ако фермата има дървена греда, можете да сглобите пирамидална рамка от нея. На преградите, хоризонтално положените петлитрови бутилки с изрязан прозорец за растения са фиксирани с самонарезни винтове.

Пирамида в цветна градина може да бъде направена от дъски. На всяко ниво детайлите се поставят плоски или под лек ъгъл. Под саксиите в дъските се пробиват дупки с бормашина с кръгла дюза. Бутилките се разрязват наполовина, гърлото се изхвърля и долната част се вкарва в подготвените отвори. За да се предотврати падането на саксиите от пирамидата, горният ръб на бутилката се сгъва назад, след което те се фиксират към дъската със телбод или самонарезен винт.

Заключение

Има много възможности за направа на легла от пластмасови контейнери. Няма изисквания за тези структури, така че всеки майстор проявява свой талант.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство