Как да направите вертикално легло

Просторно легло без плевели, докато заемането на минимум място е мечтата на всяка домакиня. Въпреки това, дори такова причудливо желание може да бъде изпълнено. Произведен вертикално легла ще заемат малка площ в двора и върху тях можете да засадите огромен брой растения.

Плюсове и минуси на нарастващата технология

Използвайки вертикални легла популярен при отглеждане на цветя или ягоди. Можете, разбира се, да засадите други растения, но винаги трябва да изчислявате крайния резултат.

Ако говорим за положителната страна на вертикалното отглеждане на засаждане, те са следните:

  • Във вертикални лехи растенията не контактуват директно със земята... Това намалява риска от гъбички и вредители, особено ягоди.
  • Няма нужда от честа химическа обработка... Ягодите абсорбират по-малко вредни вещества и стават 100% безопасни за консумация дори от малки деца.
  • Вертикалното легло е направено подвижно... В случай на късни студове или падане на голяма градушка, насажденията могат лесно да бъдат спасени чрез преместване на цялата конструкция под всеки подслон.
  • Икономично използване на личния парцел - важна характеристика на вертикалните легла. Структурата заема тясна ивица в двора, но върху нея растат насаждения, както на редовно градинско легло с площ 4-5 м2.
Внимание! Многогодишните растения във вертикални лехи не понасят добре слана. Това се дължи на пълното замръзване на почвата.

Правят се малки секции за ягоди и други трайни насаждения, за да могат лесно да се внасят в плевнята за зимата.

Ако говорим за недостатъците, тогава липсата на пряк контакт със земята води до бързо изчерпване на почвата вътре в контейнера. За да се постигнат добри резултати, растенията трябва да се хранят по-често. Същото се случва и с поливането.

Важно! За да се запази по-дълго влажността на почвата в контейнерите, тя се смесва с хидрогела. Това вещество е способно да задържа влага за дълго време.

Избор на място

Местоположението се определя въз основа на характеристиките на растенията, растящи върху него. Да кажем, че ягодите обичат топлината, светлината и доброто поливане. По-добре е да поставите ягодовите контейнери от южната страна, така че сянката на дърветата да не блокира светлината. При силно слънце ягодовите насаждения са засенчени с козирка от влакнести плочи или поликарбонат.

Ако декоративните растения растат по вертикалната структура, тя може да бъде инсталирана от западната, източната и дори северната страна. Всичко зависи от това къде растенията са по-удобни за отглеждане.

Внимание! Цъфтящите птичи череши и овощните дървета влияят негативно на ягодите. Този факт трябва да се вземе предвид при избора на място за вертикално легло.

Състав на почвата за пълнене на контейнери

Вертикалните легла са най-добре запълнени с закупена почва. Съдържа всички необходими за растенията микроелементи. Ако е решено да се вземе почва от градината, тя предварително се смесва с органични вещества в съотношение около 2: 1. Важно е да се има предвид, че е нежелателно ягодите да събират почва от района, където преди са растяли ягоди, рози или къпини. Почвената смес се приготвя две седмици преди да се излее в контейнери.

Съвет! При липса на органични вещества, тор или компост може да служи като алтернатива.

Тук можете да видите във видеото направи си сам вертикални легла за ягоди:

Възможности за производство

За производството на вертикални легла в домакинството можете да използвате всеки подходящ материал, стига да получите контейнери, които да задържат почвата.

Използване на дървени палети

Дървените палети, използвани за съхранение на продукти, представляват решение до ключ за вертикално легло. На снимката можете да видите как изглежда цветна градина, оборудвана с такава структура. При избора на палет обаче е важно да се обърне внимание на етикетирането му. За обеззаразяване на дървесината и удължаване на нейния експлоатационен живот в завода, палетите се подлагат на температурна и химическа обработка. За цветя и други декоративни растения е подходящ палет с всякакви марки. Ако се предполага отглеждане на ягоди или други култури, даващи култури, подходящи са само термично обработени палети.

Нека да разгледаме как да направите вертикално легло от дървен палет:

  • За градинско легло е подходящ палет с цели дъски без гниене, големи пукнатини, изпъкнали нокти. Палетът се почиства от неравности и замърсявания и след това се боядисва.
  • Гърбът на палета е покрит с плътна тъкан. Можете да снимате геотекстил със телбод. Тъканта ще предотврати падането на почвата от задната част на палета.
  • След запълване на цялото пространство с пръст, започвайки от долния ред, подготвените растения се засаждат. Почвата се полива обилно, а самата палета се оставя да лежи на земята около месец. През това време кореновата система на растенията ще укрепи и уплътни почвата.
  • След месец палетът е окачен вертикално на стената или просто е поставен на земята, облегнат на всяка опора.

Като декорация, джобове от плътен лен или саксии с цветя се заковават на палети, където се засаждат растения. В този случай разходът на почва се намалява, тъй като няма нужда да се запълва обемната кухина на палета.

Използване на автомобилни гуми

Доста прост пример за изработване на вертикално легло е представен от конструкция, направена от стари автомобилни гуми. За естетика е препоръчително да вземете гуми с различен диаметър и да изградите пирамида от тях. Обикновено са достатъчни пет гуми, но е възможно и повече. Няма ограничения, основното е, че е удобно да се гледа.

На мястото на протектора на всяка гума в кръг се изрязват отвори за растения. След като постави първото колело, почвата веднага се излива вътре. Процесът продължава, докато всички гуми бъдат поставени. Сега остава да засадите ягоди или цветя в страничните дупки на пирамидата.

Внимание! Автомобилните гуми не са екологично чист материал, но са подходящи за засаждане на растения.

Легла-стена от пластмасови кутии

Сандъците от пластмасови бутилки са идеални за подреждане на вертикални легла. Дори голяма стена може да бъде изградена от пластмасови контейнери, която играе ролята на независима ограда на обекта. Подготвената почва се излива вътре в контейнерите и се поставя от едната страна. Конструкцията на стената се извършва като от шлакоблок. За да се предотврати изсипването на земята, горната част на кутиите е покрита с геотекстил. Дъното на контейнерите вече има готови отвори, така че веднага да започнете да засаждате растенията. Дизайнът на двора, изработен от пластмасови кутии, ще позволи на крайградската зона да бъде разделена на зони за отдих и земеделие.

Използване на саксии за цветя

Саксиите за цветя могат да направят добро декоративно легло. Може да се постави на терасата или дори вътре в къщата. Подходящи са керамични или пластмасови контейнери, най-важното, с различен диаметър.

Обикновено вертикалното легло с саксии е оборудвано по два начина:

  • Най-лесният начин е да вземете няколко контейнера с различен диаметър и да ги напълните с пръст. Освен това от саксиите се изгражда пирамида, поставяща по-малък контейнер на по-голям.Освен това саксиите трябва да се инсталират извън центъра. В резултат на задната страна на леглото ще получите равна стена от контейнери, а от предната страна ще получите стъпаловидни издатини. В почвата на тези стъпки трябва да се засаждат цветя.
  • Вторият метод за направа на вертикално легло включва заваряване на метална рамка със скоби за саксии за цветя. Дизайнът може да бъде правоъгълен или просто ограничен до един полюс. Може да се даде всякаква форма. След фиксиране към скобите на саксиите за цветя, в контейнера се изсипва пръст и растенията се засаждат.

При втория метод за оформяне на легло е разрешено използването на саксии със същия диаметър.

Строителна мрежеста конструкция

В градината вертикално легло може да бъде направено от строителна мрежа. Освен зеленчуци и билки, в такива пирамиди могат да се отглеждат дори картофи. За производството на леглата металната мрежа се навива с тръба с диаметър около 900 mm. Грубата слама се поставя вътре в пирамидата по външния ръб и вътре се изсипва почва. На всеки 100 мм почва се засяват семена или се полагат грудки, след което се поливат обилно.

Отглеждане на растения в торба

Всяка чанта е подходяща за вертикално легло, но за предпочитане не от изкуствени влакна, тъй като бързо ще изчезне на слънце. Плодородна почва се изсипва вътре в торбата и се окачва на здрава опора или се монтира до стената на сградата. Отстрани, където са засадени растенията, се изрязват дупки.

Легло от дървена или пластмасова цев

Същността на отглеждането на растения не се различава от торбата. Само дупките в цевта могат да бъдат изрязани с помощта на електрическа бормашина с коронка.

Легло от PVC канализационни тръби

При производството на вертикално легло от пластмаса тръби много просто. Най-често се използва за отглеждане на ягоди. В канализационните тръби с диаметър 100-110 мм отстрани се изрязват кръгли отвори. Всеки тръба вертикално заровени в земята, а вътре се изсипва плодородна почва. Сега остава да се засадят ягодови разсад във всяка дупка и да се изчака реколтата. За зимата се изолира вертикално легло от ягодови тръби, в противен случай растенията ще замръзнат.

Използване на градивни елементи

Кухите градивни блокове могат да служат като саксия за цветя за растения. От блоковете е изградена стена с первази за насаждения. За красота всеки блок може да бъде украсен с бои.

Вертикално легло от PET бутилки

За да направите вертикално легло от пластмасови бутилки, ще трябва да заварявате рамката. По принцип методът е същият като във втората версия с саксии за цветя. Изрязаните бутилки с растящи растения се фиксират с гърлото надолу върху металната рамка. Контейнерите могат да се фиксират и хоризонтално, като се изрязва страничната стена. Ще получите вид тави.

Заключение

Както можете да видите, вертикално легло може да бъде направено от всякакви налични средства, просто трябва да положите старание и да проявите малко въображение.

Дайте обратна връзка

Градина

Цветя

Строителство