Как да си направим топла градина с краставици през есента

Опитните летни жители отдавна знаят, че краставиците обичат топлината, следователно е необходимо топло легло за краставици в тяхната лятна вила, което трябва да се направи през есента, което е желателно дори преди настъпването на студеното време. Съвсем възможно е да построите такива легла със собствените си ръце и веднага след като първата реколта бъде събрана, можете да започнете да подготвяте леглата за следващия сезон. Има няколко структурни типа, които могат да бъдат изградени на обекта.

Видове топли легла за краставици

Ако говорим за принципа устройства за топли легла за краставиците те са практически еднакви. Във всички варианти леглото трябва да се повдигне над земята и да се монтират стените, като се напълни кутията с плодородна почва и органични вещества. Можете да изградите градинско легло по всяко благоприятно време на годината.

Опции за подреждане:

 • покриващо легло;
 • Високо;
 • витамин.

Покриващото легло, предназначено за ранни краставици, е подходящо и за отглеждане на патладжани, домати, чушки и други топлолюбиви култури. Мястото, където се предвижда да бъде разположена градината, трябва да е отворено и слънчево. Височината на страните е избрана от 30 до 40 см. За монтаж ще ви трябва:

 • дъски с ръбове (широки около 15 см);
 • метален профил (квадрат);
 • винтове за бормашина и покрив;
 • няколко метални пръта за дъги (2-2,5 м дължина);
 • материал за подслон;
 • канап за фиксиране на пръчките.

Първо, трябва да свържете бъдещите страни със самонарезни винтове. Дължината на страните трябва да бъде от 4 до 6 м, а ширината не трябва да надвишава 1 м. Получената рамка е инсталирана на мястото на бъдещото легло. Сега трябва да инсталирате дъги, които ще бъдат свързани отгоре с канап за най-голяма здравина.

Следващата стъпка е попълването на полето:

 • първо се полагат чипове, клони или листа;
 • освен това се полага пясък;
 • сено или слама или хумус;
 • последният слой трябва да бъде плодородна почва (от 20 до 30 см).

Семената (или разсад) могат да бъдат засадени в готовото легло; трябва да го покриете със специален материал. Опитните градинари препоръчват приготвянето на пълнителя през есента, тогава органичното вещество ще изгние добре през зимата.

Колкото по-добро е високото легло

Високо, топло легло за краставици е добро за ранните краставици. За него трябва да намерите място от слънчевата страна на градината, след което да премахнете горния слой с около 0,5 м, самото дъно трябва да бъде покрито с вестник или картон. След това можете да започнете да изграждате рамка за градината. За свързване на конструкцията ще ви трябват дъски и 4 бара. Приблизителната височина на самото легло трябва да бъде около 1 м. Пълнежът ще бъде както следва:

 • изгнилите листа (20-25 см) са първият слой;
 • 2-ри слой - оборски тор или компост (20 см);
 • 3-ти слой - плодородна почва.

Подобно топло легло се прави за 5 години. Всяка пролет ще се затопля бързо, а през есента ще се охлажда по-бавно от отворените лехи.

Как да си направим топло витаминно легло

Топло витаминно легло за краставици е популярен вариант сред летните жители. За конструкцията ще се изисква същата рамка, както и полиетилен, органични вещества и ускорител на разпадането. Трябва да построите градина, както следва:

 1. Отбележете територията на бъдещата градина, след което премахнете горния слой земя (около 60 см). Изкопаната земя трябва да бъде сгъната рамо до рамо върху картон или полиетилен.
 2. Стените на получения изкоп са покрити с агрофибър или полиетилен. Това е необходимо, за да не плевели не поникна в градинското легло.
 3. Дъното е облицовано с клонки или клони, които преди това са били отрязани от дървото.Сухите клони са покрити с млади издънки, например малини или касис, заедно с листа.
 4. Освен това можете да излеете половината от изкопаната в самото начало земя и да я поръсите със специална смес, за да ускорите разлагането на органичните вещества. За това такива смеси като Shining-3 или Baikal M1 са идеални.
 5. Те разпространяват органични отпадъци, които са идеални за изгнили листа, резници от зеленчуци или върхове. Всичко това трябва да се полива обилно.
 6. Изсипете половината от останалата почва, отново разстелете младия израстък върху нея и я покрийте със специална смес за бързо гниене.
 7. Последният етап ще бъде инсталирането на дървена рамка вътре в градинското легло, добавяйки земя. Всичко това трябва да бъде покрито със сено или слама.

Не е достатъчно да се направи топло легло за краставици; необходими са подходящи грижи за културата.

Съвети за отглеждане на краставици

За да получите добра реколта от краставици от топло градинско легло, трябва да знаете някои правила:

 1. Топлите легла се инсталират не само на слънчево, но и на безветрено място. През това място не трябва да преминава течаща вода.
 2. Важно е да знаете, че не само почвата трябва да е топла, но и водата, с която ще се поливат краставиците, в противен случай растението може да умре.
 3. Най-доброто време за засаждане на разсад или семена е края на април, като в този случай е възможно да се получи максимален добив.
 4. Ако плевелите започнат да се появяват в градината, те трябва да се справят незабавно. По време на растежа на краставиците те трябва да бъдат извадени и преди засаждането земята трябва да се обработва.
 5. Ако краставиците вече са израснали в градината, преди да засадите нови разсад, трябва да премахнете горния слой и да поставите нов.
 6. Топлите легла са разположени в посока от изток на запад, като в този случай отоплението им ще бъде по-интензивно.
 7. За засаждане на краставици са съвсем подходящи онези топли лехи, на които са поникнали домати, лук, чесън или зеле.

Правилният температурен режим е важен и за краставиците. Зависи от това как ще се развият разсадът, колко активно ще се проведе плододаването. Ето защо е толкова важно за градинарите да се грижат за наличието на топли легла. Неговата основа са именно клоните, които са разположени на дъното. Когато започнат да гният, те произвеждат метан, който създава топлина. В топла среда се случва обилно размножаване на микроорганизми.

Микроорганизмите започват да окисляват метана, в резултат на което се образува въглероден диоксид, който има благоприятен ефект върху плододаването.

Благоприятните условия за отглеждане на краставици ще дадат не само изобилна, но и вкусна реколта. Ако се заемете с изграждането на топли лехи през есента, то през пролетта ще има повече време за засаждане. Всички процеси на гниене ще протичат през зимата, така че посевите могат да бъдат засадени през април-май.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство