Как да си направим градинско легло от импровизирани средства

В много летни вили има легла, оградени с граници. Такава ограда не винаги е построена, за да украси пейзажа. Причината за инсталирането на бордюра може да бъде технологията, използвана за отглеждане на зеленчуци "топло легло" или рохкава почва. За производството на оградата се използва всеки строителен материал, наличен във фермата. Сега ще разгледаме снимката на леглата със собствените си ръце от скрап материали, а също така ще разберем как те могат да бъдат направени.

Защо ограждат леглата в градината?

Граничната украса на леглата е преди всичко ред в градината. Хубаво е да отидете на вашия сайт, където зеленчуците растат на четни редове, между тях има пътека, която не е обрасла с трева. В такива легла е удобно да се грижите за растенията и да прибирате реколтата.

Важно! Не засаждайте корени и зеленчуци близо до оградата на градината. При контакт те ще изгорят в горещ слънчев ден.

Нека да разберем за какво още са предназначени граници за цветни лехи:

  • Страните предотвратяват ерозията на почвата при продължителни дъждове и силно напояване. Целият плодороден слой остава под растенията и не се оттича надолу по пътеките.
  • Любителите на отглеждането на ранни зеленчуци използват технологията "топло легло". Оказва се малка пролетна оранжерия, способна да замести оранжерията по функционалност. За да направите градинско легло, ще трябва да подредите високи страни, да сложите органични вещества, компост и копка на слоеве. Използвайте "топло легло" без подслон или поставете дъги и опънете филма отгоре.
  • Страните, заровени дълбоко в земята, предотвратяват разпространението на трайни насаждения плевели в градината. Първо, използваемата площ, където може да расте плевелът, се намалява. Вместо междуредови разстояния се оформят пътеки и всяка трева, която се появи, бързо се стъпква под краката. На второ място, корените на пълзящите треви не могат да проникнат отстрани в градинското легло поради дълбоко вкопаната в оградата.

Можете да подредите градинско легло с всякаква форма и размер с ограда, но следните размери се считат за оптимални:

  • Широките зони не са много удобни за работа. За да не се тъпче земята и да се достигне до всеки ред растения от пътеката, оптимално е да се поддържа широчина на леглото от 800–900 мм.
  • Няма ограничения за дължината. Всеки градинар се задоволява със собствените си предпочитания. Обикновено дължината на леглата се определя, като се вземе предвид общият размер на парцела. Трябва да се отбележи, че леглата с дължина над 6 м са трудни за напояване.
  • Непрактично е височината на оградата да бъде повече от 100–150 мм. Изключение могат да бъдат "топли легла".

По принцип всеки градинар определя размерите на леглата по свое усмотрение, така че да е удобно да се грижи за тях.

Ние правим градински огради от всичко, което е под ръка

Към оградата легла на сайта можете да бъдете креативни, тогава собственикът не е в опасност от допълнителни отпадъци. В много летни вили някои материали останаха след строителството. Не ги изхвърляйте. Дори от фрагментите от шисти ще се окаже, че изгражда красиви страни.

Дървени огради

Този екологичен материал има огромни плюсове и минуси при подреждането на градински огради. Положителната страна е полезността на дървесината. Първо, естественият материал не отравя почвата с вредни вещества. На второ място, бавното загниване на дървесината осигурява на растенията допълнителен тор.

Сега нека разберем за недостатъците. Те се състоят в едно и също разпадане на дървесината. Такава ограда на леглата е краткотрайна. Обикновено дървените страни са достатъчни за 3-5 години. Дървото бързо изгнива в земята и с това не може да се справи по никакъв начин. Някои градинари се опитват да удължат живота на бордюра чрез боядисване, импрегниране с антисептик и дори битум. Такива мерки обаче са временни и след определен интервал в оградите ще се появят изгнили дупки, през които почвата ще започне да се излива.

Как да направите дървени огради? Това е много просто. Ако това са дъски, тогава правоъгълна кутия се събаря от тях. Парчета ограда, парчета кръгъл дървен материал и други остатъци от дървени заготовки просто се изкопават вертикално в земята около леглата. За да се предотврати раздалечаването на елементите, те могат да бъдат зашити с напречни пръти от всякакви летви.

Тухлени огради

Тухлената ограда е известна от съветските времена. Тогава беше модерно да се ограждат цветни лехи, защото материалът беше евтин. Сега тухлената ограда ще струва доста стотинка на собственика на дачата. Дори ако остатъците от тухли от построяването на къща са натрупани зад къщата, трябва да претеглите къде е по-добре да го използвате: за ограждане на градинско легло или издигане на стопанска сграда.

Тухлата не замърсява почвата, така че не трябва да се притеснявате за състоянието на растенията. Трябва обаче да се подготви, че тухлената страна също е безсмъртна. Силикатната тухла в земята е наситена с вода и с настъпването на слана постепенно се напуква, разпада се на парчета. Червената тухла е направена от печена глина. Ако технологията на производство на материала не е била спазена, след няколко години на мястото на бордюра ще останат купища червена глина.

Във всеки случай тухлената ограда ще продължи поне 10 години. За неговото производство блоковете се забиват в земята със задните си краища под лек наклон, така че отгоре да се оформят зъби.

Ограда от шисти

Като импровизирано средство от азбестоцимент шисти е отлична находка за изработване на градински огради. Използват се вълнообразни и плоски листове. Шиферът се нарязва с мелница на ленти с необходимата ширина, след което те се вкопават в земята.

Съвет! Когато режете ленти, по-добре е да изрежете шисти през вълната. Такива страни ще бъдат по-трайни.

Плосък шисти в ъглите на оградата на градинското легло е свързан с метални ъгли и болтове. За красота границите могат да бъдат боядисани във всеки цвят.

Оградата от шисти ще продължи много години, но трябва да помним, че този материал е крехък и се страхува от удари. След продължителни дъждове, плитко изкопаните листове понякога се изтласкват от почвата, което изисква коригиране на ситуацията чрез преинсталиране на някои фрагменти. Трябва да се помни, че азбестът е част от шисти, която има вредно въздействие върху почвата. Понякога градинарите обработват вътрешността на оградата от шисти с битум или просто я боядисват.

Каменна ограда

Естественият камък е екологичен материал за производството на огради. Калдъръмите с различни цветове и размери са изложени с красиви граници. Наричат ​​се още подпорни стени. Удобно е да направите страните от плосък дивашки камък. За да се направи каменна ограда, паветата се закрепват заедно с циментова замазка.

Недостатъкът на каменните страни на цимента е тяхното унищожаване през пролетния и есенно-зимния период, когато почвата набъбне. Габионите са се доказали добре. Камъните са здраво закрепени вътре в металната мрежа. Такива огради ще продължат повече от дузина години.

Пазарувайте пластмасови страни

Пластмасовите дъски, закупени в магазин, не могат да се нарекат импровизиран материал, защото ще трябва да понесете значителни разходи. Бордюри се продават с имитация на камък, тухла, дърво и други материали. Можете да изберете всякакви цветове за дизайна на сайта. Пластмасата е издръжлива, устойчива на корозия, лека, но ще струва стотинка на собственика. Разумно е да се монтират пластмасови огради в двора около цветните лехи на видно място. Освен че поддържат почвата, бордюрите ще придадат на сайта елегантен вид.Малко хора ще видят тази красота в градината, така че не е препоръчително да харчите пари за ограждане на градината за зеле или домати.

Кантиране на леглата с бордюрна лента

Граничната лента също не се прилага за скрап, тъй като ще трябва да се купи в магазин. Сега можете да намерите пластмасови ленти с различни цветове или гума. Високо легло няма да е възможно да се огради с такава граница поради меката структура на материала. Във всеки случай е препоръчително лентата да се подпира по периметъра на градината с колове от дърво или метал.

Инсталирането на бордюрна лента е толкова лесно, колкото обстрелването на круши. Не изисква спазване на прави линии и ъгли. Това прави възможно проектирането на кръгли, овални и други извити градински легла. Достатъчно е да изкопаете лентата в земята до определена дълбочина. Ако трябва да свържете парчетата, редовен телбод ще ви помогне.

Ограда от PET бутилка

Това, което не се прави от пластмасови бутилки, и градинската ограда не е изключение. Това е истински удобен материал, който може да се намери безплатно на сметище или да се проси във всеки бар. За да се направи ограда, в бутилките се изсипва пясък или пръст, след което те се вкопават около леглото с гърлото надолу. Естествено, тапите са затегнати. Декоративността на границата се постига чрез използване на многоцветни бутилки или малко боя се излива в прозрачен съд и се разклаща. Не е препоръчително да се капе в празни бутилки. От промяна в температурата стените ще започнат да се свиват и изправят, което ще предизвика неприятна криза в двора.

Метална ограда

Метален кант на леглата изглежда надеждно само визуално. Нерентабилно е да се използва неръждаема стомана или дебел метал за граници. Обикновено калай се използва с дебелина около 1 мм. Стените са гъвкави и изискват допълнителна опора с колове. Лесно е да се контузите по острите ръбове на предпазителя по време на работа. Тънкият лист ще ръждяса за два сезона и почвата ще започне да се излива през дупките.

Фабрично поцинкованите кутии с полимерно покритие изглеждат по-красиви и ще продължат по-дълго. Металът е защитен от няколко слоя според принципа на велпапето. Недостатъкът на металните конструкции е тяхната много висока цена.

Важно! Металните огради се нагряват много на слънце, което води до прегряване на почвата в градината. Кореновата система на растенията страда от това и кореноплодните растения умират.

Видеото показва фабричната ограда:

Заключение

Разгледахме най-често срещаните варианти за подреждане на легла от скрап материали, както и от закупени дизайни. Коя граница да изберете за вашия сайт зависи от възможностите и желанията на собственика.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство